31 thoughts on “Insiders härjar i Protector, Vardia, Nordjyske och Lollands”

 1. Staffan,
  Är det så enkelt? Jag trodde terminskontrakt hette ”futures contract” på engelska; inte ”forward contract”. Det verkar vara i princip samma sak men att terminskontrakt är en standardprodukt medan ”forward contract” är en specialare.

 2. Kenny jag tror att det är din blogg som nu har sådant genomslag vilket lockat till dessa köp.
  Du har ju lockat flera bloggläsare till dessa aktier och självklart läser även insiders här efter att ha gogglat på sitt eget bolag. Grattis keep up the good work…

 3. Blue Horseshoe,
  Jag följer inte insiderköp särskilt noga utan ramlade över dem när jag gjorde sammanställningen, för jag visste ocskå om styrelseordförandens köp men inte så mycket mer…

  Sverre B,
  Intressant hypotes, som jag inte kan presentera några bevis varken mot eller för.

 4. Jag ser insiderköp mest som ett plus i kanten, något som jag sällan räknar in i ett beslut och aldrig låter avgöra ett beslut om min egen kapitalallokering. Det är definivt en positiv signal, men det behöver inte betyda något alls heller så jag avstår i att spekulera för mycket i vad det kan betyda. Möjligt att det blir mer relevant i en speciell situation någon gång eller om insidern har en publik historia av framgångsrikt investerande, men annars ser jag det som sagt inte som särskilt beslutspåverkande.

 5. Måste bara lägga till att insiderägande är något helt annat som jag ser som mycket viktigt. Men då på lång sikt, aktiviteten är inte så relevant. Till exempel sålde AQ grundarna en ganska rejäl post i sitt företag för ett tag sedan, det bryr jag mig inte mycket om då de fortfarande äger en signifikant andel av företaget och jag ser det som en eventuell förberedelse inför notering på small cap.

 6. Finns fördelar att lägga aktier i ett holdingbolag. Aktierna i holdingbolaget kan säljas eller omregistreras till annat land. Tror man att aktiekursen stiger i framtiden kan det vara smart att skatteplanera i god tid. Enklare för juridiska personer att skatteplanera än privatpersoner. Någonstans där finns säkert lösningen på detta uppläägg

 7. Hej Kenny,

  Varför Vardia gänget har lagt aktier i ett gemensamägt bolag vet jag inte. Förmodligen kan det vara skattemässiga fördelar som både du och Egon varit inne på.

  Att insiders skulle köpa aktier i det egna bolaget på grund av det som skrivs på denna blogg är högst osannolikt (undrar om inte Sverre B är sarkastisk i sin kommentar). Däremot tror jag att nästan 100 % av de svenska småsparare som köper Vardia gör det på grund av att du börjat skriva om bolaget! Ägamintid var den först bloggaren som hakade på och det är ju bara en tidsfråga innan fler hoppar på tåget:-)

  Gällande insiderköp som köpsignal för en aktie så kan det för mig vara en helt avgörande faktor, bara köpen är tillräckligt stora samt utspridda på flera olika insiders.

  Mvh

 8. Stenshagen har faktiskt köpt mer PROTCT än vad som rapporterats. Enligt Q1’an hade de drygt 4,6m aktier och efter senaste köpet på 90k aktier har de 5m aktier. Vad diskrepansen beror på har jag inte lyckats lista ut!

 9. finansnovis,
  Ungefär samma här. Tajmingen för insiderköpen kan vara intressant men minst lika viktigt är storleken på innehaven. I Nordjyske-fallet har insiderägandet varit ganska mediokert så därför är det intressant att de ökar på innehaven nu! Värderingen är ju inte direkt ansträngd.

  Insiders är ju sällan fantastiska investerare, men däremot vet de hur det går för det egna bolaget. Försäljningar kan ha så många fler orsaker som vi har sett i AQ nu (tack för det!) eller Protector tidigare i vår (hämta hem vinster, sluta i styrelsen etc.). Det är därför väldigt intressant om det köps på bred front, som i Nordjyske nu. Även Protector och till viss del Vardia.

  Kul förresten att du mejlprenumererar på kommentarer. Det är du och några enstaka till som använder funktionen, tror jag ;-)

  Egon,
  Ja, där finns säkert förklaringen till varför det är så mycket äganden via holdingbolag i Vardia, men det förklarar inte varför de går ihop i ett gemensamt holdingbolag. Grundarna hade redan tidigare sina äganden i egna holdingbolag. Men det kanske finns ytterligare detaljer kring skatter som förklarar upplägget.

  Zen,
  Jo, mitt svar till ”Sverre” var nog lika sarkastiskt det :-)

  Jag har också lekt med tanken hur det hade sett ut om jag inte hade skrivit om Vardia. Bolaget är anonymt så det heter duga även om jag och någon blogg till skriver om det, men utan det vete tusan hur det hade sett ut. Kanske hade man kunnat fiska upp aktier under 20 NOK, vem vet. Vi lär aldrig få veta. Om Vardia utvecklas så som jag hävdar kommer fler att följa tids nog.

  Insiderköp på bred front tycker jag också är en intressant signal. Insidersälj på ”bred front” kan vara lurigt som Protector-fallet visade tidigare i vår.

  Har du köpt Nordjyske nu med tanke på signalerna? :-)

  P,
  Intressant, det hade jag inte noterat. Man kan fundera på varför, men det är hur som helst positivt!

 10. Nej det blev inga fler Nordjyske (ligger 100 % i aktier just nu, så för att köpa en aktie måste jag först sälja en annan, hade insiderköpen varit ännu större så skulle jag antagligen hakat på). Dock känns det väldigt bra, vi får hoppas att kursen äntligen börjar röra sig norr om 150 DKK.

  Runt 170 DKK kan jag tänka mig att sälja aktien (som det ser ut idag), men jag brukar alltid sälja för tidigt;-)

  Mvh

 11. Jag mailprenumererar på alla kommentars-diskussioner som jag är med i, utmärkt sätt att hålla koll på dem! Hade nog inte kunnat följa med så mycket annars. Dessutom har jag tillräckligt med flikar i webbläsaren som det är; 30-50 brukar det vara (får en del skit för det, haha) !

  Håller med om Nordjyske, det är kul och antagligen ett tecken på att nedskrivningarna fortsätter att minska vilket är mycket positivt. Men man vet ju aldrig. Glädjer mig till exit i Nordjyske och G5, så jag äntligen får lite att investera någonstans ;) Även om det inte direkt kryllar av alternativ idag..

 12. Zen,
  Då sitter vi i samma båt :) Jag säljer förmodligen en del av mitt innehav kring 170 DKK också, men behåller nog en del också. Vad jag har förstått på allvar det senaste året är att när en uppvärdering väl sker så blir det på allvar med multipelexpansion och hela faderullan. Se AQ Group som exempel. Över hundralappen hade jag aldrig kunnat drömma om.

  Finansnovis,
  Har du koll på 50 flikar så kör på det. Själv är jag helt borta så fort det blir fler än 10 och måste stänga flikar i panik ;)

  Skönt att få lite rullning i portföljen! Jag hoppas på att få det snart också och Nordjyske är förhoppningsvis först ut. Men det måste finnas ett vettigt alternativ om jag ska sälja, alternativt ska det se övervärderat ut.

 13. Det är inte lätt att vara ung och ha kroppen full med testosteron. Tänk tio år istället för ett.

 14. kalle56,
  Long time, no see! Jag ser ingen konflikt i att spana på insiderköp även om man har ett längre perspektiv; gör du? Att insiders äger aktier är bra både nu och om tio år och därmed är det också bra om insiders köper aktier, även om jag mest ser det som ett plus i kanten.

 15. I did not read all the replies, yet, but can it be simply that they don’t have enough resources to buy enough shares now and, therefore, they promise to buy more in the future? Also, they surely believe that the future share price exceeds their offering price for June 2015 and 2016. So they can only win.

 16. Ville,
  Yes maybe, but it still doesn’t explain why they do it together in a new holding company instead of doing it on their own in their separate holding companies they already had. Perhaps they have some kind of mutual economical agreement they can be more comfortable with together than on their own. Or maybe the forward contracts must be signed in some minimum volume they don’t have enough money for on their own, but they have together.

  However, the signal is clear. They believe the share price is higher in the future than it is now!

 17. Den store frågan är: Hur finns det möjlighet att köpa future contracts för 24,6 NOK/aktie i juni 2016?

  Kursen står ju redan där idag? Varför köper inte alla future contracts istället för aktien?

 18. Vardia,
  Förklaringen på det är förmodligen att de inte har cash just nu, alternativt vill sända en signal om att kursen står högre om ett år. Det är inte vem som helst som kan handla future contracts (tror jag) utan det är nog omständigt. Det finns heller inga börshandlade terminer eller liknande att handla.

 19. En intressant aspekt i Nordjyske-caset är de betalningar till Indskydergarantifonden som banken gör varje kvartal. Naturligtvis är det surt att Nordjyske, som är en löjligt överkapitaliserad och stabil bank, måste betala in till IGF. Det är inga små summor vi talar om heller – de senaste fem åren har beloppen varit mellan 11 och 25 miljoner. År 2013 var betalningen 16 miljoner, vilket kan jämföras med vinsten före skatt på 71 miljoner. I H1(14) rörde det sig om åtta miljoner.

  Det fina i kråksången är att IGF har ett tak (8,4 miljarder närmare bestämt) och att det taket kommer nås år 2016. Då borde Nordjyskes betalning till fonden upphöra, eller åtminstone minska avsevärt. Detta skulle ge en 20%-ig ökning av vinst före skatt i runda slängar.

 20. Blue horseshoe,
  Intressant! Visste inte om taket, men jag har noterat att betalningarna är ganska stora! Det gynnar ju även Lollands bank som också betalar löjligt mycket pengar till något som de inte behöver. Det finns mycket uppsida kvar i de danska bankerna.

 21. Nordjyske går samman med Nørresundby Bank – en jämnstor konkurrent – från 1 januari 2015. Det är positivt tycker jag, av tre anledningar:

  Man förväntar kunna spara in 50 tjänster och stänga några lokalkontor. Jag uppskattar besparingspotentialen till 30-40 miljoner DKK. Om vi antar att hälften ”tillhör” Nordjyske skulle det innbära en vinstökning på 15-20% i år (Nordjyskes vinst innan skatt rensat för extraordinära poster ser ut att landa strax över 100 miljoner i år).

  Nørresundby Bank ägs till 50% av Spar Nord. Jag har inte riktigt koll på vad/vem Spar Nord är, men de kommer uppskattningsvis äga 25% i den nya banken. Det betyder förmodligen att Nordjyskes värdelösa struktur med begränsad rösträtt försvinner. Därmed (och pga. att den nya banken får ett högre börsvärde) skulle intresset för banken kunna öka. Likviditeten borde också förbättras.

  Sist och förmodligen minst är det positivt att Nordjyskes ledning levererar på vad de lovat. De har ju länge pratat om att de ville vara med i konsolideringen av den danska bankmarknaden och nu är de det.

  Aktien borde stiga 5-10% på det här beskedet, om jag inte missat något.

 22. Har kollat igenom Nørresundby Banks finanser lite hastigt. De är i det närmaste en kopia av Nordjyske. Hög soliditet (kapitaltäckningsgrad 19,1% jämfört med Nordjyskes 19,8%), massiv överskottslikviditet, nästan exakt samma vinstnivå H1(14), etc., etc. Känns som man både får äta kakan och behålla den här: högre vinst tack vare stordriftsfördelar, men fortsatt mycket stark balansräkning och möjlighet för extrautdelningar eller fortsatt M&A.

 23. Blue Horsehoe,
  Tack för din kommentar. Visst är det en intressant fusion! Jag lär återkomma till den i ett inlägg. Spar Nord är väl största konkurrenten där uppe och det är mycket intressant om de löser upp den knuten med ägarbiten.

  Det här tror jag också är en bra fusion eftersom det är två solida, lönsamma och försiktiga banker som går samman, plus att en konkurrent försvinner ur bilden. Dessutom bör de komplettera varann ganska bra geografiskt, se https://www.aktiefokus.se/2014/02/det-myllrar-av-banker-pa-nordjylland/

 24. Den 19 juni meddelades att BPR Invest hade ingått ett ”forward contract” om att köpa 120 000 aktier för 24,1 NOK/aktie i juni 2015.

  Vad hände egentligen med detta forward contract frân BPR?

 25. Fredrik,
  Jag tror att de har sålt alla forward contracts till massiva förluster. Om du kollar på insynshandeln kring nyemissionen i samband med TR-handeln så framgår det. Och det är vad jag vill minnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *