I väntan på kioskvältare som analys av Holmen och kommentarer till Japan Tobaccos årsbokslut trummar jag på med halvårsrapporter från de danska bankerna och i detta inlägg kommenteras Nordfyns banks halvårsrapport. Jag följer framförallt fyra banker närmare än andra (Nordjyske bank, Nordfyns bank, BankNordik och Lollands bank) eftersom jag äger delar av dessa banker och jag har fortsättningsvis för avsikt att uppdatera läget om dessa på halvårsbasis. Det som jag ser som intressant att följa är utvecklingen jämfört med min antagna normala intjäningsförmåga och utvecklingen jämfört med andra danska banker.
Här följer höjdpunkterna från Nordfyns banks halvårsrapport för 2013:
- Räntenettot minskade med 4 %. Detta är marginellt bättre än medianen bland danska börsnoterade banker.
- Basintjäningen (resultat före kursjusteringar och nedskrivningar) minskade med 9 % till 24,6 MDKK. Ledningen kvarstår vid sin prognos om en basintjäningen för helåret om 45-55 MDKK. I min bedömning av den normala intjäningsförmågan har jag antagit 52 MDKK
- K/I-talet beräknat på basintjäningen ökade till 67,8 % (64,8 %). Ökningen beror både på ökade kostnader och minskande basintjäning. Nordfyns har under tidigare år haft höga K/I-tal som har minskat under senare år och så länge siffran ligger under 70 % är det bra med historiska mått mätt för Nordfyns, men K/I-tal kring 70 % är förstås högt.
- Nedskrivningarna ökade med 22 % till 11,9 MDKK. De flesta danska banker har minskat sina nedskrivningar under 2013, så Nordfyns går precis som Nordjyske lite mot strömmen här. Nordfyns låg under 2012 vid sin normala nedskrivningsnivå, så att nedskrivningarna ökar från en normal nivå i det nuvarande ekonomiska läget är inte särskilt konstigt. Snarare är det konstigt att nedskrivningarna var så pass låga 2012.
- Utlåningen ökade med 2 % på årsbasis vilket är mycket positivt och bättre än de flesta danska banker.
- Eget kapital ökade med 9,5 % till 774 kr/aktie (707 kr/aktie).
- Resultat före skatt minskade med 31 % till 13,6 MDKK (19,7 MDKK).
- Banken betalade tillbaks 33 MDKK förlagslån som togs under 2010. Förlagslån får räknas in i kapitaltäckningen, vilket är förklaringen till att kapitaltäckningsgraden försvagas något men det framtida räntenettot kommer att påverkas positivt.
- Kapitaltäckningsgraden minskade till 14,3 % (14,8 %) medan kärnprimärkapitalrelationen ökade till 14,3 % (13,6 %). Finanstilsynets individuella kapitaltäckningskrav är 9,9 % vilket innebär att övertäckningen är 4,4 procentenheter. Nordfyns har inget tydligt bestämt mål, men har tidigare uttryckt att en motsvarande övertäckning innebär “stor säkerhetsmarginal”. Det är i min mening en överdrift, men finanserna är inte oroväckande svaga.
Nordfyns banks halvårsrapport var med andra ord blandad; den minskade basintjäningen, det ökande K/I-talet och de ökade nedskrivningarna var negativt men den ökade utlåningen var positiv. Min förhoppning om en fortsatt god basintjäning och minskande kreditförluster på 3-5 års sikt ser ut att kunna infrias, men möjligen har jag varit för optimistisk om basintjäningen.
Med en antagen basintjäning på 52 MDKK och en normaliserad nedskrivningsnivå på 18,5 MDKK borde Nordfyns bank om några år tjäna 33,5 MDKK före skatt, vilket är 25,1 MDKK efter skatt motsvarande 76,1 kr/aktie. I nuläget är basintjäningen något sämre, liksom nedskrivningarna som också är för höga. Om vi antar en något lägre basintjäning på 50 MDKK blir resultatet efter skatt istället 71,6 kr/aktie.
Till börskurs 525 kr är P/E-talet på denna normala intjäningsförmåga 6,9-7,3 beroende på vilken basintjäning vi antar enligt ovan medan P/B-talet är 0,68. Nordfyns bank är lite dyrare än Nordjyske bank, men är å andra sidan i nuläget lönsammare och närmare vad jag bedömer som den normala lönsamheten.