AQ Group förvärvar Durapart Industries

Tags , , , Posted on 8 augusti, 2012Categories AQ Group

13 thoughts on “AQ Group förvärvar Durapart Industries”

 1. Intressant, du kommer till ungefär samma slutsatser som jag när jag skärskådade förvärvet. Det ser ut som ett bra bolag till ett hyggligt pris, till skillnad från den vanliga visan hyggligt bolag till ”Varsågod, bara jag slipper eländet”-pris. Det är bra sätt att till hygglig värdering som ökar VPA för aktieägarna, även i det scenario då de driver Durapart som innan förvärvet. Alla eventuella synergier, ökade kundkontakter, möjligheter att etablera produktion i Mexico och Lettland läggs på toppen som en option, eller bonus som Aq kan utnyttja ifall de sköter förvärvet snyggt och lyckas integrera det.

  Att ha med tilläggsköpeskillingar som kommer att betalas senare var ett smart drag enligt mig. Det ger incitament för Otterlei att göra sitt bästa samtidigt som de negativa kassaflödena kan spridas ut mer jämnt, eftersom Aq kommer att generera starka kassaflöden när vi går framåt. För egen del hoppas jag att man går in i en fas av konsolidering nu. AQ Wiring blir en riktigt mastodont med Durapart och det problemtyngda gamla TVAB. Segerström måste man också få ordning på. De som tycker att AQ har för snål utdelning och för hög soliditet, får svaret på varför det är bra nu.

 2. Segerström berättade de om på stämman (och tror de skrev om det i en rapport också) att det hade fått hyfsad ordning på. Man hade gjort sitt första positiva kvartal (Q1 i år) och en i styrelsen (tror jag det var som) var väldigt engagerad över det.

 3. Irving;
  Instämmer! Förhoppningsvis kan man få till lite tillväxt på den låga utdelningen i och med förvärvet och de kommande konsolideringarna. Jämfört med de fem senaste årens förvärv på mellan 10-30 MSEK årligen så är det verkligen ett stort förvärv som det ska bli mycket intressant att följa.

 4. Har lagt till EV/EBIT också i inlägget och det ser lite dyrare ut då, men förmodligen fortfarande ett hyfsat köp. Även lagt till hur soliditeten försämras baserat på AQ:s Q2 och ökning av balansomslutningen via förvärvet.

 5. För det första bra länk till Duraparts räkenskaper med http://www.1881.no

  Jag skulle vilja hålla mig till rörelseresultat (Driftsresultat på norska) eftersom det finansiella nettot är väldigt slagit (sannolikt valutan som spökar) kanske kan man lägga till en finanskostnad på 2-3 MNOK.

  AQ skriver i pressreleasen att Duraplast under 2011 omsatte ca 300 MSEK dvs 260 MNOK vilket överstiger 2010 omsättning med drygt 20%, sannolikt har resultatet ökad mycket mer då täckningsgraden oftast blir väldigt bra på ökad försäljning då befintliga resurser kan utnyttjas på ett effektivt sätt. Utgående från prestationerna under 2007 och 2008 tror jag vi kan ha minst 25MNOK. Dra av 3MNOK i finsiella kostnader och schablonskatt och vi har ca 17 MNOK. Detta ger t.ex. ett PE-tal på 5.
  Det känns mer normalt att betala för ett litet onoterat bolag som är verkar i en bransch med stor prispress och där framtiden inte är given.

 6. Veronica;
  Siffrorna i den första tabellen visar som du säger att finanskostnaden är ungefär 2-3 MNOK både 2010 och för medelvärden över 3 och 5 år. Anledningarna till att jag tar medelvärden över flera år är att jag söker det ”normala” över en längre period och för att onormala variationer över enskilda år ska jämnas ut. Om variationerna beror på valutor så kommer man ju få leva med det, även när bolaget ägs av AQ.

  Vidare så är det så att ju högre upp i konjunkturen vi kommer, desto bättre kommer naturligtvis ett konjunkturkänsligt bolag som Durapart Industries att gå. Därför blir värderingen baserat på 2011 (som sannolikt är deras bästa år sedan 2008) mycket lägre än om man ser till vad som är ”normalt”. Men kanske är P/E 5 på 2011 års vinst ändå normalt för ett litet onoterat bolag! Tar man hänsyn till skulderna och ser till EV/EBIT som för Durapart är ungefär 18 så är värderingen betydligt högre än exempelvis AQ:s egen värdering på EV/EBIT kring 10-11.

 7. ”Affärsvärlden (AFV) kommer tillbaka från sommaruppehållet med endast en köprekommendation. Däremot har tidningen hittat flera säljkandidater. Det är Aktietorgets AQ Group som AFV anser vara köpvärd.”

  Hämtat från Dagens Industri 2012-08-23

 8. Hej, affärsvärlden ställde 7 frågor till Classe Mellgren, nyligen kände att det är lika bara att posta dem här, eftersom det delvis handlar om förvärvet.

  Ni vinstvarnade under fjärde kvartalet i fjol. Hur ser det ut hittills i år?

  -Det är rätt plant. Jag kan inte säga att efterfrågan är på väg åt något håll. Vi brukar dock inte fundera så mycket på det. Det är ingen idé att spekulera kring globala frågor som skuldkrisen, utan det gäller bara att anpassa sig efter kunderna.

  Du tog över som tillförordnad vd hösten 2010 och ni sökte då en ny vd. Söker ni ingen ny vd längre?

  – Nej, det är rätt så kul nu så det är bara att jobba på. Ser vi någon som kan göra jobbet bättre så är vi öppna för att titta på det, men vi har ingen aktiv sökprocess just nu.

  Finns några planer på att byta till Stockholmsbörsen?

  – Frågan dyker ju upp då och då. Vi har dock inga sådana planer just nu, men det är väl klart att vi ska byta någon dag.

  Vad är det bästa med det senaste förvärvet?

  – Det är ett oerhört välskött företag med bra kunder. De har en hel del affärer i Indien som matchar vår Indienverksamhet väldigt bra, vilket kommer att hjälpa till att göra den lönsam snabbare. Sen är Mexiko en intressant marknad. De har investerat där under ett antal år, så där kommer vi in utan att behöva ösa in pengar i flera år. Och sen fick vi en väldigt fin fabrik i Litauen.

  Indien har inte varit helt lätt?

  -Nej, det har ju varit vår första greenfield och det är trögt när man börjar från ingenting. Det är lättare när man köper något som rullar.

  Ni blir alltmer globala, men är fortfarande ganska små. Hur fungerar det?

  – Att vara en liten global tillverkare är faktiskt rätt så bra just nu. Det hör vi från flera kunder, däribland kineser som kommer över till Europa. Det verkar vara en brist på aktörer i mitten som orkar lyssna på kunderna i lite mindre affärer, och som ändå har någon slags global närvaro.

  Ni delar bara ut cirka 25 procent av vinsten och balansräkningen är obelånad. Varför är ni så försiktiga?

  -Det är ganska skönt att ha ett bra avstånd till den finansiella svajmasten som min kollega brukar säga. Sen är det bra att ha möjlighet att göra förvärv. Det har även ett värde i marknadsföringen att ha ordning på finanserna. När vi har konstruerat något unikt för en kund och har kontrakt på kanske 5-8 år är det rätt skönt om de vet att vi finns kvar då. *

  För övrigt är de ganska pessimistiska när de tror på VPA om 4,3 för helåret. Det är som att de räknar med att q3 kommer in enligt prognos, medan det blir nollvinst i q4.

 9. Intressant om Durapart! Det vore för väl om det tar lite fart i Indien. Annars känns det lite som svar i samma stil som ledningen drog på årsstämman på frågorna som inte gäller Durapart. Det är bara att instämma i att det är skönt med den starka balansräkningen…

  ”De” som tror på 4,3 kr/aktie för helåret är väl Affärsvärlden, för Claes/AQ ger väl inga prognoser själva? I samband med förvärvet så sade ju ledningen att Durapart kommer bidra med positiv VPA för helåret och mot bakgrund av det så blir prognosen extra pessimistisk.

 10. Ja, jag tror att det underlättar enormt att ha befintlig kundkontakt i Indien. Det känns som att AQ’s tid är nu.Ledningen är garvad, stora förvärv har genomförts och nu återstår det som Aq gör bäst: hålla benhård koll på kostnaderna, gneta på inköp och få upp lönsamheten i gamla såväl som nya förvärv. De närmaste åren blir intressanta minst sagt.

  Aq ger ibland egna prognoser, som i q2, men bara angående q3. I q3 lär det komma en prognos för helåret. Det är blaskan som gissar att AQ ska tjäna 4,3 i VPA. Någon motivering kom inte, annat än att de skrev att så här blir det enligt vår prognos.

 11. Nu har siffrorna för Durapart under räkenskapsåret 2011 publiceras hos http://www.1881.no

  Ser rätt bra ut tycker jag, med maximal tilläggsköpeskilling sker förvärvet på PE-tal 4.

 12. Irving; Jag instämmer! Så länge inte Affärsvärldens prognos för Q4 slår in (och det därmed blir som förra året) så ser det mycket ljust ut inför framtiden!

  Veronica; ja P/E 4 ska man inte klaga på. Det betyder att deras 2011 blev betydligt mycket bättre än de tidigare åren som gav P/E 10-13 beroende på hur man räknar. Det är sällan man ser fina bolag handlas till P/E 4 på börsen så nu ska det bli riktigt intressant att följa utvecklingen för Durapart inom AQ-koncernen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *