Fortum: Graham-analys och uppföljning av SWOT

Tags , , , Posted on 25 september, 2011Categories Fortum

2 thoughts on “Fortum: Graham-analys och uppföljning av SWOT”

 1. Hej och tack för en bra blogg!
  Har just läst klart The Intelligent Investor, en riktigt bra bok:-) Tror faktiskt att Fortum klarar alla sju kriterier i Graham analysen, då det är klassat under kategorin ”utilities” en grupp som Graham har särkillda regler för. Enligt Graham beror detta på att utility-sektorn har väldigt enkelt att finansiera tillväxten genom att sälja företags obligationer (något som även Fortum gör).
  Kriterium nr 2 kan därför bytas ut mot att: Totala skullden ej bör överstiga två gånger det egna kapitalt.
  Mvh

 2. Zen;
  Intressant! Visst borde Fortum klassas som ”utility” och nettoskulden på ca 7000 M€ är faktiskt lägre än det egna kapitalet på ca 10 000 M€ vilket gör att de i sådana fall klarar även kriterium 2 (men inte längre kriterium 7 eftersom aktien är för dyr).

  Den lilla invändningen man kan ha är dock att det är skillnad på ett inhemskt/lokalt elbolag från Grahams tid och ett Fortum av idag som expanderar kraftigt i Ryssland där man är beroende av subventioner till gaskraft för att vara lönsamma och som lever med politiska risker i Norden som hotar lönsamheten. Frågan är hur Graham såg på sådant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *