De danska bankernas räntemarginaler

Tags Posted on 21 januari, 2014Categories Den danska bankmarknaden

11 thoughts on “De danska bankernas räntemarginaler”

 1. När man läser detta (otroligt intressant) så inser man att dansk bankverksamhet är en annan sport än svensk. Vordingsborgs bank borde vara en av världens lönsammaste verksamheter, om det inte vore för det där med risk. Teoretisk ROE på 70 procent! Bara att pumpa in pengar ju…

 2. Japp, Lundaluppen. Vi snackar helt andra räntemarginaler och ganska olika risker i utlåningen vilket framgår av Aalborg-undersökningen som jag länkade till.

  Den redovisar kvoten främmande kapital/eget kapital hos bankens kunder, alltså ungefär inversen av soliditeten. Några exempel från 2011:

  Tönder bank: 15 (det gick åt helvete för dem)
  Östjydsk: 6,4 (slapp konkurs tror jag men gör nyemission eller något liknande)
  Lollands: 6,2: det blev enorma nedskrivningar under 2012 men man undvek förlust!
  Vordingborg: 5,3 (räddas av Lollands bank)
  Vestjysk: 5,2 (i princip övertagna av staten genom konvertering av hybridkapital)
  Nordjyske: 4,2
  BankNordik: 3,7
  Alla utom de sex största bankerna: 3,3
  Genomsnittet i Danmark: 3,1
  De sex största bankerna: 2,7
  Danske: 2,5

  Jag tolkar ovanstående för småbankerna som att en hög andel privatlån väger upp för svaga företagskunder i t.ex. Lollands. I exempelvis Vordingborg och Vestjysk är företagskunderna dominerande och när de är svaga och ger upphov till kreditförluster går det åt skogen.

 3. Ytterligare rekommendad läsning för er Lollands bank-ägare där ute:
  http://vbn.aau.dk/files/81179105/Banker_i_Danmark_24092013.pdf

  I denna artikel säger Lollands banks VD Anders F Möller att det finns ambitioner om att expandera till Nästved och Prästö.
  http://www.sydtid.dk/lollands-bank-lukker-fire-lokalafdelinger-efter-fusion

  Fusionsmöjligheter med Möns bank nämns också:

  – Hvis vi skal noget, så skal vi til Næstved eller Præstø. Det er vores ambition på lidt længere sigt.

  – Godt nok er Præstø ikke så stor, men der er tilgengæld kun Møns Bank. Dem kunne vi jo også fusionere med på et tidspunkt, lyder det fra direktøren i Lollands Bank.

  15 anställda får gå närmsta halvåret när kontoren stängs

  ”Af bankens i alt 110 ansatte skal der skæres 15 stillinger bort over det kommende halve år.”

  Bankdirektør Anders Møller kan ikke oplyse, hvad der fremover skal være i de banklokaler, der bliver tomme efter 1. maj. Han ved dog, at Lollands Bank sætter bygningerne til salg, bortset fra lokalerne i Lundby, der er lejede.

  LB ska sälja de tre kontoren som man äger vilket kommer ge engångsintäkter som man säkert kommer kunna kvitta mot skatteavdragen man får tillgång till via fusionen.

 4. Stort tack för det intressanta inlägget och för länken till informationen om Lollands Bank:-)

  Skulle kunna tänka mig att cirka 10 tjänster på ”back office” sidan även får sluta under de närmaste åren. Anders Møller hade ju nämnt den siffran i samband med de besparingar på 10 miljoner som fusionen skulle ge.

  Känns spontant som att de 15 tjänster som nämns i artikeln utgörs av de anställda som arbetar på de fyra kontoren som ska läggas ner (om man räknar med cirka 3-5 anställda per kontor).

  Schysst att de ägde lokalerna och får in lite likvider, dock kan det vara dyrt att avskeda personal så det kanske går jämnt ut.

  Mvh

 5. Zen,
  Ja säkert ryker fler under kommande år. Tidigare har det ju talats om naturliga avgångar och det är säkert de tjänsterna.

  Osäkerheten i Lollands bank har ökat i och med detta. Jag vill inte påstå att risken har ökat, men hur allt detta faller ut är inte helt klart och om man går plus eller minus på försäljningar av kontor jämfört med att sparka personal är oklart som du säger. 15 pers på fyra kontor måste vara de anställda. Vordingborg hade 3-4 pers per kontor och resten hör väl till Lollands kontor. Lite märkligt att de gör något så drastiskt egentligen om de planerar att expandera mot Mön i framtiden. Kontoret närmast Mön hade väl helt enkelt kunnat flyttas och personalen där fått behålla jobben?

  Efter några dagar har börskursen inte reagerat överhuvudtaget, så nyheten kanske var helt neutral?

  kalle56,
  Jag försökte mig på en liknande jämförelse tidigare men insåg att det var svårt då alla inte redovisade rätt siffror i noterna, men 50 % för Lollands bank känner jag igen men jag minns inte att Nordfyns såg så illa ut. Nordjyske ligger långt ned, men de drog ju ut på plågan och konstaterade jättekreditförluster (som tidigare var nedskrivna) under 2013 så det ser nog värre ut om man gör om räkneövningen efter 2013 års årsbokslut.

  Högintressant artikel och tabell! Tackar för länken.

 6. Jo, man hjälpte ju ett antal mjölkbönder ut ur näringen som man uttryckte det. Allt för att skapa långsiktigt lönsamma enheter. Från Q2 till Q3 var det nere på ett par miljoner bara. Frågan är om det var en stor engångs rensning , så allt hopplöst är bortrensat nu? Det är ju trots allt 513 miljoner kvar av reserveringar efter detta.

 7. Hej Kenny,

  Att flytta kontoret vore det mest logiska. Därför antar jag att Lollands ledning redan bestämt sig för att försöka få till en fusion med Möns Banks inom de närmaste åren.

  När det gäller börskursen så tror jag att det just är den ökade osäkerheten som ligger bakom. Samt att nedskärningarna inte var speciellt stora, med tanke på att 4 kontor ska läggas ner. Hade de exempelvis aviserat stora nedskärningar på ”back office” delen där synergierna finns så tror jag att kursen reagerat positivt.

  Känns som att Lolland är en sån aktie där ingenting kan tas ut i förskott, det är endast resultaten som räknas;-)

  Mvh

 8. kalle56.
  Jaså :-)

  Det återstår väl att se om det var en engångshändelse eller inte. Jag blev i alla fall förvånad när jag såg den enorma spiken i konstaterade kreditförluster eftersom det avvek så från hur det har sett ut tidigare sedan ungefär 2008. Jag håller tummarna för stora återvinningar i framtiden i alla mina tre danska bankinnehav, men vågar inte räkna med det i något av fallen utan ser det som en bonus!

  Zen,
  Ja, ju mer man tänker på det, desto mer verkar en ytterligare fusion trolig. Lollands bank måste vänta på att Finanstilsynet knackar på hos Möns bank först bara. De har väl inte varit på besök sedan 2008 eller något sådant för att kika på låneböckerna och innan det har skett lär fusion inte bli aktuellt. Möns skred ju ned så till den grad att de gick med förlust nyligen, så de kanske skriver ned i hyfsat tillräcklig omfattning ändå, men vad Finanstilsynet hittar verkar det som man aldrig kan veta ;-)

  Det är bara att vänta och se när resultaten kommer! Helåret 2014 borde inte bli så tokigt och då kanske det till och med kan bli tal om en liten utdelning?

 9. Ja vi får hoppas på stora nedskrivningar i Möns bak, dvs en repris på hur Vordingborg fusionen gick till skulle sitta fint!
  Tror inte på utdelningar ännu, antagligen vill de förbättra den finansiella ställningen lite först.

  STORT GRTTIS till kursrusningen i Protector (ditt nya största innehav ?), själv har jag ”bra” 10% av portföljen i bolaget.

  Du ser det lönar sig att inte ligga för nära index;-)

  Mvh

 10. Zen,
  Inför ännu en eventuell fusion är fortsatt slopad utdelning att föredra om det är förhållanden mellan eget kapital som ska styra igen men trots hybridkapital är den fusionerade Lollands bank inte en särskilt finansiellt svag bank så en liten miniutdelning i stil med 10-20 % av vinsten som BankNordik hade annars varit ett alternativ…

  Tackar tackar. Jag ökade faktiskt pyttelite i Protector häromdagen igen till ca 19,5 och jag tror det blev mitt största innehav redan då. Jag har skrivit ett inlägg om det som inte är postat än eftersom jag har postat en massa annat men det kanske kommer ikväll. Igår kom ju siffror om omsättningen av bostäder i Norge och det ser inte vackert ut om det fortsätter, men jag oroar mig inte för Protector för det…

  Vi får se hur länge jag står ut med att äga index om det ser ut på det här viset :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *