The Magic Formula

Tags , Posted on 9 augusti, 2016Categories Investeringsfilosofi

8 thoughts on “The Magic Formula”

 1. Intressant inlägg. Som flitig användare av mekaniska strategier och kvantitativa mått i aktievärdering så kan jag säga att Magic formula är ett lite trubbigt verktyg för att plocka fram aktier och det kommer lätt upp konstiga småbolag som Avega och Novotek. Själv har jag begränsat screenern till mid och large cap, där det funkat bättre och det är mer stabila bolag som hamnar i portföljen. De flesta tester där strategin gett bra avkastning har också gjorts på bolag med 1-2 miljarder eller mer i marknadsvärde, plus att man undgår problem med likviditet etc.

  Det man ska tänka på med dessa kvantitativa mått är att man får fram de mest hatade och icke omtyckta bolagen på marknaden. Jag gillar att gå efter EV/EBIT och sedan kolla kvalitén på bolagen, men det finns också andra mått man kan gå på (P/B, NCAV etc). Allmänt behöver man ha lite liknande tankesätt som med net-nets, att det är bolag som inte gillas av marknaden men som bör ha kvalitéer som driver framtida uppgångar. Exempel på sådana bolag var Oriflame och Lucara förra året, båda riktigt ogillade av marknaden men med höga ROC och handlades till låga EV/EBIT. Sedan förra september är de upp med + 100 % då marknaden ser dem mer i ljusare dager.

  En sak till; i de flesta tester på Magic Formula och liknande strategier brukar runt hälften av aktierna underprestera index. Det är endast några få som går bra och dessa går oftast mycket bättre. Det svåra är veta vilka som kommer gå bra och vilka som går dåligt, vilket gör att många misslyckas slå strategin pga så kallad ”cherry-picking”. Greenblatt testade det själv och varken hans analytiker eller privata investerare lyckades slå strategin (endast någon enstaka procent, vilket är mer chans).

 2. Henning Hammar, intressant sätt att undkomma småbolagsproblematik genom att screena endast Mid Cap/Large Cap. Är själv inget fan av mekaniska strategier men det är klart att P/B + ROE eller EV/EBIT + ROC är nog de enda mekaniska nyckeltalen jag kan tänka mig att använda.

  I övrigt är det svårt att lägga någon vikt vid amerikanska undersökningar som gjordes för 20-30 år sedan, där ”Financial costs” tenderar att vara en huvudsaklig invändning mot mer aktivt investerande (nollcourtage idag). Marknadsförhållandena skiljer sig nog väsentligt mellan USA och Sverige, ett exempel är till exempel attrition rates inom biotech där inga studier vad jag känner till har gjorts i Sverige. Om jag vet att jag ogillar bemanningsföretag och SAS efter 6-7 år av bulltrend med enstaka inslag av range-bound market så ser jag inte riktigt varför jag måste ha dem i en Magic Formula-portfölj. Att du endast screenar efter Mid Cap och Large Cap säger väl att du också använder manuella inslag i en mekanisk strategi.

  Så det är möjligt att mekaniska strategier överavkastar just på grund av att det är mekaniska och inte lägger någon vikt vid bolagsspecifik information, men konceptuellt förstår jag inte varför jag måste ha fondkommissioner, flygbolag eller bemanningsföretag i andra halvan av en konjunkturcykel på grund av att någon amerikansk studie på ämnet.

 3. Det jag insett efter att ha studerat mekaniska strategier är att man många gånger ska låta dem vara just mekaniska. Missade nämna att i studien av Greenblatt ovan så underpresterade de som var aktiva och utgick från Magic formula också index, medan de som bara följde den lyckades slå index. Med detta sagt är det många aktiva investerare som lyckas slå index (även om de oftast är i minoritet), men oftast utifrån andra metoder än att följa mekaniska strategier. Själv har jag utifrån mekaniska strategier lyckats slå index med 45 % sedan början av 2015 (strax över 1,5 år), så det är fullt möjligt.

  Om studier i Magic formula. Det har skett ett antal studier på Magic formula i Sverige som visat att det fungerat helt okej här med, här är några:
  http://www.uppsatser.se/uppsats/60efe7c831/
  http://www.uppsatser.se/uppsats/51048b3972/
  http://www.uppsatser.se/uppsats/5f9c060b6b/
  https://borsdata.se/investeringsstrategi/magic-formula
  https://vardebyran.wordpress.com/2014/11/16/the-magic-formula-backtest-2002-2012/

 4. Skall en mekanisk strategi fungera måste den per definition vara just mekanisk. Lite som dollar-cost-average. Samma belopp investeras varje månad oberoende vad investeraren tror eller för den delen tycker om marknaden. Lyckas man med det kan man se framtiden an med den största tillförsikt.

  Har man hittat en magisk formel tycker jag att den finns all anledning att tillämpa den. Kan man sen ligga plus 45% mot index så är det bara att jobba vidare.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 5. ”Ett annat orosmoment är EV/EBIT i sig självt. Det finns brister med nyckeltalet, även om de är få till antalet. Enterprise Value tenderar att vara högre efter Q1:an eftersom kassan har blåsts upp under en rörelseperiod men kommer minska till följd av utdelningen (amerikanska aktier lider mindre av denna problematik till följd av utdelningar på kvartalsbasis). EV tenderar alltså i ögonblicksbilden vid Q1-rapporten vara lägre än EV vid en ögonblicksbild vid Q2-rapporten,”

  Normalt minskar väl marknadsvärdet i nivå med utdelningen. EV borde inte förändras av att bolaget delar ut pengar. Däremot borde bolagets ROC minska av att kassan delas ut så att bolaget straffas där istället. (Förutsatt att EBIT är konstant varje kvartal.)

 6. Investerarfysikern, intressant läsning! Följer uppföljningar på din egna MF-portfölj.

  Lars, håller med dig. Personligen gillar jag att endast förvalta en portfölj med manuell stockpicking så tror inte MF är något för mig. Kan vara så att jag underavkastar gentemot en mekanisk strategi men är hyfsat ung så inlärningsprocessen är det centrala.

  S&U, bra anmärkning, fel av mig såklart. Lite för mycket anekdotisk bevisföring då i alla marknadsformer sett till effektivitet är stycket direkt felaktigt. Åsyftar egentligen volatilitet där marknadsvärdet kan svänga kraftigt ju högre utdelningsandelen är, enligt egen erfarenhet. =)

 7. Hej Carl, undrar när (Datum) du tog screenshoten av bössdatas register på de bästa aktierna för den magiska formeln!

  MVH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *