Lollands bank + Vordingborg bank = sant?

Tags , Posted on 17 december, 2013Categories Lollands bank

19 thoughts on “Lollands bank + Vordingborg bank = sant?”

 1. Inga större möjligheter för arbitrageaffärer

  Lolland
  Börskurs 198 DKK och en framtida VPA på 35,9 ger P/E 5,5

  Vor bank
  Börskurs 161 DKK och en framtida VPA på 30 DKK ger P/E 5.37

  Vilket i det här fallet är ett gott tecken eftersom det visar att köpare agerar rationellt.

 2. Det där sista är en reflektion som jag gjort tidigare över att teckningsrätter i små bolag kan ha väldigt underlig prissättning vilket visar att marknaden domineras av småsparare som inte kan räkna mellan rätterna och aktierpris.

 3. Gunnar,
  Så lite så. Jag är tvungen att lufta tankarna kring mina innehav ibland…

  Aktieingenjören,
  Ja, lite rabatt om man köper Vordingborg jämfört med Lollands för risken finns trots allt att de nekar fusionen (även om den är minimal) vilket leder till att bolaget blir värt noll.

  Lollands: börsvärde 180,2 MDKK
  Vordingborg: börsvärde 31,5 MDKK.

  Lollands börsvärde är 85,1 % av den nya banken jämfört med ägarandelen som kommer bli 84,7 % så premien är liten för Lollands vilket betyder att rabatten är liten för Vordingborg.

 4. Hmmm… det verkar vara många summeringsfel i den tabellen – här är mina siffror, grovt sönderskjutet i formateringen:

  Lollands Vordingborg fusionerad
  85,7 58,2 143,9
  24,8 18,2 43
  -63,6 -55,9 -119,5
  -1,6 -2,1 -3,7
  Basintj 45,3 18,4 63,7
  -13,3 -10,5 -23,8
  5,8 0,6 6,4
  -2,5 -2 -4,5
  res f. skatt 35,3 6,5 41,8
  skatt -8,8 -1,6 -10,4
  res e. skatt26,5 4,9 31,4

 5. Jonas,
  I personal- och administrationskostnader har jag dragit bort 10 MDKK i den fusionerade banken, som jag skriver i sista punktsatsen innan tabellen, vilket ger genomslag för basintjäning och nedåt. Annars blir det förstås några avrundningseffekter där jag redovisar avrundade värden men räknar med ”exakta” värden.

  Din beräkning stämmer bra om man antar noll besparingar och då blir intjäningen 29 DKK/aktie istället vilket också är vad jag antar att Lollands tjänar om fusionen mot förmodan inte går igenom!

  Jag uppdaterade tabellen till en mer pedagogisk variant med en extra rad, ”kostnadsbesparingar”.

 6. Hmm. Jag borde såklart sätta mig in i Lollands, och överväga en omplacering av en del medel från Nordjyske.. får se vad julen bjuder på av extra tid :)

 7. Hur ser du på likviditeten i Lollandsaktien? Är väldigt liten handel i aktien och har varit så under en längre tid. Tänker främst på att du och några andra bloggare ligger relativt tungt i aktien.

 8. kalle,
  Spännande är inte det ord jag skulle ha valt, snarare ospännande, men lite Lollands-aktier tror jag inte är så tokigt att ha i portföljen.

  Marcus,
  Likviditeten är ju rätt kass så i värsta fall får man köpa och sälja i portioner eller vänta ganska lång tid för att få rätt pris för aktierna. Sedan kommer ju likviditeten att öka explosionsartat när banken blir nästan dubbelt så stor ;-)

  Nej skämt åsido, jag planerar ändå att sälja mitt innehav i delar så småningom så jag har inte sett det som något bekymmer. När jag sålde Japan Tobacco nu i början av december (ännu sämre likviditet än Lollands!) insåg jag dock att det kan bli ett bekymmer men jag har inte bråttom att bli av med Lollands.

  Jag ser på framtiden för Lollands ungefär så här: 2013 kommer att belastas av fusionskostnader oavsett om fusionen går igenom eller inte på grund av redan nedlagt arbete. Jag räknar inte med någon utdelning 2013. Om fusionen går igenom ikväll kommer 2014 också att belastas av fusionskostnader men 2014 blir det kanske en liten utdelning. Det finns ju hybridkapital att betala tillbaks i den nya banken så några megautdelningar lär det inte bli tal om på några år. 2015 och framåt tror jag på återupptagen eller höjd utdelning alternativt ytterligare fusioner, typ med Möns bank. När det lugnar sig kommer pengarna knappast behövas för att finansiera en kraftigt ökande utlåning så då räknar jag med relativt höga utdelningar – högre än under början av 2000-talet. Om så blir fallet är jag inte så sugen på att sälja, men nu tittar jag djupt in i spåkulan…

 9. Hur tar du hänsyn till din syn på ”moats” när det gäller de danska bankerna.
  Tex Lollands bank antar jag att du ser som en stark lokalbank med trogna kunder, men finns det mer eller lämnar du den punkten lite åtsidan ? :)

 10. Andreas,
  Det är absolut ingen fråga som jag bortser från! För Lollands bank ser jag som du säger att de har en stark position lokalt med trogna kunder. En hög andel återkommande intäkter är inte alls tokigt. Specifikt för Lollands bank ser jag också en avsaknad av konkurrens eftersom konkurrenterna flyr från avfolkningsbygden vilket stärker lokalbankernas position.

  Det finns en viss fara att fusionera och bli större om det gör att folk får uppfattningen att banken tappar sin lokala förankring (detta verkar hända på Fyn där Nordfyns bank vinner kunder från andra banker som håller på att fusionera) men nere på Lollands finns det inga andra lokalbanker utom Spar Lolland som ägs av Jyske bank så jag ser inte riktigt det hotet heller.

  För att tala om vallgravar/moats ska dock lönsamheten vara hög och hyfsat jämn och där fallerar det lite grann för Lollands. ROE över tid är inte i toppklass, men lönsamheten är ändå hyfsad över tid även om verksamheten är cyklisk pga. nedskrivningarna som svänger med konjunkturen.

  För Nordjyske är det i princip samma. De verkar också vinna marknadsandelar men jag är inte lika övertygad om deras position uppe i norra Danmark då de verkar ha lite hårdare konkurrens.

 11. Tack för en grym blogg! :) Jag är relativt ny aktiehandlare och vill lära mig att kunna analysera bra själv. Jag går igenom era analyser och letar i rapporterna för att hitta nyckeltalen själv :) Riktigt lärande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *