Avanza vs. Nordnet

Tags , , Posted on 19 december, 2012Categories Jämförelser

15 thoughts on “Avanza vs. Nordnet”

 1. Vet du varför Avanzas P/E tal i din jämförelse skiljer sig så kraftigt ifrån Avanzas angivna på hemsidan?

  Gällande ägarnas skicklighet så rankar jag Creades klart högre vilket bland annat rättfärdigas av deras nästintill magiska förmåga att omvandla resultat till kassaflöde vilket resulterar i en överlägsen direktavkastning trots att Nordnet handlas till lägre P/E.

  Däremot tror jag att Nordnets struktur med en högra andel passiva sparare kan vara en fördel nu när konjunkturen vänder och spekulanter ger upp på löpande band. Avanza har helt enkelt uppmuntrat en stor mängd väldigt aktiva spekulanter som nu bränner fingrarna och när de försvinner så minskar intäkterna snabbt.

  Vill även tipsa om den dialog jag och Gustav hade i hans Avanzainlägg. Jag misstänker att många missade den då den kom efter att folk läst inlägget.
  http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/12/avanza-och-investering-utifran.html

 2. defensiven; Båda bolagen har starka huvudägare vilket förstås är positivt. Jag har dålig koll på Dinkelspielarna, men Creades/Hagströmer ser jag som en bra huvudägare. Baserat på historik i just Nordnet/Avanza så verkar Hagströmer ha styrt bolaget på ett bättre sätt men det är möjligt att en uppryckning är på gång i Nordnet.

  Järnvargen; Jag har räknat med 2011 års vinst medan Avanza förmodligen räknar med senaste 12 månadernas vinst på sin hemsida. Vinsten har sjunkit betydligt under 2012 (nästan halverats).

  Jämförelsen ser ju bakåt i tiden och om man ska spekulera framåt så kan det mycket väl vara så som du säger. Intressant dialog i inlägget som jag hade missat. Det finns dock en hel del att bevisa för Nordnet, som ju faktiskt blir utklassat i denna jämförelse. Ser man till intäkterna så är Avanza faktiskt mindre beroende av provisionsnettot än Nordnet för att täcka sina kostnader, men mer beroende av det i förhållande till totala intäkterna. Avanza har större intäkter från provisioner från fonder m.m. (”övriga intäkter” i figurerna i inlägget) och detta är till viss del passiva intäkter.

  Baserat på historik så utklassar Avanza Nordnet men det finns vissa saker som talar för en uppryckning för Nordnet. Jag tror man kan se dets som ett turn around-case.

 3. Grymt bra skrivet. Äger själv en massa Avanza aktier och sitter på dem väldigt långsiktigt. Tror verkligen på företag som sysslar och finns på nätet. Tror mycket på bla CDON och DIBS. Skulle vara intressant om ni gjorde en sån analys.

 4. Sparaklokt; Det är nog inte helt dumt att äga Avanza-aktier givet att det senaste årets problem är tillfälliga och den normala intjäningsförmågan ligger högre än de senaste 12 månadernas vinst.

  Analys av DIBS finns: https://www.aktiefokus.se/2012/04/analys-av-dibs/

  DIBS verkar ha drabbats hårt av konkurrensen (även om de gör fina vinster) och jag har inte skrivit något om bolaget sedan den ursprungliga analysen som dock konstaterade att konkurrensen är hård.

  CDON skulle kunna vara intressant då det redan finns en analys av storägaren Kinnevik, som jag aktivt följer och lär skriva mer om. Kanske kan vara något att kika närmare på!

 5. Spartacus; Ingen aning faktiskt. Jag vet inte vad för slags värdepapper det är Nordnet har investerat i, men det är något som sticker ut kassaflödesmässigt. Om jag skulle köpa Nordnetaktier, vilket jag inte lär göra i första taget efter denna jämförelse, så skulle jag granska dessa affärer närmare.

 6. Mycket djup analys, med fina grafer som skulle få varje finansnisse grön av avund ;) Det jag saknar är mer om värderingen. P/E tar inte hänsyn till skuldsättningen och är därför enligt mig inte optimalt. Föredrar EV / EBIT eller EV / E om ni vill straffa skuldsatta bolag litet mer än vid föregående nyckeltal.

  Ett mått jag gillar, som en uppskattning av owner earnings är kassaflödet från löpande verksamheten före rörelsekapitalets förändring minus maintenace capex (ej tillväxtdrivande investeringar) . Om EV divideras med detta tal fås en intressant siffra.

  För övrigt har konjunkturbarometern legat under 90 två månader nu och det brukar innebära bra köpläge, men var f*n är raset? Det handlar om tålamod. Att stå vid sidlinjen även om det ser roligt ut att spela, därför att det är för dyrt. Bara att vänta på raset…

 7. Irving; Jag skulle gärna ha haft med dessa nyckeltal om det inte vore för att jag inte kan bedöma hur relevanta de är för finansbolag. Bolagens verksamhet består till stor del av att ha inlåning och utlåning och vad nettoskulden egentligen säger har jag dålig uppdattning om. Upplys mig gärna :-) Något EBIT finns inte riktigt eftersom all verksamhet i princip faller under finansnetto om resultaträkningen skulle vara uppbyggd som hos industriföretag. Nu ser ju resultaträkningen lite annorlunda ut med en massa netton och sedan är man plötsligt nere på vinst före skatt.

  Grafer är för övrigt kul och det jobbigaste är att få över dem från Excel till inläggen. Hade det funkat automatiskt istället för med handpåläggning så hade det blivit ännu mer figurer! :-)

  Någon slags Owner Earnings-variant eller kassaflödesvärdering skulle jag ha kunnat ta med, även om kassaflödet från löpande verksamheten är väldigt svängingt. Avanzas totala investeringar är väldigt små medan Nordnets förmodligen består delvis av (misslyckade?) tillväxtinvesteringar också vilket gör den bedömningen lite svårare. Jag skulle våga ta P och dividera med FCF eller OE för finansbolag, men EV vet jag inte riktigt :-)

  Ja var är raset… Men å andra sidan så är värderingarna på många bolag redan ganska aptitliga så jag själv har svårt att hålla mig vid sidan av. Hoppas raset kommer lagom till april-maj-juni-utdelningarna nästa år ;-)

 8. Snygg analys och bra blogg. Några spridda tankar: Sedan Ava:s vd lämnade över rodret till Martin Tivéus kanske lite förändringar kommer. Tidigare har väl mottot där varit att inga dyra pengar ska slösas på diverse reklamkampanjer. Istället ska kunderna komma via tips från befintliga kunder. (Alla i banksvängen tittar väl på Handelsbankens sparsamma reklamkonto med avundsjuka ögon.) Nordnet har ju satsat några kronor på sin kampanj om ”den fyrkantiga banken” som var hyfsat svårbegriplig enligt min åsikt. Men nu kanske de mest intresserade kunderna redan är fångade, och det börjar bli svårare att hitta fler? Ava:s nye vd verkar i varje fall ha annat marknadsfokus och har tydligen möblerat om en del på marknadssidan.
  Vad gäller skillnaden i personalkostnad är det knappast någon hemlighet att Ava håller sig med unga (medelålder 30-35 år?) och ambitiösa, men knappast välavlönade, medarbetare. De som prioriterar hög lön, bra övertidsersättning, pensionsavsättning, vidareutbildning och andra förmåner kanske inte passar på Ava.
  Andra kostnader: Ava håller på att göra om sin webb/IT-system vilket måste vara ett stort och hyfsat kostsamt projekt. Men med tanke på de driftsproblem som t ex Nordea och Swedbank har, så är det nog fler som behöver ta tag i detta och genomföra en del tunga uppdateringar framöver. SEB lade ju nyligen sitt utvecklingsprojekt i papperskorgen efter flera års arbete och åtskilliga miljoner spenderade.

 9. Bra analys 2012 som känns relevant idag! Från P/E 12 till P/E 30 på AVA. Nedsidan i vinst och kurs kan bli mycket stor, inget jag vågar äga idag. Fint bolag däremot :) Intressant att NN sysslar med egen värdepappershandel, har jag missat helt. Ökar som du säger risken i verksamheten.

 10. Placeraren,
  Någon gång vänder börsen nedåt och med det även aktiviteten på börsen vilket kommer slå mot nätmäklarna. Courtagen har gått ned så pass mycket att det borde slå ganska rejält med minskad aktivitet. Minskad vinst och på det multipelkontraktion kan bli blodigt för de som köper vid nuvarande nivåer.

  Det är också intressant att se hur multipelexpansionen har sett ut överlag. 2011-2012 tyckte man (=jag, men säkert de flesta) att dåvarande multiplar kring 10-15 var normala. Nu har nuvarande multiplar kring 25 normaliserats i folks sinnen men det kommer inte att vara för evigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *