Nordjyske bank: Q2-rapport 2013

Tags , , , Posted on 27 augusti, 2013Categories Nordjyske bank

8 thoughts on “Nordjyske bank: Q2-rapport 2013”

 1. Tack för en gedigen genomgång av Q2:an!

  Överkapitaliseringen på 225 MDKK innebär att banken i teorin skulle kunna återköpa cirka 30% av aktiestocken till nuvarande börskurs (vilket i praktiken inte är möjligt eftersom detta skulle leda till att aktiekursen gick upp).

  Som du skriver så får vi hoppas att återköpen av egna aktier fortsätter och gärna i en högre takt;-)

  Mvh

 2. Zen,
  Nej precis, men en extrautdelning på 30 % av börsvärdet vore väl inte fel det heller ;-)

  Det omsätts lite drygt 2000 aktier om dagen, så jag förstår inte hur de ska få tag i några väsentliga mängder aktier (jmf med 0,3 miljoner aktier som makulerades nyligen) och jag förstår inte heller hur de fick tag i de aktier som makulerades. Nordjyske måste ha ägt dem ett längre tag.

  Det saknas information om detta i halvårsrapporten, så vi får vänta ett halvår till för att se om de har köpt lite småpytsar då och då…

 3. En till intressant sak från rapporten som jag missade att nämna: Om vi jämför nedskrivningarna H1-13 med H1-12 så var nedskrivningarna följande inom olika branscher:

  Lantbruk: 45 (20) miljoner
  Övriga företag: 10 (42) miljoner
  Privat: 12 (11) miljoner
  Dessutom tillkom en del konstaterade kreditförluster som ej tidigare var reserverade under 2013.

  Med andra ord: nedskrivningarna minskade ganska rejält utanför lantbruket, men lantbruket förstör.

 4. Tack för infon! Som du nämner så ser det ju ganska okej ut, med undantag av lantbrukssektorn.

  Vi får ta och stödköpa danska lantbruksprodukter så kanske det vänder snart;-)

  Mvh

 5. Hej Kenny, tack för sammanställningen. Jag är alltid en ivrig läsare av dina analyser.

  Zen, jag sitter i ett dilemma som Nordjyskeägare. Jag vill självklart gynna de danska bönderna samtidigt som jag vill bojkotta danskt kött… gillar inte hur deras grisar behandlas.

 6. Samma här. Jag stöder hellre svenska bönder men inser också att många, förmodligen de flesta, konsumenter väljer efter pris som första parameter och ursprung/djurhållning etc. som något sekundärt. Om det bara finns en dansk plågad gris i affären och jag har bestämt mig för att jag faktiskt ska ha griskött så väljer jag den danska grisen före inget kött alls. Hårdare principer än så tror jag inte särskilt många har.

  Hälften av alla svenska mjölkbönder har försvunnit på tio år. http://www.dn.se/ekonomi/antalet-svenska-bonder-minskar-dramatiskt

  Nästa år har Sverige förhandlat till sig minskade EU-stöd så att många mjölkbönder kommer tvingas lägga ned om inte staten går in med extra stöd. Rimligen måste då importen öka. Att importen från exempelvis Danmark ökar betyder dock inte per automatik att danska bönder mår särskilt mycket bättre ekonomiskt eftersom de inte verkar ha någon makt i prissättningen överhuvudtaget, utan mellanhanden (Arla) tar hand om kosingen.

 7. Hej Andreas!

  Mitt inlägg om att stödköpa danska lantbruksprodukter var mest menat som ett skämt. Tror inte att våra köp skulle påverka danska bönder särskilt mycket. Är förresten själv ”vegetarian” (fuskvegetarian, äter fisk).
  Fast om jag exempelvis ser en dansk ost i affären och den verkar god så köper jag den säkert.

  Mvh

  Hej Kenny!

  Kan tänka mig att om trenden med nedläggning av mjölkproduktion fortsätter i flera år så kommer priset tillslut att påverkas. Pris är ju slutändan en produkt av utbud och efterfråga, även om Arla är ett företag som nästintill har monopolställning.

  Mvh

 8. Ja, kanske :-) Men det verkar inte ha hänt mycket trots en halvering av antalet mjölkbönder (gissningsvis har inte kapaciteten halverats eftersom det borde vara småbönder som lägger ner före storbönder). Om inte annat borde de få kvarvarande bönderna till slut inte acceptera att Arla tar en så stor del av värdekedjan och söka andra distributionskanaler eller kräva bättre villkor. Men när eller om inträffar detta? Bättre förr än senare, för böndernas skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *