Under 2013 köpte Jyske bank, en av Danmarks största banker, den lilla lokalbanken Spar Lolland som är en av Lollands banks största konkurrenter. Nu i dagarna kom beskedet om att Jyske bank ska skära i kontorsnätet och därmed försvinner två av Jyske banks kontor nere kring Lolland.
Poängen med en lokalbank är att den är just lokal och därmed tappar delen av Jyske bank som var gamla Spar Lolland en stor del av sin poäng när de stänger kontor (två av sex i närområdet). Spar Lolland går alltså mot att bli en riktig storbank som bara har närvaro i större orter. Kunder som faktiskt vill ha en bank i närheten även om de bor på en liten ort får alltså skäl att söka efter en annan bank.
Vän av ordning noterar att Lollands bank också nyligen stängde kontor (fyra av tio) vilket förväntas ge stora besparingar men som också medför missnöje bland kunder och personal.
Alla skär ned och för lokalbankerna handlar det om att försvara sitt existensberättigande genom att fortfarande vara mer lokal än storbankerna. Hur ser det då ut på Lolland och Falster efter Jyske banks stängningar?
Lollands bank hade fram till nyligen en jämn kamp med Jyske bank (gamla Spar Lolland) men nu blir Lollands bank återigen den mest lokala banken. Nu är faktiskt Nordea den näst mest lokala banken kring Lolland och Falster och befäster herraväldet över Sakskøbing.
Lollands bank blir ensam bank nere kring Rødby-Rødbyhavn där den kommande tunneln till Tyskland kommer att ansluta.
Jämfört med inlägget från januari 2014 när jag gick igenom situationen kring Lolland och Falster har också ett kontor från Danske bank försvunnit (som jag fick med av misstag i det förra inlägget).
De större bankerna har mer eller mindre samma närvaro i de större orterna men Lollands bank sticker ändå tydligt ut som det lokala alternativet med sin närvaro på två riktiga småorter. Skulle Lollands bank också löpa linan ut och bomma igen i alla småorter skulle bankens existensberättigande kunna ifrågasättas och förutsättningarna för bankens framtid försämras.
Sammanfattningsvis kan man säga att storbankernas fortsatta flykt från småorter på Lolland och Falster kanske inte gör någon enorm skillnad i hårda siffror, men det är inte på något sätt negativt för Lollands bank om man ser till mjuka värden. Tvärtom är det positivt i eftersom Lollands bank stärker sin position som den riktiga lokalbanken kring Lolland och Falster och säkert kan attrahera en del nya kunder som vill ha lokal service i en bank som ägs av kunderna och som stöttar lokalsamhället.
Tack för uppdateringen!
Vi får hoppas att det vänder snart för Lollands Bank, helst vill man ju se lite positiva tendenser redan under Q3 och Q4 2014.
Mvh
Zen,
Jag får känslan av att sådana här småbanker kan styra ganska mycket själva när nedskrivningar tas, så förhoppningsvis tog de i under Q1 för att visa finare resultat under Q2-Q4. Och de tog inte i innan fusionen ;-)