Jämförelse mellan europeiska kraftbolag 2009-2011

Tags , , , Posted on 18 maj, 2012Categories Jämförelser

13 thoughts on “Jämförelse mellan europeiska kraftbolag 2009-2011”

 1. Tack för ännu en intressant analys. CEZ och Iberdrola ser intressantast ut vid en snabb titt på de data du tagit fram. Det skulle vara intressant att titta närmare på det fria kassaflödet ut för de bolag som du sorterat ut som någorlunda prisvärda. Behöver dessa bolag återinvestera en stor del av vinsten för att upprätthålla sin lönsamhet?

 2. Mattias Carlsson;
  Jag blir själv också väldigt väldigt nyfiken och ska undersöka saken vid lämpligt tillfälle… Samtliga bolag handlas för övrigt ännu billigare nu efter en nedgång sedan jag plockade in börskurserna till jämförelsen.

  Generellt så borde svaret på din fråga om återinvestering vara ”ja” för alla kraftbolag och förhoppningsvis är det så att de måste återinvestera kring 40-50 % av vinsten eftersom de flesta bolagen har 50-60 % utdelningsandel som policy. Däremot skiljer det sig säkert beroende på vad de har för typ av kraftproduktion och överlag så investeras det ganska friskt i energibranschen nu om man jämför med vad bolagen har i avskrivningar.

  Lundaluppen;
  Tackar! Kanske blir du (också) lite sugen på att plocka in något kraftbolag i portföljen?

 3. Excelon och Cez känns onekligen mycket intressanta just nu. Rycker lite i fingrarna även om de ligger utanför min investeringsprofil.

 4. Järnvargen;
  Det är inte bara Exelon och CEZ som är intressanta, men jag gissar att du menar att de känns säkrare än många andra bolag mot det hotet från politiken (”USA tryggare än Italien”). Annars finns ju en del andra bolag som också är intressanta av ett eller annat skäl. Tygla känslorna så går det säkert att plocka upp valfritt bolag lite billigare om det skakar vidare med Grekland och Spanien mfl.! :-)

 5. Mycket bra genomgång! Skönt att man får bekräftat att för mig fortsätter fortum och EON att vara dom bolag jag vill äga vilket jag även gör…

 6. Är Iberdrola verksamt i fler sydamerikanska länder än Brasilien? Repsol var väl ett av bolagen som förstatligades i Venezuela eller Bolivia? Har Iberdrola verksamhet i något av dessa länder?

 7. Egon;
  Ja, men Brasilien är Sydamerikas överlägset största elmarknad (och även marknad rent generellt gissar jag). På sin hemsida skriver Iberdrola:

  The main geographical areas where the Company conducts its international activities are the Spain, United Kingdom, United States, Brazil and Mexico.

  Även Mexiko alltså. Andra länder är av mindre intresse om de finns där.

 8. Hej,

  Kan man köpa Iberdrola i ISK/KF hos Avanza respektive Nordnet? Vad är det för papper man ska leta efter isf?

 9. Micke;
  Nja. De finns inte att köpa via internet hos avanza/nordnet, så du får ringa in en order och betala 749 kr i mincourtage i sådana fall vilket är väl dyrt om du inte handlar med väldigt stora belopp. Uselt, men i detta fall är aktieinvest ett hyfsat alternativ (visserligen inte heller lågt courtage, men iaf lågt mincourtage) om du är medlem i aktiespararna.

 10. @Micke

  Att peta in Iberdrola i KF/ISK är en dålig idé eftersom spanska staten tar 15% skatt på aktieutdelningen. Skattefriheten på aktieutdelningar i KF/ISK gäller ENBART för svenska företag.

 11. @alatheiaton. Enligt Skatteverket gäller att:

  ”Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?

  Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.”

  http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *