Motiverade P/E-tal härledda från DCF

Tags , Posted on 20 februari, 2013Categories Investeringsfilosofi

2 thoughts on “Motiverade P/E-tal härledda från DCF”

  1. Vad man snabbt konstaterar utifrån dina tabeller är att de avkastningskrav som funnits på aktier de senaste åren har varit skyhöga jämfört med de säkra räntor som gällt. Den justering av börsvärderingar som sker nu drivs av en homogeniserande av de båda, synliggjord av räntefinansierade utköp.

    Den trista effekten av detta är att avkastningen på aktieinvesteringar som kollektiv kommer att sjunka närmre den säkra räntan. Jag är inte så optimistisk för oss aktieinvesterares möjligheter just nu. Det verkar i alla fall säkert att avkastningen kommer att sjunka jämfört med de senaste åren.

  2. Lundaluppen,
    Ja tyvärr är det så att väldigt mycket högre värderingar än Grahams enkla tumregler är motiverade enligt DCF vid dagens räntenivåer. Det du skriver gäller för den stora massan aktier, men låt oss hoppas att Mr. Market surnar till på någon kvartalsrapport eller något rykte i åtminstone något enstaka bolag. Swedish Matchs senaste årsrapport tycker jag verkar vara ett sådant exempel. Jag vet att du inte gillar den aktien, men jag kommer definitivt att ta mig en titt.

    Ditt konstaterande behandlades också i en kommentar till det förra inlägget, där det konstaterades att marknadspremien utöver den riskfria räntan har varit rekordhög. Det är väl tyvärr så att glappet håller på att minska nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *