The Intelligent Investor kapitel 8 – The Investor and Market Fluctuations

Tags , , Posted on 24 juli, 2012Categories Böcker, Investeringsfilosofi

10 thoughts on “The Intelligent Investor kapitel 8 – The Investor and Market Fluctuations”

 1. Nja, som jag förstår det definierar Graham en spekulant som någon som blickar framåt och en investerare som någon som ser bakåt. Framtiden är osäker och gissningar på vad som ska hända därmed spekulativa.

  Det är fullt möjligt för en investerare att avgöra om börsen är övervärderad genom att jämföra börskurserna med de senaste årens genomsnittliga vinstnivåer.

 2. alatheiaton; Graham säger en del om investering vs. spekulation och att investeraren ser bakåt stämmer med pricing vs. timing också. Vad är pricing om inte tillbakablickande (och noggrann analys), medan timing är gissningar om framtiden! Det står en del redan i kapitel 1 om jag inte missminner mig.

  Kul att du gillar bloggen :-)

 3. Är minst sagt osäker men vill minnas svenska börsen brukar kunna gå ned mot PE 7 innan det bottnar obs bara ett vagt minne.

  Flera på globala siter menar asien kommer vara stället även om det går ned i europa och usa då där bor rätt många miljoner människor i den regionen som fortsätter få ökad levnardsstandard. Singapore sades ha PE 9.9 att jämföra med asiens snitt på PE 14 de jämförde även med danmark PE 21 som för att visa hur billigt det är i singapore http://www.bloomberg.com/video/singapore-stocks-beating-the-world-QaFCOBQGQ6uzaVpvuYt~3A.html

 4. Jo Rune, det kan alltid bli värre ;-) Det är säkert stora regionala skillnader också och man kan gissa att andra marknader som är attraktivt värderade i nuläget är Grekland och Spanien som säkert har fått omotiverat med stryk.

 5. Bra inlägg! Alltid svårt att använda P/E tals värdering på historiska data för att försöka förutsäga framtiden. Rullande P/E må väl vara det minst dåliga. Skulle vara intressant att jämföra det med prognostiserat (gissat) P/E för de kommande 12 månaderna. Skulle ju vara lite lustigt om alla analytiker pratar om pessimism och vinstras samtidigt som de inte reviderar ner sina prognoser för bolagen. Samma procedur för direktavkastningen.

  Angående Grekland och Spanien skulle det vara intressant om någon som har lite kolla kan tipsa om bolag som kan vara värda att titta närmare på? Finns säkert bolag där som har tagit omotiverat med stryk, brukar ju vara så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *