Iberdrola: årsbokslut 2012

Tags , , Posted on 4 mars, 2013Categories Iberdrola

2 thoughts on “Iberdrola: årsbokslut 2012”

  1. Aktieingenjören,
    Härligt! Jag ska skriva några rader någon gång om elbranschens ekonomi också. Jag är lite skeptisk mot bolag med ”för hög” lönsamhet inom kraftproduktion (Fortum och CEZ) eftersom den knappast är uthållig. Speciellt när det gäller gammal kärnkraft så har anläggningarna byggts för länge sedan under en period som har följts av mycket hög inflation. Dessutom skrevs verken av på en mycket kort tid (25 år) där den verkliga tekniska OCH ekonomiska livslängden var betydligt längre, även om underhållsinvesteringar krävs för att hålla verken i liv. Att ersätta ett gammalt kärnkraftverk med ett nytt skulle medföra enormt mycket högre avskrivningar än på de gamla verken som CEZ och Fortum äger. Detsamma gäller till viss del vattenkraft som tenderar att beskattas eftersom den är ”för lönsam”. Hm, jag känner att det kräver ett genomtänkt och strukturerat inlägg någon gång!

    De effekter jag talar om ovan kommer dock ta mycket lång tid så jag vet inte hur stort problem det egentligen är. Bara bolagen får tummen ur och släpper sina årsbokslut så ska jag få ihop jämförelsen i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *