Eletrobras får behålla sina tillgångar men inte sin lönsamhet – koncessionsfrågan i Brasilien är löst

Tags , , , Posted on 18 september, 2012Categories Eletrobras

9 thoughts on “Eletrobras får behålla sina tillgångar men inte sin lönsamhet – koncessionsfrågan i Brasilien är löst”

 1. Det har varit mycket snack om Mexico det senaste.
  Snack(1) Industrin i US kan tänkas i allt större utsträckning öpnna tillverkning där då de tydligen kan producera sin produkter billigare där än i Kina om man räknade in snabbare leverans och kortare lagerhållning?
  Snack(2) Ny Mexicansk president sägs vara intresserade privatisera lite av energitillgångarna där?

  För snack (1) angavs ”iShares MSCI Mexico Index ETF” som ett bra alternativ till en bric-exponering men jag tycker den ser dyr ut ?
  För snack(2) nämndes en mängd olje/gas-bolag?

  Hur har vi det med europeisk närvaro i amerika?

 2. Om ni är intresserad av Mexico så rekomenderar jag en titt på Banco Santanders dotterbolag där.

 3. Mexiko exporterar mycket olja till USA, men har redan uppnått peak oil (2004 eller 2008, lite beroende på källa) och de oljetillgångar som landet hinner privatisera lär bli beslagtagna av staten inom bara några år när mer och mer av landets produktion måste behållas inom landet. Här håller jag mig verkligen borta och de mexikanska knarkkrigen är inte heller någon kul ”krydda”. Se exempelvis http://cornucopia.cornubot.se/2012/08/mexicos-peak-oil-i-cnn.html

  Mexikoexponering får man via AQ Groups senaste nyförvärv och det räcker nog för mig. Det kan vara en antydan till att de har billig produktion i Mexiko, för det brukar vara AQ:s melodi.

  För exponering mot Mexiko är säkert en fond ett rimligt alternativ men den fonden som du nämner Rune ser ganska dyr ut i nuläget ja. Enligt http://us.ishares.com/product_info/fund/overview/EWW.htm är P/E 21 vilket känns svårt att motivera.

 4. Ja jag blir inte direkt köpsugen på nuvarande nivåer ;)

  Det känns som där är desparation i allt fler analyser och köp-tips allt oftare sägs aktien/fonden vara billig fast den då kanske befinner sig på historiskt höga/högre värderingar trots kanske minskad försäljning och minskad vinst?

  Det speckulerades i en möjlig höjning av kol-skatt i US vilket skulle gynna kraftaktörerna vatten/vind osv.. nu börjar Iberdrola locka även mig får se om jag kan ta ett beslut innan aktien blivit dyrare.

 5. Rune;
  Iberdrola har stigit en del men ser fortfarand prisvärd ut. Det är nog mer Spanienfrossa än något annat i värderingen fortfarande. Spanska regeringen planerar tydligen att höja skatterna i Spanien i alla fall. 6 % på omsättningen från kraftproduktion enligt följande länk: http://www.reuters.com/article/2012/09/14/spain-energy-revenues-idUSE8E8HD02420120914

  Jag har också läst om planer på en ”windfall”-skatt, dvs. skatt på gammal kraftproduktion som är ”för lönsam” likt vad man har tänkt sig i Finland. Iberdrolas VD säger att han inte tror att man får diskriminera olika typer av kraftproduktion och att man kommer att behålla utdelningen. http://www.bloomberg.com/news/2012-09-11/iberdrola-to-keep-dividend-as-galan-resists-atomic-windfall-tax.html

  “We already have about 300 legal actions against this government, so why not?” Galan said. “European legislation will not allow different taxation for different technologies.”

  Skön inställning…

 6. Jag har länge varit sugen på att köpa lite Eletrobras, men varit lite orolig för koncessionsfrågan samt företagets skulder. Bortsett från detta ser ju företaget riktigt billigt ut, nu är jag dock inte lika sugen längre.

  Skagen Kon-tiki har ju Eletrobras som 4:e största innehav.Det blir intressant att se hur dom kommer att agera. (jag brukar titta på Kon-tikis innehav för att få inspiration till nya aktieköp).

  Ett annat företag som kan vara intressant om man gillar vattenkraft är ju Brookfield Renewable Energy Partners på Torontobörsen. Det känns ju politiskt säkrare, dock tycker jag att aktien är lite väl dyr i dagsläget…

  Tack för en jäkligt bra analys förresten!

 7. Micke;
  Själv vet jag ärligt talat inte om jag skulle köpa Eletrobras i nuläget heller. Jag har ett innehav sedan tidigare där jag möjligen bedömde koncessionsrisken som för låg. Marknaden brukar vara bra på att övervärdera risk men i det här fallet prickade marknaden ganska så rätt. Det innehav jag redan har behåller jag dock. Det kan vara befogat med ännu ett räkneexempel där även nya investeringar ingår, eftersom dessa är betydande. Bara Belo Monte kommer bidra rejält när/om det kommer igång. Sedan tillkommer ett kärnkraftverk och mer vattenkraft men naturligtvis till priset av ännu mer skulder…

  Eletrobras är lite av ett fiasko för Skagen sedan de började köpa till betydligt högre kurser än idag.

  Kanada är intressant pga låg politisk risk, men värderingen är väl också därefter skulle jag gissa :-)

 8. Då är frågan om koncessionerna och elpriset löst som vi diskuterade Kenny i kommentarerna till Q2-rapporten. Skagen fonder åker på en riktig smäll när deras stora innehav i super-dogen Eletrobras lägger tassarna i vädret. Jag skumläste även era kommentarer om Iberdrola. Gå noga igenom deras balansräkning, hög skuldsättning och svaga statsfinanser (som i spanien) ger mycket hög risk. Politiker kan få för sig att de skall peta i elpriser/skatter (sänka priserna och höja skatterna) för att på så sätt nationalisera vinsterna..

  Ni gör ett bra jobb på er sida! Jag efterlyser lite gemensamma kraftanstängningar för att finna bolag utan nettoskuld, med hög visibilitet i kassaflöde och uthålligt franschise. Diskuterar gärna bolag tillsammans.

  Mvh Oskar

 9. Jajjamensan, Oskar. Skagen har dessutom köpt till betydligt högre kurser än dagens så det är ingen vidare invstering för dem.

  Iberdrolas finanser är jag inte särskilt rädd för, speciellt inte i jämförelse med många andra bolag. Se exempelvis jämförelse mellan europeiska kraftbolag: https://www.aktiefokus.se/2012/05/jamforelse-mellan-europeiska-kraftbolag-2007-2011/

  Iberdrola har tredje starkast finanser av de europeiska börsnoterade kraftbolagen, där Fortum och CEZ står i en klass för sig. Det finns många kraftbolag med betydligt skakigare finanser än Iberdrola. Att politikerna lägger fingrarna i syltburken är självklart, men det är inget unikt för Spanien. Nu höjer man exempelvis fastighetsskatten på vattenkraftverk i Sverige kraftigt och det är skattehöjningar på energi från olika håll nästan varje år här uppe i Norden. Iberdrola har dessutom redan drabbats av en smärre katastrof i Spanien, men har en fin diversifierad verksamhet (bl.a. i Brasilien… voi voi, jag har inte grävt i koncessionerna för Iberdrola i Brasilien).

  Det om kraftbolagen, som jag själv skriver mycket om eftersom energibranschen (uppenbarligen) är något jag är väldigt intresserad av.

  Nåväl. Annars tycker jag vi har mycket fokus på finansiell styrka här på sidan. De bolag som vi aldrig har skrivit om har ofta sållats bort i det tysta pga dåliga finanser. De bolag som vi har skrivit om (AQ Group, Axfood, Skåne-Möllan, Dibs) har starka finanser och i vissa fall nettokassor.

  Mer sådant letar vi naturligtvis efter och det är egentligen bara tidsbrist som gör att det inte skrivs mer om det. Det finns mycket som är dokumenterat för ”oss själva” som måste sättas i lite sammanhang. Det är kombinationen av alla tre faktorerna som du nämner (ingen nettoskuld, kassaflöde och uthållighet) som är klurig att hitta och det är klart vi är öppna för att diskutera bolag. Har du några förslag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *