Fortum: Graham-analys

Tags , , , Posted on 27 april, 2012Categories Fortum

9 thoughts on “Fortum: Graham-analys”

 1. Hej!
  Tack för intressant sida.
  Jag undrar om du skulle kunna hjälp mig klara ut några begrepp jag är osäker på då du uppenbarligen har läst Fortums rapporter som finns på deras sida.

  Försökte stoppa in bolaget i hittakursvinnares FA modul men är osäker på om jag använt rätt siffror dels då jag aldrig gjort det innan och dels för de redovisas på engelska, att jag inte är ekonomiskt skolad underlättar inte ;)

  För Vinstmarginal % har jag valt ”operating profit % of sales
  För Räntabilitet% har jag valt ROCE
  Har jag fått det rätt?

 2. Rune;
  Jag har själv inte Hitta kursvinnare vilket innebär att jag inte vet exakt vilka begrepp de använder, men kan kanske kan hjälpa till ändå.

  Räntabilitet % borde avse ”räntabilitet på sysselsatt kapital” vilket i sådana fall motsvaras av ROCE (Return On Capital Employed). Det kan dock också avse räntabilitet på eget kapital, vilket i sådana fall är ROE (Return On Equity).

  ”Vinstmarginal” betyder normalt antingen

  1) marginal på vinst efter skatt (dvs. resultat efter skatt/omsättning) vilket är ett nyckeltal Fortum inte redovisar, eller
  2) samma sak som rörelsemarginal (enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Vinstmarginal), alltså operating profit % of sales som Fortum redovisar. Detta brukar dock vad jag har sett normalt INTE kallas för vinstmarginal.

  Om jag kollar på http://www.aktiespararna.se/lar-dig-mer/hitta-kursvinnare/anvandarstod/Fragor_och_svar/ så verkar det som att det är alternativ 1) som avses och i sådana fall får du beräkna nyckeltalet själv genom att ta vinst efter skatt delat med omsättning.

 3. Tack för svaren.
  Efter jag knappat in de olika siffrorna råkade jag på en aktiesite se de angav andra siffror för de 3 senaste åren vilket gjorde mig osäker även om nu aktiedatan där ibland kan vara tveksam.

  Får prova göra om vinstmarginal% .

  Som du skriver ser inte Fortum ut som något hetare tillxätföretag även om det ser välskött ut och kommer generera inkomst kanske något hålla i minnet innan man agerar.

 4. Tror jag fått de flesta siffrorna rätt nu men ett problem har tillkommit då mitt program inte vill ta med decimaltecken och lite annat får se om programmakarna fixar till det för det fungerar på de aktier de själva tillhandahåller?

  Mellan tummen och pekfingret och med(mina) konservativa(låga) siffror..
  framtida vinstmarginal 20%
  försäljningstillväxt 5%
  vinsttilläxt 5%
  programmet säger försäljning om 5 år 8.85 euro/aktie
  vinst om 5 år 2,85 euro/aktie
  utdelning om 5 år 1.6 euro/aktie
  Lägsta kurs om 5 år 13.95, högsta 45.75

  Orkar inte just nu leta fram eget kapital med får det till strax över 10 euro genom räkna baklänges på de PB jag hittar och detta oroar kanske mest med tanke på att vi kanske går mot sämre tider några år? Helst skulle jag bara vilja betala PB 1 och inte som nu 1.3-1.4

  PE 7 är sedan 2004 billigt men faller vinsten…

  runt 15 euro har den klarat hålla sedan 2005 vilket är positivt.

  Får se om de fixar programmet så jag kan få med decimaltal och antal aktier korrekt.

  Vad tror du om mina gissade siffror är de för höga/låga?

 5. Jag skulle själv inte anta en sådan hög tillväxt för Fortum. Jag tror att prgorammet luras av den till synes starka reultatutvecklingen 2010-2011 när 2011 i själva verket påverkades en del av engångseffekter och snarare är ett högt räknat resultat för de kommande åren.

  Var ska den starka tillväxten komma ifrån? Den nordiska elmarknaden växer inte, utan Fortums hopp står till Ryssland (se tidigare artikelserie här på sidan) och den satsningen är jag skeptisk till även om den med positivt utfall ökar omsättning och vinst för Fortum, men framförallt ökar satsningen risken!

  På en höft (jag ska skriva ett inlägg om det ”någon gång” med lite räkneexempel och motiveringar…) skulle jag själv anta vinst per aktie på 1,5-2 euro och bibehållen utdelning de närmsta fem åren.

  Jag ser att jag blandade ihop begreppen ovan också. ROCE är naturligtvis avkastning på sysselsatt kapital och ROE är avkastning på eget kapital. Återigen vet jag dock inte vilket som är inparametrar till Hittakursvinnare.

 6. Det är första gången jag försöker stoppa in ett bolag i programmet så jag förväntar mig inga underverk ;) Jag använde ROCE för räntabilitet% då % var lägre där och ”profit continuing operations” ser ut innehålla siffrorna för Vinstmarginal%.

  De gångar jag gör någon enklare analys med befintliga aktier i programmet brukar jag använda mig av SME för att ta ut prognoser och även dessa brukar jag skruva ned parametrarna på om de känns höga vilket de ofta gör.
  Programmets egna siffror som kuriosa..
  Försäljningstillväxt 8,1%
  Vinsttillväxt 11,7%
  Vinstmarginal 25,6%
  Lägsta kurs om 5 år 13,95 Högsta kurs om 5 år 62,45!

  Rent spontant kan jag mycket väl tänka mig aktien om 5 år kan stå i snitt PE 12,9 * vinst 2..2,50 och här förställer jag mig det handlar om inflation och naturliga prisökningar och då inte försäljningstillväxt i form av expansion?

  Fortum vid 15 eller lägre ser ut vara en hyggligt trygg placering för den långsiktige och uthållige ;)

  Jag får träna vidare på analyserandet ;)

  Använder själv lite Graham och buffet ibland av enklaste sort när jag försöker ”fynda” kul jag hittade din sida och dina analyser där jag kan hitta uppslag samt få funderingar.

  MVH
  Rune

 7. Väljer köpstarta vi dagens nivå med 5k sek så får vi se hur det utvecklar sig. Känner ingen brådska för egen del.

 8. Vid dagens nivåer börjar det se riktigt lockande ut ja! Problemet är snarare att många andra bolag också ser billiga ut :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *