Nu när en jämförelse mellan amerikanska kraftbolag har genomförts är det dags att återvända till Europa och jämföra europeiska kraftbolag. Av de elva största bolagen sett till kraftproduktion i Europa enligt Vattenfalls årsredovisning 2011 så har de nio som är börsnoterade valts ut i jämförelsen. Bolagen är således:
- CEZ. Noterade i Tjeckien men går att handla på Frankfurtbörsen.
- EnBW. Tyskt bolag noterat i Frankfurt.
- EON. Noterat i Frankfurt och går att handla via Aktieinvest.
- EDF. Europas största kraftbolag noterade på Parisbörsen.
- Enel. Italienskt bolag noterat på Milanobörsen.
- Fortum. Finskt bolag som det har skrivits mycket om här på Aktiefokus och som är noterade på Helsingforsbörsen.
- GDF Suez. Franskt bolag noterat i Paris.
- Iberdrola. Spanskt bolag noterat i Madrid som går att handla via Aktieinvest.
- RWE. Tyskt bolag noterat i Frankfurt som går att handla via Aktieinvest.
Vattenfall och Statkraft är de bolag på topp-11 som är statliga och inte tas med i jämförelsen.
Metod
Bolagens resultaträkningar och balansräkningar har hämtats från bolagens respektive årsredovisningar. För att säkerställa att inte ett enstaka år stör jämförelsen för mycket så har treårsmedelvärden genomgående använts. Samtliga nyckeltal har därefter beräknats. Om bolagen redovisar egna nyckeltal så kan de skilja mot vad som redovisas nedan. För eget kapital och totalt kapital så har goodwill exkluderats. Minoritetsintressen har exkluderats från resultat efter skatt, eget kapital och totalt kapital så att de redovisade siffrorna blir relevanta för aktieägarna av respektive koncern.
Alla bolag utom CEZ har euro som valuta, så för CEZ har alla värden i datafilen växlats från CZK (tjeckisk koruna) till euro med kursen 25,3 CZK/EUR för att få till jämförelsen av bolagens omsättning.
All data från jämförelsen kan laddas ner här.
Omsättning och vinst
Figuren nedan visar omsättningen och av den framgår att många europeiska kraftbolag är ofattbart stora! De största amerikanska kraftbolagen som omsätter knappt 20 miljarder dollar är mindre än de sju största europeiska jättarna. Det största bolaget EON omsätter nästan 100 miljarder euro vilket kan jämföras med Sveriges BNP som 2011 var motsvarande knappt 400 miljarder euro.
Två bolag sticker ut genom att vara väldigt små jämfört med övriga. Fortum är minst med en omsättning på ca 6 miljarder euro medan CEZ omsätter ca 8 miljarder euro.
Figuren nedan visar rörelsemarginal och vinstmarginal efter skatt.
De små bolagen Fortum och CEZ är överlägsna med över 30 % rörelsemarginal. Enel och Iberdrola är god trea och fyra med rörelsemarginaler över 15 %. EDF och RWE har ca 12 % rörelsemarginal medan övriga bolag ligger kring 10 %.
När det gäller vinstmarginalen (efter skatt) så ser förhållanden ut ungefär som för rörelsemarginalen (det som skiljer mellan rörelseresultatet och vinsten efter skatt är ränteutgifter och skatter). Både Fortum och CEZ har bättre vinstmarginal än vad övriga bolag har i rörelsemarginal! Iberdrola är trea med 10 % och Enel fyra med 8 % vinstmarginal. Resten ligger kring 5-6 % vinstmarginal förutom EnBW som sticker ut med bara 2 % vinstmarginal. Topptrion Fortum, CEZ och Iberdrola har inte bara högst vinstmarginal, utan också högst vinstmarginal i förhållande till rörelsemarginalen vilket innebär att bolagen betalar minst räntor och skatter av bolagen i jämförelsen.
Rörelsemarginalerna för kraftbolag beror till stor del på vilken typ av kraftproduktion de har vilket föranleder en kort utvikning om produktionsmixen för el i Europa. Hur det ser ut i Nordeuropa har beskrivits i tidigare inlägg om elmarknaden. I Norden dominerar vattenkraft, följt av kärnkraft och konventionell värmekraft (gas/kol). I Tyskland dominerar konventionell värmekraft totalt och den femtedel som tidigare bestod av kärnkraft gör inte det längre sedan haverierna i Fukushima-daiichi utan har nu ersatts av mera kol. I Frankrike är kärnkraften dominerande medan i Spanien utgör kärnkraften hälften av energiproduktionen. I EU-27 så ser fördelningen ut ungefär enligt följande (källa): konventionell värmekraft 55 %, kärnkraft 30 % och förnyelsebart 15 %. Det ser alltså ganska olika ut på olika håll i Europa.
Finansiell styrka
Vi börjar med Grahams kriterium för finansiell styrka hos allmännyttiga företag; totala skulder/eget kapital (exklusive immateriella tillgångar). I jämförelsen har endast goodwill dragits ifrån för enkelhets skull. Kvoten skall enligt Graham understiga 2 för att bolaget i fråga ska vara finansiellt starkt.
CEZ och Fortum har lägre skulder än eget kapital. Enel och EDF har stora skulder i förhållande till eget kapital medan RWE diskvalificerar sig själva genom att ha gigantiska skulder i förhållande till sitt obefintliga egna kapital (kvoten är större än 50 men i figuren visas bara upp till fyra). Övriga bolag, dvs. EnBW, EON, GDF Suez och Iberdrola har rimliga skulder i förhållande till eget kapital.
Figuren nedan visar soliditeten hos bolagen.
RWE blir än en gång diskvalificerade med soliditet strax över noll. EDF har en mycket låg soliditet kring 9 % medan soliditeten hos EnBW och Enel kring 15 % inte heller är acceptabel. EON och GDF Suez ser ansträngt ut medan Iberdrola börjar komma upp i rimliga nivåer med soliditet kring 25 % (vilket är jämförbart med många amerikanska kraftbolag). CEZ och Fortum är överlägsna med soliditet kring 40 % som normala industriföretag bör ha.
Över till räntetäckningsgraden, som beskriver hur många gånger ett bolag kan betala sina ränteutgifter med sitt rörelseresultat. För kraftbolag skulle jag vilja påstå att en räntetäckningsgrad på 4 och högre är acceptabelt.
EnBW och EDF har räntetäckningsgrad under 2 vilket innebär att bolagen betalar mer i räntor än vad de får kvar som resultat före skatt. RWE med sin goodwillspäckade balansräkning har oväntat nog en hygglig räntetäckningsgrad kring 4. Kring 4 hamnar också Enel, GDF Suez, och Iberdrola. EON missar 4-procentsspärren precis. Fortum och CEZ är överlägsna med räntetäckningsgrader över 10.
Ser man till räntetäckningsgraden så diskvalificeras egentligen bara två bolag från min intresselista; EnBW och EDF.
Avkastning på eget kapital och totalt kapital
Figuren nedan visar avkastning på eget kapital (ROE). Om finansieringen inte sker med eget kapital så sker finansieringen med lån, vilket innebär att en hög avkastning på eget kapital kan bero på både på en faktisk hög avkastning eller på stora lån.
Enel, EDF och RWE är de bolag som har högst skuld i förhållande till eget kapital (och därmed störst hävstång) vilket innebär att dessa tre bolag borde ha förutsättningar för hög avkastning på eget kapital. För Enel stämmer det bra och för RWE blir det löjligt eftersom bolaget knappt har något eget kapital vilket gör jämförelsen helt irrelevant för RWE. EDF har en anmärkningsvärt låg avkastning på eget kapital med den hävstång man har, vilket också kommer visa sig i nästa figur över avkastning på totalt kapital.
Ser man till bolagen med mer normala balansräkningar så sticker CEZ ut åt det positiva hållet och EnBW åt det negativa hållet medan resten hamnar i en jämn grupp i mitten med klart godkänd avkastning på eget kapital kring 13-18 %.
Figuren nedan visar avkastning på totalt kapital (ROA). Här tas ingen hänsyn till finansieringen och detta är alltså ett mått på hur lönsamt ett bolags totala tillgångar är utan att det går att maskera med varken lån eller goodwill.
De två småttingarna är återigen överlägsna ty CEZ har högst avkastning på totalt kapital följt av Fortum. EnBW och EDF har usel avkastning på totalt kapital på drygt 1 %. Övriga drar i princip jämnt skägg med avkastning på totalt kapital kring 3-3,5 %.
Värdering av vinst och eget kapital
För värderingen har börskurser kring 2012-05-10 använts. Se datafilen om du vill se de exakta börskurserna.
Figuren nedan visar P/E-talet för bolagen i undersökningen.
Många bolag har väldigt låga P/E-tal och det är bara EnBW som är uppenbart övervärderat. Enel och RWE handlas till P/E 5, EON och Iberdola handlas till P/E 7 och CEZ till P/E 8. Jag ser helst att kraftbolag som inte växer nämnvärt ska värderas högst kring P/E 10.
Värderingen av det egna kapitalet i form av P/EK visas i figuren nedan.
RWE som nästan inte har något eget kapital sticker ut här med P/EK över 50. Iberdrola handlas under eget kapital vilket ser lockande ut. Enel, EON och GDF Suez handlas under P/EK 1,5 vilket är acceptabelt. CEZ, EnBW, EDF och Fortum handlas upp mot multiplar på 1,75 vilket är något för dyrt, men inte överdrivet utmanande. CEZ, Fortum och EDF har högre eget kapital idag än det treårsmedelvärde som används i beräkningen av P/EK, medan motsatsen gäller för EnBW.
Direktavkastning
Slutligen kommer vi till en av de stora anledningarna till att investera i ett kraftbolag; nämligen direktavkastningen.
Många bolag har riktigt hög direktavkastning. Enel har högst med över 10 % och därefter finns en grupp bestående av EON, GDF Suez, Iberdrola och RWE med direktavkastning kring 8-9 %. EDF och CEZ med 7 % direktavkastning ser medelmåttiga ut i jämförelsen och Fortum är en riktig lågutdelare med endast 6 % direktavkastning. I botten kommer EnBW, som på så många andra punkter i denna jämförelse…
För att utdelningen ska vara hållbar kan inte för stora delar av vinsten delas ut. Figuren nedan visar hur stor utdelningsandel bolagen i jämförelsen har.
I ordning så ser EnBW, EDF och GDF Suez ut att dela ut mer pengar än de borde. Det som är rimligt och i enlighet med många bolags utdelningspolicy är ca 50-60 % av vinsten och i detta intervall hittar vi CEZ, Enel och RWE och strax över skjuter EON, Fortum och Iberdrola.
Enel har både hög utdelning och låg utdelningsandel, vilket är en lockande kombination. EON, RWE och Iberdrola kan också sägas ha både hög utdelning och hyfsat låg utdelningsandel. EnBW har motsatsen, dvs. låg utdelning men för hög utdelningsandel vilket flaggar för att man ska hålla sig borta.
Slutsatser
Bland de nio största börsnoterade europeiska kraftbolagen finns några olika grupperingar:
- Finansiellt svaga bolag. Här finns de spektakulärt finansierade bolagen RWE, EDF och Enel med stora skulder i förhållande till eget kapital, men även EnBW med låg räntetäckningsgrad.
- De små, finansiellt starka och mycket lönsamma bolagen CEZ och Fortum. Bolagen har överlägsna finanser och överlägsen lönsamhet jämfört med konkurrenterna men det speglar sig också i värderingen genom högre P/E och P/EK samt lägre direktavkastning.
- De stora, finansiellt stabila och lönsamma bolagen med avkastning på totalt kapital kring 3-3,5 %. Denna grupp består av Iberdrola, EON och GDF Suez. Av dessa tycker jag Iberdrola ser mycket intressant ut med följande kvalitéer:
- starkast finanser i denna grupp
- högst rörelsemarginal i denna grupp
- hög direktavkastning trots låg utdelningsandel
- P/E kring 7
- P/EK under 1 trots 13 % avkastning på eget kapital.
Iberdrola sticker ut, på gott och ont, med lite annat geografiskt fokus än sina konkurrenter då bolaget förutom sin europeiska verksamhet också verkar i Sydamerika och USA.
Sammanfattningsvis: ”Småbolagen” CEZ och Fortum samt de större bolagen Iberdrola, EON och GDF Suez ser samtliga kvalitativt lockande ut, ungefär i den ordning som nämnts. Sett till dagens värdering så prissätts kvalitén i CEZ och Fortum högt relativt de större bolagen medan Iberdrolas börskurs verkar ha drabbats av spanska sjukan då bolaget handlas med rabatt på eget kapital.
RWE, Enel, EDF och EnBW lockar inte med sina svaga finanser.
Tack för ännu en intressant analys. CEZ och Iberdrola ser intressantast ut vid en snabb titt på de data du tagit fram. Det skulle vara intressant att titta närmare på det fria kassaflödet ut för de bolag som du sorterat ut som någorlunda prisvärda. Behöver dessa bolag återinvestera en stor del av vinsten för att upprätthålla sin lönsamhet?
Bra genomgång!
Mattias Carlsson;
Jag blir själv också väldigt väldigt nyfiken och ska undersöka saken vid lämpligt tillfälle… Samtliga bolag handlas för övrigt ännu billigare nu efter en nedgång sedan jag plockade in börskurserna till jämförelsen.
Generellt så borde svaret på din fråga om återinvestering vara ”ja” för alla kraftbolag och förhoppningsvis är det så att de måste återinvestera kring 40-50 % av vinsten eftersom de flesta bolagen har 50-60 % utdelningsandel som policy. Däremot skiljer det sig säkert beroende på vad de har för typ av kraftproduktion och överlag så investeras det ganska friskt i energibranschen nu om man jämför med vad bolagen har i avskrivningar.
Lundaluppen;
Tackar! Kanske blir du (också) lite sugen på att plocka in något kraftbolag i portföljen?
Excelon och Cez känns onekligen mycket intressanta just nu. Rycker lite i fingrarna även om de ligger utanför min investeringsprofil.
Järnvargen;
Det är inte bara Exelon och CEZ som är intressanta, men jag gissar att du menar att de känns säkrare än många andra bolag mot det hotet från politiken (”USA tryggare än Italien”). Annars finns ju en del andra bolag som också är intressanta av ett eller annat skäl. Tygla känslorna så går det säkert att plocka upp valfritt bolag lite billigare om det skakar vidare med Grekland och Spanien mfl.! :-)
Mycket bra genomgång! Skönt att man får bekräftat att för mig fortsätter fortum och EON att vara dom bolag jag vill äga vilket jag även gör…
Är Iberdrola verksamt i fler sydamerikanska länder än Brasilien? Repsol var väl ett av bolagen som förstatligades i Venezuela eller Bolivia? Har Iberdrola verksamhet i något av dessa länder?
Egon;
Ja, men Brasilien är Sydamerikas överlägset största elmarknad (och även marknad rent generellt gissar jag). På sin hemsida skriver Iberdrola:
The main geographical areas where the Company conducts its international activities are the Spain, United Kingdom, United States, Brazil and Mexico.
Även Mexiko alltså. Andra länder är av mindre intresse om de finns där.
Frihetsblogger;
Har du köpt in dig till dagens nivåer så ska du nog vara nöjd, ja :-)
Hej,
Kan man köpa Iberdrola i ISK/KF hos Avanza respektive Nordnet? Vad är det för papper man ska leta efter isf?
Micke;
Nja. De finns inte att köpa via internet hos avanza/nordnet, så du får ringa in en order och betala 749 kr i mincourtage i sådana fall vilket är väl dyrt om du inte handlar med väldigt stora belopp. Uselt, men i detta fall är aktieinvest ett hyfsat alternativ (visserligen inte heller lågt courtage, men iaf lågt mincourtage) om du är medlem i aktiespararna.
@Micke
Att peta in Iberdrola i KF/ISK är en dålig idé eftersom spanska staten tar 15% skatt på aktieutdelningen. Skattefriheten på aktieutdelningar i KF/ISK gäller ENBART för svenska företag.
@alatheiaton. Enligt Skatteverket gäller att:
”Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?
Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.”
http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html