Analys av Eolus vind

Tags , , , , Posted on 3 juli, 2012Categories Eolus vind

15 thoughts on “Analys av Eolus vind”

 1. Tittade för något år sedan på ett vinkraftsbolag(göinge mm) på alternativa börsen och det såg ut ge ganska bra vinster men vinsterna verkade inte ha destination bolagskassan fick jag intrycka av? Gjorde ingen större undersökning av bolaget men upplevde det gick bra men att vinsten stannade bland ledning och möjligen anställda där vilket som sagt kan vara helt fel av mig.

  Har tittat ett tag på två mindre förnybar energi bolag men blir inte riktigt klok på hur de fungerar rent ekonomiskt men utdelning ger de och köpintresse finns. De har tickern BEP.UN respektiva SPZ om ni vill sevad de är för några själv har jag inga.

  Om inget ändrats sedan jag hade Iberdrola hade de stora vindkraftsparker mm och bolaget har belysts i tidigare trådar här på forumet. Det kan vara så att Iberdrola kanske är ett bra köp om man vill ha en portion vindkraft?

  Eon:s problem är kanske mindre nu av stigande kursen å döma? Jag vet de tänkte sälja av nät och lite annat men har inte här heller följt upp hur det gått med det. Bortsett från deras vanliga verksamhet gillade jag då jag hade aktien ambitionen bygga stora solfångaranläggningar men så kom den dåliga ekonomin och hur läget är idag vet jag inte.

 2. Rune; för några år sedan så låg både elpriser och elcertpriser högre än idag så det förklarar nog saken.

  Vad gäller Iberdrola så har de förnyelsebart som utfyllnad (ca 1/5 av kraftproduktionen). Huvuddelen kommer från gas följt av kärnkraft och kol (även en del vatten) och de har nog snarare lyckats med sin image. Hur stödsystemen i Iberdrolas verksamhetsländer ser ut vet jag inte, men en analys kommer så småningom. Som investerare så är förnyelsebart bäst i små portioner uppblandat med ”det gamla vanliga”.

 3. Frågan är när det kan vara köpläge i Eolus, själv tänker jag köpa om aktien kommer ner till det övre intervallet av Grahams slaktvärde (runt 22kr enligt Q2 2012). Vad beträffar el priset så borde det ju förmodligen vända upp inom det närmaste året.

  Benjamin Graham´s Estimates of Liquidation Values.

  Percent of face value

  Type of assets – Normal range
  Cash 100%
  Receivables 75-90%
  Inventory 50-75%
  Fixed assets 1-50%

  Ska bli intressant att läsa rapporten som presenteras den 9 juli.

 4. Zen; det är mycket möjligt att marknaden kommer att gilla Q3-rapporten eftersom det dräller in en hel drös med verk nu under Q3 och Q4, vilket gör att Q3-Q4 kommer vara mycket bättre än förra årets Q3-Q4.

  Om man vill spekulera så kan det vara läge nu. Annars skulle jag själv nog (kanske) bli mer intresserad när kursern går ner mot 50 % av det egna kapitalet eller så, dvs. kring 18 kr. Dit är det en bit. Jag vet inte om slaktvärdet är så intressant egentligen, för bolaget lär klara sig hyfsat men med minskande lönsamhet. Lite marginal till slaktvärdet så man inte bara får pengarna tillbaka vore nog att föredra också.

 5. MEN?

  Vad hände med analysen av gjensidige??????? Den står ju som första punkt på er lista

  mvh//D.C

 6. Bra skrivet om ett extremt intressant bolag!

  Två saker som är värda att belysa:
  Man har rekryterat en hel del senare året vilket gjort att personalkostnaderna ökat i lite oroväckande fart. Personligen tror jag att detta är en av de två anledningarna till varför den starka styrelsen valde att kicka VD:n i samband med Q3 rapporten. Den andra anledningen tror jag är att han varit lite väl frikostig i sina synpunkter om bolagets framtid utan att styrelsebehandla dessa planer först.

  Det andra är förvärvet av svenska vindkraftsbolaget för 100 Mkr. Dyrt även om det skedde med nya aktier till kursen ca 46 kr. Just projektportföljen ser oerhört stakt ut nu vilket tyvärr är lite dålig timing nu när efterfrågan viker. Bra iof om man bra kvalitet på projekten, men kvantiteten är ju knanske vad som behövs just nu.

  En annan kommentar är att kassaflödet från verksamheten inte ökat i samma takt som vinsterna över tid beror ju på att etableringstakten ökat och att det binder mycket pengar att ha många verk i etableringsfas samtidigt.

  Blir det bara en kall vinter och lite trubbel i kärnkraftverken så rusar nog kursen upp igen, men det kan ju bli en mind vinter igen och då dröjer det innan uppvärderingen kommer.

 7. Viktor;
  Kickad VD och besparingsprogram som följd av skenande kostnader är ganska oroväckande om det inte ”bara” blir en kall vinter och trubbel i kärnkraftverken. Jag skulle själv inte förlita mig (chansa) på att de två oberoende sakerna inträffar samtidigt och dessutom redan i vinter. Kärnkraften borde man ha fått ordning på nu (undantaget Oskarshamn 1 som är avställd på ”obestämd tid”… men den är liten – mindre än 500 MW – och kompenseras mer än väl av all vindkraft om det blåser). Angående vädret så är det bara ren slump, det kan lika gärna bli en normal eller varm vinter. Vi kan ju vända på det – om det inte blir kärnkraftstrubbel och kall vinter så kommer elpriset inte att nå upp till nivåer då vindkraften är lönsam. Eolus sålde trots allt sin el med förlust under Q3.

  Q3-rapporten såg vid en första anblick ganska så dålig ut och jag ska nog knåpa ihop ett inlägg om den om jag hinner!

 8. scanergys vinds vd ser också ut att ha försvunnit ut genom bakdörren.

 9. Scanergy har jag inte stenkoll på, men det är intressant om fler vind-VD:ar får gå nu. Kanske är det som följd av för friska satsningar? De som har starka finanser och inte springer för fort klarar sig nog bäst under det närmaste året. Jag gissar att exempelvis Arise Windpower inte alls går bra för tillfället om de inte har prissäkrat ordentligt.

 10. Hej! har nyligen hittat er sida mycket intresant jag läser med glädje.
  Har en komentar om eolus vind. att aktien nu går upp är en gåta för mig efter deras årsredovisning.
  Jag är markägare och har avtal med Eolus om att bygga två vindkraftverk,all tillstånd fins och eolus har börjat bygga och lagt några mijoner i anläggningen,i juli så lade man ner bygget med komentaren att elpriset var för lågt!!!!!!!!det måste upp till 65 öre var komentaren. Till historien hör att man började sälja andelar men intresset var svalt under den resan prutade man med sig själv tre gånger sedan lade man ner. Andra bolag har hört av sig och vill köpa projektet men eolus sätter prislappen så högt att ingen är intreserad något underligt hanterat. Jag själv har bett att få köpa men får inget svar man undrar vad dom sysslar med.
  Vad jag förstår så måste likviditeten vara ansträngd man frågar sig hur kursen kan stiga!
  Ska man som dom skriver övergå till förvaltning så borde man ju göra sig av med surdegarna så fort som möjligt.

 11. Hej Paul; Intressant med en bild från verkligheten! Jag har inte tittat mer på Eolus sedan det sista jag skrev om bolaget eftersom jag var väldigt skeptiskt till utvecklingen och jag tror inte jag skulle vara mer positiv idag med tanke på att elpriset har varit lågt ganska länge nu och man frågar sig hur länge vindkraftsbolagen håller ut.

  Jag planerar att följa upp många av de bolag jag har skrivit om med några korta kommentarer och en titt på de viktigaste nyckeltalen och Eolus ska definitivt med på den listan, så jag ber att få återkomma! Vid en snabb titt så ser dock balanslikviditeten okej ut (över 2) men det mesta av omsättningstillgångarna är varulager. Kassalikviditeten är bara 8 % vilket är skrämmande lågt. Likviditetsbrist kan med andra ord inte uteslutas, som du säger. Spontant så ser det ganska illa ut för Eolus.

 12. Tittade själv på Eolus för några månader sedan. Jag förstår eran slutsatts och scenariot med osålda vindkraftverk slog in med en likviditetskris i början av året som konsekvens. Nu fick man många verk sålda under sommaren och har på så sätt förbättrat sin finansiella ställning. Tycker att det finns liten risk nedåt och med en utdelning på 1,50 så får man en direktavkastning på 5%. Kvoten för elcertifikat kommer att stiga fram till år 2020 och priset på vindkraftverk kommer sannolikt att sjunka, jag tycker därför att Eolus ser intressant ut i dagsläget.

 13. Probus,
  Intressant, jag kanske borde ta mig en förnyad titt på bolaget vid tillfälle! Jag har släppt bevakningen helt och tackar för påpekandet! :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *