9 thoughts on “Den danska försäkringsbranschen”

 1. Intressant inlägg!
  Att bolag mellan 10-100 miljoner ständigt blir färre skulle väl också kunna bero på att de växer ur sin storlek?
  Hur som helst verkar det slås ihop fler bolag än det bildas. Hoppas att vardia kan fynda några billiga och bra bolag utan att bli uppköpta ännu.

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

 2. Ingenjorsliv,
  Jo, det är säkert också en delförklaring. Jag grävde inte allt för djupt i vilka som har vuxit ifrån sin gamla kategori, men det är nog några stycken. Däremot har jag fått uppfattningen om att många av bolagen är små och lokala utan tillväxtambitioner, utan de står och tuggar år efter år och försvinner bara när de förvärvas eller fusionerar med någon annan. Ungefär som på den danska bankmarknaden :-)

 3. Protector gjorde ett eller ett par förvärv helt i starten, minst ett eftersom det var så man kom in på ägarförsäkringsmarknaden :) Kommer inte helt ihåg om det var något mer. Men det låter orimligt för mig att de skulle förvärva något stort i Danmark, eller att de överhuvudtaget letar särskilt aktivt efter förvärvsobjekt, jag tror de fokuserar på intern effektivitet och konkurrenskraft istället.

  Tror du att Vardia har balansräkningen till att genomföra ett sådant förvärv, eller skulle det isåfall kräva emission?

  Kostnadsprocent på över 20% kan inte vara så roligt direkt, man får väl anta att de flesta mindre bolagen har en ambition att bli större? Finns väl kanske en del udda varianter också med bara en kund och liknande, jag vet inte.

  Intressant inlägg iallafall, och det vore orimligt om inte konsolideringen fortsatte, det kommer väl säkert inte gå undan dock. Undrar om vi kommer att få se någon internationell bjässe ge sig in på den nordiska försäkringsmarknaden i framtiden, kanske genom ett förvärv?

 4. finansnovis,
  Angående Protector: OK :-) Men sedan dess (grunden till det nuvarande bolaget) är det väl klent med förvärv?

  Angående Vardia och förvärv så har ledningen uttryckt att de letar efter förvärv. Hittar inget skrivet kring det men det är i sådana fall något som är sagt på Q1-presentationen relativt nyligen. Jag tror inte att kassan räcker till ett förvärv om det inte är väldigt litet, utan då får man nog räkna med nyemission (vilket ledningen också har sagt och det finns väl mandat för en liten nyemission har jag för mig).

  De danska bolagen är ju lite speciella. De kan vara lokala eller sälja försäkringar bara till en viss typ av kunder eller något annat. Vissa kompenserar säkert upp höga kostnader med lite skador medan vissa sakta men säkert är på väg bort. Tillväxtambitioner tror jag många gånger saknas, men ökade myndighetskrav driver nog på konsolideringen så att de ”måste” växa om de ska överleva.

  Internationell bjässe i Norden genom förvärv tror jag är högst sannolikt. Jag får skriva lite om det framöver men jag tycker mycket tyder på att man bygger Vardia som ett förvärvsobjekt. Annars skulle man inte behöva ge sig in i Danmark på ett bra tag, utan kunna fokusera på konkurrenskraft i Sverige och Norge. Nu ska man skynda in i Danmark vilket är en riktigt svår manöver om det inte finns något klockrent förvärv.

 5. Tack för inlägget!

  Protector rusar antagligen idag på att Pareto justerar upp riktkursen till 40 NOK.

  Tycker dock att riktkursen är väldigt låg med tanke på följande:
  ”Analytikerne tror selskapet vil oppnå en 2014 EPS på 4,90 mens ledelsen i Protector Forsikring selv har guidet en EPS på fire kroner.”

  Dvs de verkar tycka det är okej att aktien således handlas under P/E 8!!!

  http://www.hegnar.no/analyser/aksjetips/artikkel509568.ece

  Mvh

 6. Sorry ska vara P/E 8,16 på Paretos prognos, dock fortfarande extremt lågt!!

  Mvh

 7. De vågar väl inte tro något annat för då finns ju en risk att de har fel. EPS på 4,9 låter härligt och om det stämmer får vi nog göra vår P/E värdering själv. Över 8 är troligt med denna tillväxttakt :)

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

 8. Jo, fast i vanliga fall brukar man räkna på minst PEG-tal = 1 (verkar dock aldrig gälla Protector).

  Så med Protectors egna försiktiga prognos EPS på 4 NOK så är en riktkurs på 40 NOK, väldigt lågt.

  Mvh

 9. Zen och Ingenjorsliv,
  Lite lustigt att se, det är inte direkt någon ny info utan bara en ny åsikt…

  Det är svårt att veta vad en riktkurs betyder om man inte har analysen. De verkar dock ha skruvat på parametrarna lite och 2014 lär väl inte vara en representativ vinst med tanke på att den norska börsen har gått upp en del, varför de har skruvat upp avkastningen från investeringar.

  Däremot håller jag med om att värderingen är låg hur man än räknar :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *