Sållning av bolag på Large Cap med hjälp av Graham

Tags , , , , , Posted on 29 oktober, 2012Categories Bolag, Jämförelser

8 thoughts on “Sållning av bolag på Large Cap med hjälp av Graham”

 1. Intressant!

  Atlas Copco skulle väl också klara sig om man tog senaste kvartalssiffrorna?

  Omsättningstillgångar 50 361 mkr
  Kortfristiga skulder 22 557 mkr
  Långfristiga skulder 24 497

  Balanslikviditet: 2,23 och rörelsekapitalet större än långfristiga skulder. (27804 > 24497)

  //Danne

 2. Danne; Ja precis. Siffrorna är för helåret 2011. Måttet för finansiell styrka är lite lurigt då det kan svänga en del över tiden. Balansräkningen är ju en ögonblicksbild och även H&M hade missat kriteriet för finansiell styrka under 2007 (trots att bolaget även då var skuldfritt sett till långfristiga skulder, men balanslikviditeten låg just då inte över 2). Måttet är lite trubbigt. Egentligen skulle jag nog satt ribban lite lägre i en sådan här sållning och sedan se om finansiella styrkan är god över tiden utifall det bara är ett kvartal som pekar lite nedåt.

  SKF är ett annat bolag jag trodde skulle klara sig ganska bra. Det har fått godkänt på sidan med en sammanställning av Graham-analyser: https://www.aktiefokus.se/graham-analyser/

 3. Det var kul att H&M hamnade högt på listan :)

  På tal om Altas Copco så har bolaget i äntligen haft en balanslikviditet över 2 i snitt under 3, 5 och 7 år. Bara under 2011 (bokslutet) har den gått ner till 1,9.

  Sen kan jag också tipsa om att det finns några intressanta bolag som tex: Beijer Alma (om man nu bortser lite från börsvärdet och vinsten senaste tio åren) så skulle många andra kvalitetsbolag hamna högt i listan.

  Jag kan låta bli att jämföra Grahams kriterier med tex: Utdelningseliten där pga ett års utdelningsmiss fick inte många bra bolag (vissa riktigt bra) vara med i top-listan. Tänker man efter så kan det finnas bra anledning till att man har sänkt eller inte har delat ut något. Lika så kan engångsposter förstöra historiska vinster. Kanske man skulle vara lite mer flexibelt med vissa kriterium?

  mvh
  4020

 4. 4020, Ja det blir lite fyrkantigt vid en mass-tillämpning. Jag håller på med ett nytt inlägg där jag ska försöka göra en lite mer flexibel tillämpning. Målet är trots allt att hitta ett antal vettiga bolag som inte har råkat få balanslikviditet 1,9 just vid bokslutet för 2011 och därför försvinner. Jag har ju själv tidigare skrivit om AQ Group också som är noterade på en fullista, men uppfyller alla kriterier utom storlekskriteriet.

  Om förluster enstaka år (må vara pga nedskrivningar eller liknande) ska accepteras så ska övriga kriterier sitta desto bättre. Annars slinker nästan vad som helst igenom ;-)

 5. Då ett företags resultat påverkas av bokföringstekniskt finlir kanske du kunde komplettera med kassaflöde (free cash flow alt OE) som alternativ till kriteriet om resultat. Helt enkelt: positivt kassaflöde i 10 år

 6. Fredrik: Bolag vill generellt visa vinst (VD/Styrelse vill inte säga att det går dåligt, bonusar som bygger på vinst, mindre risk för skatterevisioner och så vidare) och oftast är det avskrivningar eller lagerjusteringar som måste värderas om som påverkar resultatet mest väsentligt. Dessa är högst relevanta att hänsyn och även därför Kenny och jag inte förespråkar kassaflöde i analysmallen ovan. Men visst, bolag kan visa vinst genom att folk tar ut semestern (för semesterlöneskulden minskar och är med andra ord inte resultatpåverkande) men risken att en lite djupare analys inte skulle sålla bort dem är minimal.

 7. Precis, instämmer med Martin. Bolag vill inte visa förlust och inget bolag kan fiffla sig till vinst tio år i rad (och samtidigt dela ut pengar under hela perioden och samtidigt ha en stark balansräkning). Vinst efter skatt är enklast att kolla upp också, vilket är en fördel, och det var det som Graham förespråkade (visserligen innan ”owner earnings” och kassaflöden var populärt). Både FCF och OE finns annars på nya börsdata så det kan du undersöka själv när sidan lanseras om du är intresserad :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *