Analys av Eletrobras (Centrais Elétricas Brasileiras S.A.)

Tags , , Posted on 8 juni, 2012Categories Eletrobras

21 thoughts on “Analys av Eletrobras (Centrais Elétricas Brasileiras S.A.)”

 1. Egon:
  Svårt att säga eftersom det blir lite äpplen och päron då Eletrobras och Iberdrola har helt olika risker:

  Eletrobras – Iberdrola:
  – Valuta: reais – euro
  – Politik: Brasilien – Spanien mfl.
  – Kraftproduktion: Vattenkraft – Blandat?
  – Marknad: Tillväxtmarknad – stabil/stagnerande marknad

  I övrigt är värderingen av Eletrobras (P/E och P/EK) lägre men direktavkastningen ungefär samma som för Iberdrola (dryga 9 %).

 2. Härligt med en ny analys tack för allt jobb du lägger på det.

  Har du några planer göra liknande på oljebolag företrädesvis de stora globala?

  Försökte själv titta lite på norska statoil asa men deras information var en aning rörig eller bristfällig fick jag intryck av då jag fann mest info över de 3 senaste årsrapporterna vilket jag upplever är för litet till att testa i hittakursvinnaren? Jag skall försöka i helgen leta lite noggrannare efter siffrorna de bör ju ha lämnat ut tidigare årsrapporter när de var aktuella.

 3. Missade min reflektion på (Iberdrola?)
  Jag hade tidigare bolaget men sålde för något år sedan. När bolaget dyker upp i diverse media brukar jag trots det spontant titta på vad de säger och något som nämnts som ett mindre minus är att ekonomiska krisen ofta gör att stater blir mindre benägna till olika former av subventioner/stöd till vindkraft etc och Iberdrola har/hade? intressen i vindkraftsparker vad jag mins? Kanske inte påverkar bolaget mer än något annat jag har själv gått vidare.

 4. defensiven; vad bra :-) Jag har inte hittat några ordentliga analyser av Eletrobras på nätet, kanske för att bolagets finansiella redovisning är svårgenomtränglig och vissa rapporter från vissa år saknas och består av översättningar från portugisiska. Nu finns det i alla fall en del siffror här :-)

  Rune; Inga planer på oljebolag i nuläget vilket mest beror på att jag försöker hålla mig till sådant jag tror att jag förstår mig på!

  Angående Iberdrola så hade de i alla fall för några år sedan en väldigt tydlig profil mot förnyelsebart ja, vilket för vindkraft innebär att någon typ av stödsystem krävs för ordentlig lönsamhet. Resultatet har minskat marginellt under de senaste fem åren vilket kanske är ett tecken på att stöden har minskat? Oavsett det så ser värderingen av Iberdrola också mycket låg ut i nuläget.

 5. mycket bra inlägg förresten! Skulle vara kul att läsa er syn på europeisk telekom, t.ex. France Telecom, Vivendi och Telefonica. Mycket låga värderingar sett till tidigare vinster och fria kassaflöden.

 6. Telekombolag förstår jag mig inte riktigt på så jag vet inte om det blir någon analys, men en riktigt låg värdering kanske kan väga upp att man inte begriper hur lönsamheten i framtiden kommer att se ut? Om bolagets finansiella styrka så tillåter förstås. Det är väl främst övergången till datatrafik som oroar och är också anledningen till att jag inte har tittat på exempelvis Kinnevik med all sin hyfsat lågt värderade telefoni.

 7. Ursäkta jag stör igen men hittade av en slump denne sidan som jag tänker studera närmare se om jag kan finna underlag till vissa bolag.

  http://tmx.quotemedia.com/financials.php?qm_page=73621&qm_symbol=EBR:US

  Har använt sidan i åratal men aldrig tittat under ”Financials”

  Nä telecom är inte riktigt min likör heller de ”defensiven” nämner samt ett antal till förkommer ofta i rekar hos t ex http://seekingalpha.com/ och http://www.thestockadvisors.com/ med flera..

  Kinnevik är jag dock mycket förtjust i och har innehaft till o från genom åren, lite tunnt just nu (sålt det mesta) men hoppas på ras då jag planerat fylla på igen. Jag finner tvärt mot Kenny kinneviks om än röriga telebit mycket spännande speciellt den med siktet på afrika, en kryddaktie för mig.

 8. Rune, själv brukar jag föredra Google Finance eller Yahoo Finance men de har nackdelen att de inte redovisar siffror för Eletrobras, vilket din länk dock gör! Det verkar vara omräknat till dollar för depåbeviset på NYSE vilket gör att växelkursen USD/BRL tas hänsyn till vilket är relevant åtminstone för amerikaner.

  Utöver Kinneviks telekom så är jag inte övertygad om investeringar i ryskt jordbruk heller, så jag håller mig nog borta :-)

 9. Jag det är tråkigt man inte enklare kan hitta underlaget i valutan man önskar handla aktien i och även resultaten blir en aning skruvade beroende på valutakursen som var när finansposterna skrevs det blev påtagligt när jag matade in Statoil i programmet men men resultatet är ju mest till för min egen del som lite beslutsstöd och då jag inte är försäljare på bank/institut brukar jag även dra ned siffrorna i mina gissningar då jag inte ser någon poäng i att lura mig själv om inte annat ;) Har även plockat ned några andra bolag jag vill titta närmare på men de siffrorna får vänta till senare idag innan jag matar in dem.

  Jag har haft kinnevik till&från så länge jag kan minnas tror jag började med invik en gång och har haft stor underhållning av turbolänsen med korsnäs etc samt att det varit en för mig lönande affär på det hela taget. Jag ligger för dagen nästan tomt på flertalet investmentbolag men tycker de är bra och avaktar mest de skall skramla ned några tior innan jag tar in dem igen.

  Ha en trevlig helg.

 10. Kanske en småsak (?) i en annars fin analys, men som jag läser det angående utdelningen har bolaget krav på sig att dela ut 25% av nettovinsten totalt sett. Alltså inte bara till innehavarna av Pref B. De skall bara ha sina 6% på nominellt belopp. Läser jag rätt, eller har jag missat något?

 11. Mattias; Bolaget skriver följande:

  ”The Company’s By-laws set forth as a mandatory minimum dividend 25% of the net income,
  adjusted in accordance with the Brazilian Corporation Law, observing the minimum remuneration
  for Classes A and B preferred shares of 8% and 6%, respectively, of the capital stock related to these
  types and classes of shares. Providing for the possibility to pay interest on equity – JCP.”

  Med andra ord så är det nog du som har rätt och jag som har missförstått! Om det är en småsak eller inte vet jag inte riktigt men jag ska försöka räkna lite här. Aktiekapitalet (”capital stock”) i bolaget är ungefär 31 miljarder reais och preferensaktierna står i sin tur för ungefär 1/5 av aktierna vilket ger att ungefär 5 miljarder reais ska ha 6 % garanterad avkastning. Det är 0,3 miljarder reais vilket ska jämföras med bolagets vinst som de senaste fem åren har pendlat mellan 1,25 miljarder reais och 3,75 miljarder reais. I det låga extremfallet utgör preferensaktiernas garanterade utdelning möjligen ett hot mot stamaktiernas utdelning.

 12. Fick detta bolaget CPFL Energia (NYSE: CPL) i min mailbox och tänkte det kunde vara intressant?
  Fann ingen länk i mailet men chansen finns det dyker upp som en artikel här http://www.streetauthority.com/articles/
  *klipp från mailet*
  ”In the past 10 years, CPFL has a total return of 584%. By comparison, the SPDR Utility Sector ETF (NYSE: XLU) — a proxy for U.S.-based utility stocks — returned less than one-fifth that amount, 101% during that period.”

  Enligt mina siffror i hittakursvinnare befinner sig aktien $23.19 i behåll läge och ungefär mitt mellan min prognos av högsta $37 och lägsta $11 om 5 år, tekniskt sett är där divergens i dagsgrafen.

  Det som bortsett från direktavkastningen fångade mitt intresse var påståendet att skillnaden mellan detta utility bolaget och många andra var att det expanderade och dessutom på en tillväxtmarknad vilket var ett plus.

  Kanske ett bolag titta närmare på själv får jag tänka några varv till då jag som alltid hoppas köpa till mina ”billiga” nivåer vilket inte alltid inträffar ;) Kanske blir det i nuläget inte billigare än PE 10-11 ?

 13. Ser jag använt fel kursdata så jag får rätta mig något när det gäller PE-talen som historiskt kunnat halka ned till 4.5 så det finns möjlighet komma över detta bolaget billigare än nämnda PE10-11.

  Där finns rätt bra stöd i de längre graferna $20 och med optimistisk börs för stunden ser det inte i dagsgrafen ut att vara uteslutet den kan marschera i första hand till $26

  Som alltid ett aber beräkna företag i ”fel” valuta som killen i denne artikeln påpekar http://seekingalpha.com/article/779911-2-high-yield-brazilian-stocks-to-watch?source=yahoo

  spännande med tillväxtmarknad hur som helst.

 14. Rune; Ja det är spännande med de brasilianska bolagen och det kommer kanske ett inlägg om det också i framtiden. Det finns också några bolag i Chile att titta på som sysslar med vattenkraft. Jag har lite som jag har förberett men senast jag kollade så såg CPFL ganska dyra ut med P/E>15. Jag ser inte direkt varför de skulle vara bättre än Eletrobras till P/E 5 då deras skuldsättning är högre även om räntetäckningsgraden också är lite bättre tack vare att de slipper en del verksamhet som Eletrobras råkar ut för eftersom de är statligt ägda.

 15. Nej Electrobras ser ok ut? Jjag kan bara föreställa mig han jämfört med annat inom utility och tycker framtida tillväxtmöjligheter jämfört med de bolag som verkar på mer mogna marknader är lockande?

  Råkade bara vara ett av bolagen jag knåpat in i hittakursvinnare denne helgen. Det andra var Fluor men jag anser det är billigare och bättre i stället köpa Abb samt skanska för ett totalpris ca 62% av vad en fluor kostar dessutom i svenska stålar vilket förenklar tycker jag.

 16. Hej! Bra skrivet!
  Min fråga härrör din kommentar på SWOT-analysen där du skriver att reformer behövs på den brasilianska elmarknadenf ör att göra de stora statliga investeringar lönsamma!

  Skulle du kunna kort beskriva vilka reformer du efterlyser här?

  Bästa Hälsningar

 17. Hej! Bra skrivet!
  Min fråga härrör din kommentar på SWOT-analysen där du skriver att reformer behövs på den brasilianska elmarknadenf ör att göra de stora statliga investeringar lönsamma!

  Skulle du kunna kort beskriva vilka reformer du efterlyser här?

  Bästa Hälsningar

 18. Hej Philip,
  Hoppas du har läst https://www.aktiefokus.se/2012/11/lardomar-fran-en-misslyckad-investering-i-eletrobras/ om vad som gick åt skogen med Eletrobras. :-)

  Reformerna som hade behövts, men som blev precis tvärt om, hade varit att släppa på regleringarna av marknaden. In med marknadspriser som gör att utländska aktörer kan komma in och bidra med utvecklingen av den brasilianska elmarknaden. Nu stramade man istället åt och ströp sitt eget bolag på köpet. Det trodde jag inte, men den stora lärdomen är att inte vara inne i reglerade branscher i exotiska länder…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *