Analys av Japan Tobacco

Tags , , Posted on 14 december, 2012Categories Japan Tobacco

12 thoughts on “Analys av Japan Tobacco”

 1. Hur mycket margin of safety anser du vara lämpligt och vid vilken prisnivå har aktien denna MoS för JT?

 2. Sten; Jag har inte berört ämnet MoS särskilt mycket (förutom indirekt och möjligen underförstått ) men överlag så menar jag att det ska finnas marginal mot den riskfria räntan. Idag får man utan problem 2,5 % (om inte mer) på räntekonto med insättningsgaranti. Ett P/E-tal på 15 är ger omvänt en avkastning (E/P) på 6,7 % vilket ger god marginal mot den riskfria räntan. Generellt sett så anser jag att Grahams formel P/E<8,5+2g ger god säkerhetsmarginal vid nuvarande ränteläge så länge man är försiktig med sina tillväxtantaganden. "Tillräcklig MoS" likställer jag egentligen med "köpvärd" som jag skriver om i inlägget.

  Svårigheten med att bedöma JT är den svajiga historiken med förvärv och byte från JGAAP till IFRS men med min möjligen våghalsiga uppskattning av "normal intjäningsförmåga" (som sätts till 2012 års resultat) och en mindre våghalsig uppskattning av tillväxten på 3,25 % per år så har man därmed MoS upp till P/E 15 vilket innebär en börskurs på 2520 Yen dvs lite högre än dagens kurs. Vill man vara mer försiktig så kan man ta 2-årsmedelvärde av vinsten (båda åren JT har redovisat med IFRS) och då är aktien köpvärd upp till 2220 Yen dvs lite lägre än dagens kurs. Kassaflödena tyder på att vinsten i alla fall inte är överskattad vilket ger ytterligare stöd.

  Om man bara betalar upp till P/E 15 så borde det därmed finnas marginal. De flesta tobaksbolagen handlas snarare upp mot P/E 20 och då minskar förstås säkerhesmarginalen.

 3. Jag har inte nordnet men går det inte handla alla marknader via telefon hos t ex avanza?

  Jag blir allt mer intresserad av ETF:er och börjar fundera i banor att jag skall skippa enskilda utländska placeringar och förenkla det genom ett par lämpliga väldiverserade ETF:er med 4%..14% direktavkastning vilket kanske skulle göra jag kunde koncentrera mig på forex trading .

  Men visst jag är lite förälskad i t ex DD,MMM,STO,UN etc..

 4. Det må vara lite mossigt med telefonorder men visst funkar det. 250 spänn tar Avanza för en Tysklandsorder via telefon. Vad Nordnet tar vet jag inte.

  ETF och annat sysslar jag inte med. Jag vet att Lundaluppen skrev ett inlägg om olika tillgångsslag tidigare där aktier segrade. Jag håller i stora drag med. Det finns säkert en massa intressanta papper men risken känns hög. Med aktier vet man exakt vad man får.

 5. Många menar att CEF closed end fund är ganska lik ett investmentbolag där förekommer vad jag vet varken försäljning eller köp av företag beroende på handeln i aktien tillskillnad från vanliga fonder som får justera sina innehav? Tror inte heller där förekommer utspädning av antalet aktier men osvuret kanske är bäst.

 6. Tydligen går det inte att köpa aktien på Nordnet annat än att ringa in för USA-börsen. De har tagit bort den möjligheten så det som syns på hemsidan är en gammal ”relik” som handlaren sa till mig.

 7. Hej Kenny,

  kvarstår din syn på SWMA? Det vore intressant med en färsk bedömning/kommentar. Aktien dippade tillfälligt? under 200 SEK idag. Bolaget är f.n. hårt ansatt av fallande marknadsandelar och tuff konkurens inom lågprissortimentet av den för bolaget så viktiga snusmarknaden. Man gjorde reträtt idag och kommer återgå till den tidigare storleken på portionssnus i premiumsegmentet samt sänka priserna på lågprissortimnetet Kaliber. Vad jag förstår tar även ”hemma-snus” eller gör det själv snus stora marknadsandelar men förr eller senare borde väl ettan på marknaden kunde vända skutan åt rätt håll igen + att den totala marknaden konstant växer. Aktien börjar även närma sig 4% i direktavkastning vilket kan vara en skön kudde att vila på medan havet stormar.

 8. Livsmedelsinspektören,
  Jag vet inte exakt vilken syn jag har gett på SWMA tidigare men ända sedan börskursen sakta började vandra nedåt för ett drygt halvår sedan så har jag väntat på att börskursen ska nå ned till ungefär 200 kr, så man kan säga att jag sitter och gnuggar händerna. Jag är inte mycket för teknisk analys, men det sägs väl att en börskurs aldrig har sin botten i ett ras, så under slutet av veckan eller under nästa vecka kanske vi får se SWMA under 200 kr och då klipper jag nog till om jag lyckas skrapa fram lite kosing.

  I princip så ser allt på den svenska börsen dyrt ut för tillfället utom SWMA, vilket är lite märkligt. Årsbokslutet såg helt OK ut enligt mig och P/E 14 är lågt med tanke på att bolaget växer och har gjort så länge.

  Alla orosmoment ser jag snarare som en möjlighet att få aktien till ett rimligt pris än som något stort hot. Alla åtgärder som bolaget försöker sig på kommer säkert leda till att de någotsånär behåller marknadsandelar och sin lönsamhet.

  Risken är väl bara att de blir uppköpta nu till något skambud. Starka huvudägare saknas kanske ställer till det vid ett uppköp. JT eller kanske BAT (har inte koll på dem riktigt) är båda konkurrenter inom snus och tackar nog inte nej om priset sjunker ytterligare. PM har redan samarbete med SWMA så det kanske är de som är mest sugna?

  Annars är 4 % direktavkastning för en så pass defensiv aktie inte fel som du säger och aktien är redan nere på sin lägsta P/E-värdering på många år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *