Eolus vind Q3-rapport 2011/2012

Tags , , , , Posted on 12 juli, 2012Categories Eolus vind

14 thoughts on “Eolus vind Q3-rapport 2011/2012”

 1. Tack för tänkvärd rapport.
  Alternativ energi behöver nog lite stöd fortfarande tills det blir luckrativt för ”riskkapitalisterna” som helst endast tar ”risker” med garanterade intäkter från allmänningen alternativt oligopolposition ;) Handlar lite majs och läser allt oftare att etanoltillverkare dragit ned på sin verksamhet och troligtvis behöver mer ”stimulans” i synnerhet nu med torkan vilken drabbar gröderna. Med tanke på världsekonomin och alla offentliga bantningar ser det rent allmännt inte ljust ut för alternativ energi i dagsläget vilket iofs kan betyda köpläge (men inte för min del).

  Tycker optimismen i Eon känns överdriven eller är jag kanske bara sur för jag missat senaste tidens uppgång valt hålla fokus på Fortum för att köpa in mig vartefter det eventuellt fortsätter nedåt?

 2. Tack för bra analys. Ber sid dock räkna om ersättningen per sålda verk. Ta hänsyn till verk som man behållit & mindre verk m m. Gör man det så har Eolus fått ca 28 Mkr/verk & ca 31 Mkr. Under kvartal 3.

 3. Bra analys. Men glöm inte att branschen genomgår mognadsfas och stora spelare ger sig in. Är inte Ikea ett bra bevis för detta? Nu när ”allt är i botten”. Eolus har otvivelaktigt den bästa projektportföljen konstigt vore annars med 20år på nacken. Eolus kan därför alltid börja sälja projekt som komplement till nyckelfärdigt och förvaltning och då kommer aktien visa potential att passera forna nivåer.

 4. Rune; Kortsiktiga rörelser förstår jag mig inte på, men däremot verkar Eon fortfarande köpvärda till dagens kurser med P/E under 10 (3-årsmedel) och P/EK under 1,5!

  Erik; Hoppsan, jag räknar om och uppdaterar inlägget. När jag räknar om så kommer jag inte riktigt fram till den siffran. Intäkterna från projekteringen var 1141 Mkr under Q1-Q3. Man uppförde 47 verk och säg att man behöll 44 av dessa (7,7 MW ny produktion innebär gissningsvis att man har behållt 2 eller 3 och köpt några småverk). Totala effekten som man behåller är då 89,3-6=83,3. Då får vi 1141/44=25,9 MKr per verk i intäkt eller 1141/83,3=13,7 Mkr/MW i intäkt. Något högre än den kalkyl som redovisas i inlägget men jag låter den kalkylen vara eftersom priserna lär pressas ned till 12,5 Mkr/MW inom en snar framtid.

  Agne; Javisst, men det är oerhört svårt att säga vilka bolag som gynnas under en mognadsfas. Det kan bli tvärt om också, vilket gör att det finns både potential till forna nivåer men även risk för mera fall. Ikea exempelvis valde av någon anledning inte Eolus när de skulle beställa 30 verk, utan O2. Dessutom köpte man relativt nyligen in en projektportfölj (Svenska vindkraftsbolaget) vilket tyder på att det finns saker att göra med projektportföljen (men kanske blev den ännu bättre genom förvärvet?).

 5. Du glömmer väl inte att bolaget hade sex verk i ”lager” som såldes strax efter kvartalsslutet till Wallenstam. Därav den dåliga likviditeten och ersättning per upprättat verk.

  Om nu 90 verk ska upprättas under året och 47 byggdes q1-q3 så kommer 43 verk att upprättas under q4, det låter som mycket

 6. VIktor; om verken var ”i lager” under Q3 (men såldes under Q4) så har inte heller intäkten från verken räknats av så det ska väl inte påverka intäkten eller intäkten per verk? Däremot kan det förklara den dåliga likviditeten i form av väldigt lite likvida medel.

  43 verk under Q4 låter mycket ja. När jag skrev analysen kring början av juli så hade minst 70 verk offentliggjorts på Eolus hemsida, så det är ”bara” ca 20 kvar av de 43 som krävs. Av dessa så tror jag Wallenstam kom in efter exempelvis, så 90 under helåret är i alla fall inte helt orimligt.

 7. Kenny
  Nu har jag inte rapporten framför mig, men om man räknar intäkt per verk (eller Mw) fram till q3 så får man ta projekteringsintäkten / antal verk (dvs 47 minus 3 minus 6 dvs 38 st)

 8. Viktor; De sex verken till Wallenstam är avyttrade under Q4, dvs. efter Q3, och då är inte intäkten med i rapporten för Q1-Q3, dvs. man behöver inte räkna med dem alls under Q1-Q3. Varför skulle just de 6 verken specialbehandlas och inte alla andra verk som kommer säljas eller redan har sålts under Q4? Både intäkt och antal sålda verk kommer presenteras under Q4 för Wallenstamverken precis som alla andra verk man säljer under Q4 om man inte redovisar intäkter redan innan försäljning vilket verkar osannolikt.

 9. Vi kanske pratar förbi varandra. Jag menar att de upprättat 47 verk, men bara sålt 38 st fram till q3.

  Det låter orimligt att de sålt för 13,7 mkr/MW och samtidigt gjort den vinsten de presenterade det är ju i princip under inköpspris. Får intäkten till 16 mkr/MW.

 10. Du har rätt Viktor och jag har missförstått på grund av Eolus något märkliga redovisning. De sex verken till Wallenstam är alltså ”etablerade” under perioden (och ingår bland de 47). Däremot har intäkterna för verken inte redovisats (eftersom de inte är sålda förrän Q4) men verken är heller inte under ”egen förvaltning”. Man hade alltså 6 verk i ingenmansland i sin rapportering. Märklig rapportering om jag får säga det själv, men det borde vara förklaringen. Rätta mig om jag har fel.

  Då ökar intäkten betydligt mot vad jag har skrivit. 1141 Mkr/38 verk=30 Mkr per verk vilket inte alls är särskilt mycket lägre än tidigare. Vidare så blir det ungefär 15 Mkr/MW i intäkt.

 11. Rätt så. Men eftersom några av de sålda verken var 0,8 MW (2 st jag minns rätt) så blir nyckeltalen ännu lite bättre.

 12. Viktor; OK! 2 MW/verk i snitt kan bli för grovt att räkna med i vissa fall. Jag återkommer med ett nytt inlägg efter årsrapporten om ett kvartal så blir felet garanterat mindre eftersom det finns fel verk att slå ut intäkterna på! ;-)

 13. Jag går och funderrar på om det snart är rätt läge att gå in i vindkraftsbolag. Elpriset är lågt och vindkraftbolag har haft ett dåligt år på börsen. Eolus Wind -47% på 12 månader och Vestas -63% på 12 månader. Kraftiga börsfall. Frågan är om de nu är rimligt prissatta? Kan man förutsätta ökade elpriser i framtiden så borde ju det vara läge att köpa kraftbolag i dagsläget. Är det vindkraft man skall köpa? Kommer politiker hålla vindkraft under armen med ökade elcertifikat? Vilket är i så fall det bäst prissatta vindkraftsbolaget i dagsälget? Vilket bolag kan överleva ett par tuffa år för att sedan leverera vinst? Tycker det vore intressanta frågeställningar och du verkar ju insatt i kraftindustrin ;) Är vindkraft verkligen något för framtiden rent tekniskt/underhållsmässigt?

 14. Amsomar;
  Det är en relevant fråga som du ställer :-)

  Frågan mynnar väl egentligen ut i vilket elpris det blir i framtiden och till stor del så handlar det väl om olika gissningar och bedömningar. I serien om elmarknaden som jag har skrivit här på sidan (se del 6 https://www.aktiefokus.se/2011/11/elmarknaden-del-6-elcertifikatsystemet-subventioner-till-fornyelsebar-el/ ) så hänvisar jag till en bedömning av Energimyndigheten som tyder på att elpriserna kommer att öka i framtiden, men inte särskilt mycket. De kommande tio åren bedöms priset ligga mellan 40-50 öre/kWh och enligt kalkylen ovan i detta inlägg som baseras på ett vindkraftverk till något lägre pris än i dagsläget så krävs intäkter på 55 öre/kWh för att det ska gå +/- 0. Elcertifikaten gör att det kommer vara lönsamt, om än måttligt, om prognosen håller i sig. Frågan är i högsta grad politisk. Elcertifikatsystemet lär dock bestå vilket jag också skriver i del 6 men i övriga världen satsas det nog mer på det som är billigare utan styrmedel, dvs. kol, olja och kärnkraft. Vissa politiska partier vill säkert öka utbyggnaden via en justering av elcertifikatsystemet, men jag har svårare att se att någon vill göra det motsatta i nuläget.

  Tror man på att priset kommer att bli högre än i prognosen så är det nog läge att satsa nu när i alla fall Eolus, men även Arise Windpower, handlas för under eget kapital. Det skulle lika gärna kunna bli lägre om bedömningar om ekonomisk återhämtningar osv. som är inbakat i alla prognoser slår fel. Vestas som producerar vindkraftverk har jag ingen koll på. Jag gissar att konkurrensen är hård och att en dansk tillverkare kan få det tufft.

  Angående själva tekniken så är den säkert ganska så mogen nu men det är alla andra typer av kraftproduktion förutom experimentverksamheter som solkraft (gränsfall), vågkraft mm. också.

  Personligen så tittar jag hellre på bolag med mer diversifierad kraftproduktion som är lönsamma även vid lägre elpriser :-) Jag tror det kan bli tufft för vissa bolag (Arise har jag inte kollat närmare på men de har det nog tufft), men Eolus ser nog bättre ut. Jag ska följa upp med ett inlägg om Eolus när de släpper sin årsrapport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *