IDGC Holding – jämförelse med Fortums elnät

Tags , , , , Posted on 7 april, 2010Categories Övriga bolag

5 thoughts on “IDGC Holding – jämförelse med Fortums elnät”

 1. Vet du något om vilket skick elnätet i Ryssland befinner sig i? Som du säger är elnätet är klart prisvärt om man jämför det med Fortums.

  Men kommer det att krävas stora investeringar som drar upp kostnaden till högre nivåer än vad kostnaderna är i Väst-Europa?

 2. Nej, jag har inte satt mig in i hur skicket är på det ryska elnätet. Sannolikt är det sämre eller mycket sämre än till exempel det nordiska och kräver mer underhåll, men jag vet inte hur mycket. Frågan noteras till ett eventuellt uppföljningsinlägg!

 3. Förstår att jag nu givetvis intresserar mig för något som är väldigt utdaterat. Jag roade mig dock med att kolla upp hur utfallet har blivit för IDGC Holding och fann det riktigt intressant när jag kunde observera att deras aktiekurs nu ligger på 0,467 RUB. En nedgång på strax över 90% sedan denna analys och att benämna det som en fullständig kollaps känns rättfärdigat.

  Känns dock som att det borde, i alla fall till viss del, intressera dig att följa upp detta case via en liten snabb backtracking. Jag är intresserad av hur din analys kunde visa sig vara så fel samt vad som har föranlett detta ras?

  Vore ytterst vänligt om du kan lägga några minuter av din dyrbara tid till att kika på det.

  Med vänlig hälsning

 4. Hej Johannes!

  Skulle jag följa upp allt jag skriver om skulle jag behöva oändligt med tid men när det gäller EOS Russia/IDGC Holding är förklaringen till haveriet mycket enkel. Man kan visserligen, som jag påpekade i detta inlägg, köpa tillgångar för bråkdelar av vad det hade kostat att bygga dem nya eller köpa dem i andra delar av världen men nu finns tillgångarna i Ryssland. Elnät är en reglerad verksamhet och regleringen är det enda som betyder något. Det spelar ingen roll om man får rabatt om regleringen medför att bolaget inte tjänar pengar eller om bolaget tjänar pengar fast pengarna aldrig kommer aktieägarna utanför Ryssland till nytta.

  Med andra ord; den politiska risken är skyhög och jag skulle inte ta i ett bolag som EOS Russia eller IDGC Holding med tång oavsett rabatt.

  Se också https://www.aktiefokus.se/2012/11/lardomar-fran-en-misslyckad-investering-i-eletrobras/ för lite lärdomar kring detta på den brasilianska elmarknaden där man kunde köpa Brasiliens största kraftbolag för P/B 0,2 men det gick ändå åt skogen :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *