Halvårsrapport 2013 från 28 danska banker

Tags , Posted on 4 september, 2013Categories Den danska bankmarknaden

6 thoughts on “Halvårsrapport 2013 från 28 danska banker”

 1. BankNordik ser riktigt intressant ut, blir att sätta mig in ordentligt innan nästa löning trillar in på kontot. Det var en av bankerna som du ägde va?

  Mvh,
  Snåljåpen

 2. Javisst Olle, det står ju i inlägget ;-) Jag publicerar kommentarer till deras Q2:a på måndag och det är en verkligt intressant bank med en rejält stark verksamhet på Färöarna med både bank och försäkring. De har problem med förvärvad verksamhet i Danmark, där potentialen är stor om de löser problemen.

 3. Kenny stort tack för den gedigna sammanställningen!

  Läste förresten nu i veckan en artikel i DI (papperstidningen) om hur ett frihandelsavtal mellan EU och USA kan komma att påverka ekonomin. Den bransch som förväntas vara den stora förloraren är jordbruket, i fall denna sektor på något vis inte exluderas från ett avtal. Eftersom USA har en mer ”effektiv” jordbruksproduktion, mycket beroende på att de inte har lika hårda regelverk.

  Vi får se hur det kan komma att påverka Nordjyske. Dock kommer avtalet inte vara på plats förrän om tidigast två år, sedan kanske det tar ytterligare något år innan de danska bönderna känner av konkurrensen . Så vi kanske redan har hunnit gå vidare till någon annan investering tills dess.

  Mvh

 4. Tack för strålande sammanställning! Läser med stort intresse din analys och tycker att dina fyra val av mindre aktier är intressanta. Jag har sedan tidigare innehav i Danske Bank, Jyske bank och Sydbanken och funderar på att komplettera med ett par mindre banker.

  Utifrån de underlag du presenterar känns Spar Nord Bank och även Norresundby Bank som bra alternativ till dina val. Nyfiken att höra vad du ser för ”brister” i dessa två jämfört med dina utvalda fyra?

 5. B,
  ROE har jag med för att man (jag) ska kunna bilda sig en uppfattning om hur djup krisen är, eller hur långt det är kvar till ett normalläge. ”Normal-ROE” varierar förstås och det finns till viss del en motsättning mellan högre ROE och starkare finanser. Tillsammans med P/B säger ROE mer än bara P/E (P/E=P/B dividerat med ROE).

  Annars ser jag till värderingen i förhållande till basintjäningen också, men det (plus lite mer) har jag sparat på till ett kommande inlägg!

  Zen,
  Ja vi får se hur det blir med frihandel inom jordbruk… Det finns starka krafter inom EU som motverkar och om det skulle bli frihandel bara sådär mellan EU och USA skulle åtminstone jag bli riktigt förvånad. Hittills har väl frihandel inåt men tullar utåt varit EU:s devis? :-)

  Men, om det inträffar är det våra svenska bönder vi får säga bye-bye till först, långt innan danska bönder! Ändock vore det förstås inget bra för Nordjyske.

  Mats,
  Det har mest med värderingen att göra. Spar Nord och Nörresundby går riktigt bra nu men är lite för dyra (och jag är för sen på bollen). Jag ser mest till P/B och till värderingen av basintjäningen för att få en bild av potentialen vid ett icke-krisläge När man lägger till den senare ser bilden lite annorlunda ut då bankerna tjänar pengar på lite olika sätt och ju större bankerna blir, desto mer trading och annat börjar spela roll.

  Jag väger inte in utvecklingen för bankerna på kort sikt. Ett bra eller dåligt halvår påverkar inte min bild nämnvärt angående själva grundfallet (=minskade nedskrivningar framöver), men det ger mycket information om hela marknaden och jag måste självklart följa upp och se om saker och ting går som jag har hoppats!

  Nörresundby ligger ju i Nordjyskes trakter. De är ungefär lika stora men Nordjyske har en större exponering mot jordbruk vilket innebär större problem för tillfället. Nörresundby går lite bättre nu men är också högre värderade och lägg därtill att Spar Nord (har jag för mig) äger 50% vilket jag inte är säker på att det är så gynnsamt.

  Skulle inte rösträttsbegränsningar ha funnits skulle konsolideringen säkert ha kommit mycket längre än vad den redan har. Nörresundby hade i alla fall inte varit självständiga.

  Det kommer fler inlägg inom en snar framtid där jag behandlar din fråga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *