Analys av Banco Santander

Tags , , , Posted on 16 maj, 2013Categories Banco Santander

19 thoughts on “Analys av Banco Santander”

 1. Tack för en bra analys!
  Började själv läsa in mig på Santander i helgen och lutar åt ett köp, några timmar efter besökte jag en bilfirma i Stockholm som hade Santander som kreditbank åt kunderna. Första gången jag ser dom verksamma i sverige.

 2. Andreas,
  Se där! De verkar ha konsumentutlåningsverksamheter i några länder och däribland Sverige. De fokuserar mer och mer på konsumentlån och det kom en nyhet häromdagen att de köper 20 % av Bank of Beijings enhet för konsumentutlåning. Ett steg in i Kina alltså, vilket blir intressant att följa med nya risker och möjligheter.

 3. Grymt!

  Har ägt santander ett tag och tror det kommer bli ett fint innehav på några år sikt.

 4. Trevligt! Tack för en välskriven analys.
  Sitter med SHB, Citigroup och Nordjyske. Santander ser ut som ett bra komplement, om jag inte helt enkelt byter ut Citigroup.

 5. Tack för en riktigt fin analys och beskrivning av Santander. Jag har sneglat lite på dem tidigare men upplevt att årsredovisning m.m. varit lite svårpenetrerad. Den här sammanställningen överbryggar ju många barriärer, språk inte minst :)

  Om man precis som jag tror att Mexico kommer bli nästa stora tillväxtland finns det ytterligare skäl att köpa Santander. Mexicos konkurrensfördelar är många; lönerna är (numera) så samma nivå som Kina, avståndet till USA gör transportkostnaderna låga, av samma skäl blir även leveranstiderna kortare.

  Lägg därtill att Mexicos finansiella sektor har fungerat väldigt dåligt senaste tiden. Mecixos utlåning i relation till bnp är 26 %, att jämföra med t ex Brasilien 61 %. I ett moget land som Sverige är motsvarande siffra över 130 %. Det finns alltså enormt glapp här!

  Siffrorna är hämtade från denna artikeln:
  http://www.economist.com/news/special-report/21566782-cheaper-china-and-credit-and-oil-about-start-flowing-mexico-becoming

 6. Någon annan som har tittat på Banco Bilbao Vizcaya Argentaria som komplement till santander.
  Liknande case med stor difrensering i exponeringen men en värdering som dragits ner pga spanien.
  Även där är det latinamerika som lockar.

  Kan vara bra att sprida ut äggen.

 7. Hjälp har inte en enda bank :(

  Rätt intressant lära om de olika beteckningarna sedan återstår förstås se om det ger en bättre analys i slutänden?
  ROACE(lämpligt för t ex oljeindustri) http://www.investopedia.com/terms/r/return-on-average-capital-employed-roace.asp

  Också den senaste lämplig för utility bolag ROIC http://seekingalpha.com/article/1441041-utility-investors-should-focus-on-roic-not-dividend-yield-part-i-dju-index-s-best?source=email_investing_income&ifp=0

  CPFL har ingen vidare ROIC så om den inte redan gått ”fetbort” anser jag mig mer än överbevisad nu :)

 8. Kan upplysa att Santanders ADR-aktie hos Avanza bara kan få utdelningen i cash, inte i nya aktier. Vet inte hur det är om man handlar den på madridbörsen.

 9. David,
  Citigroups höga K/I-tal förbryllar mig, men jag antar att de tjänar en hel del pengar på annat än räntenetto vilket kan kräva lite mer personal m.m. som också kostar mer.

  AndreasR,
  Deras hemsida är lite lurig, men jag hoppas att du har sett att allt finns på engelska! Jag hade kanske fixat det med min gamla skolspanska också men nu slapp jag prova ;-)

  Intressant reflektion om Mexiko! Mexiko har säkert stora möjligheter, men de har också sina problem och jag skulle själv inte våga investera i en verksamhet som finns bara i Mexiko. Precis som Brasilien, Chile, Spanien, Argentina osv., men det är därför diversifieringen inom banken tilltalar mig eftersom alla dessa marknader har både hög potential men också vad jag ser som skyhög risk!

  Linus,
  Jag har inte kollat närmare på BBVA, utan valde bort dem på grund av lite klenare geografisk diversifiering och lite högre värdering (P/B) samt att de är mindre än Santander. Dock kan BBVA också vara en fin bank men jag själv vill inte diversifiera ihjäl mig inom olika banker då jag nu redan har ett gäng danska banker plus Santander. Vi får se om jag gör en liten jämförelse någon gång och om den ger mig skäl att granska BBVA närmare.

  Rune,
  Jag skulle rekommendera Lundaluppens inlägg som behandlar många frågor kring det du tar upp:

  http://www.lundaluppen.blogspot.se/2013/04/vilka-foretag-ar-bast-att-aga.html

  Den viktiga poängen från det inlägget är att det är hög avkastning på företagets investerade kapital från och med nu som är viktigt, inte vad det har varit fram till nu. Det är till viss del detta som ROIC försöker lösa. Sedan beror det lite på från bransch till bransch vad som är relevant.

  Skönt att du kommer fram till att hålla dig borta från brasilianska kraftbolag. Vi är nog överens där nu, även om jag börjar snegla lite mot Eletrobras nu igen när aktien har gått ned med 70 % eller något sådant sedan sist jag skrev om dem.

  Niklas J,
  Det borde gälla i en vanlig aktiedepå då och verkar vara samma som hos Nordnet. Jag har ADR-aktien i ISK hos Avanza och har fått beskedet från Avanza (via meddelande någon vecka innan avskiljningsdatum för utdelning) att man kan välja och att standardalternativet om man inte väljer är nya aktier. Aktierna borde för övrigt dyka upp snart! :-)

 10. Brasilien som står för 26% av vinsten befinner sig i ett unikt läge med fotbolls-VM 2014 och Sommar-OS 2016.
  Hur kan det tänkas påverka banken?
  (Samtidigt mest nedskrivningar i Brasilien)

  Hur gick det för dom största kinesiska bankerna åren före OS i Peking?
  Jag kan märkligt nog inte hitta data för tex bank of china de åren.
  (Dock ett helt annat ekonomiskt klimat både globalt och i Kina jämfört med vad vi har nu.)

  Det kanske bara blir meningslösa spekulationer, men som sagt ett unikt läge.

 11. Josef,
  Javisst! Det finns enorma möjligheter i Brasilien när de ska få fram en massa skrytbyggen och piffa upp både det ena och det andra. Detta måste någon låna pengar till och då sitter bankerna och gnider händerna. Å andra sidan är det ett gyllene läge att höja skatten på bankernas vinster, att öka kraven på hur vinsterna ska användas, att nationalisera bankerna, att favorisera inhemska företag osv. Vi har redan sett hur gruv- och kraftbranscherna i Brasilien har fått lida av politiska beslut och om eller när de ger sig på bankerna vet man aldrig. Detta är jag livrädd för men jag ser också den enorma potentialen :-)

  De stora nedskrivningarna i Brasilien förbryllar också något, men hur som helst så ger Santanders geografiska diversifiering både stabilitet och möjligheter och det är en av de saker som jag gillar mest med bolaget. Jag skulle aldrig investera direkt i Santanders brasilianska verksamhet (som finns delvis särnoterad) på grund av den högre risken även om potentialen kanske är högre.

 12. Jag upptäckte precis din blogg – vill mest säga tack för att du delar med dig. Bra om danska banker också. Jag kan inget om Santander, men en kommentar ändå – jag vet att de är störst i Europa på fordonslån för konsumenter. I sverige är privatlån (kaptial/konsumtionsvaror) större delen av verksamheten. Denna profil gör nog att andelen dåliga lån alltid är större än vad man ser i våra svenska storbanker med mycket bolån – oavsett om det är kris eller i bättre tider. Även om siffran ligger kvar över 1% på sikt så har man andra räntor för att kompensera.

 13. Gunnar,
  Roligt att du hittade hit! Tack för kommentaren om Santanders låneprofil. Jag har noterat att nedskrivningarna har varit ganska höga även under högkonjunkturen och förbryllats lite av det, men du har nog förklaringen!

  Breaking Bucks,
  Ja, när myndigheterna tycker att bankerna inte har gjort tillräckliga nedskrivningar så är det bara för bankerna att lyda och skriva ned mer. Sedan krisens utbrott verkar myndigheterna ha blivit mycket strängare och nu har de väl hittat ännu ett område där bankerna inte har gjort tillräckligt. Bra så.

  De tidigare stora nedskrivningarna i Spanien har varit på fastigheter och artikeln tar upp bolån, så man kanske kan ana att nedskrivningar på fastigheter kommer att minska (redan nedskrivet) medan nedskrivningarna på bolån kommer att öka. Slutresultatet får vi se, men fortsatt höga nedskrivningar är i alla fall att vänta!

  Jag nämnde i analysen att NPL coverage, alltså hur stora reserveringar som har gjorts i förhållande till dåliga lån, är låg i Spanien och det är ännu något som tyder på att nedskrivningarna kommer vara fortsatt höga eller kanske öka. Kanske är det ett annat tecken på det som myndigheten nu har reagerat på.

  Ledningen tror att vinsten är tillbaks på normala nivåer om två-tre år men det kan säkert ta fem år också tror jag.

 14. Det var en bjässe. En hel del kvaliteer, det måste ett företag förstås ha eller ha haft för att ha uppnått en sån storlek. Intressant med stor marknadsandel i växande brasilien, en del politisk risk där dock, skall inte underskattas.
  Ser SCRIP dividend som väldigt aktieägarovänligt, tycker det känns ganska oärligt, gillar verkligen inte det.

  På riktigt lång sikt kan ägarsituationen vara ett problem, någon måste se till att företagskulturen underhålls, men detta är väl inget reellt stort problem för någon som följer upp sina innehav.

  Tyvvär har jag bara avanza mini, och inte kapitalbas nog för att investera utanför norden, annars hade jag intresserat mig för santander. Vad är P/E på dagens vinst?

 15. Finansnovis,
  Ja visst. Vad gäller ägarstrukturen vet jag inte riktigt hur det ser ut i de andra jättebankerna. De svenska storbankerna, som är betydligt mindre, har ju ganska trevliga ägarbilder med tydliga storägare.

  Minimicourtaget på Avanza är ungefär 100 spänn om man handlar aktien på New York-börsen, så man ska väl inte handla för bara ett par tusenlappar om man inte vill drabbas av procentuella jättecourtage.

  P/E på förra årets vinst är i nuläget (börskurs 7 USD) ungefär 24. Toppåret 2007 var vinsten per aktie 7 gånger högre än förra årets vinst och kommer man ens i närheten av det igen igen är aktien mycket billig.

 16. Jag har haft Banco Santander en tid och fick idag från Avanza ett meddelande om deras utdelning.
  Att ta utdelning likvid istället för aktier verkar klart bättre….eller är det något jag har missat?

  mvh
  Josef

 17. Josef,
  Att ta likvider motsvarar ungefär en tvångsförsäljning av motsvarande andel av dina aktier eftersom du blir utspädd av de aktieägare som väljer aktier. Vad som är bäst beror på om du vill ha pengar här och nu (välj likvider) eller pengar sedan (välj aktier) samt skattesituationen. Jag väljer aktier.

  Om du väljer likvider dras 21 % spansk skatt, så om du vill ha kontanter kan du kan tjäna skattemässigt på att välja aktier och sälja dessa om du äger aktierna i ett investeringssparkonto och får nya aktier vars värde överstiger ca 475 kr. Courtaget på ca 100 kr blir då den enda kostnaden och så länge avgiften på 100 kr blir mindre än skatten på 21 % tjänar man på att välja aktier och sälja.

  Se tidigare inlägg om scrip dividend: https://www.aktiefokus.se/2013/04/scrip-dividend-spansk-flexibel-utdelning-eller-maskerad-utdelningssankning/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *