Mindre fokus på Fortum

Tags , Posted on 17 juni, 2012Categories Allmänt, Fortum

19 thoughts on “Mindre fokus på Fortum”

 1. Skulle vara mycket trevligt med en analys av företaget Tesco som jag just nu är mycket intresserad av.

 2. De nordiska börsnoterade livsmedelsproducenterna (framförallt Orkla, men även Aarhus-Karlshamn, Kopparbergs Bryggeri, Carlsberg, HKScan) vore intressanta.

 3. Micke; Det finns en analys av Axfood på sidan där några nyckeltal jämförs med Walmart och Tesco. Tesco ser intressant ut och är nog värt att titta närmare på!

  Håkan; Livsmedel generellt är väldigt intressant så det ska nog kunna bli tillägg till den långa ”att analysera-listan” även från dina förslag! :-)

 4. Grattis till nya jobbet. Har inte för egen del några speciella önskemål på bolag utan finner analyserna intressanta och de ger även mig lite nya aktier fundera över.

 5. Jag ser fram emot de kommande analyserna. Om jag finge önska skulle jag tycka att det vore intressant att läsa en analys av Sampo, kanske som en jämförelse med Gjensidige. Tack för en mycket läsvärd blogg!

 6. Grattis till nya jobbet!

  Ser gärna en närmare titt på försäkringsbranchen med utgångspunkt på våra nordiska bolag men gärna även med bolag i USA och England.

  Tack för en bra blogg!

 7. Hej, grattis och tack för en mycket läsvärd blogg. Mina analysönskemål; Sampo, Oriflame, Tele2, SCA och Betsson.

 8. Tråkigt att höra att Fortum (och övriga elproducenter) inte kommer att analyseras mera av dig. Är själv innehavare av aktien och har med stort intresse följt dessa inlägg.
  En väldigt kort farvälkommentar om vad du tror om Fortum i dagsläget kanske du kan bjuda på?:)
  Högvkastande stabila bolag i stort tror jag uppskattas av de flesta.

  Mvh
  /Dan

 9. Tack alla! :-)

  Jag och Martin tar till oss förslagen och ni kommer förhoppningsvis att få se analyser av några av bolagen i framtiden! I princip alla våra analyser är långa och tidskrävande och ett mål är att försöka få till något kortare eller snabbare i analysväg åtminstone ibland… Jag har någon tanke om en slags utökad analys á la Graham (som det finns ett gäng av här på sidan) som kan fungera för vissa bolag.

  Dan; Jag kommer inte sluta skriva om rena kraftproducenter (som verkar på en konkurrensutsatt marknad, dock med stora inslag av incitament åt både det ena och det andra hållet från statligt eller överstatligt håll). Det kan säkert dyka upp en analys av någon ren kraftproducent, vilket i princip är vindkraftsbolag som finns noterade i Sverige. Däremot blir det inget av monopolföretag verkande i Sverige som exempelvis Fortum, E.On, Elverket Vallentuna, Dala Energi mfl.

 10. Stabila amerikanska företag i livsmedelsbranschen med starka kassaflöden och starka varumärken såsom:

  Kraft, Procter & Gamble, Coca Cola, McDonalds, Walmart och Pepsi.

  Bolagen har många likheter och en del skillnader. Är dessa bolag köpvärda för närvarande? Hur ser kassaflödena ut? Hur ser direktavkastningen ut? Vågar man chansa med valutarisken?

 11. Carl; de där jättebolagen är förstås intressanta också! Kanske är de för stora för sitt eget bästa? Det kan vara något att titta på…

  Dan; glömde kommentar om Fortum som jag naturligtvis kan bjuda på ;-) Som jag skrev i senaste inlägget om Fortum så är det definitivt en prisvärd aktie för under 16 euro. Min syn på Fortum är följande, uppdelat på deras fem verksamhetsgrenar:
  – Kraftproduktion: suveränt med mycket vattenkraft och kärnkraft. Nyligen har Fortum fått för sig att de vill sälja svensk vattenkraft vilket jag stället mig mycket frågande och skeptisk till. På kort sikt har man enorma fördelar med sin gamla kärnkraft, så länge den fungerar.
  – Värme. Stabil monopolverksamhet. Å ena sidan slipper man konkurrens men å andra sidan är intjäningen reglerad.
  – Elnät. Se Värme ovan.
  – Elhandel. Här tjänar bolaget inte direkt några stora pengar och konkurrensen är stenhård…
  – Ryssland. Här är jag skeptisk (se serien i tre delar om Fortum i Ryssland). Kanske går det bra, kanske gör det inte det. Jag ser mest Rysslandssatsningen som en ökning av Risken i Fortum utan att det lär lyfta resultatet med tanke på den ökade skuldsättningen.

  Summa summarum så lär bolaget inte växa nämnvärt och kommer säkert att tjäna någonstans kring 1,5 euro per aktie under överskådlig framtid, kanske upp mot 2 euro/aktie om det går bra i Ryssland. Till dagens nivåer är Fortum köpvärt om man letar efter en stabil utdelningsaktie.

 12. Tack för din avskedskommentar gällande Fortum.:-)
  Kan nog dröja ett bra tag innan vi ser gamla toppar runt 30 euro..
  Gällande utförsäljningen av vattenkraften är jag lite kluven på den fronten. Överlag är jag väldigt postiv till vattenkraften (själv verksam i branschen), men jag förstår om man vill renodla och sälja ut de småskaliga delarna som kanske inte har samma kassako-effekt som de storskaliga.

  Efter att ha kikat lite här ovanför så hoppas jag att Gjensidige, Sampo och Orkla får sig en omgång så småningom.:-)

  Tack för fin läsning!

 13. Sällar mig till skaran som gärna vill se analys av Orkla, SCA och Sampo. SKF som nyligen vinstvarnade skulle vara intressant det med :-)

  Tack för en lärorik blogg! Mycket uppskattat.

  Mvh

 14. Dan; några 30 euro är aktien knappast värd så det lär dröja ett tag ja!

  I övrigt så verkar önskemålen relativt samstämmiga. Tesco kommer jag definitivt att titta på (ser väldigt billig ut…) och ett par till läggs också till på listan! Till att börja med blir det dock ett annat bolag som hamnar under granskning. Vilket det blir visar sig förhoppningsvis snart :-)

 15. Får väl önska jag oxå då :) Norska Statoil har jag försökt snurra runt siffrorna i ett tag nu men det blir bara värre ju mer jag försöker med siffror i USD eller NOK det enda jag kommit fram till är att jag för ett långsiktigt köp vill ha den billigare än idag. Förmodligen gör jag värderingen av tillgångar och tillväxt fel men hur skattar man möjliga olje/gas tillgångar eller att de har europas största gasfraktfartyg och vad innebär deras position i asien när det gäller gas och transport av denne?
  Såg att Exxon drog sig ur Polen och anleningar som nämndes var att de tydligen använt en kalkylator från antingen grekland alternastivt FED när de beräknat fynd samt att infrastrukturen för gas ligger en 4..6 år borta in i framtiden.
  Just på LNG ser statoil ut ligga långt framme jämfört med flera som nu satsar på det.
  Med mindre ett större krig bryter ut ser det ut som oljan kan stagnera i pris men mot mina förhoppade nivåer lär det inte falla under detta året men kanske nästa år eller så och då följer förhoppningsvis statoil med ned och då tror jag man kan kliva på med en slant lägga aktien i byrån få en trevlig pension?
  Går alltid handla med TA under tiden.

 16. Hej och Grattis till det nya jobbet!
  Personligen had jag tyckt att det hade varit intresannt att läsa en analys av aktörer i uran och kärnkraftsbranschen.
  Utöver detta hade det varit roligt att få se en genomgång av de svenska investmentbolagen (Investor, ratos, innevik, industrivärlden mm)

  /
  Johan

 17. TESCO borde du ta en titt på. Handlas till ca PE 9, ca 10% uthållig ROE, ca 10% uthållig EPS growth. Lågt P/BV sett till sektorkollegorna. Stark införtjäningsförmåga, stark fiansiell ställning, tillräckligt stort, oklanderligt managements and directors etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *