Oftast berättar folk om sina lyckade investeringar, men desto mer sällan om de misslyckade. Alla begår vi misstag ibland och jag tror att det är viktigt att lära av dessa. Vad som till en början kan se ut som ett ypperligt investeringstillfälle kan resultera i stora förluster om misstag begås. Här kommer några slutsatser om min misslyckade investering i Eletrobras som förhoppningsvis kan få mig själv och andra att inte upprepa samma misstag.
Till att börja med så skrevs en analys om bolaget där slutsatserna var att bolaget hade en gedigen historik med vinst och utdelning i minst tio år. Lönsamheten var dock låg (usel avkastning på eget kapital) men värderingen var därefter (P/E kring 4 och P/B kring 0,3). Bolaget verkar visserligen på en reglerad elmarknad i Brasilien, men lönsamheten borde inte kunna bli mycket sämre. Tji, fick jag! Koncessionerna (tillstånden) för kraftproduktion för anläggningar vars tillstånd skulle ha gått ut 2015-2017 förnyas istället från 2013 med kraftigt försämrade villkor. I korthet så kommer Eletrobras påverkas på följande vis:
- Hälften av kraftproduktionen och majoriteten av transmissionsnäten (som är det bolaget tjänar pengar på) kommer att förnyas med villkoren att EBITDA (rörelseresultat före avskrivningar, räntor och skatt) vid nuvarande rörelsekostnader blir ungefär noll. Anläggningarna är visserligen i stort sett avskrivna, men man hade garanterat räknat med intäkter från anläggningarna i framtiden, om inte annat för att betala räntor på Eletrobras snabbt växande lån.
- De delar av anläggningarna som inte ännu är avskrivna (de skulle bli avskrivna till 2015-2017) kommer att ersättas med ungefär 14 miljarder BRL av den brasilianska staten. Eletrobras hade förväntat sig minst det dubbla, vilket kommer innebära en ungefär lika stor engångsförlust som förmodligen bokförs på 2013 års resultat. Det kommer å andra sidan uppstå ett stort engångskassaflöde som man kan använda till att betala av delar av lånen eller täcka delar av de investeringar på 14 miljarder BRL årligen som man har åtagit sig.
- Villkoren gäller i 30 år, så de dåliga villkoren är riktigt långsiktiga.
Det finns också ett alternativ för Eletrobras, som innebär att man inte förnyar koncessionerna utan kör anläggningarna med befintliga intäkter fram till 2015-2017 och därefter lämnar över tillgångarna till staten. Pest eller kolera med andra ord. Dessutom har Eletrobras uttryckt att man överväger försäljningar av de olönsamma eldistributörerna i Brasiliens glesbygd. Dessa bolag har Eletrobras på grund av sitt statliga ägande tidigare tvingats köpa och de är alltså olönsamma, så frågan är vem de ska sälja till?
Aktien har förstås sjunkit rejält på beskeden. Som jag har skrivit tidigare så kommer bolaget att ha tuffa tider och som en enkel beräkning visar så kommer bolag ha svårt att gå med vinst även om man räknar in de enorma investeringar som bolaget genomför (som i princip fördubblar bolagets kraftproduktion). I analysen spekulerade jag om nyemission redan på grund av investeringsprogrammet och de senaste beskeden lär vara det som kommer att kräva nyemission i Eletrobras. Ett köp i Eletrobras aktie i nuläget ser jag mot bakgrund av allt detta som en ren chansning och det var inte alls tanken då jag köpte Eletrobras.
Lärdomar
Följande lärdomar tar jag till mig och delar av det finns redan med i mina tankar om aktieportföljen:
- Reglerade marknader innebär hög risk! Även om villkoren redan ser dåliga ut så kan det bli värre. Förmodligen gäller detta speciellt tillväxtmarknader som Brasilien, där politikerna verkar kunna visa krafttag och inte tassar på tå.
- Bolag som verkar i endast ett land innebär hög risk för negativ påverkan från enskilda händelser i det landet. I detta fall så har Eletrobras all sin verksamhet i Brasilien (och dessutom på en reglerad marknad) och detta tog jag för lite hänsyn till. Jag vill inte påstå att det var på grund av brist på information som det gick fel, utan snarare på grund av ignorans. ”Det kan inte bli mycket värre”. Jo, det kan det visst det.
- Ovanstående två punkter behöver i sig inte vara anledningar att undvika ett bolag, men det gäller att inte ha för stor del av sin aktieportfölj i denna typ av bolag. Ett absolut max är enligt mig 5-10 % i enlighet med mina tankar om aktieportföljen. Själv hade jag dessvärre drygt 20 % av portföljen i bolaget vid inköpstillfället vilket innebar att nästan 10 % av hela portföljens värde försvann i ett nafs.
- En gedigen historik är visserligen viktigt, men man måste också se framåt. Hade jag läst på ordentligt om att Eletrobras skulle förnya hälften av sina koncessioner så hade jag förhoppningsvis dragit öronen åt mig och varit extra försiktig. Redan i analysen så skrev jag att den brasilianska regeringen har som mål att hålla elpriserna låga och det är klart att det slår mot elbolagen.
- Det hade varit en fördel att investera på hemmamarknaden, i det här fallet Norden. Här känner jag till förutsättningarna bättre och hänger med automatiskt på ett bättre sätt. Dock påstår jag att det hade gått att läsa sig till det mesta även i Brasilien, men det är lite mer krävande.
- Bara för att man begriper den nordiska elmarknaden så begriper man inte den brasilianska.
Mitt råd är att hålla sig borta från Eletrobras. Ska man leta bolag i Brasilien så skulle jag leta efter ett som gynnas av lägre elpriser. Ska man leta efter kraftbolag (utanför Brasilien) så tycker jag att Iberdrola är ett bra val. Även Iberdrola hotas av politiska regleringar i Spanien, men bolaget har även stora delar av sin verksamhet utomlands (bland annat i Brasilien!) så här hotas bara delar av bolaget. Annars kan man leta bland de jämförelser bland kraftbolag som finns här på Aktiefokus: amerikanska kraftbolag respektive europeiska kraftbolag.
Man brukar säga att det är lätt att vara efterklok. Så är det, men det är inte roligt att bita i det sura äpplet. Tänk istället i förväg på om ett bolag är utsatt för extra stora risker och ta hänsyn till det.
Det är bättre att vara efterklok än att inte vara det :-) Man måste lära av misstagen och genom att skriva om det har du hjälpt oss läsare också, tack för det.
Jo jo felinvesteringar har man gjort många genom åren det är bara borsta dammet av sig ta nya tag.
Har ett riktigt ruttet lik på ena kontot i form av veloxis pharma där jag förlorat några månadslöner på skiten men snart skall den ut göra nytta i deklarationen sedan får man väl se kursen raka i höjden med flera tusen % :)
Jag tror det kommer bra köpläge längre fram även om rätt mycket kommit ned på behaglig nivå redan nu.
Finns ett antal bra bolag inom energi vi talat om tidigare men de känns för dyra för mig på dagens nivå men man kan ju alltid hålla dem i minnet till framtiden. Sedan har jag fattat intresse för en ppm-fond(tror ppm) som finns som ETF där den ger omkring 13% i direktavkastning men även här förväntar jag mig denna global fond ticker BOE kan bli billigare längre fram speciellt då de nyligen börjat sänka utdelningen p.g.a världsläget.
Lite länkar där man kan få lite tips om man är intresserad av fonder.
http://www.closed-endfunds.com/
Även Morningstar.com är bra de har även ett hyggligt utbud med aktier och deras data, tänk om svenska morningstar hade samma utbud.
Tack för att du delade med dig av lärdomarna, mycket läsvärt!
Mvh
Gustav
Lundaluppen och Gustav; Ja förhoppningsvis tar både jag själv och andra lärdom av detta! Alla kommer begå misstag, men målet måste vara att de inte ska bli allt för kännbara.
Rune; Ouch. Surt som fasen, men det är bara att gå vidare som du säger och förhoppningsvis lära sig något av det. Det som händer efter man väl har sålt får man försöka koppla bort även om det förstås är salt i såren om aktien stiger som tusan.
Du har en bra poäng med att man ska hålla koll på bolag som är dyra. Bara för att de är dyra nu så behöver de inte vara det vid nästa krasch. Jag har själv en bevakningslista som blir mer och mer strukturerad för att kunna se när vissa bolag är tillräckligt billiga.
Fonder pysslar jag inte med annat än i PPM där jag måste logga in nu och kika vad fasen jag har för något! :-)
Ja, politik är verkligen inte att leka med. Om inte Storbritannien haft ett nationellt intresse av att BP bibehåller sin lönsamhet så skulle jag aldrig ha vågat investera under Gulfkrisen på grund av risken för Amerikanska stämningar. Men oerhört värdefullt att du delar med dig.
Kan också flagga för att jag gjorde analysen av small cap enligt din mall för midcap/large cap.
Järnvargen; Att ha en stat i ryggen är förstås oerhört värdefullt. Eletrobras har det tvärt om där man har dem som slask.
Såg din analys av small cap! Det såg inget vidare roligt ut, så jag håller mig nog till midcap och large cap och stora utländska bolag som det ser ut :-)
Jag vill minnas att slutsatsen i min analys var ”Kenny har rätt” så jag håller med ;-).
Stor tragedi idag då jag lagt åskilliga timmar på att göra en FA på CPFL Energia som nämnts några gånger. Efter knåpat fram företagets resultat i B Real upptäckte jag att aktiekursen från brasilianska börsen inte var justerad för splitt 2011 vilket gjorde alla bilder och text helt värdelösa:(
Lite får jag dock fram och jag tycker bolaget visar ganska stabil försäljning men jag förväntar mig inte med dagens underlag att aktien skall göra större vinst om 5 år än de gjorde 2007 dvs kalkylen returnerar vinst i real på 3.30 per aktie. Även om de sänker utdelningen för tillfället ser den fortsatt hygglig ut och ökar inte vad svårigheter de eventuellt har idag så ser jag uppsida till underkant tidigare toppar i trakten runt USD 29 på 5 år vilket inte är helt pjåkigt med en utdelning kanske mellan 5%..8% som det ser ut just nu?
De som köpte aktien 2004 för ca $3 har bortsett från frikostig utdelning genom åren dessutom fått en splitt 3:1 2011 där de om de velat kunnat sålt av t ex 2/3 till runt $22 lagt resterande i byrån tackat för eventuella utdelningar mm i framtiden.
Aktien ser inte alls dum ut problemet som jag ser det är de vanliga som valutakurser och politiker..
Jag är ganska köpsugen men tittar även på en del usa/canada pipeline/utility bolag inom gas/olja som även de har bra utdelning samt kanske något stabilare politiskt läge?
Rune,
Valuta är en sak men politiker en annan och på grund av det skulle jag inte våga satsa mer än en ytterst liten insats i ett brasilianskt bolag. När koncessionerna ska förnyas vet man aldrig vilka villkor det kommer att bli och även om aktierna ser prisvärda ut idag så kan det se helt annorlunda ut i morgon. USA känns betydligt stabilare, men värderingen är säkert högre också.
Jag återkommer inom kort med min årliga genomgång av de europeiska kraftbolagen. CEZ rapporterar för helåret 2012 den 30 april och det är bara dem jag väntar på!