Lollands bank fusionerar och går en ljus framtid till mötes

Tags , , , Posted on 17 augusti, 2013Categories Lollands bank

13 thoughts on “Lollands bank fusionerar och går en ljus framtid till mötes”

 1. Som du vet så är även jag positiv till fusionen. Jag tycker att Lollands Bank är i minsta laget och det är gott att de blir större. Även aktien har svag likviditet och detta borde åtgärdas för att få en bättre värdering. Jag ser en högre uthållig vinstnivå än 20 miljoner. I mina snurror ser jag 25-35 miljoner i uthållig vinstnivå. Men det är bättre att räkna lågt och bli positivt överaskad. Hela konsolideringen av den danska bankmarknaden är intressant och mer lär komma framöver. Det ska bli mycket intressant vad större banker som Sydbank, Jyske, Spar Nord och Banknordik hittar på kommande 1-5 år.

  Tack för en mycket bra analys, som vanligt ska jag tillägga.

  ägamintid

 2. Aktieingenjören,
  Det är rätt roligt också. För ett år sedan hade jag inte prickat in Lolland på en karta ;-)

  AndreasR och Zen,
  Tackar för uppmuntrande ord :-)

  Ägamintid,
  Ja! Det finns väl några ännu mindre banker i Danmark, dock ej börsnoterade, men Lollands är i minsta laget. Den här fusionen tror jag också blir bra. Om man läser lite vad danskarna skriver så verkar det vara mycket orosmoln om både det ena och det andra. Ska Vordingborg hinna bli övertagna av staten innan fusionen pga tillsynsbesök osv. och än det ena och än det andra. Jag tror man mår bra av att ha lite distans så här från Sverige och bara fokusera på hårda fakta så som räkenskaper och inte blanda in känslor…

  Jag är möjligen försiktig i min värdering, men hellre det än att göra glädjekalkyler. Därmed inte sagt att 25-35 miljoner jämfört med mina 20-22 miljoner är en glädjekalkyl. Med fusionen genomförd blir det desto bättre om de får ordning på saker och ting utan allt för mycket krångel med övergången till gemensamma system osv.

  Nu hoppas jag att det går att fiska upp lite aktier till hyfsade börskurser inom en snar framtid här! :-)

 3. Hej Kenny,

  Tittade lite snabbt på Vordingborg banks årsredovisning 2012 för att se vilka enkla besparingar som kan göras.
  Räknade därför bara på kostnader för:

  Not 11
  Styrelse: 500 000
  Kostnad för 15 representanter: 75 000
  Revisionsarvoden: 618 000
  VD lön: 1,7 miljoner (där avgångsvederlaget på 6,2 miljoner redan är betalt se q2 2012)
  Not 32
  Banken har lånat 32 miljoner från staten (hybridkapital) där räntan 2012 var 3,051 miljoner.

  Total kostnadsbesparing: 5 944 000 DDK (dock skulle vissa av dessa kostnader kunna öka något i den nya banken)
  Sedan ska övriga besparingar läggas till på dessa;-)

  Mvh

 4. Zen,
  Intressant! Hybridkapitalet lär de kunna lösa så fort det är möjligt. Vordingborg har tagit en del skumma lån, typ hybridkapital, från andra banker under 2013 också har jag för mig, som LB får reda ut och som säkert är dyra under tiden.

  Slutsatsen från din lilla grävsession är väl att besparingar på minst 10 MDKK inte alls är särskilt orimliga, utan snarare troliga? Bara inte VD och styrelse får för mycket högre ersättningar i hybrisen över att de leder en stor pyttebank!

 5. Håller med om att detta sannolikt är bra och borde vara en naturlig utveckling. Detta har i mina ögon potential att göra aktien väldigt mycket mer attraktiv än summan av de fusionerade delarna. En sak jag undrar över är ifall röstbegränsningen kommer att bestå i den nya entiteten. Om inte är det ett mycket stort plus för framtida kapitalallokering och eventuella vidare fusioner/uppköp.

  En liten anmärkning har jag på följande stycke:

  ”Det innebär att VB:s låneportfölj kommer att genomlysas av en oberoende part som har i sitt intresse att gräva fram så mycket skit som möjligt.”

  Ska man vara krass, eller kanske till och med konspiratorisk, så är jag inte alls säker på att det är Finanstilsynets incitament i det här fallet. Deras aktiva policy är att verka för konsolidering i branschen – om detta sker på bekostnad av att en solid bank får fånga upp lite ofördelaktigt värderade tillgångar (där aktieägare tar smällen), så är det knappast ett skräckscenario i förhållande till alternativet som kan vara ytterligare en bankkonkurs med förstatligande.

  Det blir förstås en trovärdighetsfråga om det senare visar sig att väldigt stora nedskrivningar egentligen hade behövts, men att de ska vara hårda på marginalen i det här fallet förefaller inte troligt för mig.

 6. Kenny,

  Ja, besparingar på minst 10 MDKK är relativt enkelt att räkna hem för den STORA pyttebanken, ha-ha!

  Mvh

 7. Zen,
  I lokalblaskan säger VD Anders F Möller att 5 miljoner ska sparas på personalen (främst naturliga avgångar), 2,5 miljoner på IT och 2,5 miljoner på minskade finansieringskostnader (antar att det är hybridkapitalet som avses).

  http://folketidende.dk/artikel/lollands-bank-chef-vi-g%C3%A5r-sammen-af-lyst-ikke-af-n%C3%B8d

  Det verkar också finnas röster från Möns bank med deras stökiga situation som ville fusionera med Lollands och Vordingborg. Nu får Lollands/Vordingborg/Vor bank sannolikt en bättre utgångsposition om framtida fusioner med Möns eller DiBa blir aktuella.

  http://folketidende.dk/artikel/lad-m%C3%B8n-lolland-og-vordingborg-fusionere

  gilmour,
  Först och främst, tack för en lite kritisk kommentar :-)

  Röstbegränsningen har det mig veterligen inte stått något om ännu. Den 24 oktober bör det väl framgå. Om begränsningen tas bort blir det ett helt annat läge.

  Jag visste inte att Finanstilsynet hade en konsolideringspolicy, men jag tror inte att de gör en särskilt annorlunda bedömning för det. Möjligen på marginalen som du säger, om det skulle ställa till det för den kända och planerade fusionen. Om Vordingborg skulle få så stora nedskrivningar att de hamnar under Finanstilsynets individuella solvenskrav så:

  1) ger det Vordingborg incitament att så snabbt som möjligt få in nytt kapital, vilket fusionen ordnar. Aktieägarna har inte så mycket annat val än att gå med på fusion även om villkoren sett ur Vordingborgs synvinkel försämras.
  2) ger det Lollands banks aktieägare en större andel av den nya banken vilket ökar viljan till fusion sett från Lollands banks synvinkel. Mer skelett försvinner ur garderoben och man får ännu mer bank för pengarna.

  Jag är inte insatt i detalj hur Finanstilsynet jobbar, men jag kan inte tänka mig att de gör annorlunda för Vordingborg än för någon annan bank, dvs. de granskar de största lånen och gör lite stickprover och kommer sedan med en bedömning. Därefter blir det lite extra nedskrivningar (jag har inte läst någon rapport där inga extra nedskrivningar har behövts, men ibland är de mycket små). Så länge Vordingborg inte tappar allt sitt egna kapital borde fusionen kunna gå igenom ändå.

 8. Kenny tack för artiklarna!

  Intressant med ännu mer fusions snack, känns som att konsolideringen på den danska bankmarknaden fortfarande har en lång väg kvar att gå. Blir kul att följa fortsättningen på vårt danska investerings äventyr.

  Mvh

 9. Gunnar,
  Nej, men jag tackar för länken! Jag reagerade inte särskilt på siffran 7000 kr/m2, som redan det är lågt, men 4000 är förstås ännu lägre. Omsättningen av bostäder verkar också vara riktigt låg, I Lollands lokalblaska skrivs t.ex. om en såld bostad i Nysted på fem månader…

  Jag hade inte koll på hur litet Horslunde var. Knappt 700 personer bor där enligt Wikipedia, så man kan ju undra hur man får lönsamhet på en bank där (eller tre-fyra!). Det ska bo bra många högbelånade lantbrukare i närheten om det ska gå ihop sig, men nu får de åka till Nakskov istället och det är möjligt att det är lika bra så.

  Ännu en intressant länk apropå eventuell ytterligare fusion med Möns bank eller DiBa bank. Det är inte aktuellt nu, enligt styrelseordföranden Preben Pedersen.

  http://folketidende.dk/artikel/bankformand-afviser-nye-fusioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *