Lärdomar från en misslyckad investering i Eletrobras

Tags , , , , , Posted on 11 november, 2012Categories Eletrobras, Investeringsfilosofi

9 thoughts on “Lärdomar från en misslyckad investering i Eletrobras”

 1. Det är bättre att vara efterklok än att inte vara det :-) Man måste lära av misstagen och genom att skriva om det har du hjälpt oss läsare också, tack för det.

 2. Jo jo felinvesteringar har man gjort många genom åren det är bara borsta dammet av sig ta nya tag.

  Har ett riktigt ruttet lik på ena kontot i form av veloxis pharma där jag förlorat några månadslöner på skiten men snart skall den ut göra nytta i deklarationen sedan får man väl se kursen raka i höjden med flera tusen % :)

  Jag tror det kommer bra köpläge längre fram även om rätt mycket kommit ned på behaglig nivå redan nu.

  Finns ett antal bra bolag inom energi vi talat om tidigare men de känns för dyra för mig på dagens nivå men man kan ju alltid hålla dem i minnet till framtiden. Sedan har jag fattat intresse för en ppm-fond(tror ppm) som finns som ETF där den ger omkring 13% i direktavkastning men även här förväntar jag mig denna global fond ticker BOE kan bli billigare längre fram speciellt då de nyligen börjat sänka utdelningen p.g.a världsläget.

  Lite länkar där man kan få lite tips om man är intresserad av fonder.
  http://www.closed-endfunds.com/
  Även Morningstar.com är bra de har även ett hyggligt utbud med aktier och deras data, tänk om svenska morningstar hade samma utbud.

 3. Lundaluppen och Gustav; Ja förhoppningsvis tar både jag själv och andra lärdom av detta! Alla kommer begå misstag, men målet måste vara att de inte ska bli allt för kännbara.

  Rune; Ouch. Surt som fasen, men det är bara att gå vidare som du säger och förhoppningsvis lära sig något av det. Det som händer efter man väl har sålt får man försöka koppla bort även om det förstås är salt i såren om aktien stiger som tusan.

  Du har en bra poäng med att man ska hålla koll på bolag som är dyra. Bara för att de är dyra nu så behöver de inte vara det vid nästa krasch. Jag har själv en bevakningslista som blir mer och mer strukturerad för att kunna se när vissa bolag är tillräckligt billiga.

  Fonder pysslar jag inte med annat än i PPM där jag måste logga in nu och kika vad fasen jag har för något! :-)

 4. Ja, politik är verkligen inte att leka med. Om inte Storbritannien haft ett nationellt intresse av att BP bibehåller sin lönsamhet så skulle jag aldrig ha vågat investera under Gulfkrisen på grund av risken för Amerikanska stämningar. Men oerhört värdefullt att du delar med dig.

  Kan också flagga för att jag gjorde analysen av small cap enligt din mall för midcap/large cap.

 5. Järnvargen; Att ha en stat i ryggen är förstås oerhört värdefullt. Eletrobras har det tvärt om där man har dem som slask.

  Såg din analys av small cap! Det såg inget vidare roligt ut, så jag håller mig nog till midcap och large cap och stora utländska bolag som det ser ut :-)

 6. Jag vill minnas att slutsatsen i min analys var ”Kenny har rätt” så jag håller med ;-).

 7. Stor tragedi idag då jag lagt åskilliga timmar på att göra en FA på CPFL Energia som nämnts några gånger. Efter knåpat fram företagets resultat i B Real upptäckte jag att aktiekursen från brasilianska börsen inte var justerad för splitt 2011 vilket gjorde alla bilder och text helt värdelösa:(

  Lite får jag dock fram och jag tycker bolaget visar ganska stabil försäljning men jag förväntar mig inte med dagens underlag att aktien skall göra större vinst om 5 år än de gjorde 2007 dvs kalkylen returnerar vinst i real på 3.30 per aktie. Även om de sänker utdelningen för tillfället ser den fortsatt hygglig ut och ökar inte vad svårigheter de eventuellt har idag så ser jag uppsida till underkant tidigare toppar i trakten runt USD 29 på 5 år vilket inte är helt pjåkigt med en utdelning kanske mellan 5%..8% som det ser ut just nu?

  De som köpte aktien 2004 för ca $3 har bortsett från frikostig utdelning genom åren dessutom fått en splitt 3:1 2011 där de om de velat kunnat sålt av t ex 2/3 till runt $22 lagt resterande i byrån tackat för eventuella utdelningar mm i framtiden.

  Aktien ser inte alls dum ut problemet som jag ser det är de vanliga som valutakurser och politiker..

  Jag är ganska köpsugen men tittar även på en del usa/canada pipeline/utility bolag inom gas/olja som även de har bra utdelning samt kanske något stabilare politiskt läge?

 8. Rune,
  Valuta är en sak men politiker en annan och på grund av det skulle jag inte våga satsa mer än en ytterst liten insats i ett brasilianskt bolag. När koncessionerna ska förnyas vet man aldrig vilka villkor det kommer att bli och även om aktierna ser prisvärda ut idag så kan det se helt annorlunda ut i morgon. USA känns betydligt stabilare, men värderingen är säkert högre också.

  Jag återkommer inom kort med min årliga genomgång av de europeiska kraftbolagen. CEZ rapporterar för helåret 2012 den 30 april och det är bara dem jag väntar på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *