AQ Group meddelade idag att man förvärvar det norska bolaget Durapart Industries (pressmeddelande) från Otterlei Group för ungefär 80-90 MSEK. Durapart har sitt huvudkontor i Norge medan tillverkning av kablage och elektromekaniska moduler sker i Litauen och Mexiko. Huvuddelen av bolagets kunder finns inom segmentet “kommersiella fordon”, vilket är ett konjunkturkänsligt segment där AQ redan har ungefär 25 % av sin omsättning.
Förvärvet sker dels kontant för 67 MNOK (ca 76 MSEK) och dels genom apportemission av 35 000 nyemitterade aktier i AQ, motsvarande ungefär 1,6 MSEK om kursen står i 45 kr per aktie vilket den gör i nuläget. Dessutom kan förvärvet kosta ytterligare som mest 11 MNOK (ca 12,5 MSEK) om Durapart gör bra ifrån sig fram till 2014. Totalt kan alltså förvärvet om det faller väl ut totalt gå på nästan 80 MNOK (90 MSEK) vilket är mindre än vad AQ hade i kassan under Q2 2012. Enligt vad som klubbades på årsstämman så hade AQ fått göra en betydligt större apportemission på upp till 10 % av aktierna än vad som nu var fallet.
Apportemissionen på ca 1,6 MSEK (motsvarande en ökning av antalet aktier med två promille) kan verka ganska meningslös men är förmodligen ett bra sätt för Otterleis huvudägare Jan Sigurd Otterlei att få ett litet ägande i AQ. Jan Sigurd ska stanna som ledamot i styrelsen för Durapart.
Durapart Industries
Durapart Industries (ej att förväxla med Durapart AS) lämnar inga årsredovisningar på sin hemsida eftersom det inte är ett börsnoterat bolag, så data har hämtats från 1881.no, en motsvarighet till den svenska sidan allabolag.se. Där finns data från 2005-2010 och bolaget har gjort vinst under dessa år utom under finanskrisen 2009 då det blev förlust. Omsättningen motsvarar ungefär 14 % av hela AQ Groups omsättning och förvärvsbeloppet motsvarar ungefär 13 % av AQ:s egna kapital, så det är ett relativt stort förvärv.
En sammanställning och bearbetning av data redovisas nedan.
Utvecklingen gick spikrakt uppåt fram till 2008. 2009 gjorde bolaget förlust under finanskrisen och 2010 var ett återhämtningsår.
Nedan visas nyckeltal för Duraparts finansiella styrka, baserat på tabellen ovan.
Det är en slimmad balansräkning som AQ köper. Durapart Industries finansiella styrka är inte i närheten av AQ:s. Soliditeten hos Durapart Industries är anmärkningsvärt låg; det är faktiskt första gången jag personligen ser så här låg soliditet hos ett industriföretag. Balanslikviditeten ser bättre ut, men är inte heller vidare hög (ska överskrida 2 enligt Graham). Dock är rörelsekapitalet större än de långfristiga skulderna, vilket är sunt. Räntetäckningsgraden ser hygglig ut.
Avsaknaden av finansiell styrka hos Durapart Industries är förstås inte positivt, men förvärvet är alldeles för litet för att försämra AQ:s balansräkning väsentligt. AQ:s soliditet sjunker i och med förvärvet från 57 % till ca 49 %.
Ett antal nyckeltal för Durapart Industries lönsamhet visas nedan. ROE är avkastning på eget kapital medan ROA är avkastning på totalt kapital.
Jämfört med AQ så är rörelsemarginalen något bättre. ROE är fantastiskt mycket bättre men ROA sämre. ROA beskriver lönsamheten oberoende av bolaget finansiering vilket innebär att AQ köper ett mindre lönsamt bolag, men detta är helt i linje med tidigare förvärv (se exempelvis artikeln “konkursraketen“). AQ har en historik av att förvärva bolag med svag lönsamhet som man sedan gör lönsamma. Det är förmodligen snarare så att Durapart Industries är ett ovanligt lönsamt bolag för att vara ett AQ-förvärv.
Värderingen av Durapart Industries
Om vi antar att förvärvet faller väl ut så kommer Durapart Industries att kosta AQ Group 80 miljoner norska kronor. Detta innebär att värderingen på bolaget är följande.
P/E är kring 10-13 beroende på vilket mått man väljer. Givet Duraparts svaga balansräkning så är detta varken en uppenbart hög eller låg värdering. Durapart köps för ungefär 4 gånger det egna kapitalet vilket innebär att det kommer att uppkomma en goodwill-post i AQ:s balansräkning. Det finns dock inte mycket luft i Duraparts extremt slimmade balansräkning. Ser man till EV/EBIT så ser det lite dyrare ut.
Gissningsvis så får AQ i praktiken en hel del nya kunder på köpet genom förvärvet av Duraparts som inte syns i balansräkningen. I pressmeddelande framhäver man detta som att “bolagen har minimal överlappning” och att man “kommer snabbare in på nya marknader”. Med andra ord behöver det inte vara orimligt att betala fyra gånger det egna kapitalet för Durapart Industries givet den hyggliga vinstmultipeln.
Sammantaget så ser Durapart Industries ut som ett hyfsat förvärv för AQ.