Nordjyske bank och Lollands bank: Q1-rapport 2013

Tags , , , Posted on 24 maj, 2013Categories Lollands bank, Nordjyske bank

6 thoughts on “Nordjyske bank och Lollands bank: Q1-rapport 2013”

 1. Allt som hindrar Nordjyske för att få en (ännu) större plats i portföljen är den något höga exponeringen mot jordbruk och fiske. Det är tuffa branscher just nu. Visserligen så är lånetagarna säkert mer långsiktiga och ansvarigstagande än många andra branscher, men marginalerna är så knappa att de blir väldigt känsliga.

 2. AndreasR,
  Om det bara är jordbruk och fiske som oroar så finns ju andra prisvärda alternativ bland de danska bankerna som dessutom har låg exponering mot jordbruk; Sydbank om du söker något större medan Nordfyns eller Lollands ser billiga ut bland de mindre.

 3. Hej! Tack för en fin blogg. Appropå nordiska banker, har du någon uppfattning om DNB? Min uppfattning är att den har ett rimligare pris än de svenska storbankerna och borde vara lite mer skyddad mot den befintliga och kommande EU-krisen.

 4. Erik,
  Kul att du gillar bloggen! Jag har tyvärr ingen uppfattning om DNB och jag har faktiskt inte ens kastat ett öga åt bolaget.

  Alla är vi rädda för olika saker. Den danska bankkrisen har varat i över fem år nu och jag ser det som en stor styrka att visa att det går att undvika förluster och stå starkt även under en lång kris. Om krisen förvärras ytterligare i Danmark eller EU kommer de starka bankerna att klara det också (och de lite större bankerna kan dra nytta av det). Detsamma gäller exempelvis Banco Santander som har drabbats hårt av krisen i Spanien, men har trots det stärkt sina finanser och sin ställning på marknaden.

  I Norge och Sverige tror jag att ekonomin – och därmed bankerna – kommer att drabbas hårt när bostadspriserna sjunker. Se exempelvis följande inlägg:

  http://flutetankar.blogspot.se/2012/02/norges-bostadsbubbla-och-oljeintakter.html

  Danmark hade en bostadsbubbla i paritet med den norska innan den danska sprack kring 2008. Bubblan i Sverige och Norge har fortsatt att växa sedan dess och Norge är faktiskt värre än Sverige. Jag tror inte att det är rimligt att Sverige och Norge undviker den nedgång som resten av Europa har sett, i de länder där bostadspriserna har vuxit lika snabbt (Irland, Danmark, Spanien mfl. eller för all del USA om man ser utanför Europa). Därför undviker jag svenska och norska banker, men jag kommer att ta mig en titt när eller om det blir kris (på riktigt, dvs. att det faktiskt ger avtryck i bostadspriser) här.

 5. Tack för ännu en bra rapport. Så här tänker jag: Båda ser ju mycket bra ut – lilla Lollands allra billigast. Visst de är mkt små, högt K/I och ”kursvinster” var nog högra än normalt Q1. Men tänk: de har kundtillströmning, bostadspriser på Lolland är nu nere på nivåer som 90-talet. På sikt kommer det bli en bro över Fehmarn Bält. P/B < 0.5 med starka finanser är bara helt fel. Jag har köpt lite – men mest Danske eftersom jag tänkt att de kommer återhämta kurs först.
  Och för Danmark i helhet – är det inte rimligt att jordbruk kommer bli mer lönsamt på sikt? Efterfrågan kommer öka globalt, inflation?

 6. Gunnar,
  Jo jag instämmer! Det märkligaste är att Lollands har samma värdering som de andra småbankerna med betydligt högre K/I-tal och sämre resultat genom krisen.

  Jag själv har ju köpt en portfölj av danska banker som jag har skrivit om här: https://www.aktiefokus.se/2013/05/en-portfolj-av-danska-banker/

  Det är förmodligen så att de stora bankerna kommer att uppvärderas först – ju större och ju mer bevakade företag, desto effektivare marknad. Jag har satsat på lite av varje, eftersom de mindre bankerna ändå ser mycket billigare ut. Kanske blir de små bankerna uppköpta/fusionerade men då bör det bli till högre priser än i nuläget vilket vi exempelvis fick se nyligen för skräpbanken Sparekassen Faaborg. Ganska stora mängder aktier har bytt ägare i enskilda transaktioner de senaste veckorna i Lollands bank, så något lurt är nog på gång.

  När det gäller lantbruk har hälften av alla svenska mjölkbönder lagt ned de senaste tio åren:

  http://www.dn.se/ekonomi/antalet-svenska-bonder-minskar-dramatiskt

  Importen, bland annat från Danmark, ökar kraftigt och på sikt borde det här kunna vara en bidragande faktor till att lantbruket i Danmark klarar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *