Skåne-Möllan: Bokslut 2013

Tags , Posted on 6 februari, 2014Categories Skåne-Möllan

11 thoughts on “Skåne-Möllan: Bokslut 2013”

 1. ”När vi pratar om tillväxt så förstår jag också att mjölbranschen inte växer (vete tusan vad som gör det i den branschen).”

  Kul (medvetet?) ordval vid analys om mjölbranschen! Notera att ordet ”vete” är mer förekommande än vad man kan tro…kanske behövs en sublim marknadsföringstrigger för att få folk att köpa mer mjöl?

 2. Sådana här bolag och situationer är alltid lite knepiga och kan vara förrädiska ur ett ekonomiskt perspektiv. Några gemensamma nämnare brukar förekomma i sådana här case.

  Du har en huvudägare med bestämmande inflytande (ofta genom röststarka A-aktier) som ser företaget (ofta familjeföretag) som en nästan ”privat” angelägenhet med andra motiv än de övriga ägarna (ett vanligt motiv är att behålla företagets oberoende och familjens inflytande genom att konsekvent envisas med att ha nettokassa). Detta måste man beakta i analysen. Och en stor net-cash position kan också dölja något annat – ett dåligt management med undermålig kapitalallokeringsförmåga eller svårigheter till bankfinansiering/dyr upplåning – alternativt kan en sådan kapitalstruktur vara ett tecknen på att ledningen; 1. Är ovillig att investera i den egna verksamheten p.g.a av framtidsutsikterna och letar alternativa förvärv eller 2. Vill maximera egennyttan genom att berika sig med vidlyftiga ersättningar eller liknande. Båda är lika illavarslande.

  Därför måste man alltid ställa sig frågan oavsett bolagets förträfflighet: ”Är ledningen/styrelsen aktieägarvänlig? Och bryr sig majoritetsägarna om minoritetsaktiägarna?”

  Utan aktieägarvärde och aktieägarvänlighet är aktien inte värd särskilt mycket (om man inte spekulerar i att någon annan aktör kommer vilja köpa aktierna till ett högre pris). Men tidsaspekten i ägandet måste givetvis också vägas in

 3. Helvete och fullkorn vad tråkig utveckling i det här bolaget. På det här multiplarna är det inte särskilt billigt även om lönsamheten normaliseras. Det är alltid lika tråkigt när små och välskötta familjebolag stöter på så här allvarliga problem. Kapitalismen är hård och grym och lärdomen är alltid densamma: du kan inte vinna varje gång.

  P/E-talet ser ut som följer historiskt för Möllan:
  2009 17,9
  2008 16,0
  2007 19,7
  2006 23,7
  2005 19,9
  2004 17,9

  http://1.bp.blogspot.com/_2vFvSaMFQK0/S5KKo_xN-mI/AAAAAAAACL0/ni5-f4iMtX0/s1600-h/skane.PNG Du kunde alltså få Möllan för under P/E 6 och då med en extremt stabil finansiell position. EV/NOPAT troligen under 5 år 2000. Lärdomen är att det finns en tid för allt som sker. En tid för skratt och en tid för gråt. En tid för tillväxt och en tid för konsolidering. En tid för undervärdering och en tid för övervärdering. Det kanske har funnits eller kommer att finnas en tid för Möllan, men jag har svårt att se att Möllans tid att skina är nu.

 4. Sunda Investeringar: När bolaget har gått upp och ökat utdelningen 10 år i följd, samt investerade och verkligen ville expandera såg allt frid och fröjd ut. Det är dock senaste tre åren som ärligt talat varit lite knackiga och knackiga år med lite information så borde aktien faktiskt bli straffad hårdare än vad den blivit.

  Ernesto: Jo, och det med råge.

  Irving Kahn: Jag är glad att jag inte gjort några egentliga förluster på dem. Kollar man bakåt i tiden så var möllan ganska högt skuldsatt och man amorterade bort skulden och ökade utdelningen. Sedan byggde man en fabrik som producerar gryner billigare än konkurenterna men än så länge skördar man inte :) Tror dock aldrig att den kommer ur ett historiskt perspektiv sett billig ut just nu, även om tillväxten kickar in.

 5. Får tacka för varningen. Ska fundera, det är som du förstår mycket tankar som maler i huvudet. Har heller inte varit ”ute på fältet” utan varit däckad av feber denna vecka (fortfarande inte frisk så jag tänker nog inte klart ännu). Det finns hursomhelst flera korn av sanning i det som du skriver, med råge kanske. Mig veteligen finns mycket att fundera på och ta till sig.

  Har två konkreta funderingar. Absoluta orsaken till årets kräftgång är ”kostnad för sålda varor”. Är det inte så enkelt att de köpte dyrt/ eller gjort dåliga prissäkringar? T.ex. kan en felaktig prissäkring väl förklara stor del av minskningen, och när de köpte var väl priset dyrt. I så fall är det till viss del en tillfällig nedgång (även om trenden på sikt (sorry! i och för sig inte ser trevlig ut.

  Sen det som verkligen stör mig i deras rapport: De skriver såhär ”Volymen specialprodukter, TTT och MWT, ökade under året och framförallt på exportmarknader i norra Europa.” Ok, vad förväntar man sig då för resultat? Jo, resultatet för ”Övriga Europa sjönk från 3 till 1,4 miljoner kronor! Då är även de produkterna väldigt känsliga för råvarupriserna. Sammantaget har jag då svårt att se att de kan ta tillräckligt betalt för sin visserligen unika produkt. Eller så skriver de så att jag inte förstår. Eller så förstår jag inte för att jag fortfarande har feber… Nåja, tar gärna emot reflektioner!

  Mvh Gustav

 6. Om jag ägde aktier i Skåne-Möllan skulle jag nog skicka ett vänligt mejlt till deras IR-ansvarige och ställa de frågor som beskriva ovanför samt be om en telefontid för att höra svaret muntligt (samt ange en tid då jag ringer om jag inte får förslag på annan tid).

  Folk är förvånansvärt trevliga och lite diskussion kanske kan generera en förklaring i årsredovisningen eller via telefon. Om de inte tar till sig den feedback kan man till och med eskalera genom att lägga en motion inför årsstämman i frågan.

 7. Gustav: Du får krya på dig till på onsdag! Du har ju hela bloggarfamiljen att få lite lagom berusade ;-)

  Jag har ju faktiskt pratat med dem (även om intervjun inte blev av – främst för att jag hade för mycket på jobbet och de flesta av frågorna svarade man på i årsredovisningen). De gjorde inga prissäkringar alls, utan betalade spotpris när man köpte in spannmålet. Skåne-Möllan har ett stort problem med att alla deras kunder och leverantörer vet att de tjänar pengar och att man har marginaler att ta av. Därför har de sista åren varit en sämre vidarefakturering av kostnaderna man har. Sedan kostar prissäkringar pengar så jag är inte säker på om det har minskat deras kostnader, även om affärerna blir lyckade.

  Jag tycker du ska slå Anders en signal och fråga honom. Han är jättetrevlig!

 8. Aktieingenjören: Som jag skrev till Gustav, det har jag gjort och jag rekommenderar andra att ringa dem. Det är ett litet bolag så feedback är kalasbra för dem. Väldigt många av frågorna jag ställde till dem kom det som sagt svar på i ÅR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *