Dags att sammanfatta 2012

Tags Posted on 23 december, 2012Categories Allmänt

15 thoughts on “Dags att sammanfatta 2012”

 1. Ni har även recenserat En finansmans bekännelser av Knut Ramel vill jag minnas.
  Tack för en intressant blogg, keep it up!
  God jul!

 2. Suverän blogg – det är mycket imponerande analyser ni gör. Vilket jobb ni lägger ner! Ser fram emot att läsa fler av dem under 2013.

  God jul!

 3. Efter en trevlig dag på sundet(pölser + öl, räkmacka +vitt vin = finansiera med rabatt nyårsdricka:) satt jag gluttade på en del analyser jag försökt klåpa till.
  Kom då titta på CPFL energia och min med facit i hand allt för billigt sålda Brookfield infrastructure (BEP.UN) .

  Till grejen hör utilities börjar nämnas allt oftare bland förslagen med dämpad fallhöjd då t ex bolagen jag nämnt mer eller mindre betalas av samhället?

  Nä, jag upplver inte BEP billigt(kanske då jag sålt den för billigt) men det är ett tryggare samt bredare alternativ. Så vad letar man efter, en med potential eller en trygg? Håll i minnet t ex Eon har fått sälja ut en del bl a inom nätverk och vem levererar????

  Jag gör endast mina amatöranalyser på årsbasis och oftast är jag överdrivet snål men jag ser framemot boksluten från CPFL mfl och även om jag anser brookfield (BEP.un) samt väldigt populära National Grid (NGG) som starka kan jag inte riktigt se potentialen vid ett uppsving? Jag ser faktiskt hela detta segmentet som kört för den som ´letar uppsida i kurs. Men jag har ofta fel tyvärr :)

  Ni vet ni har tunnelseende samt tycker ni inte ni skall öka bredden av analyser vi älskar er för?

  I’ll be bak

 4. Ptja inga korrigeringsmöjligheter men jag rättar mitt avslut här
  ”Ni vet ni har tunnelseende samt tycker ni inte ni skall öka bredden av analyser vi älskar er för?”
  Provar annat.
  Vi upplever ni har tunnelseende och begränsar er till områden ni anser er ha koll på men tycker ni inte ni skall bredda er? Era analyser är goda och uppskattade!

  Tror ingen kommer klaga men självklart inser vi alla att även ni har bättre för er än öda tid på oss :) t ex eget liv och familj för att nämna några.

 5. Förresten, ett önskemål inför 2013 – en jämförelse mellan flera försäkringsbolag! Ni gör ofta ganska djupa analyser men i detta fall hade det varit trevligt med en analys a la tobakbolagsjämförelsen. Finns ju en hel drös att välja mellan – Chubb, RSA, Sampo, Gjensidige, Talanx, Munich Re… många, helt enkelt. Genomgående verkar vara att värderingen är ganska låg samt att de ofta delar ut bra (Chubb undantaget), vilket borde attrahera defensiva investerare.

  Jag är medveten om analysen mellan Sampo och Gjensidige, men jag vill blicka ut över andra marknader för att göra det bästa köpet!

  Gott nytt!

 6. Ja tack alla :-)

  Pompe; det stämmer. Jag lade till den i listan också utifall det kommer någon ny läsare och använder detta som utgångspunkt.

  Rune; det är bekvämt att hålla sig till sådant man tror sig ha hyfsad koll på, men vi försöker se till annat också. Försäkring och finans (och tobak!) är väl det senaste och det kommer mera! När det finns tid, som du säger ;-)

  Glenn; Bra idé. Gjensidige och Sampo lär gå först men så småningom kommer nog en större jämförelse. Jag håller på med en för banker just nu också för att försöka få grepp om den branschen. Jämförelserna är ganska kul och nyttiga att göra, men det svåra är att göra urvalet för vilka bolag som ska vara med utan att vara insatt i branschen. Det borde dock gå enkelt via nån screener med lämpliga sållningskriterier.

 7. Rune: Det tar tid att sätta sig in i en bransch man inte jobbar i och riskerna för fel är alldeles för uppenbara. T.ex. så även om jag gjort internets mest djupgående analys av Skåne-Möllan har jag ytterst svårt att förstå vilka nyckeltal det är som verkligen spelar roll. Det känns lite om att angripa Rubiks kub, innan man fattat att det är mittenfärgen som sätter färgen på hela sidan. Nu har jag bestämt mig för att det är RoE för S-M då bolaget och branschen är så pass mogen, men vad innebär det och hur kopplar jag det bäst till aktiekursen? Vad blir ett bra pris? Att då titta på andra branscher, utanför min bekvämlighetsområde gör att jag hellre avstår för jag känner mig inte tillfreds med resultatet. Min nästa analys kommer att vara på Trygga Hem och de är nog lättast att värdera som en prenumerationstjänst och då inte på RoE utan, snarare på de dolda tillgångarna. Sedan antar jag Rune att du redan läser Jonas blogg, Värdebyrån? De slår oss i matiga analyser och i branscher vi inte tittat på än ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *