Peter Lynchs investeringsfilosofi

Tags , , , Posted on 23 maj, 2010Categories Böcker, Investeringsfilosofi

7 thoughts on “Peter Lynchs investeringsfilosofi”

 1. Philip: Jag använder den till viss del. Problemet för mig är att jag har inte alls tid med att varken analysera aktier eller blogga för jobbet tar all min tid. Peter Lynch-analysen gör jag dock innan jag köper ett bolag. Har lite mer data jag kollar på också. Som en bonus kan du kolla in mallen jag använder (https://dl.dropbox.com/u/1445988/%21Peter%20Lynch-analys%20template.xlsx). Den är inte vacker, men den fungerar och sammanfattar Peters ganska luddiga teori bra!

 2. Stort tack! Trist att tiden inte räcker till. Av den här artikeln att döma verkar det vara en riktigt stor förlust för bloggen.

 3. Strålande blogg! Jag undrar lite samma sak som tidigare person, Har ni som skriver bloggen ändrat metoder något eller använder ni er av graham samt peters metoder mest?

  Skulle ni kunna rekommendera någon annan metod likaväl? samt kan ni tipsa om någon bra litteratur om man vill öka sin förståelse för ekonomi, analyser mm?
  /Daniel

 4. Tack Daniel!

  Att sätta ett värde på en aktie är det absolut svåraste och det har blivit som så att jag Martin gillar Peter Lynchs filosofi och Kenny gillar mer Grahams. Det betyder dock inte att vi alltid följer dem, utan jag tror våra bästa investeringar har varit i bolag som vi båda två tycker om. Ska man vara helt ärlig har Kenny ett mer kvinnlig investeringstänk och mitt är mer manligt. Med det menar jag att det är jag som går på nitar som Northland & Dannemora, men hittar också bolag som G5 Entertainment (undra när jag kommer att få äta upp det). Kennys portfölj tickar mer stadigt uppåt.

  När det gäller böcker tycker jag att grundläggande redovisning är bra att kunna och jag har fördelen med att jobba med det. Kenny har skrivit många inlägg där hans ingenjörskunskap snarare kommer upp. Sedan när det gäller för att få inspiration och liknande så tycker jag Peter Lynchs böcker är kul och lättlästa (men svårpraktiserade) och jag tror Kenny skulle säga Intelligent Investor (fast den är tråkig och tungläst). Du kan läsa mer om det i toppen av sidan på ”analysmetod”. Med andra ord, du kommer hitta det du gillar och allt är egentligen rätt, så länge du tjänar pengar :-)

 5. Daniel,
  Jag lär nog skriva ett inlägg som svar på din fråga så småningom, för nog har metoden både utvecklats och ändrats. Vi har egentligen inte skrivit så mycket om våra egna aktieportföljer (med enstaka undantag) men utvecklingen för min del har gått från att inte ha en aning om vad jag håller på med 2009-2010 till att ha börjat använda en tydlig strategi från ungefär 2011 fram till nu. Jag är fortfarande för spretig och gör för mycket dumt, men saker och ting börjar falla på plats (tror och hoppas jag).

  För min del har Graham aldrig varit något jag har följt till punkt och pricka, men det är ändå en stor inspirationskälla vilket framgår tydligt från inlägg på bloggen. På sistone har jag också funderat mycket kring ekonomiska vallgravar sedan jag läste boken ”The five rules for successful stock investing” (som det finns ett inlägg om någonstans) och det är mer Buffett än Graham.

  Sedan finns det ju en guru till, Philip Fisher, vars bok ”Common stocks and uncommon profits” jag har läst och har ett halvfärdigt inlägg om men som aldrig blir klart. Jag begriper inte riktigt storheten i Fisher, men det kanske du gör, så det kan vara ytterligare ett tips :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *