Analys av Iberdrola

Tags , , , Posted on 29 juli, 2012Categories Iberdrola

19 thoughts on “Analys av Iberdrola”

 1. bra analys, stilig femårsöversikt där på slutet.

  Jag får dock fram en lägre räntetäckningsgrad än er. Inkluderar ni engångsvinst ”Gains on disposal of non-current assets”?
  2011 2010
  OPERATING PROFIT 4,505,093 4,829,741
  Finance income 1,468,787 1,626,254
  Finance cost (2,530,708) (2,914,141)
  Interest Coverage -2.4 -2.2

 2. Ja defensiven. Alla engångseffekter inkluderas och sedan ser jag på ett medel över flera år för att jämna ut engångseffekter från enskilda år. Om något år skulle sticka ut så dyker jag djupare men i det här fallet såg det hyfsat stabilt ut över åren. Räntetäckningsgraden beräknar jag bara med hjälp av EBIT och PBT.

  Vissa bolag har en tendens att ha engångseffekter för jämnan (exempelvis Fortum och jag blir inte förvånad om Iberdrola håller på likadant) så jag vill ha med dem men samtidigt inte luras av dem.

 3. Erik R;
  Tackar!

  Nej Verbund AG hade jag ingen koll på alls, men efter att ha skummat några minuter på länkarna så ligger det numer på min intresselista i alla fall vilket betyder att det kanske kommer ett inlägg i framtiden :-) Det finns också en del vattenkraftsbolag i Kanada som är rätt intressanta. Om det finns en stor mängd ”rena” vattenkraftsbolag så kan en jämförelse vara på sin plats.

 4. Tack så mycket för den mycket utförliga och intressanta analysen Kenny!!
  Iberdrola kan säkert visa sig vara en riktigt fin investering på några års sikt.
  Risken på nedsidan ser relativt begränsad ut och värderingen förefaller attraktiv.
  Kommer du själv investera i aktien och på vilken marknad köper du den isåfall?

 5. Eddie;
  Ja för kurser under 3 euro så kunde jag inte hålla mig och skulle aktien fortsätta falla allt för mycket så köper jag nog mer… Madridbörsen och Iberdrola är ju i fritt fall sedan 2008 så det är inte omöjligt att det går ner mer.

  Jag ser inte att bolaget kommer att gå under och därmed är nedsidan ganska så begränsad eftersom det (nästan) bara kan bli bättre i Spanien. Det är mycket möjligt, eller till och med troligt, att det blir ännu värre i Spanien innan det vänder men det tror jag bolaget klarar eftersom man säljer av tillgångar, ”ställer in utdelning” osv plus förstås den geografiska diversifieringen.

  Jag handlar aktien på Madridbörsen (MCE:IBE) via Aktieinvest med courtage 19 kr + 1,9 % vilket förvisso är dyrt men för relativt små belopp så kommer man i alla fall under de summor som de flesta banker och mäklare tar för att handla på Madridbörsen. Aktien finns även som ADR och går att handla på Pink Sheets (PINK:IBDRY). Jag skulle tippa att den går att handla via Avanza och Nordnet, om inte annat via telefonorder.

 6. defensiven;
  Det kanske blir ett inlägg om portföljen och funderingar om portföljstrategi någon gång. Det är ett ämne som jag har funderat en del kring och inte riktigt är klok på än, även om jag tycker bitarna börjar falla på plats och portföljen börjar bli hyfsat välbalanserad och. spridd mellan olika branscher och länder.

  Bolagen i portföljen är för tillfället (bokstavsordning) AQ Group, Dibs, Eletrobras, Gjensidige, H&M, Investor, Iberdrola, Lovisagruvan och Tesco plus lite Avanza Zero. Jag tror att jag skulle vilja ha in några till bolag i portföljen så det är mellan 10-15 stycken och då kan jag nog även göra mig av med Avanza Zero.

  Jag kommer att skriva om Gjensidige och Tesco utöver de bolag jag redan har skrivit om (AQ, Dibs, Eletrobras och Iberdrola). Investor, H&M och Lovisagruvan hoppar jag nog över men man vet aldrig.

 7. När jag söker på nordnet hittar jag den även på tyska börsen.
  Nästan rivit av mig allt hår i jakten på verifiering att det verkligen är det rätta bolag det gäller eftersom jag inte hittar någonting överhuvudtaget på iberdrolas hemsida som säger det. Jag försökte hitta ett telefonnummer till bolaget för att ringa och fråga men inte ens det lyckas jag hitta.

  Någon som kan bekräfta att det är DETTA iberdrola det gäller? Allt tyder ju på det så vore mycket märkligt annars.

  Iberdrola Sa (IBE1:Xetra)

 8. Emil;
  Jag blir inte heller riktigt klok. Allt tyder på det som du säger (börskurserna är lika, mängder av sidor beskriver bolaget som ”detta” Iberdrola och hänvisar till deras hemsida osv.) men jag har inte heller kunnat hitta något som verifierar att det faktiskt är samma bolag. På Iberdrolas hemsida står det bara att aktien finns på Madridbörsen och som ADR. På Xetras hemsida finns bolaget beskrivet på följande länk

  http://www.boerse-frankfurt.de/en/equities/iberdrola+s+a+ES0144580Y14

  Jag begriper inte vad det är man köper om man köper IBE1:Xetra. Får man aktien på Madridbörsen via handelssystemet Xetra eller är det någon typ av papper som Xetra har snickrat ihop? Någon annan kanske kan reda ut saken, men annars har Iberdrola en IR-mejladress i alla fall.

  investor.relations@iberdrola.es

 9. Skönt att få bekräftelse på att det inte bara är jag som blir snurrig. Mailade dom just. Återkommer med ”facit” när de svarar även fast det känns redan nu att jag inte kommer kunna lita på svaret de ger. Det hela är lite mysko.

 10. Nu är det 17 timmar sedan jag mailade dom och ställde denna ganska så raka fråga men har fortfarande inte fått något svar. Nu är ju inte detta samma sak som att det är ett dåligt företag att investera i men man måste ju säga att det är under all kritik att ett så pass stort företag inte har några som helst resurser att svara snabbt på denna typ av frågor.

  Nå väl, får väl kanske skicka iväg ytterliggare ett snart om inget svar kommer.

 11. Har mailat tre gånger nu. Ett på spanska.. Inga svar dessvärre.. Får nog köpa via telefon och madridbörsen med andra ord.. Om jag ska köpa.

 12. Enligt avanza är det en sekundärnotering på tyska Xetra och alltså rätt papper.
  Dock är väl omsättningen något lägre än Spanska och kan innebära något sämre kurser.
  Courtaget är dock bättre min 20e mot min 749kr
  Mitt courtage vart 20e 166kr för några k aktier.

 13. Där ser man. Märkligt att avanza kan svara på en fråga som bolaget själv icke kan.

  Tack för infon!

 14. Fick svar först nu. Dessutom svarar de fel av allt att döma.

  ”Dear Emil,

  Iberdrola is only listed on Continuous Market (SIBE), the Spanish stock exchange wich is an interstate stock exchange linking system that integrate the four existing securities exchanges of Barcelona, Bilbao, Madrid and Valencia.

  I hope you find this information useful.

  Kind regards,

  Investor Relations
  IBERDROLA S.A.”

  Jag frågade specifikt om iberdrola på tyska börsen (xetra) och dom påstår alltså att detta inte är deras bolag. Undra vad det då är för lattjo bolag jag har i portföljen? Nå väl, jag har läst random walk down wall street och därför är jag inte särskilt orolig. :)

 15. Intressant :-) Det är väl förmodligen så att det inte är Iberdrola själva som ser till att de finns noterade på Xetra, utan någon finansiell institution eller Xetra själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *