Himmel eller pannkaka för Nordjyske och Lollands?

Tags , , Posted on 16 juni, 2014Categories Lollands bank, Nordjyske bank

12 thoughts on “Himmel eller pannkaka för Nordjyske och Lollands?”

 1. Insnöad är bra men jag är sjukt nyfiken på om Nordjyske, BankNordik eller Lollands får stopp på avskrivningarna först.

  Är väl en kapplöpning på ungefär samma nivå som Zombie Dice men lite spänning får det bli =).

 2. Tack för sammanfattningen!

  Nordjyskes Q1:a var ju riktigt bra, även om resultatet var lite uppblåst av Nets försäljningen (14 M DKK) .
  Tror och hoppas att Lollands bank också kommer börjar leverera snart;-)

  Mvh

 3. Blir intressant se hur EU’s missnöjdhet av danskarnas grisiga djurhållning utvecklas. Svenska butiker börjar bojkotta danskt griskött etc. Nordjyske har väl 10% av utlåningen mot grisbönderna om jag minns rätt.

 4. Aktieingenjören,
  Lite spänning i vardagen, med betoning på lite?

  Zen,
  Japp, men även utan nets såg det hyggligt ut, så plötsligt har Nordjyske blivit lite spännande igen. Men vad ska de egentligen göra med sin kassakista?

  Jo, Lollands underliggande verksamhet tuffar ju på; det är bara de där nedskrivningarna som ska ned och då måste ekonomin i Danmark vända ordentligt.

  S&U,
  Jag trodde Danmark inte stack ut jämfört med resten av EU, t.ex. Tyskland, vad gäller grisigheten i djurhållningen? Jag kan ha fel och det är i sådana fall en förutfattad mening från min sida.

  Det är hur som helst en ganska ovärdig djurhantering men om folk inte vill betala för käket så får man dra ned på kostnaderna någonstans i kedjan… Jag hoppas på att hinna ur Nordjyske innan några regler ändras. Regeländringar brukar inte komma som en blixt från klar himmel när det ska tuggas några varv i EU-maskineriet först.

  10 % låter rimligt. Blev tvungen att kolla upp det och vid slutet av 2013 var det 8,5 %. Nordjyske skulle inte gå under om man skrev ned massvis med (ytterligare) utlåning till grisbönder, men avkastningen på investeringen skulle nog gå åt fanders.

 5. Det stämmer nog att Tyskland är värre efter lite googlande, ser ut som Finland och Litauern ligger oss närmast. Vore överraskande om övriga inte är sämre, så danskarna är nog inte under snittet. Verkar ju tvistas lite om direktiven uppfylls med, så några lagändringar lär inte vara på gång. Och svensk bojkott kan väl inte påverka så mycket. Bra för aktiekursen, men blir nog inte någon rosastekt fläskkotlett utomlands framöver ;)

 6. Som jag har nämnt tidigare känns det som att Nordjyskes främsta intressent är lokalsamhället, och aktieägarna kommer på en god andraplats…. så någon massiv utskiftning av kapital förväntar jag mig inte, men kanske vi kan hoppas på en fusion eller ett uppköp? Något måste de ju göra med alla pengar, förr eller senare. Risken finns bara att det blir senare. Men bara trenden fortsätter med nedskrivningarna så bör vi kunna se en uppvärdering innan året är slut, kanske :)

 7. S&U,
  Svensk bojkott tycker jag låter hyfsat långsökt. Svensken vill väl ha sin gris på grillen och billigt ska det vara även om grisstackaren blev plågad. Däremot får man väl beställa ”well done” som du säger ;)

  Finansnovis,
  Japp, så är det nog. Det tyder på ökad utdelning och förvärv/fusion åt det ena eller det andra hållet, alternativt status quo. De kan ju dubbla utdelningen men ändå bara ha en mycket blygsam utdelningsandel jämfört med andra banker. 2013 delade de ut 28 % av vinsten och det borde inte vara otänkbart att de går upp till 50 % (av en högre vinst) om 2013 blir bra, så 4 DKK kan det säkert bli.

  Ja, om Q2 också ser bra ut måste värderingen upp snart. Nordjyske är plötsligt lite spännande igen! :-)

 8. Ja det är svårt att veta vad Nordjyske ska göra med kassakistan, hittills har ju bolaget inte varit speciellt aktieägarvänligt.

  Insiders köper i alla fall lite aktier nu:-)

  Mikael Jakobsen ”Bank Director, Member of the Executive Board” (köp 820 aktier, 2014-06-18):
  https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=614325&messageId=761480

  Per Lykkegaard Christensen ”Deputy Chairman of the Committee of Representatives” (köp 403 aktier, 2014-06-17):
  https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=614161&messageId=761269

  Mvh

 9. Zen,
  Intressant! Multipla insiderköp är inget man skäms bort med allt för ofta. Det bådar gott inför fortsättningen av 2014. Synd att aktien är för dyr för att det ska vara värt att öka.

 10. Ja, vi får hoppas att något är på gång:-)
  Såg just att insiders i Vardia också verkar tro på deras aktie till skillnad från många av de ”skribenter” som kommentera här;-)

  ”The following primary insiders of Vardia Insurance Group ASA (”Vardia”), Rune Olsen Arneberg, Børge Leknes and Pål Lauvrak, has through their company BPR Invest AS, entered into a forward contract to buy 120,000 shares in Vardia. The due date is 19 June 2015 at a strike price of NOK 24.1414 per share.”

  http://www.newsweb.no/newsweb/search.do?messageId=355879

  Mvh

 11. Zen,
  Optionsköpet är positivt men i övrigt undrar jag vad det egentligen är som försiggår. Varför placera aktierna i ett gemensamägt bolag? Är det skatteskäl? Vill de undvika att rapportera insiderförsäljningar i framtiden? Är det något annat de har i kikaren? Jag blir fundersam på vad de håller på med. Har du några tankar kring det?

  Glad midsommar! :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *