Att sälja en aktie – fallstudie Lollands bank

Tags , Posted on 17 januari, 2015Categories Lollands bank

10 thoughts on “Att sälja en aktie – fallstudie Lollands bank”

 1. Intressant att ta del av hur väl du ständigt bearbetar dina case samt har uppsikt över alla dina ”ägg”.

  Själv äger jag inte (har ej heller ägt) Lollands bank, men har tittat på den med jämna mellanrum, då jag följer din blogg.

  Intressant att se är att en majoritet av de danska bankernas kurser sjönk under onsdagen fram till fredagen. Jag tänker mer noga på Banknordic och undrar om det blev en sorts ”vågeffekt”? Känns långsökt, men tror du marknaden i allmänhet och den danska dito i synnerhet nu har blivit mer försiktig samt avig till de danska bankerna?

  Jag har letat efter nyheter av värde vad gäller detta, men än så länge är din ”bank-score” det absolut bästa som just nu finns vad gäller att få en överskådlig bild på läget.
  Personligen tror jag att Banknordic kan öka med ca 10 % detta år och ännu mera året därefter. Får de bara fortsätta enligt nuvarande kurs samt att inget oförutsett inträffar tror jag vi kan se kurser upp mot 150 DKR inom 2-3 år.

  Vill tacka för en fin blogg och ditt alltid så trevliga bemötande!

 2. Caset bekräftar verkligen George Bols argumentation om hur viktigt priset är för en affär.

  Ni har ju gjort en bra affär trots att det operativt inte alls gått som man kunde hoppas och dessutom fått värdefull erfarenhet. Grattis!

 3. Sofokles,
  Man får komma ihåg att det i stor grad är ett lantbruksproblem nu och de banker med mycket lantbruksutlåning drabbas. Spar Nord tog väl en stor nedskrivning nyligen också har jag för mig och Rysslandssituationen gör det tydligen inte lättare för lantbrukarna. Svenska bönder klagade i tv häromdagen också.

  BankNordik har inte samma exponering mot lantbruk utan man har lite andra utmaningar men tjänar ju pengar redan nu.

  Tack för din kommentar och för att du läser!

  Aktieingenjören,
  Ja, så är det. Till P/B 0,3 var det riktigt billigt och till en sådan värdering finns det utrymme för lite misstag! Det finns ju mängder med forskning som visar på att pris är den enskilt viktigaste faktorn men lite kvalitet skadar inte heller ;)

 4. På tal om p/b case. Det vore intressant med en aktiefokus-dissektion av hedgefonden Bonheur.

  /en trogen läsare

 5. Anmärkningsvärda nedskrivningar. Danskt jordbruk måste va nere för räkning. Den sammanslagna banken hade vid sammanslagningen ca 1 700 milj i utlåning varav 220 till jordbruk. 2014 har totalt 110 milj gjorts i nedskrivningar, varav de sista 50milj i nedskrivning nu bara berörde lantbruk, en femtedel!! Synd att det verkar totalt omöjligt att förutspå hur länge jordbruks (och rysslands) krisen ska pågå. Men det ser mörkt ut.
  Man kan stilla undra vem det är som beviljat och godkänt utlåningen.

 6. Håller helt med dig om dina säljkriterier. Har man krav på kvalitét när man köper borde man sälja när bolaget tappar det.

  Synd att detta händer lollands bank. Lite irriterande att Handelsbanken utvecklats bättre på 1,5 års sikt ;). Jag ägde också lollands bank men sålde nu vid flaggade nedskrivningar. Det är ju inte helt säkert att de slår igenom och i så fall är det billigt nu…

  Du gör alltid fina intressanta inlägg, tack för det!

 7. Ernesto,
  Vi får se om det kommer något sådant. Lundaluppen gjorde ju en gedigen genomgång av bolaget och jag har inte så mycket att anmärka på där förutom hans köpnivå som jag tycker är för hög. Jag har själv köpt kring 70 NOK.

  Fredrik,
  Det är lite konstigt, ja. Nordjyske har också skrivit ned liknande andel av sin jordbruksutlåning så jag tror inte att det bara är oansvarig utlåningspolitik som det handlar om, även om det förstås finns med i bilden också. Med tanke på vilken hög belåning både Vordingborgs och Lollands lantbrukskunder har haft så kan det mycket väl komma ännu mer nedskrivningar om det vill sig illa…

  Ingenjorsliv,
  Så är det ju med alla nedskrivningar. Möjligheten till återvinningar finns där men frågan är när och om de kommer. Det ger ju en enorm hävstång på resultatet den dagen som återvinningarna kommer! Men banken ska klara sig tills dess också och en finansiellt svag bank med fortsatt hög exponering mot en bransch i kris med hög belåning ger en ganska stor nedsida. Den risken finns inte riktigt i Handelsbanken men där saknas säkerhetsmarginal i värderingen istället, med mitt avkastningskrav.

  Tack för era kommentar :-)

 8. Gällande hur det går för danska bönder rekommenderar jag ATL som brukar rapportera om livet för både svenska och danska bönder.

  http://www.atl.nu/lantbruk/m-nga-danska-b-nder-n-ra-konkurs
  http://www.atl.nu/lantbruk/priskrig-p-dansk-mj-lk

  Googlar jag på ATL och danskt jordbruk får jag förövrigt upp en av mina egna kommentarer från 2013 som jag glömt bort:
  https://www.aktiefokus.se/2013/02/analys-av-nordjyske-bank-och-banknordik-samt-jamforelse-med-de-svenska-storbankerna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *