Moderna Försäkringar – en byggsten i Vardia

Tags Posted on 22 juni, 2014Categories Vardia Insurance Group

56 thoughts on “Moderna Försäkringar – en byggsten i Vardia”

 1. Ett annat sätt att se på ”Helt sanslöst vad det köps!” är ”Helt sanslöst vad det säljs!”. Aktien har tappat nästan 10% (mot ATH 37,5) de senaste dagarna.

  /K

 2. Kenneth,
  Jag gör ingenting, källskatten brukar väl komma tillbaks automatiskt? Jag har valt att inte sitta med enorma ränteutgifter, så jag har inte problemet.

  K,
  Jo, men det var ju ett svar på att insiders köper. Varje affär har förstås alltid en köpare och en säljare.

 3. Jaså gör den?
  Läst lite och det verkar som det kan bli problem om har en stor del av portföljen i utländska aktier.
  ”Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?

  Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.” – Skatteverkets hemsida.

  http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/omdisponeringar-utlandska-aktier-i-kf.html
  http://gustavsaktieblogg.blogspot.no/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/prisa-avanza-har-kommer.html

 4. Kenneth,
  Upp till taket sker det automatiskt såvitt jag vet. Skattefrågor är nog det jag bekymrar mig minst kring när det gäller investeringar.

  Taket som utgörs av den svenska skatten på ISK borde också vara svårt att komma över om man inte har väldigt hög direktavkastning på sina utländska aktier. Jag har ett helt gäng med noll direktavkastning så det blir heller inget bekymmer.

  I värsta fall kanske det är så att man får betala lite skatt, typ 15 % på utdelningen, till något annat land men det kan jag i sådana fall leva med. ISK är fortfarande gynnsammare än vanlig depå i de fallen.

 5. Kan det ha varit så att Moderna Försäkringar hade ganska lite EK när de köptes upp? För P/B talet är ju ganska högt trots P/GWP = 1. Så kanske detta bidrog till det låga priset? Verkar iallafall som att Vardia har en bättre kapitalbas för fortsatt tillväxt, än mad Moderna hade. Trevligt att se att de var lönsamma på ganska blygsamma nivåer, det bådar gott :)

 6. Ja, förhållandet mellan EK och GWP framgår ju :-) När Nemi forsikring, ett annat försäkringsbolag där några nyckelpersoner i Vardia jobbade, köptes 2006 var prislappen 1,0 x GWP och 3,7 x EK. Lite mer EK per GWP-krona alltså. I Vardia är kvoten bra 2,2 men den kan som du var inne på tidigare komma att öka något om bolaget fortsätter växa fastän vinsterna är skrala. Måttet säger väl något om den finansiella ställningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *