Analys av Tesco

Tags , , Posted on 25 januari, 2013Categories Tesco

17 thoughts on “Analys av Tesco”

 1. Kul att läsa om Tesco!

  Antar att du sett att Skagen minskat sitt innehav sedan presentationen, länk: https://www.skagenfonder.se/Global/2.0_PDFs/2.6_Market_Report/Sweden/2012/20121001_Marknadsrapport-3.pdf

  Ett titt på Morningstar visar att de menar att aktien är ”rätt” värderad, vilket 3 stjärnor innebär: http://tools.morningstar.co.uk/uk/stockreport/default.aspx?SecurityToken=0P00007OYV%5D3%5D0%5DE0WWE$$ALL

  Skulle tro att aktien är hyfsat rätt värderad, men jag tycker det är ett trevligt sätt att få exponering mot tillväxtmarknader och en rätt säker utdelning. Kärnverksamheten i Storbritannien borde vända på sikt med tanke på deras stordriftsfördelar och starka varumärke.

  Köpte via USA (ADR) och en liten nackdel är att det blir en avgift på utdelningen, förutom källskatten.

  Slutligen ångrar jag min positiva och något naiva inställning till USA-delen, det är nog bara att sälja den som gäller!

  Mvh
  Gustav

 2. Hejsan! Tyvärr har jag inte mycket att komma med i kommentarsväg gällande din analys av Tesco. Jag saknar helt enkelt kunskaperna för att komma med något vettigt ;-)
  Min funderingar ska förhoppningsvis ändra på det. Jag har ställt samma fråga till flera andra bloggare jag uppskattar:

  För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

  I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
  Tacksam för alla tips!

 3. Primalisten;
  Kul att du gillar bloggen :-) Jag har själv läst en kurs i företagsekonomi för civilingenjörer på 3 poäng eller nåt sånt, men that’s it! Så där sitter vi nog i samma båt.

  Om det är defensiv värdeinvestering och utdelningar som gäller så skulle jag rekommendera The Intelligent Investor av Ben Graham. Det finns ett flertal inlägg om boken här på Aktiefokus och jag skulle också rekommendera Lundaluppens serie om boken varmt:

  https://www.aktiefokus.se/2012/07/the-intelligent-investor-kapitel-8-the-investor-and-market-fluctuations/
  https://www.aktiefokus.se/2012/05/the-intelligent-investor-kapitel-14-stock-selection-for-the-defensive-investor/
  http://www.lundaluppen.se/2012/06/intelligent-investor.html

  Boken är ju rätt gammal och jag själv hade också mycket glädje av The five rules for successful stock investing av Pat Dorsey. Mycket bra och översiktliga genomgångar av resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys, diverse nyckeltal och vad man ska leta efter i olika branscher. Se inlägg här:

  https://www.aktiefokus.se/2013/01/the-five-rules-for-successful-stock-investing-av-pat-dorsey/

  Nu blev det två tips, hoppsan! Hoppas du uppskattar böckerna! :-)

 4. Gustav;
  Yes jag noterade det. Buffett och Skagen lär ha olika placeringshorisonter (forever vs. kortsiktigt…) och min egen investering i Tesco är också långsiktig. Jag har dålig koll på vilka P/E-tal Morningstars motiverade kurser motsvarar, men vad jag har förstått så gör de DCF-värderingar. Det känns hur som helst bra att de inte tycker att aktien är övervärderad…

  Om man bara använder Grahams formel, vilket jag tycker är praktiskt och enkelt, så behöver ju Tesco knappt växa för att dagens börskurs ska vara motiverad. Jag tror nog att de kommer växa fortare än så och ett första steg är att kapa förlusterna i USA ;-)

  Det låter som en nackdel med ADR! Själv köpte jag via Aktieinvest och där får man courtagefri återinvestering av utdelningar vilket kan vara ganska trevligt (om man inte vill ha kontanter istället, för då kan man välja det). Nackdelen är ganska högt grundcourtage på 1,9 % eller något sådant, minns inte riktigt.

 5. Gustav, vilken extra avgift är det du pratar om på utdelningen och hur stor är den?:)

 6. Tusen tack!
  Grahamns bibel kommer jag läsa förr eller senare, men tror det är lämpligt att börja med någon mer lättsmält bok. Att sen läsa The intelligent investor och samtidigt följa Lundaluppens genomgång av varje kapitel kommer bli lärorikt :)
  The five rules verkar vara en bra bok att läsa som någon av de första, för att få ett bättre grepp om vad de olika siffrorna handlar om. Den ligger nu på önskelistan.

 7. Skulle jag kunna få siffrorna på CCC från dina två senaste inlägg? Det skulle vara kul att testa om det finns någon korrelation mellan CCC och företagens lönsamhet.

  jarnvargen@gmail.com

 8. Primalisten;
  Ja den är lite tungläst men ingenting jämfört med Security Analysis som jag köpte för ett halvår sedan men inte har orkat läsa än eftersom den är gigantiskt stor och lika tungläst ;-)

  Aktieingenjören;
  You’ve got mail! Korrelationen verkar vara svag eller möjligen den omvända, dvs. sämre CCC medför högre lönsamhet (ROE).

 9. Angående avgiften ska jag dubbelkolla med Avanza vad den avser. Blir lite förvirrad då källskatt först dragits, men sedan förts tillbaka och ersatts med en avgift. Kan vara någon slags missförstånd, Återkommer!

  Mvh
  Gustav

 10. Hej, när det gäller lageromsättningen tror jag att sortimentsmixen är en faktor. Dagligvarorna har en mycket hög omsättningshastighet, medan sällanköp – som Walmart har ganska mycket av – har längre lagertid.

 11. Har ni gjort någon djupare genomgång av Ica? Aktien är ju lite svår att handla idag då man får ett bihang på köpet, men vem vet det kan va intressant inför en eventuell notering av aholds innehav. De har rätt bra fotnoter så ni borde nog kunna pro formera fram en hygglig balansräkning utan bankrörelsen.

 12. Hantverkarn;
  Att köpa via Hakon Invest är ett dåligt alternativ ja. Om Ahold väljer att börsnotera Ica så kommer jag definitivt att titta närmare på Ica, men jag avvaktar det beskedet. Icas marknadsposition och varumärke i Sverige är inte att leka med. Hur det är i de andra länderna har jag sämre koll på, men det går ju dåligt i Norge exempelvis. Vi får hålla tummarna för en börsnotering och en rimlig värdering! Vi får väl se om de noterar alltihopa inklusive bankrörelse också i sådana fall…

 13. Tack för en mycket välskriven och intressant analys!

  Apropå Walmart läste jag nyligen ”Made in America” av Sam Walton, kan jag varmt rekommendera. Mycket fascinerande man och boken gav mig en lite bättre förståelse för branschen.

 14. Jag tycker verkligen inte Intelligent Investor är någon bra ”första bok” att börja med.
  Börja hellre med Tradingguiden för att få lite mer förståelse för hur marknaden fungerar innan man dyker djupt i hur man värderar bolag.

  OT: Bra analys av Tesco!

 15. Olle; Jag tror jag misstolkade Primalistens fråga lite nu när jag läser igen. Jag tänkte att om man ska välja en bok, vilken ska man välja då? Jag håller med om att The Intelligent Investor inte är särskilt bra att börja med då den inte är vidare lättsmält. Jag själv började med den men önskar att jag hade börjat med något annat! Hoppas du ser detta, Primalisten, men du verkar redan ha insett det av ditt svar att döma :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *