Tisdagen den 24 april 2012 hölls Aros Quality Groups årsstämma på Öster Mälarstrand i Västerås. Hela Aktiefokus starka bloggarduo fanns representerade då ledningen för AQ presenterade året som har gått.
Årsstämman
Styrelseordförande P-O Andersson, en reslig herre med tydlig Västeråsdialekt, inledde med några korta ord följt av en kort presentation av årets nyckeltal av nya ekonomichefen Cecilia Borg. Gunnar Ek från Aktiespararna var också på stämman och ställde mängder med frågor, bland annat om ledningen kunde motivera utdelningshöjningen från 1,1 kr/aktie till 1,3 kr/aktie. VD Claes Mellgren ryckte på axlarna och uttryckte sig ungefär att ”höjningen är liten och soliditeten är hög, så vi bestämde att så fick det bli”. AQ har faktiskt passat på att höja sin utdelningspolicy från 20 % till 25 % av resultatet över en konjunkturcykel (plus en brasklapp) vilket fortfarande är väldigt försiktigt jämfört med många bolag.
En förändring i styrelsen genomfördes. Nya styrelseledamoten Rune Glavare presenterade sig och jämförde så småningom AQ med Lifco och Indutrade och sade att bolagen stod inför ungefär samma utmaningar.
Namnbytet till AQ Group diskuterades också kort innan beslutet klubbades igenom med förbehållet att namnet faktiskt måste vara ledigt hos bolagsverket vilket man ännu inte hade kollat upp. Anledningen till namnbytet var enligt P-O Andersson att ”alla redan säger AQ”. Man betonade att man trots namnbytet inte ger något avkall på kvalitet.
Listbytet från Aktietorget diskuterades också. P-O Andersson var tydlig med att AQ inte kommer att vara listade på Aktietorget för alltid, men att det däremot inte är aktuellt i nuläget med ett listbyte. Först ska dock intjäningen vara både större och stabilare, menade han och fortsatte med att det är bättre att vara bäst i en lägre division än sämst i en högre division. Lite skojfriskt (som så mycket annat under föredraget) eftersom bolaget nästan kvalar in på Mid Cap storleksmässigt. Som uppföljning på detta hade Gunnar Ek en lång utläggning om olika handelsplatser och deras historia. Slutsatsen blev till slut att Aktietorget är en lista som ger ”mer omvårdnad för pengarna” (bland annat granskar och publicerar pressmeddelanden). Apropå att Aktietorget granskar pressmeddelanden så menade P-O att ”de hör ju av sig ganska ofta”.
Presentation om AQ av koncernchefen
När alla beslut var klubbade så tog VD och koncernchef Claes Mellgren över. Aktiefokus egen Ickevästeråsare Martin som alltså också deltog på årsstämman var alert och undrade hur administration, ekonomi och liknande sköts i en koncern som består av en stor mängd dotterbolag. Svaret var att varje dotterbolag sköter sådant själva, med lite stöd från koncernledningen (som alltså bara består av en handfull personer). Bolaget sköter alltså inte detta centralt, på gott och ont. Åsikten från VD verkade vara att det har fungerat bra hittills (och förmodligen är dessa frågor heller inte det som ledningen tycker är kul). Claes fortsatte att prata om att det är viktigt att varje dotterbolag sköts via ett drivet entreprenörskap och att koncernledningen kommer att hållas så liten som möjligt så länge som möjligt samt att koncernledningen aldrig har varit så stor som den är idag.
Det ställdes också frågor om vad AQ:s småverksamheter i Italien, Indien (och numer också Danmark) tillför. Svaret var att Italien med 5 anställda omsätter 5 miljoner euro, vilket var motiv nog. Indien är i en uppstarts- och tillväxtfas medan man håller på att starta en säljorganisation i Danmark. Någon frågade också vilken marknad som går bäst (AQ särredovisar inte sina dotterbolag) och svaret var att det för några år sedan var Kina, men att läget där har hårdnat och det är nu Estland som är bolagets guldklimp. Här passade Martin återigen på att fråga om hur man gör vid försäljning mot exempelvis Tyskland, som ju är Europas största marknad. Svaret på den frågan var att man nyligen har låtit en konsult överblicka marknaden och att man nu håller på att sälja in sig från Sverige. Bedömningen var att Tysklands betydelse för AQ ökar och att ca 30 % av AQ Wiring Systems omsättning under 2012 kommer att härstamma från Tyskland (om jag förstod rätt).
Presentationen fortsatte med att visa bolagets kunder. Claes menade att ingen av bolagets konkurrenter har en lika fin kundbas som AQ och att många av bolagets kunder är nummer ett inom sina områden. AQ:s kunder var under 2011 fördelade enligt följande.
- ABB 19 %
- Ericsson 10 %
- Volvo 8 % (PV+lastvagnar)
- Bombardier 8 %
- Scania 6 %
- Tetra Pak 5 %
- Cargotec 5 %
- Övriga 40 %
VD såg inga speciella risker med något av bolagen, även om han hann påpeka att ”både ABB och Bombardier var ganska skruttiga för tio år sedan” vilket förstås är sant. Idag är dock läget annorlunda eftersom ABB ”har låg risk men kan vara svängigt” och AQ gör ”nästan inga kundförluster alls”.
Målen man hade satt under 2011 kommenterades:
- Halvera antalet kundreklamationer. Målet misslyckades och kundreklamationerna ligger någonstans kring 0,5-1 %.
- Leverera i tid till 98 %. Målet nåddes inte riktigt men i princip alla dotterbolag levererar i tid över 95 % av leveranserna.
- Lönsamhet för lågpresterarna. På bättringsvägen. Segerström och Svensson togs upp som ett exempel som efter ett bra tag äntligen har nått plusresultat Q1 2012. AQ Lasertool i Estland togs upp som ett exempel på ett bolag som gick dåligt för några år sedan men som nu är AQ:s stjärna (efter 4-5 år av hårt arbete).
- Starta ny produktion i Kina. Målet uppnåddes.
- Komma igång med leveranser i Indien. Detta är bolagets första ”green field”-marknad och Indiensatsningen har gått långsammare och sämre än förväntat. Dock ska första leveransen ske sommaren 2012.
- Förtydliga AQ:s värderingar hos samtliga dotterbolag. Här hade bolaget genomfört ett program hos nästan samtliga dotterbolag.
- Genomföra ett bra förvärv i Tyskland (eller ”roligt” förvärv som VD sade ett par gånger). Ej uppnått (vilket känns bra eftersom man inte förhastar sig och förvärvar för sakens skull).
Summa summarum så uppfylldes ungefär hälften av målen. Claes visade också upp målen för 2012 och där återkom den tydliga målbilden att AQ vill göra ett förvärv i Tyskland. Tidigt i presentationen (då punkt 11 på dagordningen klubbades igenom om att AQ får göra apportemission för ca 10 % av aktierna) nämnde Claes att AQ kan göra förvärv för ca 150 MSEK vilket är något annat än småförvärven som bolaget har gjort de senaste åren kring 10-30 MSEK.
Slutligen kom några ord om Q1 2012 och vinstvarningen följt av det stora vinsttappet Q4 2011 som sades bero dels på kostsamma kapacitetsneddragningar och dels på minskningen i ordernedgång. Ledningen hävdade att man inte har behövt pressa priserna och här vore det intressant att räkna lite för att se om det är hela sanningen eller en sanning med modifikation. De största nedgångarna i orderingång bidrog Ericsson och fordonsindustrin med och P-O menade att Ericssons dåliga rapport som inte mottogs väl av marknaden var mycket väntad mot bakgrund av vad AQ kände till via sin minskade orderingång. Med andra ord framförde P-O här att AQ är en god ledande konjunkturindikator eftersom man som underleverantör först av alla ser när industrin stramar åt. Detta såg man sista kvartalet 2011 men man ser det också fortfarande första kvartalet 2012 vilket är värt att ha i bakhuvudet. Om nuläget sade P-O lite dystert att ”vi ser en nedgång nu” men i kvartalsredovisningen för Q1 skriver ledningen att Q2 åtminstone förväntas bli bättre än Q1.
När tillställningen närmade sig slutet frågade någon i församlingen varför man hade fått för sig att förvärva Segerström och Svensson och här visade sig ledningens inställning när man menade att det inte finns några som helst mått av kvartalskapitalism i receptet för att lyckas, utan att det är hårt gnetande som gäller. Det tog 4-5 år att få Lasertool i Estland till att bli bolagets stjärna genom att göra kostnadsminskningar på lång sikt. Någon i styrelsen (minns tyvärr inte vad han hette) tände till ordentligt på frågan och höll en utläggning om att han såg Segerström som en ”riktig pärla”.
Slutligen var det någon som undrade varför man egentligen hade så hög soliditet (63 %, jämfört med målet på minst 40 %). Claes sade att soliditeten kommer att sänkas om ”vi gör några roliga förvärv” och fortsatte med att det ”inte ska vara några dumma förvärv, utan kloka förvärv”. P-O flikade så småningom in klassikern ”cash is king” vilket väl summerar AQ:s synsätt.
Slutord
För att uttrycka det med ledningens ord: Finansiellt starka AQ gnetar vidare med det långsiktiga arbetet att få lågpresterarna att förbättra resultaten samtidigt som man ser att konjunkturen försämras. I år ska bolaget komma igång i Indien och bolaget jagar vidare efter förvärv. Kanske kan man hitta något roligt konkursbo i Tyskland om något år?
Tack så jättemycket. Aros Quality Group står högt på listan som jag är nyfiken på så det uppskattas att du bevakar dem.
Gav även ett intressant perspektiv på hur ledningen ser på sitt arbete och företag. De vill göra roliga saker och att tjäna pengar är roligt. Så där har vi samma värderingar =).
Järnvargen;
Jodå, ledningen verkade tycka att det är kul med AQ och de nämnde också att syftet förstås är att tjäna pengar. Kvartalsrapporten för Q1 presenterades också på årsstämman och vi får se om jag hinner skriva något om den också eller om jag väntar till Q2. Rent spontant så såg Q1-rapporten hyfsad ut och bolaget verkar fortfarande varar rimligt värderat på börsen.
Problemet är ju just att värderingen är rimlig. Jag är snål och köper industribolag endast när de är billiga ;-). I dagsläget ser jag nog Beijer Alma some tt bättre köp trots det högre P/E talet eftersom de levererar högre direkavkastning och lite bättre tillväxt.
Fantastiskt bra bevakning av årsstämman. Själv är jag viktad relativt stor del i AQ men har ingen möjlighet att delta på årets stämma. Kommer ni på Aktiefokus vara där och rapportera i år igen? =)
Tack för en riktigt bra blogg!
Tyvärr krockar årets årsstämma med annat, men annars hade nog vi båda tagit oss dit! Det hade varit riktigt intressant att höra vad de har att säga om året som gått och om Durapart-förvärvet. Vi får hoppas att någon annan rapporterar eller hålla ut ett år till :-)