Lite mer flexibel sållning av bolag på Large Cap och Mid Cap med hjälp av Graham

Tags , , , , , Posted on 29 oktober, 2012Categories Bolag, Jämförelser

18 thoughts on “Lite mer flexibel sållning av bolag på Large Cap och Mid Cap med hjälp av Graham”

 1. Hej. Tack för ännu ett intressant och kvalitativt inlägg! Vore intressant om ni ville jämföra Grahamkriterier mot Small cap också. Jag vet att iallafall KABE klarar en sådan genomlysning med glans…
  Med vänlig hälsning, Tomas.

 2. Jag är lite förvånad över hur intressanta ”Grahambolagen” på mid cap är. På large cap känns det som att man betalar ett enormt premium för stabila bolag gentemot midcap medan man på midcap kan få både stabilitet och tillväxt.

 3. Tomas; Vi får se :-) Small Cap börjar bli lite väl långt från då Graham känns relevant. På Mid Cap kan ändå bolagen vara i närheten av rätt storlek, dvs. ”gränsfall” men på Small Cap finns det säkert mer som är viktigt att hålla reda på också och värderingen av bolagen borde också göras lite annorlunda.

  Järnvargen; Det kan ju vara befogat att betala lite extra just pga. stabiliteten, man brukar ju tala om ”småbolagsrabatt” vilket man nog bör ha åtminstone på Small Cap. Mid Cap är ju lite av ett gränsfall. Vissa av bolagen som nästan räcker till storleksmässigt (som Beijer Alma och AQ Group) värderas lite lägre än sina betydligt större verkstadskollegor som SKF och Atlas Copco men det kanske är befogat :-) Spontant så kan ju också ett litet bolag växa mer än ett större, men det finns inga garantier för att så kommer att ske utan tvärtom kan beroendet av enskilda kunder eller branscher vara större. Hur som helst så lär jag när tid finns följa upp några av bolagen i listan!

 4. Nu är jag motiverad att skriva ett eget inlägg på temat men jag är inte säker på om jag hinner. Vi får se.

 5. Kan bara upplysa om att Oriflame har gått med vinst åtminstone sedan 2001. De klarar alla kriterier tror jag förutom utdelning i 10 år (har haft utdelning i 8 år)

 6. Martin, intressant! Det framgick inte av börsdata som denna undersökning baseras på, men det finns säkert äldre rapporter som inte de har fått tag i. Oriflame har en lite annorlunda affärsmodell som jag inte riktigt förstår mig på (och heller inte har satt mig in i) men som därmed kan vara ett fint bolag att ha som diversifiering i en portfölj.

 7. Ännu ett mycket intressant inlägg, läser med nöje din blogg! Har du tittat på Norska gödseltillverkaren Yara International? Vad jag förstått är de världens största gödseltillverkare och om man begränsar sig till deras åttaåriga historia som företag (tidigare en del av Norsk Hydro) verkar de just nu uppfylla alla kriterierna.

 8. Kul att du gillar bloggen, Ulf! :-) Yara har jag inte kollat närmare på. Spartacus Invest har skrivit en del om bolaget och det verkar vara ett ganska trevligt bolag. Å ena sidan är kopplingen till den ständigt ökande efterfrågan på mat positiv men å andra sidan verkar naturgas vara den största kostnadsposten och där riskerar priserna också att öka. Det är inte orimligt att jag tar mig en titt på bolaget någon gång då det finns tid över :-)

 9. Då jag vill dra mig till minnse ni gillade telefonica hur4 med du kollar telefonica Brazil när du ändå är i farten?

 10. För mycket fylle*sorry* vad jag ûndrade var om du ville koll telefonica brazil tícker ( VIV) talar vi sämre än de europeiskw? Vad är er bedömning?

  Vidare läste jag en rek på ETF:en AIA dör majoirs är samsung,china mobile etc..
  bra site men jag har redan svarat på oriflames dipp för egen del och jag fortsätter tro vi endast bytar åsikter här?

  Slurk and Out from denne rune ;)

 11. Hej även denna fredagkväll, Rune ;-) Du blandar nog ihop mig med någon annan nu. Telefonica har jag aldrig skrivit om, men däremot har jag kikat på bolaget bakom kulisserna. Om de skulle få ner sin skuldsättning till mindre än hälften så ser det lockande ut eftersom de har fina rörelsemarginaler och rätt starkt varumärke. France Telecom tycker jag ser mer lockande ut och det kanske kommer ett inlägg om dem så småningom!

 12. Vad jag har hört så råder det enorm prispress nere i Frankrike på telecomtjänster. Det har dykt upp en uppstickare (kommer inte ihåg namnet bara för det) som alla väljer just nu. De stora drakarna har med andra ord rejäla problem med dem. Det här är nackdelen med att sitta i Sverige och försöka förstå marknaden i ett annat land – man kan inte få hela bilden.

 13. Nya konkurrenten i Frankrike heter väl Iliad har jag för mig. De hyr in sig i France Telecoms nät. Jag tror att man kan läsa till sig det mesta kring utländska stora bolag eftersom det är ganska så bra rapportering kring dem, men som du säger så får man såklart en bättre helhetsbild om man håller sig till det land där man bor!

  Fisher skriver om det i Common Stocks and Uncommon Profits också. Det kommer ett inlägg tids nog ;-)

  Apropå det så dök Eletrobras med nästan 10 % igår, förmodligen på besked om ersättningar vid förnyande av koncessioner. Det finns ingen info på nätet än som jag kan hitta och det är lite av en nackdel.

 14. Detta var en mycket fin sållning! Det tackar vi för. Det enda som fattas nu är att göra ett tak för hur mycket man kan tänka sig betala för aktierna vid inköp! Jag multiplicerar med 0,6. Fundamentalt, men sjukt effektivt. Kolla på indexkurvan på Ekonomifakta – tips! Där ser man ju hur långt ner vi ska innan luckorna öppnas!

  Men nu är vi på väg ner i källaren så det blir kanske rea innan jul t.o.m.

  Man tackar/PP

 15. Precis, Percy. Lite småbolagsrabatt ska man nog trots allt ha för de lite mindre bolagen. P/E 15 (avkastningskrav 6,7 % per år) för ett stort bolag kanske man borde justera till P/E 10 (avkastningskrav 10 % per år) för mindre bolag. Ungefär som att multiplicera med 0,6, om det var P/E som du menade (eller aktuell kurs?).

  Att börsen ska ner i källaren får vi hålla tummarna för så det dyker upp lite köplägen. H&M börjar se billig ut redan nu, exempelvis. SKF, Beijer eller Beijer Alma är jag spontant mest intresserad av i listan utöver H&M, mest beroende på hur portföljen ser ut i nuläget så att inga innehav ska ”krocka” så att jag får flera innehav fokuserade mot samma bransch.

  För övrigt så har Beijer gjort en split som jag missade i den här undersökningen. De är alltså inte undervärderade vid P/E 6,7 utan har P/E 13,4 vilket är normalare.

 16. Nä, precis. PE 10 är väl fair för ett småbolag med go avkastning och en någorlunda stabil tillväxt. Då har man ju minimerat sin nersida.
  Trots allt, det är ju en bedömning av stabiliteten som värdeinvestering handlar om (som jag ser det). Kurserna kan ju åka hursomhelst när flocken får vittring, men i slutänden jämnar det alltid ut sig. SKF och HMB har jag på min lista också. Tänkte plocka in dem 2014 för runt 100-110 och 160-170 med lite tur. Vi får se. Först ska vi nog upp och vända…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *