Tändstickskungen av Frank Partnoy

Tags , , Posted on 27 juni, 2012Categories Böcker

4 thoughts on “Tändstickskungen av Frank Partnoy”

  1. Jag kan rapportera att även som mindre ekonomiskt skolad störde jag mig på översättningen av ekonomiska begrepp i boken. Författaren som är amerikan har haft ett fokus på allt som berört Kreugers verksamhet i USA. Är det någon som har läst någon annan bok om Kreuger som bättre har fånga upp verksamheten utanför USA?

  2. Jag vänder mig å det bestämdaste mot uppfattningen att Ivar Kreuger skulle ha förfalskat italienska skattkammarväxlar till stora belopp. Det rörde sig om utkast som låg inlåsta i hans kassavalv och som aldrig hade använts i bokföringen. Dessutom hade Kreuger stora tillgångar i den italienska tändsticksindustrin och det var på gång ett tändsticksmonopol i Italien, som skulle ha offentliggjorts under våren 1932 om inte Kreuger hade blivit bragt om livet. Mer finns att läsa på min hemsida.

  3. Henry:

    Enligt boken hade han 30 % av den största spelaren och flera mindre tillverkare. Känns som han bearbetade marknaden men han hade ju uppenbarligen inte monopol där än.

    Det är lite svårt att peka på var exakt i boken det här står och var ursprungskällan är ifrån. Men enligt källförteckningen så hämtade författaren informationen ifrån ”Ivar Kreuger” av Lars-Erik Thunholm, sida 215. Du kanske kan kolla upp det? Det kan även vara hämtat ifrån ”The life and death of Ivar Kreuger” av William H. Stoneman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *