Tankar om aktieportföljen

Tags , , , Posted on 5 november, 2012Categories Investeringsfilosofi

9 thoughts on “Tankar om aktieportföljen”

 1. Defensiven; ja förmodligen. Jag tänkte bort konsumentjättarna dels för att de har sådan fruktansvärd värdering och dels för att jag tänker mig att de överlappar och/eller konkurrerar med Tesco.

  Läkemedel tycker jag är knepigt men det är inget som jag utesluter.

  Jag funderar på skogsbolag också och i första hand tänker jag inte på SCA, utan på ”tråkigare” Holmen. Har dock inte kollat ordentligt, de har en lite skakig historik.

  Jag vill ha Axfood också, men inte för mer än 175 kr…

 2. ja konsumentjättarna är dyra, inte minst Coca-Cola:(

  Holmen verkar vara ett välskött bolag, bättre ägare än Lundbergs får man leta efter.

  Jag suktar också efter Axfood, tycker som ni att prislappen ska ner rejält.

 3. Gillar inlägget och dina funderingar.

  Brottas också med branschfördelning och diversifiering. Vissa branscher är nog rätt att undvika helt om det inte går att hitta några bra bolag. Har själv svårt att hitta något inom kraft, men jag sätter (väl) hårda krav när det gäller utdelningshistorik och låg skuldsättning.

  Kanske att läkemedel, typ JNJ, Sanofi eller Novartis kan vara något för dig?

  Tycker också att transportbranschen är värt något innehav. T.ex. Oesterreichische post, Clarkson eller varför inte C.H. Robinson.

  Och ska du diversifiera med fler valutor är Australien ett bra alternativ, Woolworths är en defensiv tillväxtaktie, och Australiens ”ICA”. Men krockar lite med Tesco, även om de verkar i olika länder.

  Själv är jag inte övertygad om att Gjensidige är bästa valet inom försäkring, men jag har i och för sig inte kikat så mycket på dem.

  Mvh
  Gustav

 4. Gustav; Har du sett jämförelsen mellan europeiska kraftbolag? Det är Fortum eller CEZ som gäller om du vill ha ett finansiellt starkt kraftbolag. Vill du ha ännu mer finansiell styrka så får du skippa kraftbolagen :-) https://www.aktiefokus.se/2012/05/jamforelse-mellan-europeiska-kraftbolag-2007-2011/

  Läkemedel har jag faktiskt aldrig kikat på överhuvudtaget, men jag ska nog ta och göra det. Samma sak i transportbranschen. När du säger transport så tänker jag på båttransport med överkapacitet men även där kanske det finns bra alternativ? Jag får ta mig en funderare bland transportbolagen. Österrikiska posten går jag igång lite på eftersom det låter så otroligt tråkigt!

  Jag är inte heller övertygad om att Gjensidige är bästa valet inom försäkring. Börskursen har gått upp ganska mycket sedan mitt köp så det är möjligt att jag säljer och köper något annat försäkringsbolag, Jag har ju börjat med en jämförelse mellan Gjensidige och Sampo men inte kommit i mål. Sampo lockar en del eftersom man får med Nordea. Annars är det väl Munich Re eller något annat bolag som gäller, men tills vidare är jag nöjd med Gjensidige. De har gjort kanonresultat 2012 hittills, men det är väl tveksamt om det är uthålligt.

 5. Har kikat på din jämförelse. Gillar den men ingen uppfyller låg skuldsättning och stadigt stigande utdelning (lite petiga krav dock). Har tänkt kika på Jersey electricity som har en härlig monopolsituation och låga skulder. Dock Londonbörsen, så den är dyr.

  Läkemedel kan vara stabilt, t.ex. JNJ. För transport tycker jag bolag som inte är så konjunkturkänsliga lätt klumpas ihop med andra. Österrikiska posten är ett sånt exempel. Brutalt ospännande också, vilket är en bra anledning för att köpa:-) Och clarkson och Robinson har inga egna skepp eller lastbilar, utan är nödvändiga mäklare.

  Gratulerar till gjensidige. Kan rekommendera kvalitetsindex.se för en koll för hela branschen, hur nöjda kunder är etc. If har bättre resultat och mer nöjda kunder än gjensidige t.ex.

  Mvh
  Gustav

 6. Gustav; Nej stadigt ökande utdelning vet jag inte om man ska räkna med i den branschen. Snarare stadigt stillastående utdelningar. Branschen har stora investeringar framför sig men det är också monopol eller oligopol vilket ger ganska stabila inkomster.

  Ska ta mig en titt på kvalitetsindex, men det låter som något som är viktigare när man ska välja försäkringsbolag än när man ska investera? Räkenskaperna borde tala för sig själva och om kunderna flyr bolaget eftersom de är missnöjda så kommer det att synas. Kunder som gnäller och knyter näven i fickan (på grund av att det är jobbigt att byta) är likväl kunder. De lär inte tipsa sina kompisar men det kanske de inte hade gjort även om de var nöjda. Jag har själv inte orkat byta försäkringsbolag än fast jag borde förresten, fasen vad det tar emot :-)

 7. Fast jag gillar inte bolag som utnyttjar sin marknadssituation och använder den mot kunderna, det slår förr eller senare (oftast senare) tillbaka mot företagen.
  Bättre med företag som HM, apple osv som fokuserar på kunderbjudandet och en bra produkt och tjänst.

  Apropå läkemedel måste man ju inte se över atlanten för intressanta alternativ.
  Se bara på finska orion pharma, aktieägarvänligt som få och hög lönsamhet. Dock är aktien inte så billig längre, som den var före senaste kvartalsrapporten.

 8. Finansnovis; Jag vet inte vilka bolag du syftar på som utnyttjar marknadssituationen men jag gissar att det är oligopolbolagen inom exempelvis telekom eller el. Det är möjligt att kunderna surnar till, men vad ska de göra? Det finns få som stänger av elen eller slutar använda telefonen bara för att priset ständigt höjs. Eller slutar röka, slutar tanka bilen eller slutar handla på den lokala Ica-butiken trots att den är lite för dyr. Jag kan däremot hålla med om att de företag som helt enkelt levererar en bättre produkt eller tjänst ”känns” bättre och det är möjligt att de lyckas bättre på lång sikt, men de har förmodligen också en hårdare konkurrenssituation om de har hög lönsamhet utan inträdesbarriärer som oligopolföretagen har på sina marknader.

  Orion Pharma får jag kolla upp, har inte kikat på bolaget tidigare. Om aktien är dyr nu så får den väl hamna på bevakningslistan i väntan på bistrare tider :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *