Analys av Nordjyske bank, Lollands bank och Nordfyns bank

Tags , , , , Posted on 6 mars, 2013Categories Lollands bank, Nordfyns bank, Nordjyske bank

18 thoughts on “Analys av Nordjyske bank, Lollands bank och Nordfyns bank”

 1. Mycket trevlig läsning! Äger själv Nordjyske och Lollandsbank redan och det jag oroar mig mest över är nordjyskes minskning av kontor (och ledningens ”slutsatser” av det i rapporten) men inte så farligt så länge intäkterna fortsätter öka.

 2. Även att Lollandsbank hade gått minus 2012 om inte ”Kursreguleringer” (vilket jag tror är förändringar i värde av aktieportfölj eller trading?) är något värt nämna då den varierat kraftigt sista 5 åren

 3. Mycket trevlig och grundlig genomgång (som vanligt)! Precis som en tidigare kommentator här kan man oroa sig för lokalbanker som stänger lokala kontor, kan man behålla sin legitimitet och existensberättigande?

  En annan sak jag själv inte hunnit titta på är Internetbankerna. Skånska småbanker som valt att stå själva (ex. Sparbanken Öresund) har dragit på sig stora kostnader och problem med att upprätthålla Internetbanker i klass med vad storbankerna kan erbjuda. Hur ser det ut i Danmark och hur ser det ut för dessa banker?

  Det finns alltså flera parametrar som talar för att lokalbankerna i längden för en tynande tillvaro (säkerligen kommer det att finnas några lysande undantag) och därmed blir detta ett genuint Grahamskt värdecase, där det gäller att invänta priskorrigeringen och sedan sälja. Jag skulle inte våga köpa bankerna som en långsiktig investering (med långsiktig menar jag för alltid om inget oväntat händer).

  En detalj också: Swedbank hade K/I på 53 procent 2011.

 4. Det blir MVG på denna analys!
  Att inte kreditförlusterna i % stämmer för dig tror jag beror på att banken redovisar dom som summan på utlåning och garantier. Tror även att du använt fel antal aktier för Nordjyske i beräkningarna.
  Håller även med Andreas om att förändringar av värdet i aktieportföljer är något som bör nämnas och justeras för i analysen.

 5. Internetbanking är ju en tjänst som köps in till danska småbanker. Genom den splitrade strukturen som råder har det sedan länge funnits en marknad för den typen av tjänster.

  Vi har ju i Sverige en mängd välmående småbanker som man knappast kan säge för en tynande tillvaro, skillnaden är bara att i Sverige är dom inte börsnoterade.

 6. Jag använde en vecka i 2012 att resa runt i Nordjyske land och besöka lokalkontoren. Det som slår en är den otroliga överetableringen av bankkontor. Det var helt klart motiverat att stänga dessa kontor. Det kommer att stängas många fler kontor dom närmaste åren i Danmark. Det är en självklarhet om man åker runt i landet att det kommer bli många sammanslagningar och nedläggningar framöver. Dom med starkast ekonomi och mest nöjda kunder kommer att komma stärkta ur detta.

 7. Mycket bra analys! Håller med om det mesta. Jag ser det som Lundaluppen, dvs aktier man håller ett tag tills de återfår en mer ”normal” värdering. Sen ska man nog sälja. Det inga banker jag kommer att äga längre tider. Det som är trassligt i dom här bankerna är ägarföhållandena och management där jag ibland undrar om de jobbar för aktieägarna eller ”andra”. Intressant i Lollands bank är att VD köper aktier hela tiden och det ger en trygghet. De stora bankerna borde vara intresserade att köpa upp dessa mindre och lönsamma småbanker men jag undrar varför inte detta sker? Är det något med ägarbilden? Jag tror inte deras storlek är något problem kostnadsmässigt även om stora banker som SHB har stordriftsfördelar. Det som kan vara ett problem är att likviditeten i aktierna är låg vilket gör att handeln är ryckig och att de därför också handlas med rabatt. Nordfyns bank borde fundera på en splitt på 10 t.ex.

  Strålande analys!

  ägamintid

 8. @kalle56: Jag skulle nog vilja säga att de svenska småbankerna har problem:

  1. Nya regleringar kräver en svällande stab för compliance, kostnader som små banker inte kan sprida på lika många kunder
  2. Internetbank som nämnt, men du har säkert rätt i att det finns en marknad för detta i Danmark på ett lite annat sätt än i Sverige
  3. Jakten på lokala kunder skadar kreditkontrollen, man har generellt högre kreditförluster

  Detta har, åtminstone i Skåne, lett till en konsolidering av lokalbankerna som visserligen går sakta men pågår stadigt. Det bryts aldrig ut en småbank ur en större utan rörelsen är hela tiden den motsatta.

 9. Luppen
  Det finns i Sverige många mycket starka lokala sparbanker, som köper de tjänster dom inte själva klarar av Swedbank. Ser inte att det är någon mörk framtid för dessa. Sedan har vi hela gänget av ICA, IKANO, COP,Länsförsäkringar bank mm. Tror inte dom kommer att bli uppköpta eller sammanslagna.

 10. Andreas,
  Ja, jag hade gärna sett att ledningen skrev att de hade stängt på grund av överetablering istället för att floskla på med att ”ju färre kontor vi har, desto bättre för alla”…

  Angående kursreguleringer, alltså förändringar i värde på innehav av obligationer och aktier, så valde jag att inte nämna det eftersom det trots allt bidrar till det redovisningsmässiga resultatet och att börja prata kassaflöden i en bankverksamhet skulle bli svårtolkat. Dock är det så att Lollands faktiskt har en större andel aktier jämfört med obligationer än Nordjyske och Nordfyns, så deras värdeförändringar påverkas i hög grad av aktiemarknaden och gynnas när börsen går upp. Obligationer påverkas ju istället av räntan (ökar i värde när räntan sjunker och vice versa).

  Men visst är det så att Lollands hade gjort en liten förlust om man bortser från värdeförändringarna 2012, som följd av de extremt höga nedskrivningarna efter besöket av myndigheten. Jag ska fundera på om det inte är lämpat för ett eget litet inlägg att behandla resultaten utan värdeförändringar i portföljen.

  Lundaluppen,
  Angående stängning av kontor så blir jag nog tvungen att göra en liten undersökning. Kalle56 hävdar att det har varit överetablering men själv har jag ingen aning. Man kan nog få en aning genom att jämföra de 25 börsnoterade bankerna och se hur många kontor som har öppnats/stängts under krisen och jag ska nog köra igång med den jämförelsen för att se hur dessa tre banker ligger till. Jag misstänker att många av krisbankerna har stängt rätt så många kontor och kommer att stänga fler. Speciellt intressanta är förstås konkurrenterna i närområdet (så som Spar Lolland som gick i konkurs och köptes av Jyske bank om jag minns rätt).

  Kollar man på utlåningen per kontor så hade Nordjyske tidigare många kontor i förhållande till utlåningen men är nu nere på ungefär samma nivå som Nordfyns och Lollands.

  Internetbankerna har jag inte grävt djupare i förutom att jag har förstått att det är en tjänst som köps in. En sak som jag noterade var att Lollands leverantör av internetbank inte gjorde några vidare resultat själva och det vore knappast något vidare om de gick omkull. VIlka leverantörer de andra bankerna har har jag inte undersökt.

  Inte heller jag tänker äga dessa banker i evighet, utan tänker sälja av när (om…) P/E-talet når över tio på den normala intjäningsförmågan. Kanske säljer jag i mindre delar på vägen upp (eller ned…), vi får väl se hur det går.

  Apropå Swedbanks K/I-tal så ska jag kolla upp det och rätta till siffran, tackar för påpekandet! I en sådan här stor analys så är säkert någon siffra fel, men jag har använt beräknade K/I-tal exklusive kreditförluster ur mitt excel-dokument och jag får rätta det om det är fel.

  Kalle56,
  Jag har medvetet använt det totala antalet aktier, dvs. även räknat med de aktier som bankerna äger själva. Så länge aktierna inte är makulerade (vilket planeras under året i Nordjyske) så bidrar de till att späda ut vinsten för mig som aktieägare.

  Det kanske kan vara på sin plats att undersöka endast basintjäning och nedskrivningar i ett kommande inlägg.

  Apropå ICA-banken så ska det bli spännande att se vad som händer, nu när den faktiskt ingår i Handelsbankensfären.

  ägamintid;
  Ja det är frågan varför de inte köps upp. Det är för övrigt en risk som jag glömde att nämna (att de köps upp för skambud), men jag var så ivrig att få iväg inlägget :-) Till nuvarande värderingar så borde bankerna vara attraktiva att köpa upp och dra nytta av lite stordriftsfördelar för de stora drakarna. Varumärkena borde man kunna behålla även om man slukas av en stor koncern.

 11. Jag tror att i ett av fallen var det två kilometer till näste Nordjyske filial. Ett talande exempel är att gå in på nørresundby bank. Sök filial via karta. Det är inte hållbart.

 12. Suveren analyse! Slike analyser må man normalt betale for! Tusen takk!

  Jeg plukket opp mine første aksjer i Nordjyske i dag, mest fordi spreaden var for stor i de to andre da jeg var inne og kikket. :-)

 13. kalle56,
  Nørresundby bank verkar enligt kartan ha nio kontor i Ålborgs tätort som är ungefär lika stort som Uppsala tätort. Jämför man med Uppsala så har Nordea nio kontor medan Swedbank har fem, SHB fyra och SEB ett. Nørresundby är alltså inte värre än Nordea som visserligen kanske borde bomma igen några av sina kontor i Uppsala. SHB och Swedbank är de banker jag har störst förtroende av bland de svenska storbankerna och de har betydligt färre kontor vilket förmodligen är rimligt.

  Att minska antalet överflödiga kontor i större städer borde dock vara en bättre åtgärd än att stänga det enda kontoret i en mindre ort och jag vet inte vad som gäller för Nordjyske.

  Per,
  Kul att du gillar analysen! Hoppas att du även gör en egen analys utifall det är något som jag har missat eller om jag har gjort några misstag! :-)

 14. Ja. Det förvånade mig vad det gäller Nordea. Vad är rimligt vad det gäller kontor? Tycker själv att två mil är överkomligt, när vi nu kan klara alla bastjänster med nätbanken.

  En del mindre samhällen i Danmark har fler bankkontor än summan av alla andra affärer.

 15. Från Nordjyskes årsrapport:

  ”Voting right at the bank’s general meeting shall be exercised so that each DKK 100 or fraction thereof gives one vote. 1,000 votes shall, however, be the largest number of votes any shareholder is able to cast on his/her own behalf.”

  Det är samma för andra små banker också.

  En orsak för varför storbanker kan inte konsolidera mindre banker…

 16. John,
  Ja det måste försvåra uppköp väsentligt. Har du koll på hur de uppköp/fusioner som ändå har inträffat har gått till? Det har ju trots allt skett ett antal de senaste åren och även några under det senaste årtiondet. Egnsbank Nord+Vendsyssel som blev Nordjyske för att ta ett exempel…

 17. Kenny,

  BankNordik köpte Amagerbanken från Finansiel Stabilitet bolag efter konkursen, så det vara ganska okomplicerad eftersom man behövde inte fråga från 70 000 aktieägare.

  Jag vet inte hur de andra fusioner har fungerat tidigare. Intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *