De 23 största europeiska bankerna

Tags , , , , , , Posted on 15 oktober, 2013Categories Jämförelser

23 thoughts on “De 23 största europeiska bankerna”

 1. Flott arbeid! Kan jeg spørre om du får ”Core Tier 1 ratio” direkte fra Financial Times Equity Screener eller går du inn på hjemmesiden til hver enkel bank?

  Jeg gleder meg til analysen av Deutsche Bank AG.

 2. Per,
  Tackar!

  Jag har gått in i den senaste kvartalsrapporten för varje bank. Det finns, vad jag vet, ingen screener som tar upp några relevanta mått på finansiell ställning för banker.

 3. Trevlig analys. Jag sitter och räknar på Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen, Standard Chartered. Sen gillar jag även HSBC som jag tidigare har ägt. Vore intressant att se din syn på DB. De franska håller jag mig också ifrån av samma orsaker som du nämner. Santander köper jag inte mer av just nu men tar gärna emot deras scrip dividend. Jag har även kastat ett öga på de grekiska bankerna men tycker inte att de är tillräckligt billiga. Dags att vänta på nästa kris och plocka upp nya banker. Kan det bli Sverige?……

 4. Fin sammanställning, Deutsche Bank tycker jag är den som sticker ut som en rimlig investering med en balans av säkerhet och uppvärderingsmöjlighet.

 5. ägamintid,
  Ja det finns några till hyfsat intressanta, där jag håller ögonen öppna efter att något händer i Standard Chartered, men annars är det främst Deutsche som sticker ut. Och Raiffeisen men där finanserna är lite svaga.

  Jag har också spanat på National Bank of Greece men värderingen är alldeles för hög i förhållande till risken med en investering i Grekland…

  Någon gång kommer det bli kris i Sverige och då ska jag fiska bank och fastighetsbolag här, men det kan gärna få vänta ett tag för min del :-)

  Lundaluppen,
  Tackar. Egentligen använde jag många och onödigt luddiga ord för att säga att det egentligen bara är Deutsche som är riktigt intressant bland dessa banker i nuläget sett till värdering och säkerhet. Kanske Raiffeisen också, men den svaga finansiella ställningen avskräcker mig lite. Jag lovar att återkomma med en analys av Deutsche, men jag vågar inte lova när ;-)

 6. Tack för den intressanta analysen,

  Som du skriver så kan det vara bra att ha någonting att fylla på depån med när våra danska aktier har blivit fullvärderade;-)

  Äger förövrigt både Santander och UniCredit sedan juni 212.
  Kan också nämna att jag köpte på mig Iberdrola efter din fina analys för lite mer än ett år sedan. Bolaget passade mig perfekt eftersom jag just då letade efter förhållandevis lågt värderade PIIGS aktier. Stort tack!

  Mvh

 7. En nedgång för Swedbank bör vara perfekt tajmad med bra tider för husköp så jag känner mig också begränsad från den investeringen även om den ser ganska aptitlig ut.

 8. Vart tog alla de Schweiziska bankerna vagen?
  Credit Suisse har ett borsvarde pa $50 miljarder, vilket bor ge dem en plats pa listan :)

 9. Zen,
  Att söka bland krisdrabbade marknader eller branscher tror jag är en god idé då det alltid finns bolag som klarar sig bättre än andra men ändå värderas likvärdigt!

  Om du vågar dig på Unicredit borde väl Commerzbank också se hyfsat intressant ut, om de nu lyckas börja gå med vinst igen. Jag har lite svårt för bolag som har gått med förlust mer än ett enstaka år.

  Aktieingenjören,
  Håller med, även om jag själv inte skulle stoppa husköpepengar på aktiemarknaden om det inte var >10 år kvar till husköpet !

  Zed,
  De var klassade som rena investmentbanker i screenern, så de kom inte med. Jag vet inte om de är mycket mer renodlade än andra banker med inslag av investementbanking, men ju större inslag av en enkel ”låna in-låna ut”-verksamhet banken bedriver, deso begripligare och mer förutsägbar tycker jag att banken i fråga blir och därför tog jag inte med banker som klassades som investmentbanker.

 10. Tack för ett intressant inlägg!

  Det hade varit intressant med en snabbanalys av banken i krisens mecka – National Bank of Greece (NBG). Aktien handlas enkelt via en ADR i USA.

 11. Glenn,
  Jag kikade lite på NBG för en månad sedan eller två (efter de hade fått in nytt kapital) men jag tyckte värderingen såg alldeles för hög ut. Jag kikade på både P/E på deras intjäning före nedskrivningar och på P/B och jag skulle vilja se en betydligt lägre värdering för att bli intresserad. P/E före nedskrivningar var inte mycket lägre än för Santander, om jag minns rätt och P/B stack inte heller ut som lågt. Med greklandsrisken vill jag ha rejäl rabatt :-)

 12. Jag äger själv bâde Deutsche Bank och Commerzbank frân listan ovan. Villa bara säga att styrelsen och ledningen i Deutsche Bank har dom tvâ senaste mânaderna sâlt av väldigt stora mängder av aktier som jag rapporterade pâ min blog om i inside trading.
  Sâ själv är jag lite vaksam för tillfället.

 13. Fredrik,
  Tackar för info, det kände jag inte till. Jag kände heller inte till din blogg tidigare! Ska lägga till den i min läslista då det verkar vara ett intressant tema.

  Jag tar inte allt för allvarligt på att ledningen säljer aktier. Man kan bara spekulera i skälen till att ledningen säljer aktier, men att de känner till framtida dåliga nyheter är bara ett av många skäl. Det kan lika gärna vara dags att betala skulder, köpa hus, köpa båt, köpa aktier hos Commerzbank för att man ser att hela den tyska marknaden håller på att vända, eller vad som helst…

  Men, om ledningen hade köpt aktier hade det förstås sett mycket bättre ut. Det finns bara ett skäl till att köpa aktier; att man tror på bolaget.

  Så, jag är neutralt inställd till vad ledningen gör med sina aktieinnehav så länge de behåller betydande innehav och inte säljer av hela innehaven!

 14. Hej!

  Tack för ett mkt intressant inlägg som vanligt. Måste ju vara en de främsta aktiebloggarna i den här delen av världen. Tänkte bara höra om du har dina lågavkastande danska bankaktier på ISK eller inte?

  MVH

 15. Ernesto,
  Ojoj, man får tacka för fina ord!

  Jag har nästan alla mina innehav till ISK men har som mål att ha alla innehav i ISK så småningom. De små danska bankerna har ingen vidare utdelning i nuläget, men om de når normal lönsamhet om några år förväntar jag mig desto större utdelningar. Historiskt har småbankerna delat ut 30-50 % av vinsten och det lär de återuppta om inte pengarna används till något annat, som förvärv. Då blir det ”normala” direktavkastningar på 3-5 % vid ett P/E-tal på 10 och då är det inte fel att ha aktierna i ISK. Om man säljer av aktierna efter en större uppgång är det heller inte så tokigt att slippa skatta på vinsten.

 16. Vilken bank använder du när du köper dina aktier? Nyfiken, undrar om jag bör byta. Använder Danske Bank och när jag köper aktier i storbritannien alt Tyskland så går courtage avgifterna på 500kr + som minimum. Tex Courtagebelopp: 56,69 EUR
  Minimum belopp för köp på tyska börsen. Är det standard eller dyrt?

 17. Mohammed,
  Jag använder Avanza. Aktier i Tyskland kostar ca 250 kr minimum men Storbritannien via telefonorder går på 750 kr minimum. Aktier i Sverige/Norden/USA/Kanada är desto billigare och många aktier i stora bolag finns noterade även i USA så man får ner courtaget till under 100 kr.

  Jag skulle rekommendera följande inlägg på Gustavs aktieblogg som behandlar din fråga mycket mer utförligt:

  http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/09/utlandshandel-vilken-bank-ar-bast-del-1.html
  http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/10/utlandshandel-vilken-bank-ar-bast-del-2.html

 18. Tack för många bra analyser! Jag äger sedan tidigare Danske, Jyske och Sydbanken, har nyligen kompletterat med Deutsche Bank och planerar att komplettera med Commerzbank, på bekostnad av Jyske och Sydbanken. Din analyskolumn ovan med Core Tier 1-värden gör att jag känner att jag snart vill göra det bytet.

  Min känsla är att danska aktier tidsmässigt ligger ett snäpp före Tyskland och övriga Europa. Har du några räknat fram någon målkurs för Jyske eller Sydbanken?

  När jag tittade på kursutvecklingen 24 mån bakåt så har många italienska, spanska och franska banker gått väldigt bra, men inte de tyska. Vad kan anledningen vara?

 19. Mats,
  Jag tror att det helt enkelt är så att de tyska bankerna fortfarande går sämre än många andra banker och att det smittar av sig på värderingen. Jag får rekommendera Riskminimerarens inlägg om CB och DB:

  http://riskminimeraren.blogspot.se/2013/10/riskminimerarens-trio-i-banker-del-tre.html

  DB och CB har lite olika problem. Kanske har DB ännu inte tagit tag i problemen riktigt, så som exempelvis de flesta danska banker har gjort. Jag har inte kikat på CB tidigare utan avfärdat dem lite lättvindigt med motiveringen många förlustår, men helt ointresserad är jag ändå inte då värderingen är låg och finanserna starka efter nyemission nr 4…

  Jyske och Sydbank har jag inte räknat noga på då jag inte äger dem. De har sett dyra ut jämfört med småbankerna ganska länge och på sistone har glappet ökar. Men på sikt borde de stora bankerna säkert nå ROE på 10 % eller mer vilket bör motivera P/B på minst 1,0.

 20. Tack för tipset Kenny! Har nyligen köpt även Commerzbank och funderar på Santander. Inser att jag kanske inte kan köpa Santander via Nordnet…. Behöver fråga dem på måndag. Via vem har du köpt dina Santander? Får man en fråga om vill ha utdelning eller tillökning av andelar från mäklare.

 21. Mats,
  Jag har köpt Santanders ADR-aktie på New York-börsen via Avanza. Nordnet borde erbjuda handel där också.

  Angående aktier eller kontanter i scrip dividend så fick jag frågan i inlägget med analysen av Santander nyligen. Jag klistrar in samma svar så säger jag inte annorlunda än då ;-)

  Att ta likvider motsvarar ungefär en tvångsförsäljning av motsvarande andel av dina aktier eftersom du blir utspädd av de aktieägare som väljer aktier. Vad som är bäst beror på om du vill ha pengar här och nu (välj likvider) eller pengar sedan (välj aktier) samt skattesituationen. Jag väljer aktier.

  Om du väljer likvider dras 21 % spansk skatt, så om du vill ha kontanter kan du kan tjäna skattemässigt på att välja aktier och sälja dessa om du äger aktierna i ett investeringssparkonto och får nya aktier vars värde överstiger ca 475 kr. Courtaget på ca 100 kr blir då den enda kostnaden och så länge avgiften på 100 kr blir mindre än skatten på 21 % tjänar man på att välja aktier och sälja.

  Se tidigare inlägg om scrip dividend: https://www.aktiefokus.se/2013/04/scrip-dividend-spansk-flexibel-utdelning-eller-maskerad-utdelningssankning/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *