Hur ska man vikta portföljen?

Tags , Posted on 12 oktober, 2016Categories Investeringsfilosofi

12 thoughts on “Hur ska man vikta portföljen?”

 1. Tycker det mest logiska är att ranka bolagen efter säkerhetsmarginal – pris mot värde.
  Bolag med störst rabatt får störst position etc.

 2. 8 till 15-20 bolag och max 15% i varje bolag kör jag med. Likaviktning har sina poänger men innehav som byggs upp får gärna ha en lägre vikt.

 3. Jag har inte mer än 10% i ett enskilt innehav. Försöker ha över 5% som mål. Har kommit fram till den regel själv genom ”trial and error”. Har bränt mig ett par gånger genom att ha för stor andel i enskilt innehav. Numera kör jag stenhårt på 10% regeln. Som småsparare har jag insett att jag alltid är sist med att få information och vi sitter alltid på svarte petter. Enda sättet att skydda sig mot förlust är att ha en strategi i riskhantering. Förr eller senare går man alltid på en mina, även på Large Cap bolag. Numera är det ganska sällan jag fyller på upp till 10% och oftast brukar jag hamna runt 5-7% per innehav. Det innebär att jag har ca 18-25 bolag i min portfölj. Något jag känner mig ganska bekväm med. Mer vill jag inte ha eftersom det börjar kännas rörigt.

 4. Jag minskat antal bolag, har gått från 16 till 8. Har man färre bolag så blir jag iaf nogare med att det är rätt företag. Och hade jag börjat med det tidigare hade jag haft betydligt mer pengar idag.
  Det är svårare och mer jobb att hålla reda eller hitta nya företag. Håller man färre så har är chansen mindre att du gör en nit men du förlorar mer pengar på den niten. Men det jag själv har kommit fram till att de företag med sjukt bra magkänsla har gett jävligt bra avkastning. Så hellre färre, nogare och mer magkänsla.

 5. Jag har skrivit som om jag vore full ser jag nu, får skylla på att jag skrev på telefon…

 6. Jag har drygt 20 bolag. Största innehavet är viktat kring 8%. Mina största innehav är stora, stabila bolag med bra direktavkastning, exempel operatörer, försäkring. Lite lägre viktning 4-6% ligger mer av mid-cap bolag med en blandning av tillväxt och höga utdelningar, tex Nibe, Nolato, Nobina. Sen har jag några rena kryddor som ligger kring 2% viktning. Inte direkt förhoppningsbolag men mindre bolag som jag upplever som missförstådda och/eller felvärderade men där risken ändå känns ganska hög.
  Lite preffar för ett mer regelbundet kassaflöde att återinvestera.

 7. Tidigare hade jag oftast bara 7-8 bolag och lät några av dem ligga runt 20 % och resten lite mindre. Det var mest småbolag så det var ganska slagigt. Nu blandar jag mer mellan listorna och har runt 15 bolag. De flesta ligger runt 8-9 %, går de upp mot 12 % säljer jag av lite, går de ner mot 6 % köper jag mer eller säljer helt. Några bolag som är chansaktier ligger runt 3 %.

 8. Jag kör två olika portföljer, en utdelningsportfölj med ca. 15 stora utdelningsbolag (70%) sedan en portfölj
  med mindre bolag så som Fingerprint, Tobii, Startbreeze mfl. (10%)
  20% ligger och väntar på nedgångar för att kunna fylla på : )

 9. Hej, har ca 50 bolag av varierande storlek. De jag tror vara mer stabila får större plats. Utdelning premieras. Vill ha jämn avkastning och helst små dippar. Ligger +12% i år och samma förra året. Tror alltså på kvantitet till viss del.

 10. Off Topic

  Såg på Gottodix blogg att Aktiefokus vunnit något som kallas Investerar SM. Har kommenterat detta på Aktieingenjörens blogg, och hoppas att detta inte föranleder någon hög svansföring.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 11. Lars
  Vi har samma syn på vad investerar-sm är för något, men risken är nu naturligtvis hög för att vi slutar fokusera på bra bolag och billiga aktier för att istället börja spekulera med 10 x hävstång på rapporter eftersom det finns snabba pengar att tjäna där ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *