Hur Vardia tar sig över försäkringsmarknadens inträdesbarriärer

Tags , Posted on 1 juli, 2014Categories Vardia Insurance Group

14 thoughts on “Hur Vardia tar sig över försäkringsmarknadens inträdesbarriärer”

 1. Tack för en intressant läsning,

  Nästa vecka blir riktigt spännande, först månadssiffror från Vardia på torsdag och sedan Q2:a från Protector på fredag!

  Vardias juni siffran för förra året låg på 60 MNOK, så en siffra på runt 80 MNOK för i år skulle sitta riktigt fint:-)

  En lite konstig sak är att Norge inte verkar ha någon 30 dagars regel för insiderköp, då senaste köpet i Protector skedde den 26 juni.

  Mvh

 2. Hej Zen!
  Ja, visst ska det bli intressant!

  Protector för att se om det går framåt i SE/DK.

  Vardias försäljning för att se att den är högre än förra året. Det kanske till och med blir läge att följa upp prognosen på väg mot 3000 MNOK i GWP, som verkar komma allt närmare…

  Hm, intressant. Köpet skedde den 25:e och nyheten kom dagen efter, så då är det kanske lite friare i Norge!

 3. Jag som kund och aktieägare kan svara på några ovanstående från Gustav. Själv är jag kund hos Vardia och har varit det sedan 2012. Varje år har det ringt mig med diverse erbjudanden kring nya försäkringar, tex. olycksfall eller privatvårdsförsäkring (som jag köpte nu senast, till ”rätt pris”), men också för att se till att allting funkar och att jag stannar som kund. En typ av kundvård. Jag kom i kontakt med försäkringsbolaget via Compricer och, vad jag vet, så får Compricer provision av försäkringsbolaget, det är alltså ingen kostnad som inte genererar en direkt intäkt till bolaget. Bolaget är alltså inte ”med i Compricer” utan när en försäkring säljs via Compricer så får Compricer, precis som säljarna på bolaget, en del av kakan.

  /Janne

 4. @Kenny
  Mycket matnyttigt inlägg! Utifrån ditt resonemang blir jag mer sugen på att investera i Vardia eftersom du verkligen ger ”svar på tal”. Det som är svårt att övervinna är dock att få mig att investera i ett bolag som inte ger utdelning (ännu). Visst, det går väl inte att begära men det är en typ av bolag som jag därför- på gott och ont – sorterar bort.

  Nog kan det vara dumt, se bara på SBC som jag tidigt fick tips om via en bloggkommentar men inte lyssnade på :-) Men för mig blir det en principsak att jag vill ha vinst och en del av vinsten. Beroende på investeringsfilosofi så kan Vardia vara ett fint köp.

  (En ”moralisk” dimension tillkommer också för mig då jag har med Vardia att göra på jobbet. Då skulle det inte kännas rätt att sitta som (nåja) storägare. Har för mig att du har lite samma grej med elbolagen. Protector är en annan femma då jag inte har med dem att göra på något sätt)

  @Janne
  Jag menar nog bara att det blir en utgift för att köpa kunder som t.ex. Folksam inte har. Men sen kan det i och för sig vara en utgift som totalt sätt går plus :-) Är inte hundra på det men jag tror att det också är en fast avgift till Compricer.

  Smart marknadsföring av Vardia. Att ringa upp kunderna innan försäkringen går ut är ju klockrent. Fler borde jobba så och jag vet att Svenskt kvalitetsindex nämnt det flera gånger att det är sådant som höjer kundnöjdheten – att jobba mer proaktivt. Avanza kör väl något liknande, att höra av sig så snart man blivit kund och ”kolla läget”.

 5. janne,
  Tack för info! Kul att höra från kunder att det verkar fungera som avsett med ”kundvården”. Såvitt jag har förstått är tanken att Vardia ska kontakta i princip alla kunder innan förnyelse på det viset för att höja förnyelsegraden (och kundnöjdheten = win-win).

  Då antar jag att du är en nöjd kund? Det är förstås alltid trevligare att vara kund om pengarna ramlar tillbaks via ett aktieägande också…

  Jag trodde att det fanns både en fast och en rörlig kostnad för att ”vara med i” Compricer men jag har inte koll på några detaljer.

  Gustav,
  Jo, vi sitter kanske i lite samma båt när det gäller försäkring respektive elnät =) Aha, du du hanterar bara privatpersoner på ditt jobb? Protector är ju inte med i den matchen, nej.

  Utdelningskravet har jag själv helt släppt – bolag i tillfällig knipa, som jag gillar, SKA ställa in utdelningen (annars höjer jag min varningsflagga), men vinstkravet är (och borde nog vara) svårare att släppa. Vardia har faktiskt aldrig gått med vinst. Inget år och inget kvartal och där skulle man kunna sätta stopp av princip.

  Nu mot slutet av året börjar förnyelser av beståndet kicka in för Vardia, om deras proaktivitet leder till hög kundnöjdhet och hög förnyelse och då kommer vi få se en ketchupeffekt. Fram till ungefär nu har nästan alla premier bestått av nysålda premier vilket är dyrt så det heter duga. Kunder som förnyar (med höjda priser eller med fler försäkringar) är desto trevligare… :-)

 6. Ytterligare en nöjd kund här! Väldigt bra kundservice och ”kundvård” som påpekats, allting tycks fungera prickfritt än så länge.

  Hur ser du/ ni på valutasituationen i Norge, det vill säga NOK, är det något ni tar hänsyn till reflekterar över? Nu faller den nämligen igen efter en tids uppgång, hur lågt kan vi gå?

 7. Linus,
  Intressant att höra!

  Jag har ingen större aning om hur den norska kronan kommer att utvecklas men jag tror inte på något haveri jämfört med SEK. Jag tar hänsyn till valutor när jag sätter samman aktieportföljen så att bolagen i min portfölj inte har för hög andel av intäkterna i någon enskild valuta. Vilket land ett bolag är noterat i eller var huvudkontoret ligger är ointressant. Jag vill ha hyfsad diversifiering bland valutor och gärna en hög andel SEK. Om ett bolag har en hög andel av en viss valuta får det justeras genom att ha en lägre andel av portföljen i det bolaget.

  Exempel: Vardia har ungefär 50 % av intäkterna i NOK och resten i SEK (DKK försumbart men förmodligen ökande). Sedan har jag en del Protector med ungefär 85 % intäkter i NOK, men med SEK och DKK som ökar. Eftersom jag har drygt 50 % av min portfölj i dessa båda bolag ger det att totalt 40 % av min aktieportfölj har intäkter från Norge. Det är lite för mycket så nya investeringar kommer att ske i andra länder samtidigt som både Protector och Vardia diversifierar sig bort från NOK.

 8. Intressant att Vardia var den aktie på Avanza Bank som hade den största ökningen av nya ägare under juni månad!

  Nordjyske reagerade också positivt på nyheten om uppjusterade värden av jordbruksmark:-)

  Mvh

 9. Zen,
  Tack för länken! Det är förstås positivt eftersom det kan minska solvenskrav och nedskrivningar för både Nordjyske och (framförallt?) Lollands. Jag har ingen aning om vad de reglermässiga priserna låg på innan. Har du?

  Apropå Vardia (och Protector) så verkar aktierna gå hem hos Avanza-kunderna, vilket jag själv förstår eftersom det är 55 % av min portfölj ;-) Det finns ju en blogg som samarbetar med Avanza som skriver lite om Vardia och Protector men sedan kan man förstås inte utesluta att en och annan har kikat in här också ;-)

 10. Tyvärr såg jag i FinansWatch.dk att Lollands Bank har sagt att ändringen inte påverkar banken i nuläget (har dock inte läst artikeln eftersom jag inte längre har tillgång till alla deras artiklar).

  Dock finns det en annan artikel i samma tidning där Vestjysk Bank är ”yderst positiv” till uppjusteringen (så lite positivt borde det även vara för Nordjyske och Lollands):
  http://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article6846583.ece

  För Lolland/Falster har priserna justerats upp från 175.000 kr/ha till 225.000 kr/ha (de gamla och nya priserna kan du se längst ner på sidan på länken som jag bifogade ovan, är en grafik som ser ut som en reklambanner;-)

  Mvh

 11. Zen,
  Aah, jag missade den pga. reklambanner-utseendet. Vilken ökning nere på Lolland! Bördig jord där nere, antar jag ;-)

  Att Vestjysk hurrar över den marginella höjningen på Vestjylland visar väl främst vilken knipa de sitter i! De greppar efter varje litet halmstrå för att slippa konvertera ännu mer hybridkapital.

  Jag har avbrutit min prenumeration på finanswatch eftersom 99 % är ointressant, men ibland kommer det sådana här pärlor och jag tackar för att du påpekar det :-)

 12. Intressant inlägg :) Skadehanteringen och hur man ska göra med den på lång sikt kan väl bli ett ganska stort problem? I takt med att de blir större blir det antagligen mindre logiskt att ”outsourca” denna, och då kommer väl kostnaderna skjuta i höjden (kortsiktigt) när dem förr eller senare måste bygga upp en egen organisation för skadehantering och riskerna detta medför?

 13. Finansnovis,
  Kul att du roas ;-)
  Mjo, mja, visst är det så. Någon gång kommer de att plocka hem skadehanteringen (står det i alla presentationer om bolaget som har släppts) och det är möjligt att det blir ett problem eller medför kostnader. Jag har förstått det så att de personer som jobbar med skadehanteringen åt Vardia jobbar enbart åt Vardia och det är möjligt att man kan lyfta över dem på ett mer eller mindre snyggt sätt. Sådant finns det ju en historik av… Köpet av Rein forsikring var förresten av den karaktären.

  Vissa personer kan nog vara lättare att få tag i än andra – det krävs lite specialister inom några olika områden för att lyfta in hela skadehanteringen, men vid en viss skala borde det vara lönsamt och då handlar det nog mer om en initial kostnad och svårigheter att hitta rätt folk än problem på sikt. Ja, med de risker det innebär, men i värsta fall kostar det en massa pengar och så får de väl köra vidare med Crawford…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *