14 thoughts on “Inför Vardias Q2-rapport”

 1. Bra grepp med att ta sig tid och lägga upp förväntningarna innan så att du (och läsarna) kan läsa rapporten mot en tydlig referenspunkt. Jag önskar att jag hade den disciplinen oftare =).

 2. Aktieingenjören,
  De flesta av mina innehav är inte lika ”spännande” som Vardia, så jag brukar bara gå tillbaks till analysen och jämföra och drar inte så stora växlar på enskilda kvartal heller. I det här fallet vill jag däremot absolut inte se vissa saker inträffa som jag nämnde i inlägget, för då kommer jag att minska mitt innehav om jag upplever att risken ökar. Lika bra då om att lägga ribban i förväg, även om jag inte vill sätta några exakta siffror för hur det ”måste” se ut utan det finns fortfarande lite utrymme för bedömning :-)

 3. Tack för inlägget Kenny!

  Att du i förväg beskriver de scenarion du vill ska inträffa under de närmaste kvartalen, visar ju bara att du är väldigt seriös. Detta borde motbevisa de som beskyller dig för att ”pumpa och dumpa/haussa små försäkringsbolag”. Dvs var och en kan genom att läsa detta inlägg sälja aktien (före dig) om saker och ting inte går åt rätt håll för bolaget.

  Ska onekligen bli väldigt intressant ta del av den fortsatta utvecklingen för Vardia:-)

  Mvh

 4. Hej Zen!

  Jodå, min avsikt och förhoppning är att behålla Vardia länge, men om utvecklingen går (för mycket) åt fel håll så kommer jag att sälja. Det ska inte vara någon hemlighet och det kan väl vara klokt att redovisa, tillsammans med lite andra tankar.

  Ja, oerhört intressant ska det bli att följa fortsättningen! Någon gång ska väl bolaget underträffa förväntningarna också, eller?

 5. Noterar att jag glömde nämna en sak i inlägget. Jag vill också se ett kassaflöde som är bättre än i Q1. Kassaflödet under Q1 var i storleksordningen -50 MNOK, mycket sämre än resultatet efter skatt. Under Q2 bör det vara bättre.

 6. Tackar! Det var något av en ny form av läsning. Världsrekord i ordbajsning

  Vet inte hur många gånger jag läst ”Worlds most competitive steelmaker” nu haha

 7. Asiatiska bolag överlag verkar vara duktiga på sådant. Man får kämpa lite för att ta sig igenom tramset, men jag förlåter det ändå. Hade jag sett något liknande hos ett svenskt småbolag hade jag ratat bolaget bara på ordbajseriet.

 8. Tror du Vardia påverkas av den extrema sommar(regn, åska och skogsbrand) som vi haft? T.ex. så säger Länsförsäkringar att de bedömer att skadebeloppen för juni & juli kommer bli mer än dubbelt så höga som förra året. Kan det bli så att vi ser någonting av det redan i Q2-rapporten eller blir det först för Q3? Jag är lite orolig i alla fall, särkilt i kombination med en ganska färsk försäkringsportfölj.

 9. JL,
  Regn och åska är det varje sommar. Jag vet inte om det har varit mycket värre än förra året i år. Kanske, det blir knappast något som får bolaget ur spår.

  Skogsbranden vet jag inte om Vardia påverkas av. Det är framförallt Länsförsäkringar som verkar försäkra fastigheter i området (MYCKET skog som har brunnit där de säkert har försäkrat en hel del) men det lär vara en fråga som dyker upp på Vardias Q2-presentation. Återkommer med svar efter den. Jag tror inte att Vardia försäkrar skogsfastigheter? Skogsbranden och sommaren ligger under Q3, så det får vi se i höst.

  Vad gäller Q2 så tror jag vi får se en lägre skadeprocent än Q1. Kollar man på hur andra norska försäkringsbolag har presterat så är skadeprocenten markant lägre under Q2 än under Q1 (5-15 procentenheter) vilket ser lovande ut för Vardia som är sist ut att rapportera.

  Så jag är inte särskilt bekymrad, speciellt inte för Q2.

 10. Och här angående skyfalls skador: http://www.svd.se/naringsliv/manga-skador-efter-sondagens-skyfall_3781470.svd Här är det Trygg-Hansa och Moderna som drabbats. Dock i juli så absolut ingenting som ska påverka Q2. Vi får hoppas på att vi faktiskt får se en sjunkande skadeprocent. Även om jag själv inte känner mig helt säker på det. Tycker dock inte heller att man kan dra särskilt stora växlar utifrån ett enda kvartal som skulle gå åt fel håll. Aktien känns fortfarande väldigt undervärderad så länge den längre trenden går åt rät håll(vilket den gör just nu).

 11. JL,
  Det där har säkert Vardias kunder också drabbats av, men det känns inte som något extraordinärt. Det åskar och regnar alltid på sommaren. På hösten också och på vintern kommer det snö. Det drar väl upp skadeprocenten lite grann – hur mycket (och om det märks i det stora hela) får vi se vid Q3-rapporten så småningom!

  Som jag skrev i inlägget blir jag orolig om skadeprocenten inte sjunker under Q2 när den har gjort det för andra norska bolag och då en mognande portfölj också ska leda till lägre skadeprocent allt annat lika. Sedan beror ju skadeprocenten på både faktiska utbetalningar och avsättningar för framtida utbetalningar också – här kan bolaget styra lite själva och jag kommer hålla koll på att inte avsättningarna, som var låga under Q1, fortsätter vara låga så att det är en försköning som det handlar om som ger den minskande skadeprocenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *