P/E-talet för OMXS30

Tags Posted on 22 januari, 2014Categories Investeringsfilosofi

12 thoughts on “P/E-talet för OMXS30”

 1. P/e 20. Vad kan vi uppskatta vinsttllväxt snittet för OMX30 till?
  Man kan få svindel för mindre.

 2. kalle56,
  OMXS30 växer väl lite mer än inflationen om jag får gissa. Genomsnittligt Schiller P/E i USA är 15,6 och P/E10 just nu är 20,7 så visst finns det fallhöjd! P/E10 i USA är 25,6 (http://www.gurufocus.com/shiller-PE.php) så där är det ännu värre även om deras största bolag har vuxit enormt senaste decenniet…

  P/E 15 eller 20, det är frågan. Nu landade jag i 20 just nu och vet dessutom hur värderingen av index ser ut inför framtiden…

 3. Funderade på detsamma häromdagen. Kändes som man inte riktigt kunde förvänta sig lika kraftig ökning från index även om den kanske inte har nått topp notering så börjar den eventuella nedsidan ta ut den eventuella uppsidan som finns. Sålde lite fonder nydligen som underpresterade mina förväntingar men har inte riktigt känt att det är rätt att köpa nytt. Kollar själv på EU/Global och Företagsobligationer som ersättning. Hur gör du? Sluter det helt upp med fonder och försöker hitta billiga aktier istället?

  Skrev lite om fonder på min nya blogg om du har tid/långtråkigt http://rutersinvesteringar.blogspot.se/2014/01/fonddepa.html

 4. Ruter,
  Jag köper upp till en viss gräns men säljer inte förrän aktien i fråga är rätt värderad eller övervärderad enligt min bedömning. När det gäller indexfonden (jag har en för att slippa jaga stora bolag så att jag kan fokusera min tid på annat) vill jag se en tydlig övervärdering innan jag säljer. Kanske när P/E7 går över 30?

  Aktier letar jag mer eller mindre aktivt hela tiden, men snart finns det inget i min bevakningslista som är köpvärt längre och då börjar jag först amortera för att därefter lägga pengarna på hög istället, men vi är inte riktigt där än!

  Ska spana in din blogg!

 5. Mycket bra artikel!

  Slås regelbundet över hur pass väl ”följa strömmen”-mentaliteten slår igenom! Jag har tidigare inte varit så pass insatt och påläst om ekonomi och framförallt inte värderingar av hela marknader.

  Det senaste halvåret har marknadsvärderingarna för Sverige och framförallt USA dragit iväg. USA är övervärderad med runt 40-50% i förhållande till historisk värdering beroende på vilka värden man kikar på. Samma sak för Sverige med en övervärdering kring 20%. Kollar man t.ex. generellt vart det är lågt värderat så är tillväxtmarknaderna mycket lågt värderade med en undervärdering mot historien med 20-30% (beroende på vilka värden man kollar på).

  Det borde vara en ”no-brainer” att i dagsläget övervikta tillväxtmarknader (Kina och Ryssland är bland de lägst värderade). Men hör man något om det? Nej, ingen gillar tillväxtmarknader!! För 6-7 år sedan älskade alla tillväxtmarknaderna, man skulle ”investera där tillväxten finns”. Då gick värderingen upp på dessa marknader likt som den gjort i framförallt USA idag.

  Lyssnar man på diverse ”experter” om värderingen i USA och Sverige, de konstaterar att det är övervärderat men börjar ändå dribbla om att räntan är så låg och att det inte finns alternativ (p.g.a. låg ränta). Någon mer än jag som känner ”this time it’s different”?

  Jag tycker det är mycket intressant att kunna kika på marknader och värderingar från ett nyktert synsätt, och konstatera att flockmentaliteten är otroligt stark!

  Som exempel, kolla på Kinnevik för 2-3 år sedan, 40% rabatt, ingen gillade e-handelsbolagen, vilket motiverade den stora rabatten, fram tills för några veckor sedan så älskade alla e-handelsbolagen och då var det helt plötsligt dessa bolag som gjorde att man kunde motivera premium i Kinnevik.

  Med detta sagt finns det många faktorer som pekar på att tillväxtmarknaderna kommer generera en riktigt bra avkastning (framförallt jämfört med USA och Sverige) de kommande 5 – 10 åren.

 6. Patrik B,
  Ja, jag instämmer. Värderingen i både Sverige och USA ser hög ut och det krävs inte bara ett år med höjda vinster för att kunna motivera priserna!

  Denna räkneövning fick mig faktiskt att fundera på mitt äventyr med en svensk indexfond. Jag letar ju normalt bolag som värderas upp till högst ca P/E 8 och det här känns faktiskt ganska så magstarkt. Jag kommer nog avvakta för att se om värderingen blir ännu högre men om värderingen når P/E 25 på 7-årsmedelvinsten kommer jag nog att sälja för att köpa något annat. Antingen enskilda aktier eller så kanske det är dags att (hej kalle56!) parkera pengarna i Skagen Global istället då man får en global exponering mot lågt värderade bolag.

  I december 2012 skrev jag en analys om Kinnevik förresten! https://www.aktiefokus.se/2012/12/analys-av-kinnevik/

  Jag gillade bolaget då pga en hyfsat låg värdering och e-handeln värderade jag till ett (i och för sig litet) negativt värde eftersom de gick med förlust. Jag köpte också aktier. Sedan fick jag en snilleblixt och skulle flytta mitt innehav från vanlig depå till ISK och dagen pengarna fanns i ingenmansland stack aktien 10 % på en Tele 2-nyhet, så jag sket i att köpa tillbaks. Därefter har det varit en makalös resa för aktien som nu är tokdyr :-)

 7. Enligt Börsdata de senast 10 års OMX S30s PE är följande :

  År–2005- 2006—2007–2008-2009–2010–2011-2012–2013-2014
  PE-18.05-15,47-14.47–13.08-17.88-15.8- 14.23-24.87–23.2-25.56

  Men året 2008 var finanskrisen, PE borde inte så högt. Jag utgår ifrån Börsdatas material att beräkna 2 lägsta noteringar för OMX S30 under oktober 27s och november 21s PE:

  2008 PE 13.08(enligt Börsdata)
  Total pris för 2008 var: 215433.8
  Handelsdagar var: 252
  Genomsnitts pris var: 215433.8/252=854.9
  2008s Earnings=854.9/13.08=65.36 SEK
  20081027 PE 575.71/65.36=8.81
  20081121 PE 567.6/65.36=8.68

  När jag beräknar OMX SB 20081027 PE var bara 5.5 och 20081121 PE var bara 5.96

  De två indexen borde inte ha så stor skillnad även OMX SB_GI har 71 aktiebolag!

  Vad tycker du, Kenny?

 8. Jaså, det finns en sådan funktion på börsdata nu!

  Nej, skillnaden borde knappast vara så stor, åtminstone inte så länge P/E-talet beräknas som totala priset genom totala vinsten. Då borde fortfarande de 30 största bolagen dominera i beräkningen och de 31 som tillkommer bara stå för en bråkdel.

  Jag misstänker att investmentbolagen inte finns med i Börsdatas beräkning och hur de hanteras står säkert för en del av avvikelsen. Ytterligare en felkälla skulle kunna vara bolag som går med förlust. Räknar man ”baklänges” så sänker bolagen med förlust P/E-talet vilket leder till att det verkar som att vinsten höjs.

  Kul att se det här gamla inlägget igen förresten, index står ju högre idag än när jag skrev det här. Man kan undra hur länge uppgången ska hålla i sig utan att vinsterna växer ikapp.

 9. Jag tror att OMX S30s PE för 2008 var under 10.
  9.88 kunde vara sant!

  Kan jag få fråga dig, Kenny, var kan man kolla OMX S30 varje års PE?

 10. Ja, säkert!

  Jag har ingen aning om det finns någon sådan sida, varken för historiska data eller nuvarande data. Uppenbarligen finns det lite på Börsdata men annars kan du ju ta vinstnivåerna från detta inlägg och bara uppdatera vad OMXS30 står i just nu, om det är släpande vinster du är intresserad av. Senaste tolv månaderna kräver lite mer jobb kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *