Jag har under en längre tid varit sugen på att läsa den här boken från 2010. Inte minst för att min kunskap om Ivar Kreuger var ungefär den som jag snappat upp i SVTs TV-serie som gick i slutet av 90-talet. Eftersom historien om Ivar Kreuger är extremt fascinerande har mängder med böcker skrivits om honom och det kommer det säkerligen vara så i hundra år till. Det är ett liv som var något unikt, extremt och slutade tvärt.
För er som inte är bekanta med Ivar Kreuger så var Ivar byggnadsingenjör i och med en examen från KTH. Efter KTH åkte han till USA och var anställd på ett byggföretag. I USA låg de längre fram i sitt sätt att bygga så med dessa erfarenheter och med svenska kollegor grundades Kreuger & Toll. Detta bolag delades sedan upp i två (ett byggbolag som Paul Toll skötte och ett bolag som Kreuger tog hand om) när Kreuger insåg att han kunde tjäna mer pengar på annat än bygg.
Familjen Kreugers tändsticksfabrik i Kalmar gick inget vidare. För att förenkla historien något så gick Kreuger fram och konsoliderade den svenska tändsticksmarknaden till den milda grad att han fick ett monopol (vilket vi vet är kapitalistens mål). Därefter ville Kreuger ha resten av världen och pengarna som fanns i USA.
Personen Ivar som boken beskriver (men det skrivs inte ut i klartext) är en man som kan vara extremt manipulativ. Han är naturligtvis även briljant, för annars hade han inte blivit en legend eller lyckats med det som han gjorde. Han studerade ofta in mängder med siffror och fick oftast samtalen att leda in på dessa siffror så att han kunde briljera. Detta lyckades han med eftersom ju mer känd han blev, desto viktigare ansåg folk honom vara och min gissning är att det säkerligen är därför som han kunde briljera. I TV-dokumentären om familjen Wallenberg så berättade Peter Wallenberg en historia om att när Kreuger hade ett möte med Marcus Wallenberg (Sr) så tittade Kreuger på sig själv i spegeln bakom Marcus varje gång han ljög och Marcus hade rapporterat från mötet att Kreuger inte gick att lita på.
För att ta in pengar till äventyret i USA, som fick namnet IMCO (International Match Corporation) erbjöd Kreuger stora utdelningar (vi snackar +20 % i direktavkastning) och pengarna som togs in skulle gå till att låna ut dem till stater med skral ekonomi efter första världskriget mot ränta och rätten att få monopol på tändstickor. För att kunna dela ut pengar så behöver pyramiden hela tiden byggas på och det Kreuger då gör är att använda relativt nya typer av värdepapper. Det står i boken bland annat att det är han som kommer på A- & B-aktier för att kunna behålla makten i bolaget, men jag betvivlar att så är fallet.
Något man undrar över är att folk investerade i Kreugers bolag utan att ha någon som helst aning om substansen i bolaget. Årsredovisningarna var otroligt knapphändiga och man kunde även utelämna viss finansiell information så som att man tog upp tillgångar dubbla gånger, man värderade om tillgångarna till marknadsvärde (vilket inte var praxis då) och så vidare. Det är helt otänkbart för dagens investerare att investera i den typen av bolag och allt detta ändrades efter den så kallade Kreugerkraschen.
Kraschen kom när Kreuger tog sitt liv. Det gjorde att hans pyramid föll ihop och anledningen till att han hade kunnat hålla på så länge var att det fanns substans i bolagen. Dock var det för höga utdelningar i kombination med en usel marknad (börskraschen 1929) som ställde till det ordentligt. Utöver detta förfalskade han Italienska obligationer som togs upp i redovisningen. Detta gjorde att han var brottslig och det går inte att argumentera emot.
Det ska tilläggas att många av bolagen som han kontrollerade/hade aktier i är idag storföretag i Sverige. Han grundade SCA genom att slå ihop fyra skogsbolag och han har ägt Boliden, Ericsson och naturligtvis dagens Swedish Match. Han hade ordentligt många fler bolag i sin koncern eller åtminstone minoritetsintressen. När kraschen skedde visste man inte hur pass hårt belånade företagen var och därför skrevs värdet på aktierna ned ordentligt. Dessa kunde sedan fyndköpas upp av bland annat familjen Wallenberg.
Lärdomar från den här boken som man som aktieägare kan dra är att man ska ha koll på kassaflödet vid stora utdelningar. I brist på bättre exempel så finns 4020s beskrivning av Alliance Oil där emissioner har gjort att tillgångarna i bolagen ökat och även vinsterna. Dock är kassaflödet negativt och om dessa skulle dela ut pengar så skulle vi ha ett “Kreugerbolag”.
Man kan även se spår till finanskraschen och svårvärderade finansiella instrument. Det gamla, klassiska rådet ”Köp inget du inte förstår” gör sig gällande här. Slutligen så är det nog även som så att folk vill tro att det som är för bra för att vara sant är det. Vi har återkommande finansiella skurkar som bygger pyramider. Senast var det Bernard Madoff.
Hur är då själva boken? Jo, den är på 300 sidor, faktatung men även förenklad. Tyvärr är nog ekonomitermerna förenklade och översättaren har såvitt jag vet inte översatt någon annan finanslitteratur så jag tror helt enkelt hon inte kan termerna. Det blir lite fånigt när jag som ekonom inte förstår delar av vad som menas. Något jag verkligen undrar över är hur man kan ta bort skulder ur bokföringen? I så fall skulle det egna kapitalet bli mer än vad man tagit in aktier för och det borde vilken idiot som helst se, även i en extremt komprimerad balansräkning. Sådant ger inte boken svar på.
Sedan ska det tilläggas att boken utelämnar stora delar av Kreugers privatliv, så den ogifte Krugers älskarinnor nämns inte och inte heller saker som hans fritidsintressen. Efter att ha sett Wallenbergsdokumentären så tycker jag det verkligen är synd att författaren bara fokuserar på JP Morgan och inte alla andra fiender som Kreuger hade. Det finns även en hel del av 20-talets kultur som missas och inte förklaras.
Jag tycker dock att på det stora hela får boken godkänt. Jag har inte fått allt mitt sug av Kreuger stillat. Det är snarare ekonomihistorikern än investeraren i mig som vill läsa vidare, för större slutsatser än dem ovan tror jag inte man som investerare kan dra av historien om Kreuger.
Jag kan rapportera att även som mindre ekonomiskt skolad störde jag mig på översättningen av ekonomiska begrepp i boken. Författaren som är amerikan har haft ett fokus på allt som berört Kreugers verksamhet i USA. Är det någon som har läst någon annan bok om Kreuger som bättre har fånga upp verksamheten utanför USA?
Mattias: Jag har boken ”Bröderna Kreuger” av Ulf af Trolle. Jag vet inte om den är bra, men den ska nog inte vara så svår att hitta eller speciellt dyr. Kanske något att chansa på?
Jag vänder mig å det bestämdaste mot uppfattningen att Ivar Kreuger skulle ha förfalskat italienska skattkammarväxlar till stora belopp. Det rörde sig om utkast som låg inlåsta i hans kassavalv och som aldrig hade använts i bokföringen. Dessutom hade Kreuger stora tillgångar i den italienska tändsticksindustrin och det var på gång ett tändsticksmonopol i Italien, som skulle ha offentliggjorts under våren 1932 om inte Kreuger hade blivit bragt om livet. Mer finns att läsa på min hemsida.
Henry:
Enligt boken hade han 30 % av den största spelaren och flera mindre tillverkare. Känns som han bearbetade marknaden men han hade ju uppenbarligen inte monopol där än.
Det är lite svårt att peka på var exakt i boken det här står och var ursprungskällan är ifrån. Men enligt källförteckningen så hämtade författaren informationen ifrån ”Ivar Kreuger” av Lars-Erik Thunholm, sida 215. Du kanske kan kolla upp det? Det kan även vara hämtat ifrån ”The life and death of Ivar Kreuger” av William H. Stoneman.