En översikt av ETF:er & indexfonder

Tags , , , Posted on 9 februari, 2014Categories Investeringsfilosofi

13 thoughts on “En översikt av ETF:er & indexfonder”

 1. Hej! Tack för en intressant genomgång!

  Ett index du inte inkluderar är MSCI Asia. Såvitt jag vet finns det endast 1 fond i sverige som följer asia index. Swedbank Robur Indexfond Asien.

  Vad tror du om följande upplägg:

  Avanza Zero 40%
  Danske Invest Global Index 50% (0.44% avgift)
  Swedbank Robur Indexfond Asien 10% (0.42% avgift)

  Jag såg nämligen att Danske har väldigt liten exponering mot asien så tankte at robur fonden kunde vara att bra att komplettera med. Samtidigt har jag läst att just när det gäller asien så brukar index prestera sämre än aktivt förvaltade fonder. Varför vet jag inte. Ska jag skippa asien och köra 50/50 AZ/Danske?

  Mvh
  D

 2. Bra artikel men jag skulle vilja göra ett förtydligande gällande skillnaden du beskriver mellan indexfonder och ETF:er. Även om ETF:en är börshandlad är den rent juridiskt en fond dvs tillgångarna är frånskilda bolagets övriga verksamhet.

  Man brukar skilja på fysisk och syntetisk replikering där man i den förstnämnda köper in de underliggande aktierna för att replikera index. Syntetisk replikering följer man index med derivat dock ofta skyddat med ställda säkerheter mot derivatmotparten.

  Således ska alltså ETF-andelarna vara skyddade även om emittenten går i konkurs.

  Mvh,

  Alexander Tiainen
  Third party distribution
  Nordnet

 3. Tack för ett intressant inlägg!

  Håller med dig om att majoriteten av alla sparare bör satsa på indexfonder, eftersom de flesta sparare varken har tiden, kunskapen eller tålamodet som krävs för att bli en bra investerare. De flesta har helt enkelt inte det brinnande intresse som krävs. (Min svaga sida är de psykologiska aspekterna som en investering på börsen innebär).

  Köper man indexfonder så får man en medioker avkastning, eftersom de på ett ungefär avspeglar börsens genomsnittliga avkastning. Vilket dock är bättre än den dåliga avkastningen som de flesta fonder ger.

  Ett enkelt sätt att slå index över tid är att använda två av de mest studerade anomalierna på aktiemarknaden, ”småbolagseffekten” och ”värdepremien”. Detta kan göras genom att exempelvis, en gång per år, titta på de 10 % av börsbolagen som har lägst börvärde. Sedan rangordnar man dessa bolag i förhållande till P/B (”tangible”). Slutligen köper man den tredjedelen av bolagen som har lägst P/B.

  Eller så plockar man russinen ur kakan (index), gärna små under analyserade bolag. Bästa sättet att slå index är att ligga positionerad så långt ifrån index som möjligt;-)

  Mvh

 4. Zen: Min svaga sida är speldjävulen. Jag tycker om risk, men tar dum risk och har insett att ju mindre risk, desto högre chans till bra avkastning. Jag vet att jag än så länge hade tjänat på att köra indexfonder, men jag tror mig ha fått kunskap nog att kunna iaf ge index en match och sedan är det kul att ”pilla” med portföljen ;-)
  Jag tycker inte index är mediokert på något sätt utan snarare en briljant produkt. Sedan kan du absolut slå index, det är bevisat gång på gång, men frågan är om man gör det under en lång tid.

 5. Jag tycker nog mer som dig, att indexsparande är bättre än ”stock-picking” för den stora massan, då det sistnämnda ofta leder till spekulationsbeteende eller liknande. Men för dem som kan tänka sig att sätta in sig lite i aktiemarknaden och sedan spendera ett par timmar om året tror jag det är bättre med en portfölj ”defensiva” large cap bolag, gärna investmentbolag, och använda ”dollar-cost averaging” metoden. Alltså spara regelbundet och mekaniskt utan att försöka tima marknaden på något sätt.

  Det är en svår fråga, och jag personligen är inte tillräckligt ödmjuk för att köpa index. Hade jag gjort det historiskt sett hade jag nog kommit bättre ut, eller iallafall inte sämre. Tror jag.
  Men det handlar ju om intresse också, sett över hela livet tror jag att jag

  1. kommer att spara mycket, mycket mer på grund av att det blir en ”hobby” och
  2. åtminstone kunna prestera i linje med index, och gärna någon procent över

  med en mera aktiv strategi.

 6. Tack för en utomordentlig blogg, är en entusiastisk följare.
  Tänkte kolla hur du känner om Tesla motors. De är nischade och snacket om deras bilar går lite överallt.
  Hoppas på en analys en vacker dag !

 7. P: Jag tror varken jag eller Kenny kommer att kolla på Tesla. Det kan säkert gå vägen för dem, men vi kan inte branschen och har svårt att tycka att värderingen motsvarar den nuvarande substansen. Kenny och jag vill helst inte betala speciellt mycket för tillväxt.

 8. Tesla: Börsvärde 24 430 miljoner USD. Omsättning 1700 miljoner USD senaste 12 månaderna. P/S=14. Om börskursen faller 90 % kanske jag tar mig en titt :-)

 9. Hej Martin,

  Har du någon preferens gällande följande upplägg:

  1.
  Avanza Zero 50%
  Danske Invest Global 50%

  2.
  AZ 33%
  SPP USA 33%
  SPP Europa 33%

  Mvh

 10. D: Jag hade kört på ditt alternativ ett, men du får en bredare spridning med din andra fördelning och det kan vara att föredra. Jag hade dock hellre kört Xact Nordic 120 EFTen om man hade kunnat månadsspara i den med lågt courtage eller Spiltans Investmentbolagsfond då Avanza Zero är lite väl smal. Man kan hävda att Spiltans fond är så med, men den spridd på ca 70 underliggande bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *