Analys av Vardia Insurance Group

Tags , , Posted on 13 maj, 2014Categories Vardia Insurance Group

51 thoughts on “Analys av Vardia Insurance Group”

 1. (redigert)

  Hei
  En meget god analyse her. Håper du vil følge opp investeringen. Har også begynt å studere caset de seneste dagene. Selv oppfatter jeg Vardia som et forsikringsselskap som på lang sikt kan bli veldig store i Skandinavia. Det sitter mange kompetetente personer i ledelsen som har lang erfaring i forsikringsbransjen. At Åge Korsvold som er en av de største aksjonærene i selskapet, også sitter som styreleder er for meg en stor trygghet om at selskapet er seriøst drevet.

  Det er veldig vanskelig å verdsette Vardia. De aller beste på området har nok prøvd ved de to seneste oppkjøpene av Saga Forsikring og Rein Forsikring. Saga Forsikring ble kjøpt opp på slutten av 2013. Betalingen ble gjort opp med aksjer som ble verdsatt til 28.80 kr. Rein Forsikring ble betalt med aksjer som tilsvarte en verdi på 32 kr per stykk.
  Jeg kan umulig tenke meg at verdien etter det har falt med mer enn kostnaden av børsnoteringen.
  Du sier at selskapet er priset lavt på P/GWP, og spesielt billig om en antar at de når ambisjonene sine i fremtiden. Det er jeg enig i.
  Men ser en på P/B vil den ligge på 1,85 i slutten av 2015 om aksjekursen holder seg på nåverende nivå. Dette er ikke dyrt, men ikke spesielt billig heller, tatt i betrakning selskapets posisjon.
  Selskapet har ambisjoner om å ha en ROE på 25% i 2016. I 2016 vil selskapet om ting går etter planen ha en egenkapital på 450 millioner kroner. P/E vil da ligge på 6,5. Altså vil selskapet bli priset til en P/B 1,85 og en P/E på 6,5. Sammenligner en med Protector så har vi en P/B på 2,7 og en P/E på 7,6 for 2015.
  Basert på den store usikkerheten som finnes i Vardia ser risk/rewarden mye bedre ut i Protector per dags dato. Derimot mener jeg Vardia forsvarer en børsverdi på 45 kr per aksje om de når sine ambisjoner i 2016.

  Det som er viktig for selskapet nå er å skaffe seg en stor kundebase med fornøyde kunder. Fornøyde kunder er den beste markedsføringen selskapet kan få. Fornøyde kunder markedsfører selskapet gratis til venner og kjente, en såkalt ”word to mouth” markedsføring. Dette sammen med positive medieoppslag kan gjøre at snøballen ruller fortere enn noen våger å drømme om. Skandinavia er et stort marked som forsikringsbransjen har tjent gode penger på de siste 10 årene.

  Jeg tror ikke folk får opp øynene for Vardia før selskapet tjener penger, og viser hvilken kundeportefølje de innehar. Med formodning om at jeg tar feil har jeg kjøpt en andel i Vardia, en andel som garantert kommer til å vokse om kursen faller ytterligere. Jeg har veldig tro på at ledelsen over tid skal bygge opp et stort aksjonærvennlig forsikringsselskap.

 2. Hei,

  Det är sant att P/B är relativt högt. Jämför man med andra försäkringsbolag är P/B dock kring 2-4 vilket jag t.ex. visade i analysen av Protector som jag skrev i höstas. https://www.aktiefokus.se/2013/08/analys-av-protector-forsikring/ . Om de når en god avkastning på det egna kapitalet så småningom är P/B-talet inte så intressant utan då är det P/E som är desto intressantare.

  Jag har främst fokuserat på P/S-talet eftersom det är vanskligt att göra prognoser över framtida vinster, men ungefär så här har jag tänkt. Om bolaget uppnår 3 000 MNOK i premieintäkter till 2016 och lyckas få en combined ratio på 90 % samt lite ströintäkter från investeringsportföljen, som är under uppbyggnad, så kommer vi att få se en ”potentiell vinst efter skatt” på omkring 250 MNOK 2016. Detta gäller om bolaget skulle slå av på tillväxten och därmed skära i kostnader. Nu kommer bolaget säkert fortsätta att växa så att vinsten blir lägre 2016 men där någonstans ser jag potentialen.

  På sikt, om bolaget blir lönsamt, är det inte rimligt att P/S (P/GWP) avviker allt för kraftigt från konkurrenterna, utan både Protector och Vardia borde handlas till högre P/S-tal än vad de gör idag.

  Du har en poäng i att risken är lägre i Protector – de är redan lönsamma och växer så det knakar – men potentialen är ännu större i Vardia och därför är bolaget intressant. Dessutom konkurrerar Protector och Vardia inte direkt med varandra på samma marknader, så de kompletterar varandra ganska fint i en portfölj.

  Jämför man med Protector räcker det inte ens att tjäna bra med pengar för att marknaden ska upptäcka bolaget, så jag vet inte när marknaden ska upptäcka Vardia. Det tycker jag inte gör något. Om bolaget fortsätter utvecklas enligt plan får de gärna vara billiga för min del! Om du har följt bloggen så vet du att ungefär 1/3 av min aktieportfölj ligger i Protector, så jag tror på dem också men tycker att det är tveksamt att köpa ännu mer.

  Åge Korsvold är i princip helt okänd i Sverige (i alla fall för mig) men jag har förstått att han är en riktig tillgång.

  Word to mouth kan man ju hoppas på, men än så länge är det på den nivån att i princip ingen har hört talas om bolaget. Hade jag inte blivit tipsad av en läsare hade jag inte haft en aning om att bolaget fanns.

  Jag äger också aktier i Vardia, så jag kommer att följa bolaget. Var så säker :-)

 3. De forsikringsselskapene som er priset til P/B på 2-4 er selskaper som i dag er lønnsomme og gir god avkastning på kapitalen. Selskapet innehar i dag en for liten, og for usikker kundeportefølje til at jeg mener at selskapet forsvarer en P/B prising på høyere enn 2.
  Men et meglerhus i Norge (Arcitc Securities) har allerede kommet med sin analyse av Vardia og de hadde et kursmål på 40 kr. Tipper flere analyser av selskapet kommer etter Q1 fremleggelsen. Kursmålene kommer garantert til å ligge godt over dagens kus..

  Ser jeg på eiersiden er de største eierne innsidere eller kjenninger av innsiderne. Mange av disse har stor erfaring fra forsikringsbransjen, og det er derfor betryggende å vite at de satser så mye penger på selskapet. For meg indikerer det at disse personene har sett at det finnes gode muligheter for at Vardia skal bli suksessfullt.
  Vet du hvem som er hovedaksjonær og står bak nominee-kontoen til ESO?

  Selv vurderte jeg Protector rett før utbyttet, men valgte heller å gå i cash. Så Vardia er min eneste forsikringsinvestering i dag. Kommer til å følge aksjen og utviklingen tett fremover. Vardia kan absolutt bli en fin reise med mange flotte utbytter i fremtiden.

  Flott, skal følge med.

 4. Hei,
  Ja, det är sant. Det är de stora, extremt mogna och lönsamma bolagen som värderas så. Det är klart att Vardia ska ha en viss rabatt mot de stora, men att Vardia ska handlas till P/S 0,3 medan de stora handlas tio gånger högre ser jag inte som rimligt, givet att Vardia når lönsamhet förstås. Det är ett måste. Utan vinster är bolaget inte värt något.

  Ja, Q1 ska bli riktigt intressant och efter Q1:an kommer nog analyserna smygande. En försäljning på minst 70 MNOK/månad och gärna sjunkande skadeprocent och kostnadsprocent skulle jag vilja se, även om kostnadsprocenten är svårbedömd.

  Vilka som ligger bakom nominee-kontona har jag inte någon större koll på utom att Latour finns med någonstans: https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/03/26/latour-stor-agare-i-vardia-som-ar-pa-vag-mot-osloborsen.html
  Men i övrigt är ägarbilden, även om den är spretig, en trygghet. Insiders äger mycket aktier. Frågan är hur många som tar chansen att sälja efter inlåsningstiden (har för mig att den är 6 månader).

  Ja, det ska bli mycket intressant att följa Vardia och hela försäkringsbranschen! Det finns ett gäng små aktörer som skakar om på marknaden nu…

 5. Ernesto,
  Min spåkula är på reparation, så den här gången fick jag köra med kaffesump och försöka verifiera resultatet med slagruta. Tyvärr blev resultaten motstridiga. Fortsatt osäkerhet råder.

 6. Tack för analysen, är otroligt imponerad!

  Vi får se om och när fler bloggare upptäcker Vardia, i detta fall kan man verkligen prata om en oslipad diamant;-)

  Mvh

 7. Hoppas du lämnade in kulan på en märkesverkstad! Skämt åsido ska bli intressant och se hur föräkringsbranschen ser ut efter nästa nedgång. Kanske står Nalle och Sverre på varsin bergstopp och skrattar;)

 8. Fallna IPO:s är rätt intressanta och det här har säkert möjlighet att bli bra. Men inga vinster, kort historik och behov av tillväxt uppfyller inte mina kriterier. Du har gjort ett fantastiskt jobb om nordiska försäkringsbranschen, hursomhelst.

 9. Zen,
  Ja lite till slipning så kan det här bli fint. Själv ska jag börja slipa lite på ett inlägg om Protectors och Vardias resultaträkningar som inte är helt triviala att tränga igenom :-)

  Ernesto,
  Ja, om man ska vara lite mer allvarlig så är det förstås oerhört svårt att spå hur marknaden kommer att utvecklas.

  – Den danska marknaden är inte särskilt koncentrerad bland huvudaktörerna och extremt spretig bland resten. Ändå kan de agera under lönsamhet allihopa.

  – Den norska marknaden var extremt koncentrerad fram till ungefär 2005 men därefter har det luckrats upp. Combined ratio har ändå varit i snitt 90-95 % för hela branschen under perioden 2005-2013.

  Det finns med andra ord ingenting som per automatik säger att bara för att ännu en eller några små aktörer tar några procent av den stora försäkringskakan så kommer det att bli krig och vi får en långdragen soft market. Däremot kommer tiderna att hårdna någon gång, det kan man vara säker på, men frågan är när. Kanske är det ju, så att jag är helt fel ute tajmingmässigt, eller så är det om fem år.

  gilmour,
  Du får ta dig en ny titt om några år för att se om dina kriterier räddade dig eller om bolaget kanske uppfyller kriterierna då! Hur många års vinsthistorik kräver du?

  Angående behovet av tillväxt så finns det å ena sidan där men å andra sidan inte. I det hypotetiska fallet att bolaget slår av på tillväxten här och nu och säger bye bye till majoriteten av sina säljare och börjar förvalta sin lilla kundportfölj så skulle lönsamheten förmodligen inte vara så långt borta. Nu är det ju inte planen och kostnaderna går hand i hand med tillväxten eftersom mycket av kostnaderna är provision till säljare, så tillväxten kommer att tynga bolaget ett tag till och därefter blir det antingen så att kritisk massa inte hinner uppnås innan pengarna i kassan tar slut eller så blir det ketchupeffekt. Ganska hög risk och stor potential med andra ord. Ännu bättre hade förstås varit låg risk och stor potential :-)

 10. Jag var precis in på Vardias hemsida och kollade vad en försäkring skulle kosta och jag tycker att Vardia verkar riktigt dyra. För helförsäkring av en Opel Vectra (snåldiesel) körd av en vän med 10 skadefria år* parkerad på min villatomt skulle helförsäkringen kosta 1115kr/ mån (1262 kr/mån via Compricer).

  Det kan jämföras med t.ex. Länsförsäkringar där motsvarande försäkring kostar runt 670 kr/mån.

  Därför blir jag lite skeptisk till huruvida Vardias affärsmodell verkligen bygger på låga riskvikter. Har vi någon som har prisförslag från Vardia?

  *Jag har inte krockat men jag tog körkort nyligen.

 11. Ställer mig tveksam till taktiken med återförsäkringar, men i en övergångsfas tidigt i tillväxten kanske det är smart. När det gäller Protector så kan jag erkänna att en del av denna tveksamhet kommer av att jag är osäker på hur det påverkar bokföringen; vad skulle hända om man skar ned på återförsäkringarna? Skulle CR gå ned eller upp på lång sikt? Så egentligen kanske slutsatsen snarare är att jag överlåter sådana frågor åt ledningen, och oroar mig inte så mycket för dem.
  Därför ska det bli mycket intressant med en eventuell djupdykning i resultatpåverkan av återförsäkringarna! :)

  Inlägget förtydligade mina tankar om att det finns stora skillnader mellan försäkringsbolag; allt från kundsegment, försäkringstyper och storlek på kunden, till försäljningsstrategier, återförsäkringstaktik och företagskultur/incitamentstrukturer etc…

  Vardia är ingenting för mig i dagsläget, men jag önskar dig lycka till sålänge de inte börjar med ägarskiftesförsäkringar eller börja ringa upp kommuner ;) Ska bli väldigt spännande att se hur en så liten aktör utvecklas i framtiden.

  Kan också utlova att jag har grävt lite mer i Protectors historia; och förhoppningsvis kommer det ett inlägg om detta i framtiden.

  Håller egentligen inte med om att värderingen är låg; sett till P/S är den såklart det men totalt sett tycker jag det ser rimligt ut. Vi kan idag inte bilda oss en sannolik bild över framtida intjäning – det är för många osäkerhetsfaktorer. Att en kraftig omsättningstillväxt är mycket sannolik är en sak, men man ska runda många andra hinder innan detta leder till en god avkastning till ägarna. Ett större fokus på nedsidan än uppsidan tycker jag är viktigt. Med det sagt är den selektiva strategin något som tilltalar mig oerhört. Dock är såklart ledning och styrelse nyckelfaktorer, och att du lägger vikt vid de kvalitativa faktorerna är väl logiskt i ett så här ungt bolag. Men för min del vill jag se lite mer historik först :)

 12. Jag tycker aktien ser billig ut givet att man kan uppnå branschsnittet på CR vilket måste vara målet för bolaget. Med dubbla omsättningen om ett år och mer därtill om 2 så borde de kunna bygga upp en god investeringsportfölj och nå en tillräcklig storlek för att kunna nå lönsamhet. Att de ska handlas till mycket lägre PS än alla andra är inte rimligt såvida de inte har en lönsamhet som kraftigt understiger andra bolag och det finns det ingen anledning att utgå ifrån. Det ska bli spännande att följa bolaget framöver.

 13. Tycker det låter som att Vardia är en fin uppköpskandidat med den fina kundstocken. Det borde vara ännu mer lönsamt i händerna på någon som redan kan hantera variansen och sänka kostnaderna genom att minska återförsäkringarna? Är nog lite för tidigt för mig med men skall ta en närmre titt framåt. Tackar för en bra analys =)

 14. Aktieingenjören,
  Om de säljer försäkringar i den takt som de gör och samtidigt är riktigt dyra så är det ju bara att gå all-in i bolaget. Om du tog körkort nyligen är det förmodligen en parameter i prissättningen som väger tungt. Har du inte låg risk enligt deras modell blir priset högt. Du blir inte ratad, men får betala ett högt pris och blir därmed indirekt ratad eller lönsam ändå. Vardias strategi är inte att sälja försäkringar via nätet till den som går in och söker lågt pris, utan Vardia söker upp kunderna själv och då dyker de lägre priserna upp till de kunder som de anser ha låg risk.

  Om någon av läsarna har blivit kontaktade av Vardia och kanske till och med tecknat försäkring vore intressant att höra! Annars får man läsa klagosångerna på rejta.se om nixade kunder som blir uppringda fast de inte vill för att konstatera att Vardia faktiskt försöker kontakta kunder och sälja försäkringar…

  Zen,
  2014 lär bli ett mellanår. Att det var stora kunder som skrevs ned tyder i och för sig på att det var Lollands egen utlåning, för jag antar att Finanstilsynet har granskat Vordingborgs stora lån. Sedan kommer det en del kostnader i samband med fusionen, så 2014 blir nog inte så kul. I bästa fall kan man få chansen att köpa lite mer :-)

  Finansnovis,
  Protector körde ju samma strategi med mycket återförsäkringar i början och har fortfarande en hel del. Kolla Protector långt bak i tiden så ser du att de har negativt cost ratio. Det beror på återförsäkringarna.

  Jag tror att det bara finns ett scenario där Vardia börjar sälja ägarskiftesförsäkringar och det är inte att de börjar konkurrera med Protector ;-)

  Ser fram emot djupdykningen i Protectors historik! Jag tänkte göra en djupdykning i räkenskaperna hos i första hand Vardia och i andra hand Protector så får vi se hur långt bak i tiden jag går för Protector.

  Värderingen är låg givet att det scenario jag ser framför mig faller hyfsat väl ut. Går det bättre än så är det oerhört billigt. Går det sämre är det dyrt. Om lönsamheten blir ungefär som för andra nordiska försäkringsbolag, vilket är i linje med det scenariot utan att måla upp någon exakt prognos, så ska P/S inte vara kring 1 eller lägre. Skulle konkurrensen hårdna och vi får en amerikanisering av försäkringsmarknaden skulle P/S 1 däremot inte vara orimligt. Har jag inte fel handlas väl RSA Insurance till P/S 0,5 eller något i den stilen men då är lönsamheten inte riktigt på nordisk nivå.

  Vi får se vart Vardia tar vägen. Det är nya jaktmarker för mig och ska bli mycket intressant att se om jag får en käftsmäll som gör att jag ska tillämpa kriterier kring lång vinsthistorik etc. striktare. Det som däremot är säkert är att om det finns en vinsthistorik så kommer inte värderingen vara P/S 1 på en portfölj på 700 miljoner.

  S&U,
  Jag tyckte var jag tillräckligt haussig i analysen och valde att inte ta upp den aspekten. I nuläget lär inte bolaget vara till salu med 30 % insiders bland ägarna men om allt går hyfsat väl blir bolaget väldigt attraktiv som en uppköpskandidat för vilken större aktör som helst. Eller varför inte ett samgående med någon annan jämbördig aktör.

  Ta en titt igen om ett kvartal eller två och se vad som har hänt. Att vara aktieägare i Vardia eller bara följa bolaget kommer knappast att vara som att se färg torka och om åtta dagar kommer Q1. Jag lär kommentera oavsett utfall…

 15. ägamintid,
  Hoppade visst över dig, men jag är med på det du säger! Det finns en del kvar att bevisa men mot branschsnittet för combined ratio, eller lägre, är nog siktet inställt…

 16. Det har du rätt i, glömde Finanstilsynets inspektion!
  En positiv aspekt är att banken nu pratar om besparingar på 15 till 20 MDKK, jämfört med 15 MDKK i årsredovisningen;-)

  Mvh

 17. Kenny: Jag har inga rigida krav och till exempel inget principiellt emot att investera i bolag som gör förluster om de har tillräckligt stora tillgångar. Däremot försöker jag att hålla prognostiseringen till minimum. Anledningen till att jag väljer Protector över Vardia är väl ungefär samma som att jag valde Posco över ArcelorMittal. Och det har ju hittills varit ett dåligt val :)

  Om vi nu antar att ArcelorMittal och Vardia har/hade högre väntevärde, så räcker inte det om man som jag har en väldigt fokuserad portfölj, eftersom en nolla någonstans i protokollet blir ödesdiger för compounded return.

 18. Mycket bra analys! Det enda uppenbara svaghetstecknet som jag ser är telefonförsäljningen, har själv väldigt svårt för att ta en telefonförsäljare seriöst efter alla skojarbolag som ringt genom åren och försökt sälja blufftjänster. Ser även en risk i att kunderna till de samarbetspartners man har blir så irriterade över att bli kontaktade att de till slut ser sig tvungna att avsluta samarbetet.

 19. Zen,
  Se där! Det kan nog bli riktigt bra 2015. Nu ska jag ta mig en närmare titt på Q1:an, hann bara skumma den kring lunchen i förmiddags!

  Aktieingenjören,
  Räknaren på nätet verkar inte ta hänsyn till vilket personnummer man matar in. Testade några olika och får samma svar. Däremot olika om man väljer villa, lägenhet osv. och jag skulle gissa att näterbjudandet är standarderbjudandet. Vad jag har förstått säljer Vardia nästan inget via nätet, utan allt går via direktförsäljning i telefon.

  gilmour,
  Ah, jag förstår. ”Rigida” kanske var fel ord men lite mer historik kan ju vara trevligt att se då!

  kim,
  Ja, telefonförsäljare är inte vidare roliga att ha att göra med. Att samarbeten är hotade genom missnöje från kunderna har jag nog inte tänkt på och om något samarbete upphör framöver ska det bli intressant att följa Vardias kommunikation kring det. Att samarbeten upphör av någon anledning är en risk om försäljningarna den vägen är väsentliga. Jag har ingen siffra på det, men min uppfattning är att det är en viktig försäljningskanal.

 20. Jag är tveksam till Vardia. Visst de säljer bra med aggressiv telefonförsäljning men är det inte så att de prisar in sig och det är det som visar sig i förlustsiffrorna. Det verkar som det främst är bilförsäkringar man säljer och att man är selektiv och ger rabatt till lågriskkunder är knappast unikt som du framställer det gör alla bolag.
  Ledningen kommer från Moderna försäkringar och det ser du som ett plus men gick det bolaget särskilt bra ? Var det inte bara för kundstocken man blev uppköpt?
  Jag ser Protector som en mycket intressantare case nu på ca p/e 7 och 6 % direktavkastning och överkapitaliserat och som också växer fint. Vardia lär få bygga upp reserver när de väl kommer upp på svarta siffror och någon utdelning lär man få vänta länge på.

 21. Fredrik R,
  Jag drar inte den slutsatsen själv. Återkommer med ett inlägg med lite siffror efter Q1:an men loss ratio har betett sig ungefär som förväntat (sjunkande, se resonemang i inlägget) och cost ratio är förstås hög på grund av kraftig tillväxt och nyligen startad verksamhet i Danmark som medför kostnader men inte intäkter. Om min tes stämmer bör kvoterna förbättras mot slutet av året och det återstår förstås att se.

  Någonstans är högriskkunderna försäkrade och det är inte hos Vardia, så jag håller inte med dig att det saknas något unikt. Rabatt till lågriskkunder är inte unikt och heller inte mängdrabatter, men att helt rata högriskkunder gör inte de stora bolaget. Någonstans finns kunderna med betalningsanmärkningar eller 18-åriga killar med pappas nya bil. Sådant drar ned lönsamheten.

  Att det främst är bilförsäkringar är inget stort plus, det har du helt rätt i. Jag ser bilförsäkringarna lite som en lockvara. Lönsamheten är nog mer eller mindre noll, men det är halva inne till att sälja även en husförsäkring, en barnförsäkring och en båtförsäkring…

  Protector är också högintressant. Måste man välja en väljer jag också Protector men som bekant har jag valt båda och jag äger betydligt mer Protector än Vardia.

 22. Hej Kenny, undrar bara om du är säker på att högriskkunder ger sämre lönsamhet i den nordiska marknaden? I en helt effektiv marknad skulle ju högriskkunderna få precis så mycket högre premier att det kompenserade för den förhöjda risken – de stora försäkringsbolagen har trots allt många duktiga människor som räknar på sådant och borde det inte finnas tillräcklig konkurrens i norden för att dessa skillnader inte bör vara särskilt stora?

 23. Hej Finansnovis,
  Själva grundtesen är att konkurrensen på försäkringsmarknaden i Norden inte fungerar och om försäkringsmarknaden vore effektiv skulle inte lönsamheten se ut som den gör på marknaden. Nya aktörer kanske gör att det fungerar bättre framöver, eller så lyckas de ta en del av den lönsamma kakan utan att störa – det återstår att se.

  Försäkringsbolagen har såklart differentierade priser där högre risk betyder högre tariffer men min uppfattning är att de riktigt tråkiga grupperna att försäkra (bilförsäkringar för män under 25 som kör så de eller andra skadas allvarligt, kunder med betalningsanmärkningar osv.) inte täcker sina egna kostnader som grupp. Det krävs ett större kollektiv av andra kunder för att väga upp för högriskkunderna. Jag har inga direkta siffror att backa upp det med i nuläget men jag ska se om det finns någon statistik att gräva fram.

  (letade en stund…)

  Till exempel finns det lite siffror från SCB här om trafikolyckor. http://www.scb.se/statistik/_publikationer/OV0904_2013A01_BR_11_A01BR1301.pdf Frågan är om tarifferna är så mycket högre för gruppen 15-24 än för resterande åldersgrupper att det väger upp den kraftiga överrepresentationen av skador. Vi får se om jag spinner vidare på detta, men det är nog spontant ganska svårt att hitta data över hur försäkringsbolagen differentierar sina tariffer. Det är nog ganska mycket hysch-hysch kring det.

 24. Hej, tack för svaret. Svårt att veta såklart, frågan är hur ineffektiv marknaden måste vara för att differentieringen mellan olika kundgrupper inte heller fungerar. Problemet är väl främst kundernas lathet och trögrörlighet, och den bristande konkurrensen är en konsekvens av detta. Att det sedan skulle drabba prissättningen på olika riskgrupper är väl inte helt orimligt att anta, men det är väl inte självklart heller? :)

 25. Självklart är det inte, utan man ska nog räkna lite på det för att bli helt övertygad :)

  En annan aspekt på att ta in kunder med hög risk skulle kunna vara att om de en gång har blivit kunder så stannar de länge. De som klarar sig utan olyckor genom högriskperioden kommer i framtiden att bli finfina kunder. Ungefär som när bankerna lockar studenter med ”bra” erbjudanden för att höja priserna när studentlivet är över.

  Problemet med unga högriskkunder är att utbetalningarna sker under så lång tid. Om en allvarlig bilolycka inträffar där en 18-åring är inblandad kommer försäkringsbolaget få betala ut pengar under mycket lång tid. Vi snackar miljontals kronor efter att ha fått in några tusenlappar i premier.

  Jag återkommer med något inlägg på temat tids nog, lite beroende på vilken data jag lyckas gräva fram :-) Men jag hittade loss ratio för olika typer av försäkringar på en sida, kan vara värt att gräva djupare i.

 26. Hej Kenny!

  Fin analys som vanligt.
  Är det inte konstigt att Vardias VD uttrycker sig så otroligt offensivt? 3 miljarder i omsättning om tre år, mestadels genom organisk tillväxt. Det låter alldeles för bra för att vara sant med tanke på att de hittills har finansierat all tillväxt med externt kapital och att de ännu är lönsamma :)

 27. ”HTT” Vvardia är ju att betrakta som ett förhoppningsbolag än så länge när de går med förlust och lever på emissioner. Förhoppningsbolag brukar ha överoptimistiska prognoser för att locka in nytt kapital det är ju klassiskt så man ska nog ta dessa med en stor nypa salt. Protector däremot är ju vinstgivande och ligger istället väldigt lågt i sina prognoser vilket jag tycker är bra och positivt när dessa sedan överträffas. .

 28. HTT och Sven,
  Om förhoppningsbolag definieras som bolag som går med förlust så är Vardia ett förhoppningsbolag.

  Som Sven nämner är det nog inte så konstigt att de uttrycker sig optimistiskt. Ledningens prognoser bryr jag mig inte om, men däremot ser jag inte prognosen som helt uppåt väggarna. I min egen räkneövning som redovisas i analysen kommer jag fram till 2,3 miljarder i omsättning till 2016 jämfört med ledningens 3 miljarder. En skillnad på 25 %. Det är bara att ta höjd för det i värderingen.

  Eftersom historiken är kort kommer varje kvartal bli intressant att följa och i morgon kommer Q1 med redovisad försäljning. Om trenden håller i sig med en försäljning på 70-80 MNOK per månad och en förnyelsegrad på >85 % så kan ni räkna själva och se var man hamnar 2016. Om försäljningen eller förnyelsegraden minskar så kommer man hamna lägre. Så enkelt är det.

  Om man hamnar lägre finns risken för en ytterligare nyemission. Man ville ta in 175-225 MNOK i nyemissionen och fick bara in 175 MNOK. Hade man haft 50 MNOK extra hade pengarna räckt längre om något går fel men nu måste mer klaffa på en gång.

 29. Testade av nyfikenhet Vardias priser. De skulle ha 12 000 på en gammal XC70 jämfört med Volvias 5 600 kr. Dock ringde en trevlig säljare upp, men den enda förklaringen är att bilen har så stor cylindervolym. Jag förstår inte riktigt varför de inte vill ha en normal lågriskkund (om jag får kalla mig själv det). Gillar de inte V70 så kan de inte bli så populära bland barnfamiljer :-)

  Är smått negativ till dem och skulle föredra Protector. Vardia har egna säljare (dyrt?) och går mer i direkt klinch med de stora drakarna. Protector har en egen nisch. Överhuvudtaget stor konkurrens bland motorförsäkringar, även nya aktörer som Svedea, Watercircles samt Moderna/Solid/Gjensidige konkurrerar. Ser inte att Vardia har något unikt. Visst finns något men det är för lätt att kopiera.

  Har dock inte läst på så noga utan detta är min spontana uppfattning.

 30. Gustav,
  Kör man såna sportbilar så kostar det! ;-) Skämt åsido så verkar de rätt dyra för många och om de är dyra i kombination med att försäljningen går som tåget ser jag det inte som något problem. Jag skulle förresten gissa att de sätter en hög risk på den kommun där du bor.

  Eftersom Vardia säljer till privatpersoner måste de ha egna säljare; de kan inte köra mäklarstilen som Protector för så säljer man inte försäkringar till privatpersoner i Norden. Jag drar en parallell till Buffetts försäkringsbolag GEICO som också kör med egna säljare på ett framgångsrikt sätt, även om likheterna slutar ungefär där. Egna säljare ökar säkert de fasta kostnaderna något men om det också ökar försäljningen så går det nog jämnt ut. Vardia har förstås en nackdel att de fortfarande är små och kostnaderna är höga i förhållande till intäkterna men det är ett förhållande som jag tror kommer förändras ganska snabbt.

  När jag började kika på Vardia var jag också negativt inställd men ju mer jag har läst desto mer positivt inställd har jag blivit. Kanske är det en variant av ”IKEA bias”, att jag har lagt ned mycket tid och jobb på något som jag därmed värderar högre än jag borde, eller så är det faktiskt något jag ser. i bolaget

  Att de går på direkt motattack mot de stora drakarna, eller om det är elefanter :-), är något som är lite problematiskt om de stora skulle gå till motattack. Å andra sidan går Protector också i klinch med de stora fyra. Det är bara inom ägarbytesförsäkringar de har en helt egen nisch som de dominerar med mer än 50 % markandsandel. Kommersiella försäkringar och offentlig sektor är konkurrensutsatt som bara den och eftersom alla sådana försäkringar säljs via mäklare måste Protector verkligen prestera för att lyckas i konkurrensen. Vilket de också gör… Exakt vad Protector gör begriper jag inte (varför säljer mäklarna så gärna just deras försäkringar när det finns mängder med andra småbolag?), men något gör de väldigt väldigt bra.

  Kopiering av Vardias strategi går absolut. Frågan är om någon gör det och varför. De stora kommer inte göra det, men kanske någon av de små. Då blir det krock till slut, men inte än på några år, eller så ledsnar de stora och tar upp kampen på allvar. Tids nog kommer några av de små att bli uppköpta också…

  Jag ska skriva ett inlägg om olika försäkringstyper så småningom också apropå att motorförsäkringar har så hård konkurrens. Det var min förutfattade mening också men åtminstone i Norge verkar motorförsäkringar vara ganska lönsamma. Kolla http://www.fno.no/Hoved/Statistikk/skadeforsikring/Bransjeregnskap/ (klicka på Skadeprosentutvikling privatforsikring). Där framgår att 2013 var skadeprocenten följande för tre olika typer av försäkringar:

  Motorvogn, personbil: 64,9 %
  Brann-kombinert: 65,8 %
  Reise: 67,9 %.

  Skadeprocent på 65 % låter inte som hård konkurrens för mig om man betänker att kostnadsprocenten i branschen ligger någonstans kring 15-20 %. Har du några andra siffror som styrker att konkurrensen är stenhård? Jag ska själv leta lite efter siffror för Sverige men tips mottages gärna!

  Svedea ser också spännande ut med starka ägare i form av Hannover Re som med hög sannolikhet ger sköna återförsäkringsvillkor. De internationella jättarna vill nog in på den lönsamma nordiska marknaden. Kanske någon får köpa Codan från RSA snart? Topdanmark försvinner ju snart också om budryktena stämmer. Det rör på sig på marknaden…

 31. Nja Kenny jsg håller med Gustav detta är inget klockrent köpcase. Jag tror du har bitit dig i tummen här och skulle ha fyllt på I lågvärderade vinstgivande Protector istället. Varför späda ut med något som är sämre
  och någon riskspridning är det ju inte trots det utan snarare så höjer du risken med detta.

  Mvh

 32. Kan lägga till att jag tidigare testade pris från Stockholmsförsäkringar (en del av Vardia) och då fick väsentligt lägre priser. Då fick jag 2800 för en halvförsäkring (billigt till och med). Förstår inte varför Vardia då inte ”tipsade” om att Stockholmsförsäkringar var något att testa nu senast med min direktkontakt med Vardia? Och hur kan de ha så olika bedömningar av en V70 när det är samma bolag?

  Med konkurrens menade jag bara att det är många starka aktörer och flera nya varvid man kan tänka sig en prispress av den anledningen eller att fler anammar Vardias strategi. I och för sig samma som Protector, men Vardia saknar en unik nisch att falla tillbaka på.

  Visst kan Vardia vara ett bra case, men jag ser det i så fall som ett mer kortsiktigt och riskfyllt sådant. Eller så förstår jag dem inte och är lite förvirrad utifrån mina egna små tester.

  Något ytterligare att fundera på är om vissa av storbolagen är fast i gamla IT-system som är dyra att ändra och gör att de inte är så snabbfotade eller anpassningsbara.

 33. Sven,
  Jag förstår att du föredrar Protector framför Vardia och det gör jag också. Protector är mitt största innehav. Vad jag inte förstår är vad du vänder dig emot vad gäller Vardia förutom att bolaget visar röda siffror. Jag har argumenterat för min syn på bolaget i en ganska så lång analys i detta inlägg. Vilka argument är det som du anser brister eller menar du bara att risken är för hög på grund av de röda siffrorna?

  Gustav,
  Intressant. Ja, man kan fråga sig varför de inte erbjöd dig Stockholmsförsäkringar istället. Skälen kan väl vara vilka som helst; ovaksam eller trött säljare, policy att inte göra så, olika säljare för olika märken, eller varför inte en störig snubbe på andra sidan luren ;-). Nej men allvarligt talat, jag har ingen aning på den punken. Min bästa gissning är nog att de inte säljer så mycket under eget varumärke, utan huvudsakligen med partners eller sina lokala märken (Norrlandsförsäkring och Stockholmsförsäkring) och av någon anledning vill hålla isär dem. Om det är bra vet jag inte.

  Ja, jag är övertygad om att storbolagen är fast i gamla IT-system. Jag är också övertygad om att de är fast i gamla strukturer med tröga organisationer som tuffar på bra endast tack vare deras storlek. Så kommer det förmodligen att vara ett tag till, men jag är nog inte övertygad om att de stora lyckas svara på ett vettigt sätt när de små blir allt för stora. Det kommer att visa sig. Det kan bli priskrig och allt möjligt; den som lever får se. Ännu inga tecken på att så är fallet.

  Nej, Vardias enda ”nisch” är just att de söker upp lågrisksegmentet av privatkunder och småföretag. Å ena sidan är det en ganska trevlig nisch att falla tillbaks på om kunderna är trögrörliga, men å andra sidan är alla Vardias kunder sådana som har bytt i närtid (till Vardia…) så det skulle kunna vara ett problem om kunderna börjar fly.

  Förnyelsegraden var över 85 % i Q1:an idag. Ska knåpa ihop ett inlägg om rapporten nu om jag orkar :-)

 34. Hei Kenny

  Har du en mailaddresse, Kenny? Har en analyse som kunne interessert deg.

 35. Ganaka enkelt Kenny Protector är väldigt lågt värderat jämfört med peers och hela börsen med för den delen. De växer dessutom fint, visar fin vinst, ger bra utdelning och är överkapitaliserat.

  Vardia gär däremot med förlust, lever på nyemissioner och har inte bevisat än att de kan tjäna pengar. Tillväxt är lätt att få om man prisar in sig säg att jag säljer bilförsäkringar för 100 kr då får jag enorm tillväxt i mitt bolag :)
  Självklart överdrivet här men visar ändå på risken i aktien. Jag tycker risk/rewarden ser avsevärt bättre ut
  för Protector och menar att du ökat risken i portföljen på detta sätt dessutom i samma valuta och samma bransch. Men med åsikter är det ju som en viss kroppsdel är… :)

  Mvh

 36. Sven,
  OK! Jag håller delvis med dig. Protector har ett mycket mer bevisat track record. Protector är också undervärderad mot peers, men om Vardia lyckas snackar vi riktigt grov undervärdering mot peers. Även om beviset för Vardias lönsamhet inte finns än så finns det tecken som tyder på att bolaget är på rätt väg. Mot slutet av året ska lönsamheten finnas där om bolaget inte kör i diket så är det rimligt.

  Att försäkringarna inte är alldeles för billiga, ”100 kr” som du säger, går ju att följa via loss ratio och jag ser inte att så är fallet.

  Samma bransch – ja och nej. Försäkringar, men olika delar av försäkringsmarknaden. Vardia och Protector är inte konkurrenter, utan två bolag som känner till varandra för att de båda ägnar sig åt försäkringar.

  Samma valuta – nja… Protector säljer väl 4/5 i NOK medan Vardia har 50/50 NOK/SEK så man får lite mer av Sverige i Vardia. Båda två har relativt försumbara danska verksamheter.

  Ökad risk – både ja och nej även där :-) det är i sådana fall en risk jag är villig att ta istället för att gå upp med halva portföljen i Protector eller för den sakens skull diversifiera för diversifieringens skull. Jag tycker Vardia och Protector är de två intressantaste bolagen just nu och vill ha lite av båda.

  Smaken är delad, ja, och jag återkommer med en uppföljning av Vardias Q1:a där det kanske framgår vad jag ser som inte framgick av detta inlägg.

 37. Superintressant! Lägger den i bevakningslistan. Jag känner att man kan vänta tills dom vänder till vinst vilket dom hoppas på att göra i år. (Ger inte mycket för sånt egentligen)

  Siffrorna fortsatte ju att utvecklas väl i Q1. Skiljer inte mycket för att göra vinst nu, väl? (Var förlusten 9 msek för Q1?)

 38. Nothing but return,
  Japp, under Q4 ska vinsten komma är det sagt. Jag ser det inte som orimligt, mycket pekar åt rätt håll.

  Under Q1 var förlusten före skatt 13 MNOK och efter skatt 9 MNOK men det är en bit kvar om man ser på skadeprocent och kostnadsprocent. Dock inte värre än att extrem tillväxt i intäkter och en mognande kundportfölj samt lite prishöjningar ska kunna ro hem det. Den som lever får se, det är intressant att följa bolaget!

 39. Hej Kenny. Jag hoppas det går bra att jag kommenterar här :) Tycker norrmannen som kommenterade först hade ett par intressanta synpunkter, och jag går i samma banor:

  Om vi räknar med att Vardia har 32 miljoner aktier, och glömmer den potentiella utspädningen för en stund – tänker på optionerna, nyemission ser ju inte ut att behövas. Behöver inte räkna så noggrant, lite baksidan-av-kuvertet stil.

  Om de lyckas uppnå runt 90% CR och 2-3 miljarder NOK i försäljning 2016, bör resultatet bli 200-300 MNOK och VPa mellan 6-9. Då snackar vi om potential.

  Men om man räknar på bokvärdet och utgår ifrån deras egna ambition (inte mål; ambition) på 25% ROE år 2016 så får vi bara 3-4 kr VPA. Varför denna stora skillnad? Jag får inte riktigt till det. Är väl kanske helt enkelt så att de räknat med mycket sämre CR.

  Jag vet att du helst undviker sådana här prognoser, jag försöker bara göra överslagsräkningar för att få en uppfattning om värderingen och vad som kan hända framöver; inte specifika prognoser – de slår alltid fel i vilket fall.

  Säg att Vardia gör en hyfsat tunn vinst år 2015. Kommer de inte ha en väldigt låg solvensmarginal år 2016 då, med tanke på hur kraftig tillväxten är? Kanske Solvency II tvingar de till en rejäl nyemission? Om detta sker när börsen är deprimerad kan det bli stora problem. Antar att återförsäkringen begränsar behovet av equity finansiering dock.

  Ska plöja igenom alla dina gamla inlägg om Vardia en gång till, så det kan dyka upp fler kommentarer ;)

 40. Finansnovis,
  Råkade stänga webbläsarfönstret när mitt svar nästan var klart så jag är lite less just nu =)

  Hur som helst. Återförsäkringsvillkoren gäller två år. Återförsäkringen är extremt viktig för att hålla ned kapitalbehoven. Utan återförsäkringen skulle det krävas en nyemission utan dess like för att klara kapitaltäckningskraven om man inte skulle lyckas avyttra delar av sin kundstock eller liknande åtgärder. Jag har inte finräknat men antar att om man visar vinst från och med Q1-15 så kommer man inte att bli så pressad när det gäller kapitaltäckningen då marginalen i nuläget är god till det egna målet om en marginal mot kravet ;-)

  Solvens II tror jag inte kommer påverka Vardia nämnvärt. Det är mest ett problem för de bolag som redan nu sitter lite på pottkanten och dessutom kommer det ta tid med övergångsregler och liknande så det finns tid att anpassa sig.

  När det gäller skillnaden så ligger nog förklaringen i att de anger ett mål för totalkostnadsprocenten, netto, på 80 %. Mycket bättre CR alltså, men netto (för egen räkning!). Om vi antar att 25 % av GWP går till Vardia, som i nuläget, så blir det 2-3 miljarder*0,25*0,2= 100-150 miljoner. På 32 miljoner aktier blir det 3,1-4,7 kr/aktie i vinst före skatt men det tillkommer lite ränteintäkter också på kanske 10-15 miljoner eller så. Hur som helst borde det förklara skillnaden.

  Däremot visar ditt exempel på potentialen i stort och de värden som finns i bolaget. När de växer vidare och kan/måste minska på återförsäkringen eller om någon förvärvar bolaget så kommer de värdena fram. Värdena ligger redan i kassakista men vi måste vänta på att Vardia själva bryter upp låset eller att någon annan kommer med nyckeln!

  Håller utkik efter fler kommentarer ;-)

 41. Ja självklart, där gjorde jag det lite för enkelt för mig själv. Stor osäkerhet i utfallet men det är uppenbart att det finns en stor uppsida. Mer rimliga scenarier inom spannet för vad som är sannolikt, ser efter vad jag kan se nu ut att kunna ge en riktigt bra avkastning. Ledningen och deras ägande ger mycket tyngd i investeringen. Men den verkar kräva mer långsiktighet än jag först trodde, som du säger kommer de stora värdena med all sannolikhet inte låsas upp förrän ett par år senare än 2016 när CR stabiliserats ytterligare, man kan skära ner rejält på återförsäkringen och när investeringarna har växt till sig. Hmm.

 42. Ja frågan är om man har tålamodet eller inte att vänta 2-3 år på att GWP ska upp till över 3 miljarder och en rimlig värderingmultipel börjar stiga mot 1,5-2,0 x GWP, en dryg 5-dubbling från nuvarande nivåer. Där nånstans ligger uppsidan i alla fall och om utfallet blir ens i närheten så blir avkastningen mycket fin. Ett case som självaste Pabrai kanske hade lättat på de sista kontanterna för ;-) Sedan är fråga nummer ett egentligen var nedsidan ligger. Det som skulle kunna sänka bolaget är om något med återförsäkringen inte klaffar vid förhandling av villkor 2016 – Vardia är beroende av återförsäkraren men återförsäkraren är inte beroende av Vardia på samma sätt även om det är en win-win-situation dem emellan – men annars finns det stora värden till vrakpris. Tyvärr stannade priset inte kvar nere vid 22 kr där aktien dippade för bara någon vecka sedan, helt otroligt! :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *