Uppdatering 2012-11-11: Denna analys tog för lätt på de politiska riskerna och jag hänvisar till detta inlägg för lärdomar om en misslyckad investering i Eletrobras.
Centrais Elétricas Brasileiras S.A. (”Eletrobras”) är Brasiliens och Sydamerikas största elbolag. Bolaget bildades 1962 och har under sina 50 år växt kraftigt i takt med att den brasilianska elmarknaden har tjugodubblats. Eletrobras sysslar som så många elbolag med flera delar som hör elmarknaden till:
- Kraftproduktion, främst via vattenkraft. Eletrobras har drygt 42 GW elproduktion vilket är kring 37 % av brasiliens installerade effekt. 2011 sålde bolaget 268 TWh (255 TWh 2010). Av detta stod det stora vattenkraftverket Itaipu, som Eletrobras äger till hälften, för 92 (85) TWh vilket är mer än all svensk vattenkraft producerar ett normalt år. Itaipu är världens största vattenkraftverk sett till årlig kraftproduktion (medan De tre ravinernas damm i Kina har störst installerad effekt).
- Transmission av el, dvs. överföring av el via transmissionsnät (spänning >230 kV) från kraftproducent till ställverk. Bolaget äger 54 000 km transmissionsnät vilket är 53 % av alla transmissionsnät i Brasilien.
- Distribution av el, dvs. eldistribution via lågspänningsnät till slutkund. Bolaget har distribution till 3,5 miljoner kunder (5 % av totala antalet kunder i Brasilien) via 187 000 km distributionsnät.
Figur 1 nedan från Eletrobras marknadsbrev för fjärde kvartalet 2011 visar hur omsättningen i bolaget fördelar sig mellan de olika verksamheterna. Drygt hälften av omsättningen kommer från kraftproduktion, en fjärdedel från distribution via högspänningsnätet och en sjättedel från distribution via lågspänningsnätet.
Figur 1. Omsättning för olika segment i Eletrobras (från Eletrobras marknadsbrev för fjärde kvartalet 2011).
Rörelseresultatet och vinsten efter skatt (tyvärr med annan uppdelning än i figur 1 eftersom Eletrobras har valt att redovisa på det viset) fördelar sig enligt figur 2 nedan. Rörelseresultatet från ”Generation and transmission” är ungefär lika stor som hela bolagets rörelseresultat eftersom bolaget har två förlustbringande segment. Bolaget gör huvudsakligen vinst på kraftproduktion och transmissionsnät.
I segmentet ”Eletrobras/Eletropar” ingår påverkan från valutafluktuationer vilket medför positivt resultat för 2011 trots negativt rörelseresultat.
Figur 2. Rörelseresultat och vinst efter skatt för olika segment i Eletrobras (tyvärr med annan uppdelning än i figur 1 ovan).
Resultatet efter skatt för hela Eletrobras 2011 var ca 3,8 miljarder reais (5-årsmedelvinst efter skatt: ca 3 miljarder reais). Detta kan jämföras med bolagets investeringstakt på 12 miljarder reais per år under perioden 2012-2015 fördelat ungefär hälften på transmission/distribution och hälften på kraftproduktion, bland annat ett nytt 11 GW vattenkraftverk. Investeringstakten är minst sagt hög.
Bolaget ägs till majoritet (52 %) av brasilianska staten vilket är både förväntat och lämpligt för ett allmännyttigt företag.
Eletrobras är noterat på Sao Paulo-börsen men finns även som ADR på New York Stock Exchange. Bolagets ordinarie aktie handlas med ticker ELET3 i Sao Paulo och EBR i New York medan preferensaktien (typ B) har ticker ELET6 respektive EBR.B. Preferensaktien typ A har ganska begränsad handel men handlas under ticker ELET5 och finns inte som ADR.
I slutet av detta inlägg (tabell 2) redovisas en sammanställning av data för Eletrobras.
Branschen
Den brasilianska elbranschen förtjänar egentligen ett eget inlägg. Kanske kommer det någon gång men tills vidare blir det några korta rader här med några intressanta länkar. Sammanfattningsvis så är den brasilianska elmarknaden till skillnad från Norden en växande marknad. Majoriteten av elproduktionen i Brasilien består av vattenkraft. Detta medför å ena sidan ett oberoende av tillgång på fossila bränslen men å andra sidan innebär det ett stort beroende av väder och vind. Exempelvis tvingades Brasilien till elransonering 2001-2002 när det rådde torka. Dessutom ska man komma ihåg att vattenkraft inte bara är guld och gröna skogar som många svenskar tycks tro, utan tvärt om så är ny vattenkraft något ganska så problematiskt:
- Stora områden översvämmas av nya dammar (vilket frigör stora mängder koldioxid från den översvämmade växtligheten om man vill vara koldioxidjägare)
- Djurlivet (fisk mm.) påverkas
- I det brasilianska fallet så är det regnskogen i Amazonas som drabbas
- Människor (urbefolkning) i området måste flytta på sig, .
Ett jättekraftverk på 11 GW som Eletrobras planerar att bygga i Belo Monte kommer exempelvis att svämma över 440 kvadratkilometer (ungefär en tredjedel av den yta som Itaipu svämmar över, vilken i sin tur är lika stor som Mälaren) och flytta på ca 20 000 människor. Vid bygget av de tre ravinernas damm i Kina flyttades över en miljon människor.
Detta om detta. Klarar man inte av den oetiska vattenkraften så kan man sluta läsa här. Man ska dock inte glömma att el är något som gör en oerhörd skillnad vilket innebär att det också finns en stor samhällsnytta som motvikt.
Några bra länkar om den brasilianska energimarknaden finns här (Mondaq – historik), här (Economist – om blackouter) och här (Wikipedia – överblick). Dessutom kan det vara intressant att läsa en intervju med Skagen fonders Kristoffer Stensrud som menar att Eletrobras är extremt billigt. Eletrobras är ett stort innehav i några av Skagens fonder och de skriver om aktien i Skagen fonders marknadsrapport nummer 1 från april 2011.
Det brasilianska elnätet kan kortfattas sägas vara enormt stort samtidigt som det har större förluster och mer strömavbrott än exempelvis Europa. Figur 3 nedan från en presentation om den brasilianska elmarknaden visar Brasilien i relation till Europa för att man ska få en uppfattning om hur stora avstånd det rör sig om i det brasilianska nätet.
Figur 3. Det brasilianska elnätet i relation till det europeiska elnätet.
Utöver att det brasilianska elnätet är gigantiskt stort så finns samma problem som i Sverige, dvs. att produktionen inte finns belägen på samma ställen som konsumtionen vilket ökar nätförlusterna.
Angående elpriserna i Brasilien så finns det uttalade mål från regeringen om att elpriserna ska hållas låga så att den fattiga befolkningen har råd med el. Jag har inte satt mig in i hur prissättningen fungerar i detalj men enligt vad Skagen fonder skriver så är prissättningen på ny elproduktion styrd via avtal som en del av koncessionen för nya investeringar. Avtalet gäller upp till en viss mängd producerad energi (ett golv) och därefter sätts priset enligt marknadsprinciper. Sedan 2004 har enligt Skagen avtalspriserna ökat med ca 60-70 procent till 80-90 reais/MWh (motsvarar ca 30-35 euro/MWh) och detta är en av drivkrafterna för ökad lönsamhet för Eletrobras.
SWOT
Styrkor
- Stora mängder vattenkraft, vilket gör bolaget oberoende av tillgång och pris på fossila bränslen.
- Störst i Brasilien.
- Stark majoritetsägare i brasilianska staten.
- Lång vinst- och utdelningshistorik.
- Hyfsad balansräkning.
Svagheter
- Stora mängder vattenkraft, vilket gör bolaget beroende av regn. 2001-2002 rådde torka i Brasilien vilket ledde till låg elproduktion och ransonering.
- Usel avkastning på eget kapital och totalt kapital.
- Svag räntetäckningsgrad.
- Svagt fritt kassaflöde och bolaget måste antingen ta in nytt kapital för nya investeringar eller öka skuldsättningen (vilket det finns visst utrymme för). Bolagets ambitiösa investeringsprogram på 12 miljarder reais per år kan jämföras med 5-årsmedelvinsten efter skatt på 3 miljarder reais.
Möjligheter
- Reformer på den brasilianska elmarknaden…
- …som gör att bolagets kraftiga investeringar lönar sig.
- Bolaget får fart på distributionsverksamheten, som går med förlust.
Hot
- Politik
- Uteblivna reformer på marknaden eller misslyckade avtal om intäkter från kraftproduktion eller elnätsverksamhet
- Dammolycka.
Analys av nyckeltal
Nedan analyseras balansräkningen, resultaträkningen och kassaflödesanalysen för Eletrobras.
Balansräkning
I attachment 3 i Eletrobras årsredovisning 2008 redovisas materiella tillgångar för de olika dotterbolagen uppdelade på segmenten generation, transmission, distribution och dessutom redovisas hur mycket eget kapital som finns i administrationen (”management”). Figur 4 nedan visar fördelningen.
Figur 4. Eletrobras materiella tillgångar 2008 enligt attachment 3 i årsredovisningen.
Omsättningen för de olika segmenten 2011 var enligt figur 1: generation 56 %, transmission 24 %, distribution 16 %. Det som sticker ut mest är att distributionen har väldigt hög omsättning i förhållande till det egna kapitalet, samtidigt som distributionen inte är vidare lönsam.
Eletrobras soliditet visas i figur 5 nedan. Soliditeten har minskat de senaste åren från riktigt höga nivåer, men är fortfarande höga 47 %. Den dåliga avkastningen på eget kapital som Eletrobras har beror till viss del på den höga soliditeten jämfört med andra kraftbolag (som ofta är 20-30 %).
Figur 5. Soliditet 2007-2011.
Skuldernas storlek i förhållande till eget kapital visas nedan i figur 6. Enligt Grahams kriterium 2 så ska kvoten understiga 2 för att ett allmännyttigt bolag (public utility) ska anses finansiellt starkt. Detta uppfylls, även om kvoten har ökat från 0,5 till 1,1 de senaste åren.
Figur 6. Totala skulder/eget kapital exklusive immateriella tillgångar 2007-2011.
Eletrobras räntetäckningsgrad, här beräknat som rörelseresultat dividerat med räntekostnader, redovisas i figur 7. Jag ser helst att kvoten överstiger ungefär 3-4 för ett kraftbolag, men upp dit når inte Eletrobras riktigt. 3-årsmedelvärdet för räntetäckningsgraden ligger på 2,5. Eletrobras finansnetto svajar väldigt från år till år vilket är anledningen till att bara räntekostnaderna har använts i beräkningen av räntetäckningsgraden. Ser man istället till räntetäckningsgraden som (resultat före skatt-finansnetto)/finansnetto och tar ett femårsmedelvärde så är räntetäckningsgraden 3,7 vilket är näst intill godkänt.
Figur 7. Räntetäckningsgrad 2007-2011 (rörelseresultat/räntekostnader).
Bolaget nämner även det något exotiska nyckeltalet nettoskuld/EBITDA ibland i presentationer och rapporter. 2011 var nettoskuld/EBITDA ca 1,8 vilket är relativt lågt för att vara ett kraftbolag. Som jämförelse så har Fortum nettoskuld/EBITDA kring 3 både som mål och som utfall kring 2011.
Slutsatsen från analysen av balansräkningen är att Eletrobras finansiella styrka är hyfsad. Det är räntetäckningsgraden som ser något låg ut om man bara ser till kvoten rörelseresultat/räntekostnader, medan det ser något bättre ut om man tar hänsyn till hela finansnettot över en femårsperiod.
Resultaträkning
Under perioden 2001-2011 så har Eletrobras omsättning och vinst efter skatt ökat även om det har gått till på ett något svajigt sätt vilket framgår av figur 8 nedan. Svajet beror till viss del på valutafluktuationer och därför redovisas ett 3-årsmedelvärde också i figuren för att förtydliga eventuella trender.
Figur 8. Tioårsöversikt för Eletrobras omsättning och resultat efter skatt.
Omsättningen har ökat med ca 33 % under perioden medan resultatet har varit något svajigare och faktiskt inte ökat mer än 10 % under perioden mätt med 3-årsmedelvärde. Det är svårt att säga vad som är ett ”uthålligt resultat” för bolaget och det är verkligen befogat att ta ett medelvärde här. 2008 sticker ut som ett extremt år då bolaget gjorde över 6 000 MBRL i vinst efter skatt. Förklaringarna till det fantastiska resultatet för 2008 är åtminstone två:
- Distributionsbolagen i norra och nordöstra Brasilien gjorde en kraftig resultatförbättring; från en förlust på över 1000 MBRL 2007 till ett svagt positivt resultat 2008.
- Den brasilianska reaisen försvagades med över 50 % mot den amerikanska dollarn under slutet av 2008 (från 1,6 BRL/USD till 2,5 BRL/USD), se figur 9 nedan från Yahoo Finance. Eletrobras har fordringar (receivables) på i storleksordningen 15-20 miljarder reais i US-dollar, vilket gav en positiv påverkan för året med hela 4300 MBRL. Denna post visar sig i finansnettot i resultaträkningen.
Varför bolaget har så mycket fordringar i US-dollar förstår jag inte riktigt när hela bolagets verksamhet är i Brasilien, men en gissning är att bolaget även har en del skulder i USD och vill minska risken för att skulderna växer ifrån intäkterna vid valutafluktuationer, dvs. bolaget litar inte på den brasilianska valutan. Sett som medelvärde över den senaste femårsperioden så är dock det oerhört fluktuerande finansnettot nästan identiskt med de betydligt mer förutsägbara räntekostnaderna.
Figur 10 nedan visar Eletrobras EBITDA för de senaste sju åren. EBITDA-måttet visar hur mycket ett bolag tjänar efter de rena rörelsekostnaderna. Det figuren visar är egentligen (precis som figur 8 som visar resultatet) att bolaget har svårt att få resultatet att lyfta, men å andra sidan att EBITDA-intäkterna är relativt stabila.
Figur 10. Sjuårsöversikt över EBITDA.
Nedanför EBITDA och EBIT i resultaträkningen kommer ränteutgifter och skatt. Bolagets ränteutgifter var 2011 ca 1700 MBRL på en räntebärande skuld på ca 42 000 MBRL vilket motsvarar en ränta på 4 %.
Slutligen kan det vara värt att nämna att resultaten för Q1 2012 redovisades den 1 juni och i grova drag så hade omsättning och rörelseresultat ökat jämfört med året innan medan nettoresultatet hade minskat marginellt.
Kassaflödesanalys
Figur 11 nedan visar kassaflödet för Eletrobras under perioden 2007-2011.
Figur 11. Eletrobras kassaflöde 2007-2011.
Investeringarna har ökat kraftigt de senaste två åren, till 10 respektive 11 miljarder reais (jämfört med vinst efter skatt på ca 3 miljarder reais). Som följd av detta krävdes ett kapitaltillskott på ca 5 miljarder reais under 2011 då antalet aktier ökade med ca 17 % vilket ses i kassaflödet från finansieringsverksamheten. Under de kommande fyra åren (2012-2015) så ska ca 12 miljarder reais investeras årligen vilket innebär att risken finns att ytterligare kapitaltillskott kommer att krävas. Det är dock inte helt säkert eftersom skuldsättningen fortfarande är acceptabel även om skuldsättningen ökar med 10 miljarder reais per år under fyra år. Givet att det egna kapitalet hålls konstant och skulden ökar med 40 miljarder reais så blir kvoten total skuld/eget kapital 1,7.
I snitt är det fria kassaflödet under perioden ungefär en tredjedel av vinsten och under de kommande åren så kommer kvoten sannolikt att minska ytterligare. Det fria kassaflödet och vinsten visas i figur 12 nedan.
Figur 12. Vinst efter skatt och fritt kassaflöde under perioden 2007-2011.
Det fria kassaflödet överensstämmer hyfsat med resultatet efter skatt fram till 2011 då det avviker kraftigt vilket tyder på att nytt kapital via lån eller nyemission måste tas upp för fortsatta investeringar i samma takt.
Lönsamhetsmått
Tre lönsamhetsmått redovisas nedan; rörelsemarginal, avkastning på eget kapital exklusive immateriella tillgångar och avkastning på totalt kapital. Till att börja med så redovisas rörelsemarginal i figur 13.
Figur 13. Rörelsemarginal 2007-2011.
Rörelsemarginalen är relativt stabil kring dryga 15 % vilket kan sägas är i linje med amerikanska kraftbolag. Eletrobras klumpar tyvärr ihop sin kraftproduktion och transmission i årsredovisningen vilket innebär att det är svårt att säga vilka marginaler respektive del av bolaget har. Kombinationen av kraftproduktion och transmission hade 2011 en rörelsemarginal på 20 % vilket är relativt bra. Vattenkraftsproduktionen i Itaipu särredovisas dock och uppvisar rörelsemarginaler på närmare 50 % vilket är suveränt! Distributionsverksamheten går dock med förlust och drar ner koncernens marginaler till 15 % sammantaget.
I figur 14 nedan visas avkastning på eget kapital och totalt kapital.
Figur 14. Avkastning på eget kapital och totalt kapital 2007-2011.
I medeltal den senaste 5-årsperioden så var avkastningen på eget kapital 4,2 % medan avkastningen på totalt kapital var 2,2 %. Jämfört med andra kraftbolag (USA, Europa) så är avkastningen på eget kapital anmärkningsvärt låg. En anledning till detta är att bolaget fortfarande har lägre andel lån än många europeiska och amerikanska kraftbolag, men Eletrobras har också relativt låg avkastning på totalt kapital (sämre än de flesta europeiska kraftbolag och ungefär som mellanskiktet av många amerikanska kraftbolag).
Värdering av aktien
Aktien handlas för tillfället till historiskt låga nivåer. En anledning till att aktien faller är att det finns oro för lägre elpriser i Brasilien efter ett uttalande av gruv- och energiministern. En klurig fråga är om man ska köpa den ordinarie aktien (ELET3/NYSE: EBR) eller preferensaktien (ELET6/NYSE:EBR.B)? Eletrobras har krav på att dela ut minst 25 % av nettovinsten till aktieägarna, där ägarna till preferensaktien (ELET6) har företräde till en garanterad avkastning på 6 % av aktiekapitalet. Å andra sidan har den ordinarie aktien faktiskt högre direktavkastning i nuläget för första gången på fem år. Smaksak i nuläget alltså, men om man ska köpa efter att börskurserna har stigit så ser preferensaktien lovande ut.
Vinsten per aktie 2011 är 2,78 reais, medan 3-årsmedelvinsten per aktie är 2,05 reais och 5-årsmedelvinsten 2,64 reais. Vinsten delas jämnt mellan ordinarie aktier och preferensaktier vilket innebär att vid börskurserna 12,86 reais för ELET3 och 17,86 reais för ELET6 (från 2012-06-05) så handlas aktierna till följande P/E-tal:
- ELET6: P/E 6,4, 3-årsmedel 8,7 och 5-årsmedel 6,8.
- ELET3: P/E 4,6, 3-årsmedel 6,3 och 5-årsmedel 4,9.
P/E-talen är med andra ord låga för båda aktierna men lägre för den ordinarie aktien ELET3.
För värderingen av eget kapital (P/EK) gäller att preferensaktien ELET6 handlas till P/EK 0,3 medan ordinarie aktien ELET3 handlas till P/EK 0,2. Mycket låg värdering av det egna kapitalet med andra ord, men det beror naturligtvis på den låga avkastningen på eget kapital (se figur 14).
Data för vinst per aktie, utdelning, utdelningsandel av vinsten, direktavkastning och P/EK för aktierna visas i tabell 1 nedan.
Tabell 1. Vinst per aktie, utdelning, utdelningsandel, direktavkastning, P/E och P/EK för ELET6 och ELET3. Börskurser är 17,86 BRL för ELET6 och 12,86 BRL för ELET3.
Vid dagens låga börskurser handlas den ordinarie aktien ELET3 för första gången på fem år till högre direktavkastning än preferensaktien ELET6. Direktavkastningen är nästan 10 % för båda aktierna och både P/E-talen och P/EK-talen är låga, förmodligen omotiverat låga.
Slutsatser
Eletrobras har trots dålig lönsamhet en gedigen vinsthistorik och ser till dagens låga börskurser lågt värde lågt värderat ut. Det man köper i nuläget är Brasiliens största kraftbolag till en femtedel av det egna kapitalet. I bästa fall så leder reformer till att bolaget blir betydligt lönsammare än det är idag och i värsta fall så köper man bolaget till attraktiva nivåer även vid dagens dåliga lönsamhet. Oavsett så ska man vara beredd på att ytterligare nyemissioner kan vara aktuella de kommande åren eftersom bolaget genomför ett investeringsprogram som man inte kan finansiera med eget kapital. Visst utrymme för ökad skuldsättning finns dock. Det kraftiga investeringsprogrammet innebär att det fria kassaflödet kommer att vara obefintligt de kommande åren. Utöver detta så har bolaget en något klen räntetäckningsgrad som man får hålla lite koll på.
På riktigt lång sikt bör Eletrobras vara ett klockrent köp till dagens nivåer med den politiska risken som största hot (precis som för alla kraftbolag). Med en mer ”normal” avkastning på eget kapital i linje med kraftbolag i exempelvis USA så ska värderingen upp till i alla fall kring det egna kapitalet vilket innebär en femdubbling av kursen. Om och när detta sker går förstås inte att säga och beror på hur den brasilianska elmarknaden utvecklas. Det borde dock inte bli värre från dagens låga lönsamhetsnivå.
Avslutningsvis ges en sammanfattning av data för Eletrobras i tabell 2 nedan.
Tabell 2. Sammanfattning av data för Eletrobras. Data för 2007 har justerats för split 500:1.
Eletrobas eller Iberiola? Vem är mest köpvärd?
Egon:
Svårt att säga eftersom det blir lite äpplen och päron då Eletrobras och Iberdrola har helt olika risker:
Eletrobras – Iberdrola:
– Valuta: reais – euro
– Politik: Brasilien – Spanien mfl.
– Kraftproduktion: Vattenkraft – Blandat?
– Marknad: Tillväxtmarknad – stabil/stagnerande marknad
I övrigt är värderingen av Eletrobras (P/E och P/EK) lägre men direktavkastningen ungefär samma som för Iberdrola (dryga 9 %).
nu blir kollegan min överlycklig:)
Härligt med en ny analys tack för allt jobb du lägger på det.
Har du några planer göra liknande på oljebolag företrädesvis de stora globala?
Försökte själv titta lite på norska statoil asa men deras information var en aning rörig eller bristfällig fick jag intryck av då jag fann mest info över de 3 senaste årsrapporterna vilket jag upplever är för litet till att testa i hittakursvinnaren? Jag skall försöka i helgen leta lite noggrannare efter siffrorna de bör ju ha lämnat ut tidigare årsrapporter när de var aktuella.
Missade min reflektion på (Iberdrola?)
Jag hade tidigare bolaget men sålde för något år sedan. När bolaget dyker upp i diverse media brukar jag trots det spontant titta på vad de säger och något som nämnts som ett mindre minus är att ekonomiska krisen ofta gör att stater blir mindre benägna till olika former av subventioner/stöd till vindkraft etc och Iberdrola har/hade? intressen i vindkraftsparker vad jag mins? Kanske inte påverkar bolaget mer än något annat jag har själv gått vidare.
defensiven; vad bra :-) Jag har inte hittat några ordentliga analyser av Eletrobras på nätet, kanske för att bolagets finansiella redovisning är svårgenomtränglig och vissa rapporter från vissa år saknas och består av översättningar från portugisiska. Nu finns det i alla fall en del siffror här :-)
Rune; Inga planer på oljebolag i nuläget vilket mest beror på att jag försöker hålla mig till sådant jag tror att jag förstår mig på!
Angående Iberdrola så hade de i alla fall för några år sedan en väldigt tydlig profil mot förnyelsebart ja, vilket för vindkraft innebär att någon typ av stödsystem krävs för ordentlig lönsamhet. Resultatet har minskat marginellt under de senaste fem åren vilket kanske är ett tecken på att stöden har minskat? Oavsett det så ser värderingen av Iberdrola också mycket låg ut i nuläget.
mycket bra inlägg förresten! Skulle vara kul att läsa er syn på europeisk telekom, t.ex. France Telecom, Vivendi och Telefonica. Mycket låga värderingar sett till tidigare vinster och fria kassaflöden.
Telekombolag förstår jag mig inte riktigt på så jag vet inte om det blir någon analys, men en riktigt låg värdering kanske kan väga upp att man inte begriper hur lönsamheten i framtiden kommer att se ut? Om bolagets finansiella styrka så tillåter förstås. Det är väl främst övergången till datatrafik som oroar och är också anledningen till att jag inte har tittat på exempelvis Kinnevik med all sin hyfsat lågt värderade telefoni.
Ursäkta jag stör igen men hittade av en slump denne sidan som jag tänker studera närmare se om jag kan finna underlag till vissa bolag.
http://tmx.quotemedia.com/financials.php?qm_page=73621&qm_symbol=EBR:US
Har använt sidan i åratal men aldrig tittat under ”Financials”
Nä telecom är inte riktigt min likör heller de ”defensiven” nämner samt ett antal till förkommer ofta i rekar hos t ex http://seekingalpha.com/ och http://www.thestockadvisors.com/ med flera..
Kinnevik är jag dock mycket förtjust i och har innehaft till o från genom åren, lite tunnt just nu (sålt det mesta) men hoppas på ras då jag planerat fylla på igen. Jag finner tvärt mot Kenny kinneviks om än röriga telebit mycket spännande speciellt den med siktet på afrika, en kryddaktie för mig.
Rune, själv brukar jag föredra Google Finance eller Yahoo Finance men de har nackdelen att de inte redovisar siffror för Eletrobras, vilket din länk dock gör! Det verkar vara omräknat till dollar för depåbeviset på NYSE vilket gör att växelkursen USD/BRL tas hänsyn till vilket är relevant åtminstone för amerikaner.
Utöver Kinneviks telekom så är jag inte övertygad om investeringar i ryskt jordbruk heller, så jag håller mig nog borta :-)
Jag det är tråkigt man inte enklare kan hitta underlaget i valutan man önskar handla aktien i och även resultaten blir en aning skruvade beroende på valutakursen som var när finansposterna skrevs det blev påtagligt när jag matade in Statoil i programmet men men resultatet är ju mest till för min egen del som lite beslutsstöd och då jag inte är försäljare på bank/institut brukar jag även dra ned siffrorna i mina gissningar då jag inte ser någon poäng i att lura mig själv om inte annat ;) Har även plockat ned några andra bolag jag vill titta närmare på men de siffrorna får vänta till senare idag innan jag matar in dem.
Jag har haft kinnevik till&från så länge jag kan minnas tror jag började med invik en gång och har haft stor underhållning av turbolänsen med korsnäs etc samt att det varit en för mig lönande affär på det hela taget. Jag ligger för dagen nästan tomt på flertalet investmentbolag men tycker de är bra och avaktar mest de skall skramla ned några tior innan jag tar in dem igen.
Ha en trevlig helg.
Kanske en småsak (?) i en annars fin analys, men som jag läser det angående utdelningen har bolaget krav på sig att dela ut 25% av nettovinsten totalt sett. Alltså inte bara till innehavarna av Pref B. De skall bara ha sina 6% på nominellt belopp. Läser jag rätt, eller har jag missat något?
Rättelse: inte _bara_ 6%, men ha prioritet till detta…
Mattias; Bolaget skriver följande:
”The Company’s By-laws set forth as a mandatory minimum dividend 25% of the net income,
adjusted in accordance with the Brazilian Corporation Law, observing the minimum remuneration
for Classes A and B preferred shares of 8% and 6%, respectively, of the capital stock related to these
types and classes of shares. Providing for the possibility to pay interest on equity – JCP.”
Med andra ord så är det nog du som har rätt och jag som har missförstått! Om det är en småsak eller inte vet jag inte riktigt men jag ska försöka räkna lite här. Aktiekapitalet (”capital stock”) i bolaget är ungefär 31 miljarder reais och preferensaktierna står i sin tur för ungefär 1/5 av aktierna vilket ger att ungefär 5 miljarder reais ska ha 6 % garanterad avkastning. Det är 0,3 miljarder reais vilket ska jämföras med bolagets vinst som de senaste fem åren har pendlat mellan 1,25 miljarder reais och 3,75 miljarder reais. I det låga extremfallet utgör preferensaktiernas garanterade utdelning möjligen ett hot mot stamaktiernas utdelning.
Fick detta bolaget CPFL Energia (NYSE: CPL) i min mailbox och tänkte det kunde vara intressant?
Fann ingen länk i mailet men chansen finns det dyker upp som en artikel här http://www.streetauthority.com/articles/
*klipp från mailet*
”In the past 10 years, CPFL has a total return of 584%. By comparison, the SPDR Utility Sector ETF (NYSE: XLU) — a proxy for U.S.-based utility stocks — returned less than one-fifth that amount, 101% during that period.”
Enligt mina siffror i hittakursvinnare befinner sig aktien $23.19 i behåll läge och ungefär mitt mellan min prognos av högsta $37 och lägsta $11 om 5 år, tekniskt sett är där divergens i dagsgrafen.
Det som bortsett från direktavkastningen fångade mitt intresse var påståendet att skillnaden mellan detta utility bolaget och många andra var att det expanderade och dessutom på en tillväxtmarknad vilket var ett plus.
Kanske ett bolag titta närmare på själv får jag tänka några varv till då jag som alltid hoppas köpa till mina ”billiga” nivåer vilket inte alltid inträffar ;) Kanske blir det i nuläget inte billigare än PE 10-11 ?
Ser jag använt fel kursdata så jag får rätta mig något när det gäller PE-talen som historiskt kunnat halka ned till 4.5 så det finns möjlighet komma över detta bolaget billigare än nämnda PE10-11.
Där finns rätt bra stöd i de längre graferna $20 och med optimistisk börs för stunden ser det inte i dagsgrafen ut att vara uteslutet den kan marschera i första hand till $26
Som alltid ett aber beräkna företag i ”fel” valuta som killen i denne artikeln påpekar http://seekingalpha.com/article/779911-2-high-yield-brazilian-stocks-to-watch?source=yahoo
spännande med tillväxtmarknad hur som helst.
Rune; Ja det är spännande med de brasilianska bolagen och det kommer kanske ett inlägg om det också i framtiden. Det finns också några bolag i Chile att titta på som sysslar med vattenkraft. Jag har lite som jag har förberett men senast jag kollade så såg CPFL ganska dyra ut med P/E>15. Jag ser inte direkt varför de skulle vara bättre än Eletrobras till P/E 5 då deras skuldsättning är högre även om räntetäckningsgraden också är lite bättre tack vare att de slipper en del verksamhet som Eletrobras råkar ut för eftersom de är statligt ägda.
Nej Electrobras ser ok ut? Jjag kan bara föreställa mig han jämfört med annat inom utility och tycker framtida tillväxtmöjligheter jämfört med de bolag som verkar på mer mogna marknader är lockande?
Råkade bara vara ett av bolagen jag knåpat in i hittakursvinnare denne helgen. Det andra var Fluor men jag anser det är billigare och bättre i stället köpa Abb samt skanska för ett totalpris ca 62% av vad en fluor kostar dessutom i svenska stålar vilket förenklar tycker jag.
Hej! Bra skrivet!
Min fråga härrör din kommentar på SWOT-analysen där du skriver att reformer behövs på den brasilianska elmarknadenf ör att göra de stora statliga investeringar lönsamma!
Skulle du kunna kort beskriva vilka reformer du efterlyser här?
Bästa Hälsningar
Hej! Bra skrivet!
Min fråga härrör din kommentar på SWOT-analysen där du skriver att reformer behövs på den brasilianska elmarknadenf ör att göra de stora statliga investeringar lönsamma!
Skulle du kunna kort beskriva vilka reformer du efterlyser här?
Bästa Hälsningar
Hej Philip,
Hoppas du har läst https://www.aktiefokus.se/2012/11/lardomar-fran-en-misslyckad-investering-i-eletrobras/ om vad som gick åt skogen med Eletrobras. :-)
Reformerna som hade behövts, men som blev precis tvärt om, hade varit att släppa på regleringarna av marknaden. In med marknadspriser som gör att utländska aktörer kan komma in och bidra med utvecklingen av den brasilianska elmarknaden. Nu stramade man istället åt och ströp sitt eget bolag på köpet. Det trodde jag inte, men den stora lärdomen är att inte vara inne i reglerade branscher i exotiska länder…