Kommer Lollands bank att fusionera med Møns bank?

Tags , , , , Posted on 12 februari, 2014Categories Lollands bank

13 thoughts on “Kommer Lollands bank att fusionera med Møns bank?”

 1. Är det inte lite underligt att man lägger ned de värsta konkurrenterna till Möns bank?

  Rent strategiskt tycker jag att man hade en starkare förhandlingsposition innan nedläggningarna. Lolland hade då en lokal närvaro i närheten av nästan hela Möns upptagningsområde medan majoriteten av Lollands kärnområden låg utanför Möns lokalbanksnät. I en förhandling har då Lollands bank en hand som säger ”Med affären får ni stora synergieffekter, utan den får ni en starkare konkurrent”.

  Förövrigt missar jag också Ekonomipuben p.g.a serverkrasch =(.

 2. Aktieingenjören,
  Jo, att ledningen agerar märkligt är är ett alternativ. I inlägget skrev jag antingen det eller fusion, men det kan förstås finnas ännu fler förklaringar:

  – Märkligt agerande
  – Fusionen är redan på g (ledning och styrelse är överens men aktieägarna har förstås sitt att säga)
  – Vordingborg bank har tappat nyckelpersonal i sina småkontor
  – Vordingborgs småkontor går så dåligt att det inte är någon idé att konkurrera med Möns bank

  Lollands ledning har agerat på ett bra sätt genom krisen tidigare. så jag vill tro att det finns något bra skäl till stängningarna nära Mön men det kanske är önsketänkande?

  När jag tänker mig en fusion förutsätter jag att villkoren kommer att bli samma som i Lollands förra fusion, dvs. någon förhandling om pris sker inte utan andelarna i den nya banken kommer styras av respektive banks eget kapital. Det är i någon mening rättvist.

  Apropå ekonomipratet så måste man ransonera de sena kvällarna lite med två småbarn hemma. Det dök upp allt för många andra sena kvällar denna vecka som hade högre prio för min del, så det blev ekonomipratet som fick stryka på foten den här gången. De vanliga dödliga får roa sig själva när vi allsmäktiga bloggare roar oss på egen hand ;-) Jag siktar på att dyka upp på nästa i alla fall och hoppas att det inte kommer något i sista sekunden som sätter stopp för det!

 3. Jag är övertygad om att de agerar rationellt. Frågan är bara om det är rationellt för att det går bra (förhandlingar långt gångna) eller om de agerar rationellt för att det går dåligt (tappad nyckelkompetens/förlorar i konkurrensen)

  Det som skrämmer mig är att jag blir tvungen att stryka saker trots att jag inte ens har barn ännu… Måste verkligen rensa ut lite aktiviteter ur livet om det här ska blir bra.

 4. Även jag sitter på några starka små danska banker (mycket tack vare den här bloggen =)).
  Tycker en fusion med Möns verkar logiskt framåt men är väl ingen brådska, tiden är mer vän med Lollands bank än övriga och en granskning innan vore toppen.

 5. Aktieingenjören,
  Du kan säkert tumma lite på sömnen och klämma in barn i pusslet också! ;-)

  Småbolagochundantag,
  Se där! :-)
  Visst är det så att Lollands inte har någon brådska. Jag tror inte att en fusion är aktuell innan Finanstilsynet har varit på besök hos Möns bank, men en inspektion borde vara på gång under 2014. Intressant är att Lollands och Möns ska släppa sina årsrapporter samma dag (26 februari). Så var det inte förra året då de släppte 25 och 27 februari. Ännu något som ökar spänningen lite inför årsrapporten!

 6. Jag undrar bara vad Nordjyske ska göra med sin kassa. Man får ju hoppas att de gör något med den iallafall. Såg att andelen sämst graderade lån ökade, det var inte så trevligt. Höjd utdelning och lite ljusare framtidsutsikter var lovande iallafall.

 7. Hej Kenny,

  Måste tacka dig för att du kontaktade Finanstilsynet och därmed främjar Lollands aktieägares intressen. Ifall de inte hade tänkt göra någon inspektion hos Möns, så lär banken nu ligga överst på deras ”to do list” för kommande tillslag:-)

  Mvh

 8. Trend, fler lokalkontor kommer läggas ner? (Man sparar kostnad men förlorar lokal kontakt/kundlojalitet (en lojalitet vilken som ovan påstås inte har ändå) ) hur kommer det sig att lågkostnadsaktör (utan 1 kontor per 4000 kunder) kan komma in o ta över om det pär så att kunder gärna byter?

 9. Finansnovis,
  Jadu, man får inte ha bråttom i alla fall med Nordjyske. Av de sju danska banker som har rapporterat hittills har Nordjyskes utveckling faktiskt varit klart sämst. Det var dock ingen jättedålig rapport heller, inte under mina förväntningar i alla fall utom ränte- och provisionsnetto.

  Zen,
  Vi får hoppas att deras kommunikationsansvariga fikar med rätt personer på Finanstilsynet ;-) När Lolland och Vordingborg skulle fusionera fick ju Vordingborg två tillsynsbesök på kort tid (båda var väl 2013?) och jag upplevde att bankerna själva kunde påverka. ”Nu vill vi ha ett tillsynsbesök inför en kommande fusion”. Finanstilsynet ska väl såvitt jag har förstått främja konsolideringen som pågår.

  Kalle kr,
  Trenderna som jag ser är två:
  1) Fler lokalkontor läggs ned. Storbankerna lägger ned fler lokalkontor än lokalbankerna
  2) Kunderna flyr från storbankerna (åtminstone Danske bank) till lokalbankerna. Danske bank är inte populära i Danmark just nu.

  Vilka lågkostnadsaktörer är det som du talar om, som kommer och tar över? Av de rapporter jag har läst hittills från de danska bankerna verkar trenden oförändrad, dvs. kunderna byter till lokalbankerna.

 10. Obs, ja sa inte att det var en lågkostnadsaktör som gör det, tappade något ord i meningen, utan var mer en fråga….är inte det en stor risk? För det i framtiden? (o även om du då redan har lämnat dessa papper när det händer bör det diskonteras nu om det faktiskt är sannolikt)

 11. Kalle kr,
  Då förstår jag vad du menar! Jag ser inte lågkostnadsaktörer som någon särskilt stor risk. Lågkostnadsaktörerna finns redan (internetaktörer med lägre courtage, högre räntor osv.) men kunderna är för trögrörliga eller ointresserade för att det ska göra någon verklig skillnad. Det är inte så kul att byta bank och man tjänar inte så mycket på det. Lågkostnadsaktörerna kan heller inte matcha det som lokalbankerna kan erbjuda, dvs. ett fysiskt kontor och någon att prata med över disk. Jag själv sätter inte gärna min fot på ett bankkontor, utan kör internet hela vägen, men uppenbarligen fungerar lokalbankskonceptet fortfarande bra!

  På riktigt lång sikt, när generationen av 80-talister och yngre dominerar, begriper jag inte riktigt varför lokalbankerna ska få finnas kvar men sätter man kassaflödena till noll så långt framåt i tiden gör det nog ingen större skillnad i nuläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *